• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje wprowadzają specjalne środki bezpieczeństwa

Julia Rzepecka, Alicja Olkowska
13 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
aktualizacja: godz. 08:25 (13 marca 2020)
Restauracja Śródmieście w Gdyni to jeden z wielu lokali, który w trosce o gości wprowadził specjalne środki bezpieczeństwa. Restauracja Śródmieście w Gdyni to jeden z wielu lokali, który w trosce o gości wprowadził specjalne środki bezpieczeństwa.

Restauracje w Trójmieście zaczynają wprowadzać kroki mające zahamować ewentualne rozprzestrzenianie się wirusa. Są to m.in. regularna dezynfekcja newralgicznych powierzchni w lokalach, wyparzanie naczyń oraz zachęcanie do płatności bezgotówkowych.



Jedzenie na telefon w Trójmieście



Czy zamierzasz ograniczyć wyjścia do restauracji w związku z wirusem?

Aktualizacja: piątek godz. 12:28

Lista lokali gastronomicznych, które zawieszają działalność rośnie - aby być na bieżąco, najlepiej śledzić ich profile społecznościowe. W piątek AleBrowar ogłosił, że również zamyka się na najbliższy czas.

- Podjęliśmy decyzję, że od jutra (sobota - przyp. red.) lokal AleBrowar Gdynia będzie zamknięty do odwołania. Nie chcemy narażać ani Was ani naszych pracowników na jakiekolwiek zagrożenie. Robimy to z wielki smutkiem ale i nadzieją, że za jakiś czas wszystko wróci do normy i spotkamy się razem przy dobrym piwie. Pozostańcie w domach, dbajcie o siebie i przede wszystkim zachowajcie spokój. Dziś działamy ostatni dzień ale w ograniczonym zakresie. Startujemy o 16.00, a ostatniego gościa pożegnamy o 22. Trzymajcie się ciepło!


Aktualizacja: piątek godz. 8:24

Niektóre restauracje całkowicie zamykają się od odwołania, zrobiła to m.in. sieć Sempre.

- W trosce o zdrowie naszych gości i pracowników, podjęliśmy decyzję o tymczasowym zamknięciu wszystkich lokali Sempre. Do zobaczenia wkrótce - czytamy w komunikacie.


"Kierując się troską i odpowiedzialnością za Państwa bezpieczeństwo, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie szeregu procedur i środków prewencyjnych" - piszą na swoim Facebooku właściciele restauracji Śródmieście w Gdyni.

Podobnym tropem idą inne miejsca w Trójmieście. Wiele lokali decyduje się również na wprowadzenie możliwości zamówienia dań na wynos.

Wśród wprowadzonych zasad wymieniają:

  • dezynfekowanie klamek, uchwytów, toalet i innych powierzchni kilkanaście razy dziennie
  • dezynfekowanie stołów, krzeseł oraz przyborników po każdym gościu
  • każdorazowe mycie porcelany, sztućców i szkła w wyparzarkach
  • nakrywanie stołu indywidualnie dla każdego gościa
  • środek dezynfekujący ustawiony przy wejściu do restauracji dostępny dla każdego gościa
  • zobligowanie pracowników do zwiększonej kontroli własnego stanu zdrowia
  • zachęcanie klientów do płacenia bezgotówkowego.


Trójmiejskie restauracje działają, choć liczba gości w wielu lokalach mocno spadła w ostatnich dniach. Trójmiejskie restauracje działają, choć liczba gości w wielu lokalach mocno spadła w ostatnich dniach.
- W naszym lokalu w miarę możliwości staramy się dezynfekować wszystkie często dotykane powierzchnie - mówi Paweł Klejbar z restauracji Słony Spichlerz w Gdańsku. - W toalecie znajdują się środki dezynfekujące, mamy również wywieszoną instrukcję dotyczącą dokładnego mycia rąk.

Odwołane imprezy w Trójmieście - aktualizacja


- U nas w restauracji mamy szereg zabezpieczeń - mówi Kamila Kilańska z restauracji Neon w Gdyni. - Przede wszystkim klienci mogą skorzystać z płynów do dezynfekcji nie tylko w toaletach, ale również na sali. Stale przecierane są wszystkie kluczowe powierzchnie środkami do dezynfekcji. Nasza obsługa stara się też zachować odpowiedni dystans, nie zbliżamy się do klientów, czasem prosimy, by sami podali nam naczynia. Większość łapiemy przez materiał lub kuchenne ręczniki. Wszystko, co jest znoszone z sali do kuchni, trafia do szafy nierdzewnej, a tam kelnerki spryskują wszystko płynem do dezynfekcji. Sprzątamy tak często, jak to możliwe. Dotyczy to również klamek, domofonu, windy. Nasza koleżanka ostatnio się przeziębiła, więc oczywiście została w domu. Nie można dać się oszaleć, ale staramy się być bardzo ostrożni.
- Również u nas pilnujemy podstawowych zasad higieny - mówią pracownicy restauracji 4 piętro we Wrzeszczu. - Mamy oczywiście żele do dezynfekcji, namawiamy wszystkich do wzmożonego mycia rąk, dbamy o częstą dezynfekcję stolików. Nie stosujemy sprzedaży dań na telefon, ponieważ w naszej opinii to jeszcze bardziej może przyczyniać się do rozprzestrzeniania zarazków, poprzez kurierów, którzy mają kontakt z klientami.
Popularna pierogarnia Mandu zmieniła zasady działania, o czym poinformowała na profilu FB.

- W Mandu codziennie przewijają się setki gości. Wszyscy doskonale znamy obrazek wypełnionej po brzegi restauracji oraz kolejki chętnych na nasze pierogi. Taka specyfika Mandu sprawia, że musimy być odpowiedzialni zarówno za zdrowie naszych wspaniałych gości, ale również za zdrowie naszej kochanej ekipy - czytamy w komunikacie.
Co zatem się zmieniło? Restauracja przyjmuje już tylko zamówienia na wynos; wprowadziła prawie wszystkie pierogi do oferty Uber Eats, który dowozi w promieniu około 3 km od restauracji; oferuje surowe pierogi do zamrożenia w domu; tymczasowo wprowadziła dowozy (opcja ta jest testowana, dlatego Mandu prosi klientów o wyrozumiałość); zamówienia można składać telefonicznie; prosi się o płatność tylko kartami płatniczymi.

Gdyńska restauracja Muszla także poinformowała o zmianie zasad w lokalu kierując się względami bezpieczeństwa. Zwiększono odległość między stołami; zwiększono częstotliwość czyszczenia wszystkich miejsc w restauracji (mowa o klamkach, poręczach schodów, toaletach, itd.); dostępne będzie jednorazowe menu, które po użyciu trafi do kosza; do dyspozycji gości pozostawiono dodatkowy (oprócz standardowego mydła antybakteryjnego) spray dezynfekujący; powstaje oferta ofertę dań, które klienci mogą zabrać na wynos.

Miejsca

Opinie (169) 7 zablokowanych

  • Najlepiej sobie odpuścić takie rozrywki jak restauracje (31)

    To zbędne ryzyko

    • 176 22

    • (7)

      masz rację ale nie zdajemy sobie sprawy jakie będą skutki dla gospodarki i przez to dla nas wszystkich w dalszym czasie. Bardzo dziwne czasy nas spotkały.

      • 11 8

      • zdajemy sobie sprawę, ale odwlekanie drastycznych kroków może mieć jeszcze gorsze skutki dla gospodarki (3)

        takie obiekty jak restauracje powinny być pozamykane bezdyskusyjnie, ale przede wszystkim należy pozamykać lotniska i granice, de facto należało to zrobić już 2 tygodnie temu. Jak widać wirus jest zwożony głównie z Włoch, Niemiec i UK.

        • 30 5

        • gdyby zamknęli granice 2 tygodnie temu, nie trzeba by było dziś wszystkiego zamykać

          • 1 0

        • samoloty z Włoch przylatują do Polski i ludzie spokojnie rozjeżdżają

          się po całym kraju. Zero testów na obecność wirusa i kwarantanny dla przybyłych z Włoch czy innych krajów z wielką ilością zakażonych

          • 3 0

        • Trzeba zamykać bo kamikadze nie mają rozumu ...........

          • 2 3

      • Gospodarka sobie poradzi

        • 1 0

      • wiesz gdzie mam aktualnie gospodarkę? w d..... moje zdrowie i zycie jest wazniejsze niz obiad w restauracji

        • 7 5

      • Martw się wpierw o Swoje Zdrowie ! Na resztę później !

        • 18 5

    • (22)

      Jesli ktos ma >60 lat albo jest obciazony innymi chorobami ukladu oddechowego jak astma, to tak. Ale jesli jest mlodym, zdrowym czlowiekiem to najwyezj przechoruje ten tydzien, dzieki czemu zyska odpownosc, to dla wiekszosci spoleczenstwa jest po prostu przeziebienie, a panika posiana jakby to byla jakas apokalipsa.

      • 8 43

      • (14)

        Jak na razie nie ma niestety dowodów na to, że przebycie choroby daje późniejszą odporność na koronawirusa, jest wręcz przeciwnie: odnotowano przypadek ponownego zachorowania osoby uznanej za wyleczoną.

        Czy ktoś, kto przeszedł grypę nie zachoruje już na nią nigdy?

        • 21 2

        • xD (3)

          po korona ludzie w wieku 30 lat laduja pod respiratorami, dalej wierz, że tylko 60+ chorują...

          • 12 5

          • Respiratorów nie starczy dla wszystkich... Dla ciebie zabraknie i przestaniesz się wymądrzać głupcze

            • 2 1

          • (1)

            To sa sporadyczne przypadki, ludzie ktorzy sa obciazeni innymi chorobami. Jak zlapiesz zwykle zapalenie pluc to tez mozesz wyladowac pod respiratorem jesli masz inne choroby ukladu oddechowego.

            • 2 6

            • Człowieku spadaj z tego forum i nie mieszaj ludziom w głowach !!!

              Chcesz złapać odporność jedź do Włoch albo Chin !!!!

              • 4 2

        • (9)

          Na ta sama nie zachoruje. A badania wyraznie mowia, ze przechorowanie koronawirusa COVID19 daje odpornosc, chyba ze ktos ma schorzenia immunologiczne albo bierze leki antyimmuno.

          • 4 12

          • (8)

            Jakie badania wyraźnie to mówią? Można prosić o źródło?

            "Koronawirus to nie wyrok śmierci. Ze wstępnych danych wynika jednak, że ten wirus nie daje odporności po przechorowaniu, więc jest możliwość zachorowania kilka razy - mówi w rozmowie z Hubertem Kowalskim prof. Adam Antczak, pulmonolog, prorektor ds. klinicznych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi."

            • 14 1

            • (7)

              Nie masz googli? Tutaj i tak nie mozna wklejac linkow.

              • 1 7

              • (6)

                Właśnie wkleiłem cytat z wczorajszego artykułu, który przeczy temu, co napisałeś.
                Można prosić o podobny?

                • 7 2

              • (5)

                Ale to jest sianie paniki przez lekarzy i media. To nie znaczy ze tak jest i abdania mowia co innego, polecam poszukac zrodel anglojezycznych.
                Ze strony Harvard Medical School:
                Can a person who has had coronavirus get infected again?
                Most people would likely develop at least short-term immunity to the specific coronavirus that causes COVID-19.

                • 1 8

              • A może byś łaskawie wkleił cały cytat, zamiast manipulować? (2)

                "While we don't know the answer yet, most people would likely develop at least short-term immunity to the specific coronavirus that causes COVID-19. "

                • 2 2

              • (1)

                Nie ma zadnej manipulacji, to co przed rpzecinkiem nie zmienia faktu po przecinku, napisali tak bo zeby byc 100% pewnym trzeba wiecej czasu, dotychczasowe badania wyraznie pokazuja ze wiekszosc uzyskuje odpornosc.

                • 1 4

              • Miałeś podać cytat z tych badań.

                Wkleiłeś, "nie wiem, ale pewnie przynajmniej przez chwilę ludzie będą mniej podatni", nijak to się ma do "sprawdziliśmy, że większość uzyskuje odporność"

                • 1 1

              • (1)

                Nie ma tu żadnego pewnego stwierdzenia, jest za to: prawdopodobnie i krótkoterminowo. Nie ma sprzeczności z wypowiedzią polskiego lekarza.

                • 7 1

              • Ale wieksza pewnosc niz w stwierdzeniu lekarza, ktory mowi tak jakby byl pewny, a jedynie sobie wymyslil swoja teorie. Krotkoterminowo to moze byc nawet kilka lat, chodzi o to ze nie na cale zycie i za kilka lat mozna zachorowac ponownie na zmutowana wersje wirusa (czyli juz nie COVID-19 tylko COVID-25 na przyklad).

                • 1 6

      • tak samo mysleli wlosi i sa w czarnej d....pie

        • 4 1

      • (5)

        A dlaczego mam odchorowywać aż cały tydzień ! Wolę nie chorować i nie ryzykować idąc do restauracji .

        • 21 2

        • (4)

          Bo spoleczenstwo musi zyskac odpornosc, im wiecej osob przechoruje tym lepiej, wirus nie bedzie mogl sie mnozyc i rozprzestrzeniac.

          • 7 20

          • (2)

            daj się zarazić na ochotnika :)

            • 7 0

            • (1)

              Ja juz przechorowalem, po powrocie z chin w styczniu mialem przeziebienie, wiec i tak bym sie nie zarazil bo juz nabylem odpornosc.

              • 3 6

              • A ile pozarażałeś do tej pory egoisto . takich trzeba zamykać !!!

                • 1 4

          • mało informacji w necie o wtórnych infekcjach???

            • 13 2

  • (6)

    nie jadam w takich przybytkach

    • 9 7

    • (4)

      Przykro mi ale nie będę Ciebie namawiał . Ja od czasu jadam bo lubię zjeść coś innego niż w domu ale dziś i pewnie przez jakiś czas dopóki to się nie uspokoi nie pójdę .

      • 5 1

      • "Coś innego" (3)

        Można gotować śmiało w domu. W internecie jest masa ciekawych przepisów.

        • 2 0

        • (2)

          Żona przygotuje to zjesz . Pomyślałeś że i ona z przyjemnością zjadłaby coś smacznie ugotowanego i podanego

          • 0 0

          • U nas w domu (1)

            To ja gotuję.

            • 0 0

            • To dlatego nie chodzisz do restauracji ! , Nie pracujesz nie zarabiasz to nie stać Cię żeby chodzić . Smacznego w domu.

              • 0 0

    • Ale to nie żadne przybytki to zwykłe restauracje , takie dla ludzi.

      • 2 0

  • restauracje (2)

    należy zamknąć na co najmniej 2 tygodnie.

    • 9 3

    • Was też prewencyjnie do Tworek

      • 1 0

    • Centra handlowe i kościoły są większym problemem

      W Lidlu i Biedronce tłumy ludzi kicha na siebie od kilku dni.

      • 0 2

  • zamknąć wszystko prewencyjnie (1)

    zdrowie jest najważniejsze w tej sytuacji

    • 4 1

    • Włącznie z Toba

      • 0 0

  • Jeść trzeba (1)

    A nie każdy sobie sam robi jedzenie. Zdrowy rozsądek i minimum kontaktu. Plus jedzenie na wynos

    • 4 1

    • Jak ma Ciebie ktoś poczęstować virem żarcie na wynos nic nie da nie panikujcie nie dajcie się zwarjowac

      • 2 0

  • 7 restauracji na całe trójmiasto to nic nie znaczy. (1)

    Pracuję w firmie która od lat zajmuje się dezynfekcją pomieszczeń o to co tu czytam to zagranie pod publiczkę. Większość restauracji ma to absolutnie gdzieś, a mamy ich w Trójmieście setki to samo dzieje się w hotelach kiedy do nas dzwonią i słyszą że dezynfekcja lokalu z wykorzystaniem np ozonatorów to koszt około 50-100 zł dziennie ro rezygnują i dalej działają bez całkowitego zabezpieczenia.

    • 11 2

    • Przecież to TYLKO 7 restauracji, która zapłaciła za to aby być w tym artykule.. Na prawdę wierzycie, że te wszystkie artykuły są robione za free i każdy może się tu znaleźć?
      Proszę Was... Wystarczy mieć polubione profile innych restauracji na fb aby wiedzieć, że i one wdrożyły różne metody walki z tym świństwem.

      • 1 0

  • U

    Wynika z tego ze pracownicy gastronomi z nieodpowiedzialnymi szefami są narażeni odgórnie!

    • 0 0

  • Z histori epidemi wynika że trwały do dwóch lat.

    Czy tyle będzie zamknięte wszystko?

    • 2 0

  • Brawo dla Mandu (1)

    Nie zwijają całkiem biznesu, dzięki czemu ich pracownicy zarobią, ale i zapobiegają przez zamknięcie lokalu.

    • 11 2

    • Milutko moja mama jutro robi u nich imieniny a tak był wcześniej problem z rezerwacją.

      • 0 2

  • (1)

    Czytając te komentarze widzę że ktoś nie dopełnił najważniejszego obowiązku. Trzeba wyłączyć internet bo ludzie poszaleli.

    • 17 7

    • Ja nie oglądam tv i nie korzystam z internetu i o wirusie dowiedziałem się dopiero dwa dni temu a szkoda bo gdybym wiedział to bym ze swoją dziewczyną nie wyszedł do klubu w sobotę.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane