Festiwal Restaurant Week to okazja, aby w wybranych trójmiejskich restauracjach spróbować charakterystycznego dla danego miejsca trzydaniowego menu w specjalnej cenie.
Restaurant Week wystartuje w największych miastach całej Polski 23 października i potrwa do 31 października. Aby wziąć w nim udział, trzeba dokonać rezerwacji stolika na
stronie imprezy. Po wybraniu restauracji i opłaceniu wizyty otrzymujemy kupon rezerwacyjny, z którym należy wybrać się na ustaloną godzinę do lokalu.
Za trzydaniowe menu zapłacimy 39 zł.
tak, na zwykłą wizytę w restauracji rzadko mogę sobie pozwolić
48%
to zależy, rzadko jem aż trzy dania w lokalu
33%
nie, wolę zamówić jedno, ale niefestiwalowe danie
19%
- To kompletne doświadczenie restauracyjne: przystawka, danie główne i deser. Restauracja prezentuje swoją kuchnię od najlepszej strony. Jesteśmy o tym przekonani, bo wszystkie dania są specjalnie wcześniej testowane - tłumaczy trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta. - Do udziału zaprosiliśmy wyłącznie restauracje, w których promuje się autorską kuchnię i kulinarną kreatywność szefów kuchni. Jesteśmy pewni wysokiej jakości ich propozycji.W drugiej odsłonie imprezy weźmie udział 19 lokali. To dwa razy więcej niż podczas pierwszej, wiosennej odsłony. Będzie można spróbować m.in. takich smakołyków, jak: pierś z kaczki marynowana w cydrze, jabłkach i własnym sosie w
Bliżej, miętowa kasza manna z sorbetem wiśniowym i paloną białą czekoladą w
Chwila Moment, krewetki w sosie mango i mleczku kokosowym w
Fidelu, wytrawny krem z czerwonej kapusty z nutą cynamonu i kardamonu w
Grono di Rucola, policzek wołowy konfitowany z bekonem i i konfiturą ze śliwki węgierki w
Pieterwas Krew i Woda czy makrela z kalafiorem i pietruszką w
Neighbours Kitchen.
W festiwalu wezmą udział również m.in.:
Delmonico Cut Steakhouse,
Główna Osobowa,
Serio,
Marmolada Chleb i Kawa,
Panorama Gdynia,
Stacja Deluxe czy
Jadalnia pod Zielonym Smokiem. Cześć lokali proponuje również alternatywne menu wegańskie. Pełna lista lokali znajduje się na
stronie imprezy.
- Rezerwacja przewidziana jest na 90 minut, które możemy spędzić przy stole. To sporo czasu, dlatego warto się nie spieszyć, tylko delektować się jedzeniem i wspólnym towarzystwem - dodaje Taranta.