• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje wprowadzają specjalne środki bezpieczeństwa

Julia Rzepecka, Alicja Olkowska
13 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
aktualizacja: godz. 08:25 (13 marca 2020)
Restauracja Śródmieście w Gdyni to jeden z wielu lokali, który w trosce o gości wprowadził specjalne środki bezpieczeństwa. Restauracja Śródmieście w Gdyni to jeden z wielu lokali, który w trosce o gości wprowadził specjalne środki bezpieczeństwa.

Restauracje w Trójmieście zaczynają wprowadzać kroki mające zahamować ewentualne rozprzestrzenianie się wirusa. Są to m.in. regularna dezynfekcja newralgicznych powierzchni w lokalach, wyparzanie naczyń oraz zachęcanie do płatności bezgotówkowych.



Jedzenie na telefon w Trójmieście



Czy zamierzasz ograniczyć wyjścia do restauracji w związku z wirusem?

Aktualizacja: piątek godz. 12:28

Lista lokali gastronomicznych, które zawieszają działalność rośnie - aby być na bieżąco, najlepiej śledzić ich profile społecznościowe. W piątek AleBrowar ogłosił, że również zamyka się na najbliższy czas.

- Podjęliśmy decyzję, że od jutra (sobota - przyp. red.) lokal AleBrowar Gdynia będzie zamknięty do odwołania. Nie chcemy narażać ani Was ani naszych pracowników na jakiekolwiek zagrożenie. Robimy to z wielki smutkiem ale i nadzieją, że za jakiś czas wszystko wróci do normy i spotkamy się razem przy dobrym piwie. Pozostańcie w domach, dbajcie o siebie i przede wszystkim zachowajcie spokój. Dziś działamy ostatni dzień ale w ograniczonym zakresie. Startujemy o 16.00, a ostatniego gościa pożegnamy o 22. Trzymajcie się ciepło!


Aktualizacja: piątek godz. 8:24

Niektóre restauracje całkowicie zamykają się od odwołania, zrobiła to m.in. sieć Sempre.

- W trosce o zdrowie naszych gości i pracowników, podjęliśmy decyzję o tymczasowym zamknięciu wszystkich lokali Sempre. Do zobaczenia wkrótce - czytamy w komunikacie.


"Kierując się troską i odpowiedzialnością za Państwa bezpieczeństwo, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie szeregu procedur i środków prewencyjnych" - piszą na swoim Facebooku właściciele restauracji Śródmieście w Gdyni.

Podobnym tropem idą inne miejsca w Trójmieście. Wiele lokali decyduje się również na wprowadzenie możliwości zamówienia dań na wynos.

Wśród wprowadzonych zasad wymieniają:

  • dezynfekowanie klamek, uchwytów, toalet i innych powierzchni kilkanaście razy dziennie
  • dezynfekowanie stołów, krzeseł oraz przyborników po każdym gościu
  • każdorazowe mycie porcelany, sztućców i szkła w wyparzarkach
  • nakrywanie stołu indywidualnie dla każdego gościa
  • środek dezynfekujący ustawiony przy wejściu do restauracji dostępny dla każdego gościa
  • zobligowanie pracowników do zwiększonej kontroli własnego stanu zdrowia
  • zachęcanie klientów do płacenia bezgotówkowego.


Trójmiejskie restauracje działają, choć liczba gości w wielu lokalach mocno spadła w ostatnich dniach. Trójmiejskie restauracje działają, choć liczba gości w wielu lokalach mocno spadła w ostatnich dniach.
- W naszym lokalu w miarę możliwości staramy się dezynfekować wszystkie często dotykane powierzchnie - mówi Paweł Klejbar z restauracji Słony Spichlerz w Gdańsku. - W toalecie znajdują się środki dezynfekujące, mamy również wywieszoną instrukcję dotyczącą dokładnego mycia rąk.

Odwołane imprezy w Trójmieście - aktualizacja


- U nas w restauracji mamy szereg zabezpieczeń - mówi Kamila Kilańska z restauracji Neon w Gdyni. - Przede wszystkim klienci mogą skorzystać z płynów do dezynfekcji nie tylko w toaletach, ale również na sali. Stale przecierane są wszystkie kluczowe powierzchnie środkami do dezynfekcji. Nasza obsługa stara się też zachować odpowiedni dystans, nie zbliżamy się do klientów, czasem prosimy, by sami podali nam naczynia. Większość łapiemy przez materiał lub kuchenne ręczniki. Wszystko, co jest znoszone z sali do kuchni, trafia do szafy nierdzewnej, a tam kelnerki spryskują wszystko płynem do dezynfekcji. Sprzątamy tak często, jak to możliwe. Dotyczy to również klamek, domofonu, windy. Nasza koleżanka ostatnio się przeziębiła, więc oczywiście została w domu. Nie można dać się oszaleć, ale staramy się być bardzo ostrożni.
- Również u nas pilnujemy podstawowych zasad higieny - mówią pracownicy restauracji 4 piętro we Wrzeszczu. - Mamy oczywiście żele do dezynfekcji, namawiamy wszystkich do wzmożonego mycia rąk, dbamy o częstą dezynfekcję stolików. Nie stosujemy sprzedaży dań na telefon, ponieważ w naszej opinii to jeszcze bardziej może przyczyniać się do rozprzestrzeniania zarazków, poprzez kurierów, którzy mają kontakt z klientami.
Popularna pierogarnia Mandu zmieniła zasady działania, o czym poinformowała na profilu FB.

- W Mandu codziennie przewijają się setki gości. Wszyscy doskonale znamy obrazek wypełnionej po brzegi restauracji oraz kolejki chętnych na nasze pierogi. Taka specyfika Mandu sprawia, że musimy być odpowiedzialni zarówno za zdrowie naszych wspaniałych gości, ale również za zdrowie naszej kochanej ekipy - czytamy w komunikacie.
Co zatem się zmieniło? Restauracja przyjmuje już tylko zamówienia na wynos; wprowadziła prawie wszystkie pierogi do oferty Uber Eats, który dowozi w promieniu około 3 km od restauracji; oferuje surowe pierogi do zamrożenia w domu; tymczasowo wprowadziła dowozy (opcja ta jest testowana, dlatego Mandu prosi klientów o wyrozumiałość); zamówienia można składać telefonicznie; prosi się o płatność tylko kartami płatniczymi.

Gdyńska restauracja Muszla także poinformowała o zmianie zasad w lokalu kierując się względami bezpieczeństwa. Zwiększono odległość między stołami; zwiększono częstotliwość czyszczenia wszystkich miejsc w restauracji (mowa o klamkach, poręczach schodów, toaletach, itd.); dostępne będzie jednorazowe menu, które po użyciu trafi do kosza; do dyspozycji gości pozostawiono dodatkowy (oprócz standardowego mydła antybakteryjnego) spray dezynfekujący; powstaje oferta ofertę dań, które klienci mogą zabrać na wynos.

Miejsca

Opinie (169) 7 zablokowanych

  • Psychoza oszołomy was dopadła

    • 4 3

  • zamknać

    skoro lewactwo kościołów się czepia.

    • 3 4

  • Opinia wyróżniona

    szacun (5)

    bardzo dobra i rozsądna decyzja
    ludzie w tej chwili powinni pozostac w domach i unikac takich miejsc ,na restauracje i inne miejsca rozrywek bedzie jeszcze czas
    zrozumcie, ze szybciej się tego paskudztwa pozbędziemy jesli zaczniemy podchodzic do zalecen i choroby powaznie

    • 132 14

    • Nie mam problemu bo ze względu na ceny nie chodzę w ogóle do restauracji.

      • 0 2

    • Nikt nie będzie mi mówił co mam robić (1)

      • 9 5

      • Właśnie takie (...) przenoszą wirusa !!!! Abyś miał biegunkę do końca miesiąca !!!

        • 3 7

    • Ja jem tylko w restauracjach (1)

      Wolę złapać grypę niż umrzeć z głodu.

      • 8 12

      • No, ja tez, w trojmiescie pewnie sporo takich osob jest.

        • 6 4

  • Będziemy korzystać zdalnie

    Będziemy korzystać zdalnie. Restauracje będą gotować też zdalnie. I wszystko będzie dobrze. Nie panikujmy.

    • 1 0

  • Jak ktos pracowal kiedys w gastro to sie raczej nie odwazy isc do restauracji w czasie epidemi

    • 10 3

  • teraz dopiero?

    a co restauratorzy robili dotąd?
    zaplecza restauracji mówią wiele o warunkach higieniczno-sanitarnych wewnątrz....
    pytanie, gdzie był dotąd sanepid? I co robił?

    • 9 3

  • (1)

    Boją sie ze ludzie przestana chodzić , przeczą szmatką z wodą i wielka dezynfekcja. Taka prawda

    • 8 2

    • Oni wcale nie przeczą że tak przetrą

      • 1 0

  • System "włoski" - zabawy,, balangi a potem strach.

    • 9 2

  • Gdy liczba zgonów przekroczy 35 osób, a zachorowań 800 tys. to dopiero zacznę się przejmować. (16)

    Taka była właśnie skala zachorowań i zgonów na grypę w lutym tego roku i nikt nawet się na ten temat nie zająknął.

    • 21 13

    • (4)

      Ja zaczne sie przejmowac, jak przebijemy 600 tysiecy zgonow, ktore byly nastepstwem swinskiej grypy w 2010 roku (a takiej paniki jak teraz nie bylo).

      • 8 5

      • Wróć do przedszkola

        • 1 1

      • (1)

        Chyba 150 zgonów, bo taką wersję na temat świńskiej grypy też można przeczytać.

        • 2 0

        • W Bolsce moze bylo 150 zgonow, ale sumarycznie na swiecie szacuje sie do 600 tysiecy.

          • 0 3

      • W Polsce zmarło na to prawie 200 osób i nikt ramionami nawet nie wzruszył.

        • 9 3

    • (8)

      Tylko że statystycznie 800 tysięcy zachorowań nie będzie oznaczało 35 zgonów, tylko 40 tysięcy (5%).

      • 8 3

      • Nie interesują mnie procenty, tylko konkretne wartości bezwzględne. (7)

        • 4 3

        • (6)

          No jasne. Co to za różnica, czy jakaś choroba jest ponad 1000 razy bardziej śmiertelna, czy nie.

          Na szczęście zbiorcze IQ ludzi decyzyjnych w tym kraju nadal przekracza 70, więc profilaktyka będzie rozszerzana, obojętnie czy jakiś Kazio się przejmuje, czy nie.

          • 5 3

          • Jesli w skali kraju zachoruje 100 osób, a umrze 90, to nie jest to żadna epidemia. (5)

            Nawet jeśli śmiertelność wynosi 90%.

            • 4 1

            • Kraina Bajlandii !!!!

              • 1 0

            • (3)

              Ale zachoruje 100 a nie wiele tysięcy właśnie dlatego, że jest stosowana profilaktyka, która nie ma sensu w przypadku chorób, gdzie na 800 tysięcy jest 35 zgonów.

              • 3 3

              • Czyli uznajemy, że 35 osób zmarłych w lutym jest nieistotnych, (2)

                a nad jedną (póki co) śmiertelną ofiarą koronawirusa cały kraj się trzęsie.

                • 3 2

              • (1)

                No, jeżeli jest ryzyko choroby, która jest ponad 1000 bardziej śmiertelna i na którą nie ma szczepionki, to kraj wkracza do akcji.

                • 5 4

              • Gdyby kraj prowadził zaostrzoną profilaktykę antygrypową

                To nie byłoby ani 800 tys. zachorowań w lutym, ani 35 zgonów.

                • 4 2

    • Ale nie w takim piorunujacym czasie.

      W tym przypadku zaraźliwość jest najgorsza.

      • 2 1

    • Zdążysz?

      • 0 0

  • Zamknijcie bary i restauracje!!!!

    To wylęgarnia zarazków i wirusów, syf i brud. Aż strach gdzieś teraz iść.

    • 11 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane