- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (115 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (250 opinii)
- 4 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Początkowo znane jako "małe kapelusze" we Francji, ptysie w Polsce stały się symbolem elegancji i wykwintności. Nadziewane są kremami, śmietaną, lodami czy nawet owocami. W tym miesiącu, dokładnie 2 stycznia, przypada Dzień Ptysia. Gdzie zjecie ten przysmak w Trójmieście?
Ten francuski cukiernik "wynalazł" ptysie dzięki sztucznemu zamrażaniu. Udało mu się stworzyć delikatne ciasto, które po upieczeniu było puste w środku, umożliwiając nadziewanie go różnymi kremami czy innymi smakołykami. Ta technika wypieku i pustego wnętrza sprawiła, że ciastko stawało się lekkie i puszyste.
Jemy na mieście: Włoszczyzna - dobra pizza, ale też lekki niedosyt
Ptysie szybko zdobyły popularność i z czasem trafiły do Polski. W XVIII wieku pojawiły się pierwsze wzmianki o ptysiach w polskich księgach kucharskich. W kolejnych wiekach ptysie zyskały na znaczeniu w polskiej kuchni, stając się ważnym elementem tradycji cukierniczej. Z biegiem lat przepisy i techniki wypieku ulegały ewolucji, dostosowując się do lokalnych smaków i preferencji.
Kremy, karmel, a nawet lody
Dziś możemy cieszyć się różnorodnymi wersjami tych puszystych kawałków, wypełnionymi klasycznymi kremami, owocami, czekoladą czy innymi niebanalnymi nadzieniami. Oto kilka popularnych nadzień, które można znaleźć w ptysiach:
- klasyczne - z kremem waniliowym lub bitą śmietaną
- owocowe - często z truskawkami, malinami, cytryną czy pomarańczą
- z karmelem lub kajmakiem - dla miłośników słodkiego smaku
- z czekoladą, ganache lub nutellą
- z lodami - tworząc ciekawą kombinację ciepłego ciasta i zimnych lodów
- alkoholowe - z likierami czy koniakiem
Dieta zimowa, czyli jak nie przytyć do wiosny?
Nowoczesne cukiernie często eksperymentują z różnymi smakami i nadzieniami, tworząc unikalne i kreatywne kombinacje. Dlatego oferta ptysiowa może być bardzo zróżnicowana w zależności od miejsca, w którym są sprzedawane.
Lekkie i puszyste
W Trójmieście ptysie można znaleźć w wielu cukierniach, a w większości za sztukę zapłacimy od kilku do maksymalnie kilkunastu złotych. Kupić je można najczęściej w klasycznym wydaniu, z bitą śmietaną czy kremem, ale nie tylko. Ptyś pojawia się cyklicznie jako monoporcja w cukierni UMAM. Jest także dostępny w otwartej niedawno Dolce Caffe przy Podwalu Staromiejskim.
Nie zawiedziecie się, zaglądając do cukierni Sowa, w której sprzedawane są ptysie waniliowe, ptysie z kremem mango-marakuja, jak i małe ptysie bankietowe. Cukiernia Baccate ma słodkości premium, wśród których są miniptysie z kruchym ciastem na wierzchu. W środku nadzienie o smakach: krem chantilly z solonym karmelem, lemon curd, kokos z malinami. Jest także ptyś tradycyjny.
Kaiser Patisserie proponuje ptysia o nazwie Szu. To parzone ciasto, wewnątrz którego ukryty jest krem patisserie z puree z mango i marakui. Wypełniony jest także ubijanym ganache kokosowym z białą czekoladą, mascarpone i malibu. Ptysi warto także szukać w Gdyni w cukierni Must Bake - tutaj dostaniemy je w urozmaiconych wersjach, np. z kremem truskawkowym.
Miejsca
Opinie (30) 3 zablokowane
-
2024-01-02 10:03
Opinia wyróżniona
moje ulubione ciastko z dziecinstwa....dzisiaj sobie pzypomnę ten cudny czas
- 14 3
Wszystkie opinie
-
2024-01-02 12:26
ktoś zapomniał o kluczowym słowie (3)
najważniejsze żeby ptysie były rzemieślnicze
- 19 1
-
2024-03-13 13:53
ulżyło ci?
- 0 0
-
2024-01-02 21:25
A dlaczego słowo
Jest kluczowe, a nie kłódkowe?
- 2 0
-
2024-01-02 14:36
czeladnicze
- 0 0
-
2024-01-07 08:32
jak sie rozpływa to jest do smieci
- 1 0
-
2024-01-02 09:41
Węglowodany. Cukier. (3)
A potem "nie mogę schudnąć"
- 10 2
-
2024-01-02 10:23
(1)
Ja sobie jem co chcę i moja waga od 20 roku życia do 45 roku życia waha się w przedziale 76 -80kg przy wzroście 173. Sa ludzie co żrą na potęgę i są chudzi jak palec, sam znam trzy takie osoby. A są tacy co troche więcej cukru i węglowodanów jak piszesz i jest otyłość. Tak więc jak napisałem, ja osobiście mogę jeść wszystko bez oporu i jest ok, metabolizm mojego ciała nie dopuszcza do tycia. U każdego człowieka inaczej.
- 3 3
-
2024-01-03 13:29
To, że nie masz tendencji do tycia nie znaczy, że nie masz lub nie będziesz miał cukrzycy
Z cukrem ostroznie, najlepiej wyeliminować
- 0 0
-
2024-01-02 12:28
Weź hepaslimin to zaczynasz gwiazdorzyć
- 0 6
-
2024-01-03 00:37
jak cos sie rozpływa to juz wiem ze jest do bani
- 1 0
-
2024-01-02 23:01
Błędne tłumaczenie
Petits choux nie oznacza w języku francuskim małe kapelusze, a małe kapusty/ kapustki- nawiązuje to do kształtu ciastka.
- 0 0
-
2024-01-02 21:24
Po tych pysznościach
jest w jelitach mnóstwo robaków.
- 1 0
-
2024-01-02 21:22
A dlaczego
wszystko co do jedzenia, musi być koniecznie i tylko - pyszne?
- 0 0
-
2024-01-02 08:28
(1)
Ojej ptysie lata temu...albo eklerki. Mmmm. Nie trzeba było artykułów w db czy wieczorze a ludzie brali do domu po pracy po ileś tam sztuk. Teraz wszystko ma swój dzień w kalendarzu i osobny zachwalający artykuł.
- 23 3
-
2024-01-02 16:51
to już raczej
reklama , wszystko podane
- 1 0
-
2024-01-02 09:33
Popatrzeć na ulicy to 90% to już ptysie (2)
Tluste, miękkie, rozpaćkana
- 6 7
-
2024-01-02 10:18
(1)
Bez kozery napiszę pińcet %. Wracaj na oddział bo majaczysz.
- 4 3
-
2024-01-02 14:13
A co? U ciebie tez tłusta pupa opięta za małymi legginsami
Czy brzuchol Januszowi? Zryj dalej słodkie
- 3 3
-
2024-01-02 11:19
Wspomnienie z przeszłości: każde ciastko kosztowało 2 zł (1)
.
- 6 1
-
2024-01-02 11:37
Potwierdzam
- czas głębokiej komuny (której oczywiście nie aprobuję)
- 1 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.