- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (46 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (41 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Restauracje wprowadzają specjalne środki bezpieczeństwa
Restauracje w Trójmieście zaczynają wprowadzać kroki mające zahamować ewentualne rozprzestrzenianie się wirusa. Są to m.in. regularna dezynfekcja newralgicznych powierzchni w lokalach, wyparzanie naczyń oraz zachęcanie do płatności bezgotówkowych.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
Lista lokali gastronomicznych, które zawieszają działalność rośnie - aby być na bieżąco, najlepiej śledzić ich profile społecznościowe. W piątek AleBrowar ogłosił, że również zamyka się na najbliższy czas.
- Podjęliśmy decyzję, że od jutra (sobota - przyp. red.) lokal AleBrowar Gdynia będzie zamknięty do odwołania. Nie chcemy narażać ani Was ani naszych pracowników na jakiekolwiek zagrożenie. Robimy to z wielki smutkiem ale i nadzieją, że za jakiś czas wszystko wróci do normy i spotkamy się razem przy dobrym piwie. Pozostańcie w domach, dbajcie o siebie i przede wszystkim zachowajcie spokój. Dziś działamy ostatni dzień ale w ograniczonym zakresie. Startujemy o 16.00, a ostatniego gościa pożegnamy o 22. Trzymajcie się ciepło!
Aktualizacja: piątek godz. 8:24
Niektóre restauracje całkowicie zamykają się od odwołania, zrobiła to m.in. sieć Sempre.
- W trosce o zdrowie naszych gości i pracowników, podjęliśmy decyzję o tymczasowym zamknięciu wszystkich lokali Sempre. Do zobaczenia wkrótce - czytamy w komunikacie.
"Kierując się troską i odpowiedzialnością za Państwa bezpieczeństwo, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie szeregu procedur i środków prewencyjnych" - piszą na swoim Facebooku właściciele restauracji Śródmieście w Gdyni.
Podobnym tropem idą inne miejsca w Trójmieście. Wiele lokali decyduje się również na wprowadzenie możliwości zamówienia dań na wynos.
Wśród wprowadzonych zasad wymieniają:
- dezynfekowanie klamek, uchwytów, toalet i innych powierzchni kilkanaście razy dziennie
- dezynfekowanie stołów, krzeseł oraz przyborników po każdym gościu
- każdorazowe mycie porcelany, sztućców i szkła w wyparzarkach
- nakrywanie stołu indywidualnie dla każdego gościa
- środek dezynfekujący ustawiony przy wejściu do restauracji dostępny dla każdego gościa
- zobligowanie pracowników do zwiększonej kontroli własnego stanu zdrowia
- zachęcanie klientów do płacenia bezgotówkowego.
- W naszym lokalu w miarę możliwości staramy się dezynfekować wszystkie często dotykane powierzchnie - mówi Paweł Klejbar z restauracji Słony Spichlerz w Gdańsku. - W toalecie znajdują się środki dezynfekujące, mamy również wywieszoną instrukcję dotyczącą dokładnego mycia rąk.
Odwołane imprezy w Trójmieście - aktualizacja
- U nas w restauracji mamy szereg zabezpieczeń - mówi Kamila Kilańska z restauracji Neon w Gdyni. - Przede wszystkim klienci mogą skorzystać z płynów do dezynfekcji nie tylko w toaletach, ale również na sali. Stale przecierane są wszystkie kluczowe powierzchnie środkami do dezynfekcji. Nasza obsługa stara się też zachować odpowiedni dystans, nie zbliżamy się do klientów, czasem prosimy, by sami podali nam naczynia. Większość łapiemy przez materiał lub kuchenne ręczniki. Wszystko, co jest znoszone z sali do kuchni, trafia do szafy nierdzewnej, a tam kelnerki spryskują wszystko płynem do dezynfekcji. Sprzątamy tak często, jak to możliwe. Dotyczy to również klamek, domofonu, windy. Nasza koleżanka ostatnio się przeziębiła, więc oczywiście została w domu. Nie można dać się oszaleć, ale staramy się być bardzo ostrożni.
- Również u nas pilnujemy podstawowych zasad higieny - mówią pracownicy restauracji 4 piętro we Wrzeszczu. - Mamy oczywiście żele do dezynfekcji, namawiamy wszystkich do wzmożonego mycia rąk, dbamy o częstą dezynfekcję stolików. Nie stosujemy sprzedaży dań na telefon, ponieważ w naszej opinii to jeszcze bardziej może przyczyniać się do rozprzestrzeniania zarazków, poprzez kurierów, którzy mają kontakt z klientami.
Popularna pierogarnia Mandu zmieniła zasady działania, o czym poinformowała na profilu FB.
- W Mandu codziennie przewijają się setki gości. Wszyscy doskonale znamy obrazek wypełnionej po brzegi restauracji oraz kolejki chętnych na nasze pierogi. Taka specyfika Mandu sprawia, że musimy być odpowiedzialni zarówno za zdrowie naszych wspaniałych gości, ale również za zdrowie naszej kochanej ekipy - czytamy w komunikacie.
Co zatem się zmieniło? Restauracja przyjmuje już tylko zamówienia na wynos; wprowadziła prawie wszystkie pierogi do oferty Uber Eats, który dowozi w promieniu około 3 km od restauracji; oferuje surowe pierogi do zamrożenia w domu; tymczasowo wprowadziła dowozy (opcja ta jest testowana, dlatego Mandu prosi klientów o wyrozumiałość); zamówienia można składać telefonicznie; prosi się o płatność tylko kartami płatniczymi.
Gdyńska restauracja Muszla także poinformowała o zmianie zasad w lokalu kierując się względami bezpieczeństwa. Zwiększono odległość między stołami; zwiększono częstotliwość czyszczenia wszystkich miejsc w restauracji (mowa o klamkach, poręczach schodów, toaletach, itd.); dostępne będzie jednorazowe menu, które po użyciu trafi do kosza; do dyspozycji gości pozostawiono dodatkowy (oprócz standardowego mydła antybakteryjnego) spray dezynfekujący; powstaje oferta ofertę dań, które klienci mogą zabrać na wynos.
Miejsca
Opinie (169) 7 zablokowanych
-
2020-03-13 10:20
Jedzenie na wynos.
Zamówienie online albo przez telefon. Opłata z góry przelewem. Numerowane zamówienia, na określoną godzinę odbiór. Drzwi zamknięte na kluczy otwierane tylko przy odbiorze.
- 3 4
-
2020-03-13 10:39
Sempre, szacun, jak już się wygrzebiemy z tego draństwa to wpadam do was na wielkie żarcie
Zamówienie będzie duże a napiwki szczodre. Cała reszta wymienionych knajp też idzie na listę do częstszego odwiedzenia.
- 7 7
-
2020-03-13 10:54
To wcześniej nie wyparzali i nie szorowali? (1)
Ludzie się może wreszcie domyją, a lokale doczyszczą...
- 13 0
-
2020-03-13 10:56
No właśnie
Jak sanpeid dopuścił lokal bez wyparzarki w zmywalni?
Przecież to podstawa.- 4 0
-
2020-03-13 11:00
wyłączyć internet
to największy roznosiciel wirusów
- 8 2
-
2020-03-13 11:08
(1)
Boją sie ze ludzie przestana chodzić , przeczą szmatką z wodą i wielka dezynfekcja. Taka prawda
- 8 2
-
2020-03-13 12:52
Oni wcale nie przeczą że tak przetrą
- 1 0
-
2020-03-13 11:14
W roku 2019 (1)
Na polskich drogach zginelo ponad 2800 osob wiec 1 ofiara koronawirusa i rozpisywanie się na jej temat to przesada
- 8 6
-
2020-03-13 11:23
Zamknąć drogi
- 3 0
-
2020-03-13 11:17
Beer Food Week
dlaczego nie odwołają / nie przesuną terminu / nie umożliwią pełnych zwrotów rezerwacji z powodu sytuacji z koronawirusem?
- 8 0
-
2020-03-13 11:26
Rocznie 380 000 ludzi w Polsce umiera z powodu palenia papierosów (3)
Jakoś nikt nie chce zakazać sprzedaży tytoniu
- 11 8
-
2020-03-13 11:47
Odp
Ile osób z tych palących chciało umrzeć od palenia?...ja dlatego chronię się przed wirusem w domu ,acha i jeszcze jedno ,nie palę
- 1 2
-
2020-03-13 12:02
palaczy mi nie żal
- 1 3
-
2020-03-14 16:48
Nie wydziwiaj - rocznie tylu Polaków umiera
ale wszystkich. Podawano ostatnio, że ok. 1100 dziennie z czego paru/nastu w wypadkach i 1/10 osoby na wuhana.
- 0 0
-
2020-03-13 11:28
7 restauracji na całe trójmiasto to nic nie znaczy. (1)
Pracuję w firmie która od lat zajmuje się dezynfekcją pomieszczeń o to co tu czytam to zagranie pod publiczkę. Większość restauracji ma to absolutnie gdzieś, a mamy ich w Trójmieście setki to samo dzieje się w hotelach kiedy do nas dzwonią i słyszą że dezynfekcja lokalu z wykorzystaniem np ozonatorów to koszt około 50-100 zł dziennie ro rezygnują i dalej działają bez całkowitego zabezpieczenia.
- 11 2
-
2020-03-13 16:26
Przecież to TYLKO 7 restauracji, która zapłaciła za to aby być w tym artykule.. Na prawdę wierzycie, że te wszystkie artykuły są robione za free i każdy może się tu znaleźć?
Proszę Was... Wystarczy mieć polubione profile innych restauracji na fb aby wiedzieć, że i one wdrożyły różne metody walki z tym świństwem.- 1 0
-
2020-03-13 11:30
Środki bezpieczeństwa (1)
Te środki bezpieczeństwa to powinien być standard w restauracjach. A nie, ze nagle teraz zaczynaja dezynfekować
- 12 0
-
2020-03-13 11:35
Dokładnie
Ale jak widać niektóre dopiero teraz zaczęły wyparzać sztućce :lol:
Albo liczą na darmową reklamę- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.