- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Różne wcielenia pizzy. Gdzie zjemy rzymską, gdzie nowojorską?
Choć większość z nas dzieli pizzę na dwie kategorię - na cienkim i grubym cieście - stylów przygotowywania tego popularnego włoskiego placka jest znacznie więcej. Sprawdzamy, jakie rodzaje pizzy (i gdzie) zjemy w Trójmieście.
Pizza neapolitańska
Dla wielu to złoty Graal pizzowych poszukiwań - sekret, który opanowują nieliczni. Z pewnością wypiek "napoletana" łatwy nie jest. Potrzeba odpowiednich składników, receptur i technik, a wszystko to jest regulowane przez ścisłe przepisy. Certyfikowanych przez stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana pizzerii w Trójmieście nie ma, ale kilka próbuje mierzyć się z takim stylem wypieku. Na przykład wrzeszczańskie Tutam, gdzie placek jest odpowiednio cienki i wilgotny w środku, a ranty wysokie i elastyczne. To pizza na pewno nie dla fanów chrupiących placków.
Pizza włoska
To dość pojemna kategoria, w której znajdziemy większość starających się o dobrą jakość swoich wypieków pizzerii. To placek przygotowywany z włoskich surowców, na odpowiednio długo fermentowanym cieście i krótko wypiekany w wysokiej temperaturze. Zazwyczaj na cienkim cieście, z niewielkimi rantami, chrupiąca i nieprzeładowana składnikami. Taką pizzę znajdziecie m.in. w takich lokalach, jak Ogniem i Piecem, Czerwony Piec, Na Okrągło, Mąka i Kawa i wielu innych.
Pizza rzymska
Zwana również pizza al taglio, czyli pizza na kawałki. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Ten rodzaj pizzy jest popularny jeszcze szczególnie na rzymskim ulicach i ponoć stamtąd pochodzi (stąd też jej nazwa). Kompozycje smakowe ogranicza w zasadzie tylko kreatywność pizzaioli, ale za pierwszym razem warto poszukać takiej z ziemniakami i rozmarynem. W Trójmieście pizzę rzymską znajdziemy w gdańskim 01 Pizzarium oraz gdyńskim Andiamo a Roma.
Pizza nowojorska
To mutacja pizzy włoskiej na cienkim cieście i amerykańskiego przepychu. Uważa się, że powstała dzięki staraniom neapolitańskich imigrantów, którzy chcieli dostosować swoje danie do podniebień Amerykanów. Nowojorska pizza jest wypiekana na cienkim cieście, jest chrupiąca, a zarazem posiada multum składników. Jest też zazwyczaj naprawdę spora. W Trójmieście spróbujemy jej przede wszystkim w pizzerii New York Pizza Department na Przymorzu, w której menu znajduje się blisko czterdzieści pozycji. Aby doznać pełni wrażeń, warto zamówić NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, szynką, cebulą, papryką, pieczarkami i oliwkami.
Pinsa romana
Nazwa pinsa choć brzmi podobnie do słowa pizza, nie jest wariacją na jego temat. To nawiązanie do łacińskiego czasownika pinsere, który oznacza rozciągać. Bo pinsa nie jest okrągłym plackiem, ale właśnie owalnym, rozciąganym pierwotnie na kamieniu. Powinna być pieczona nie tylko z mąki pszennej, ale z dodatkiem innych mąk, np. owsianej czy sojowej. Dzięki temu jest bardziej chrupiąca i przypomina foccacię albo podpłomyk. W Trójmieście wariacje na temat pinsy przygotowuje specjalizująca się w kuchni toskańskiej sopocka restauracja Chianti Grill Bar.
Ranking: najlepsze pizzerie w Trójmieście
Pizza ekstremalna
Nieformalna kategoria, do której trafić powinien każdy z placków serwowanych w lokalu Pizza Boyz w Gdyni. To chrupiący, gruby placek w stylu pizzy amerykańskiej przeładowany do maksimum składnikami, które z tym daniem raczej się nie kojarzą. Jakimi? Np. zapiekanką mac'n'cheese, frytkami, chrupkami cheetos albo krewetkami w sosie mango z kolendrą. Dla pizzowych ekstremistów.
Pizza po gdyńsku
To oczywiście żart, bo takiego rodzaju pizzy oficjalnie nie ma. A szkoda, bo placek z Gdynianki jest jedyny w swoim rodzaju od ponad 30 lat i na wyróżnienie zasługuje. Choć tak naprawdę z włoskim protoplastą wiele wspólnego nie ma. To raczej płaska drożdżówka na wytrawnie. Pulchna, obficie polana sosem i obsypana majerankiem i pieprzem ziołowym. Najlepiej w wersji dwuskładnikowej: tylko z serem i świeżą cebulą. Pyszna, ale pizzowi radykałowie powinni trzymać się z daleka.
A jaką wy pizzę lubicie najbardziej? Czekamy na wasze komentarze.
Miejsca
Opinie (121) ponad 20 zablokowanych
-
2019-09-19 17:13
Prawdziwa to była w latach 90 z przyczepy kempingowej przy przystanku koło LOTu
- 7 5
-
2019-09-19 17:13
sieciowki (1)
ktore warto? Zauwazylem ze ciezko znalezc taka ktora trzyma poziom
- 6 0
-
2019-09-19 23:48
Dobre to
1. Wagner Big Pizza- Tuna, Supreme, Texas, Western, Boston
2. Bezglutenowa Pizza Alfredo-Margherita i Salami.
A najlepsza to swojska, samemu zrobiona, na grubym ciescie z cebula, pieczarkami, serem i wedlina albo na cienkim bezglutenowym ciescie . Smacznego.- 0 4
-
2019-09-19 17:21
Na prawdę jedyna (1)
Jedyna prawdziwą tylko w Michelle Naples...i tylko dwa rodzaje 4 i 4,50 euro a kolejka...tak kolejka na 2 godziny. Ale tam powstała pizza.
- 3 7
-
2019-09-19 23:32
Jak się już silisz na takiego znawcę, to chociaż naucz się poprawnej pisowni. I to wcale nie jest "jedyna prawdziwa" pizza - tym bardziej w Neapolu. Porozmawiaj kiedyś z Włochami, to Ci się oczy otworzą nieco bardziej niż na Tripadvisor...
- 7 0
-
2019-09-19 18:15
Pizza trójkąt była najlepsza. We wrzeszczu przy dworcu. Rewelacja (2)
- 23 1
-
2019-09-19 18:20
Rewelacja bo nic innego nie było. (1)
Pod koniec działalności tat oszczędzali na wszystkim że było prawie samo ciasto z sosem.
- 5 6
-
2019-09-19 19:38
A teraz jest wiecej ale smaku w sumie brak.
- 1 0
-
2019-09-19 18:34
Orunia Górna (1)
Fatalne pizzerie: Dragon i Leone ...na szczęście już ich nie ma. dobra pizza w Napoli i smaczna z kurkami w Riccardo.
- 11 1
-
2019-09-20 09:24
a pizza bar?! klasyka dla każdego mieszkańca górnej i okolic - smak dzieciństwa
- 1 0
-
2019-09-19 19:13
Stefano w Sopocie, nad Barem Piwnym u Kaczora. Poezja smaków.
- 3 3
-
2019-09-19 19:18
Tylko gdynianka
- 10 9
-
2019-09-19 19:20
(1)
Pulchna, obficie polana sosem i obsypana majerankiem i pieprzem ziołowym
pizza gdynianka- 13 5
-
2019-09-20 00:44
jak prawdziwa gdynianka
- 5 1
-
2019-09-19 19:24
Pizza nowojorska (2)
Raz zamówiłem pizze nowojorska z pewnej pizzerii na Przymorzu.
Nigdy więcej totalne dno.
Stanowczo odradzam- 14 1
-
2019-09-19 19:33
(1)
Chyba wiem o której pizzerii piszesz. Zgadzam się z Tobą w 100%.
- 3 0
-
2019-09-19 20:15
Nie chce
Nie chce im robić pod górkę.
Ja tam więcej nie zamówię.
Nowa pizzeria nazwa od miasta niekoniecznie Gdańska- 0 0
-
2019-09-19 19:35
Mąka i Kawa, Oliwa do Ognia, Prosto Sopot
mogę jeść codziennie
- 6 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.