• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Różne wcielenia pizzy. Gdzie zjemy rzymską, gdzie nowojorską?

Łukasz Stafiej
19 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Choć większość z nas dzieli pizzę na dwie kategorię - na cienkim i grubym cieście - stylów przygotowywania tego popularnego włoskiego placka jest znacznie więcej. Sprawdzamy, jakie rodzaje pizzy (i gdzie) zjemy w Trójmieście.



Pizza neapolitańska



Pizza w stylu neapolitańskim - wilgotna i elastyczna Pizza w stylu neapolitańskim - wilgotna i elastyczna
Dla wielu to złoty Graal pizzowych poszukiwań - sekret, który opanowują nieliczni. Z pewnością wypiek "napoletana" łatwy nie jest. Potrzeba odpowiednich składników, receptur i technik, a wszystko to jest regulowane przez ścisłe przepisy. Certyfikowanych przez stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana pizzerii w Trójmieście nie ma, ale kilka próbuje mierzyć się z takim stylem wypieku. Na przykład wrzeszczańskie Tutam, gdzie placek jest odpowiednio cienki i wilgotny w środku, a ranty wysokie i elastyczne. To pizza na pewno nie dla fanów chrupiących placków.


Pizza włoska



Pizza włoska - na cienkim, chrupiącym cieście, z włoskich składników, krótko wypiekana w wysokiej temperaturze. Taką znajdziemy np. w Mące i Kawie. Pizza włoska - na cienkim, chrupiącym cieście, z włoskich składników, krótko wypiekana w wysokiej temperaturze. Taką znajdziemy np. w Mące i Kawie.
To dość pojemna kategoria, w której znajdziemy większość starających się o dobrą jakość swoich wypieków pizzerii. To placek przygotowywany z włoskich surowców, na odpowiednio długo fermentowanym cieście i krótko wypiekany w wysokiej temperaturze. Zazwyczaj na cienkim cieście, z niewielkimi rantami, chrupiąca i nieprzeładowana składnikami. Taką pizzę znajdziecie m.in. w takich lokalach, jak Ogniem i Piecem, Czerwony Piec, Na Okrągło, Mąka i Kawa i wielu innych.




Pizza rzymska



Pizza rzymska, serwowana na kawałki. Taką zjemy m.in. w gdańskim 01 Pizzarium. Pizza rzymska, serwowana na kawałki. Taką zjemy m.in. w gdańskim 01 Pizzarium.
Zwana również pizza al taglio, czyli pizza na kawałki. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Ten rodzaj pizzy jest popularny jeszcze szczególnie na rzymskim ulicach i ponoć stamtąd pochodzi (stąd też jej nazwa). Kompozycje smakowe ogranicza w zasadzie tylko kreatywność pizzaioli, ale za pierwszym razem warto poszukać takiej z ziemniakami i rozmarynem. W Trójmieście pizzę rzymską znajdziemy w gdańskim 01 Pizzarium oraz gdyńskim Andiamo a Roma.



Pizza nowojorska



Bogata w składniki nowojorska pizza w gdańskim New York Pizza Department Bogata w składniki nowojorska pizza w gdańskim New York Pizza Department
To mutacja pizzy włoskiej na cienkim cieście i amerykańskiego przepychu. Uważa się, że powstała dzięki staraniom neapolitańskich imigrantów, którzy chcieli dostosować swoje danie do podniebień Amerykanów. Nowojorska pizza jest wypiekana na cienkim cieście, jest chrupiąca, a zarazem posiada multum składników. Jest też zazwyczaj naprawdę spora. W Trójmieście spróbujemy jej przede wszystkim w pizzerii New York Pizza Department na Przymorzu, w której menu znajduje się blisko czterdzieści pozycji. Aby doznać pełni wrażeń, warto zamówić NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, szynką, cebulą, papryką, pieczarkami i oliwkami.


Pinsa romana



Owalna pinsa w sopockim Chianti Grill Bar Owalna pinsa w sopockim Chianti Grill Bar
Nazwa pinsa choć brzmi podobnie do słowa pizza, nie jest wariacją na jego temat. To nawiązanie do łacińskiego czasownika pinsere, który oznacza rozciągać. Bo pinsa nie jest okrągłym plackiem, ale właśnie owalnym, rozciąganym pierwotnie na kamieniu. Powinna być pieczona nie tylko z mąki pszennej, ale z dodatkiem innych mąk, np. owsianej czy sojowej. Dzięki temu jest bardziej chrupiąca i przypomina foccacię albo podpłomyk. W Trójmieście wariacje na temat pinsy przygotowuje specjalizująca się w kuchni toskańskiej sopocka restauracja Chianti Grill Bar.

Ranking: najlepsze pizzerie w Trójmieście



Pizza ekstremalna



Pizza z ekstremalnymi dodatkami w gdyńskim Pizza Boyz Pizza z ekstremalnymi dodatkami w gdyńskim Pizza Boyz
Nieformalna kategoria, do której trafić powinien każdy z placków serwowanych w lokalu Pizza Boyz w Gdyni. To chrupiący, gruby placek w stylu pizzy amerykańskiej przeładowany do maksimum składnikami, które z tym daniem raczej się nie kojarzą. Jakimi? Np. zapiekanką mac'n'cheese, frytkami, chrupkami cheetos albo krewetkami w sosie mango z kolendrą. Dla pizzowych ekstremistów.


Pizza po gdyńsku



Jedyna w swoim rodzaju - pizza z Gdynianki Jedyna w swoim rodzaju - pizza z Gdynianki
To oczywiście żart, bo takiego rodzaju pizzy oficjalnie nie ma. A szkoda, bo placek z Gdynianki jest jedyny w swoim rodzaju od ponad 30 lat i na wyróżnienie zasługuje. Choć tak naprawdę z włoskim protoplastą wiele wspólnego nie ma. To raczej płaska drożdżówka na wytrawnie. Pulchna, obficie polana sosem i obsypana majerankiem i pieprzem ziołowym. Najlepiej w wersji dwuskładnikowej: tylko z serem i świeżą cebulą. Pyszna, ale pizzowi radykałowie powinni trzymać się z daleka.

A jaką wy pizzę lubicie najbardziej? Czekamy na wasze komentarze.

Miejsca

Opinie (121) ponad 20 zablokowanych

  • Mówić o neapolitańskiej i nie wspomnieć o

    Pizza Napoli Na Fieldorfa. Oj autor nie zrobił researchu

    • 2 3

  • Ogniem i Piecem w Gdyni (1)

    • 3 5

    • Dla mnie taka se, bardzo zwyczajna. Wolę Viva la pizza lub Francesco

      • 0 1

  • nie ma takiej pizerii i już nie będzie (1)

    robertino to było to ,początki pizzy w Trójmieście szukam smaku podawanej tam specjalności zakładu czyli robertino cz smaku frutti di mare nie znajdziesz dzis nigdzie t

    • 9 1

    • Tak, to prawda...

      Szkoda, że nie zjem juz tam np Calzone..

      • 0 0

  • monte carlo

    pizza i wino w motostrefie

    • 0 0

  • Pizza w Gdyniance (2)

    Klasyk. Cebulowa albo z porem. Sos, sol, majeranek. Najlepsza. A nizej Swietojanskiej bardzo dobra w Viva la Pizza

    • 35 16

    • (1)

      Do prawdziwej pizzy nie dodaje sie zadnego sosu ! to polski wymysl

      • 1 5

      • Nie przetłumaczysz, to jest tak jak z Kebabem normalnie jest z baraniny ale w Trójmieście nie uświadczysz takiego

        • 0 0

  • Sprawdzcie

    Sette Pizza Take and go na ul.Abrahama w Gdyni... Od 25 lat rewelacja :)

    • 0 0

  • Tylko Gdynianka

    • 2 1

  • Napoli na Długiej , prawdziwa z certyfikatami z Włoch (1)

    • 0 7

    • Chyba żartujesz sobie, napoli na długiej była dobra 15lat temu. Teraz obsługa masakryczna, syf i pizza słaba. Nigdy więcej napoli na długiej.

      • 1 1

  • Oo, artykuł o pizzy!

    Nawet przed przeczytaniem komentarzy wiedziałem co tu zastanę: 1) "PRL-owskie trójkąty z Wrzeszcza najlepsze!" (siła sentymentu, nic więcej); 2) kpiny z popularnych pizzerii (poniekąd słuszne, ale chyba każdy raz do roku ma ochotę na tłustego śmiecia i nie widzę w tym problemu), 3) "pizzeria X była dobra, ale się zepsuła", 4) "w Gdańsku nie ma prawdziwej pizzy, za to kiedy mieszkałem w Kalabrii...", 5) "w ogóle nie lubię pizzy, jestem taki alternatywny"

    • 9 2

  • Najlepsza pizza (2)

    Kupujesz blaty 2 cm grubości,na to przecier pomidorowy, ser morski, kukurydza, cebula, szynka konserwowa, ogórek kiszony i wszystko polane sosem hamburgerowym. Pychota.

    • 3 20

    • (1)

      Niezły szajs.
      Na etapie studenciaka pewnie ok.

      • 2 0

      • Prowokacja

        Prowokacja tania jak ta pizza.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane