• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ruszają ogródki gastronomiczne. Restauracje zapraszają w majówkę

Julia Rzepecka
28 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Tak Trójmiasto świętuje majówkę

Majówka już za chwilę. Dla większości z nas oznacza to wiosenny wypoczynek, ale nie dla wszystkich. Restauracje, kawiarnie, puby oraz bary przygotowują się do otwarcia ogródków gastronomicznych i rozpoczęcia nowego sezonu. W większości lokali wszystko już dopięte na ostatni guzik - na gości czeka odmienione menu lub wystrój. Promocji jednak wyraźnie mniej niż w latach ubiegłych, bo jak zgodnie podkreślają wszyscy restauratorzy, nie będzie to dla nich łatwy sezon.



Nowo otwarte restauracje w Trójmieście



Jak pandemia wpłynęła na twoje stołowanie się "na mieście"?

Dni coraz dłuższe, a na termometrach coraz wyższe temperatury. To znak, że wiosna już trwa w najlepsze, a wraz z nią Trójmiasto budzi się do życia. Przybywa wydarzeń i imprez rozrywkowych, takich jak otwarcie 100czni czy rozpoczęcie sezonu Pchlego Targu w Oliwie. W długi weekend majowy, który wypada już za chwilę, większość branży gastronomicznej otwiera ogródki restauracyjne.

Wiosenne otwarcie



- Jak co roku, na majówkę ruszamy z naszym ogródkiem. Parasole na zewnątrz już są gotowe, jeszcze trzeba ustawić stoliki i będziemy mogli zapraszać gości - mówi Gaweł Wysocki z restauracji Moje Miasto w Gdyni.

Palenie papierosów w ogródkach restauracyjnych - tak czy nie?



Restauratorzy z tej okazji przygotowali dodatkowe atrakcje.

- Nasz ogródek startuje w piątek, 29 maja, czyli tuż przed weekendem majowym - zapowiada Bartłomiej Karasiewicz, manager Jungli. - Jest gotowe już specjalne pomieszczenie, w którym ustawiona jest fotobudka. Za zakup dwóch koktajli będzie można zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie, wydrukowane, a pewnie też i do umieszczenia na Instagramie. Od czerwca ruszy też nasz taras i bar zewnętrzny, czekamy cały czas jeszcze na lepszą pogodę. Będzie tam serwowana oddzielna karta koktajli, będzie też dodatkowy punkt gastronomiczny ze skróconą kartą dań grillowanych. W sezonie z pewnością będziemy mieli też w piątki i soboty wieczory z DJ'em na tarasie, więc będzie imprezowy klimat.
Czytaj też: Dania z grilla, sezonowe menu i promocje na drinki. Gastro na majówkę

  • Ogródek gastronomiczny przy restauracji Tekstylia.
  • Ogródek gastronomiczny przy restauracji Cały Gaweł.
Niektóre ogródki działają już od jakiegoś czasu, nie brakuje też całorocznych.

- Odpaliliśmy już jakiś czas temu nasz ogródek, który szybko się wypełnił ze względu na piękną pogodę w ostatnim czasie. Zadbaliśmy o mnóstwo roślin, które tworzą "Miejską Dżunglę", jak nazywamy naszą przestrzeń ze stolikami przed kantyną - opowiada Gaweł Czajka z restauracji Cały Gaweł w Sopocie.

Smakowite nowości



Gdzie możemy spodziewać się nowych propozycji kulinarnych w najbliższych dniach? Nowości sezonowe pojawiły się w pizzerii Ostro. Zjemy tam następujące, nietypowe pizze: Kimchi, Cheddar, Nduja, Puree z ananasa i Sezam Nowe. Odświeżone, majowe menu szykuje dla gości też restauracja Pescado w Gdyni. Podobnie w restauracji Zafishowani, gdzie również zagościła nowa karta. Znajdziemy w niej między innymi flambirowane krewetki podane w sosie grejpfrutowym, halibuta na pesto z czosnku niedźwiedziego czy cielęcinę na musie z pietruszki. Nowe smaki pojawią się też w restauracji Mercato.

Degustacje i imprezy kulinarne w Trójmieście



Wielkie otwarcie szykuje cukiernia UMAM, która przygotowała swój zupełnie nowy lokal przy ulicy gen. Andersa 22. W sobotę od rana na gości będą czekały tam słodkie niespodzianki. Pub Pułapka też jest już gotowy na przyjęcie klientów - przed wejściem czekają nowe parasole w rozstawionym już ogródku gastronomicznym.

Oria Magic House zaprasza nie tylko na posiłki, ale także na koncerty, a pierwszy już w sobotę, 30 kwietnia. Z kolei Whiskey on the Rocks od soboty startuje z nową pozycją w karcie - będą to śniadania, serwowane od 9 do 12. W sobotę swój ogródek otworzy też Searcle, czyli restauracja hotelu Courtyard by Marriott w Gdyni. Będzie to okazja, by spróbować menu i autorskich koktajli wraz z klimatycznym widokiem na morze.

Nowe lokale, opinie, degustacje - kulinaria w Trójmieście



  • Ogródek restauracji Pescado w Gdyni.
  • Ogródek restauracji Pescado w Gdyni.
  • Ogródek restauracji Cały Gaweł.

Wyższe ceny są nieuniknione



Wszyscy restauratorzy są jednomyślni - to będzie trudny sezon. Chociaż zdecydowanie lepszy niż dwa poprzednie, branża jeszcze nie otrząsnęła się po pandemii i wciąż zmaga się z jej konsekwencjami. Tymczasem z powodu wojny za wschodnią granicą pojawiły się nowe trudności.

- Inflacja wpływa na wszystkich tak samo. Rosną ceny żywności, gazu, a to wpływa na ceny dań w restauracjach. Drugim czynnikiem jest wojna, która nie wiemy, jak długo jeszcze potrwa. Trójmiasto i w ogóle Polska nie jest teraz atrakcyjnym miejscem do odwiedzenia w wakacje przez turystów, bo jesteśmy blisko tego konfliktu. Obserwując spacerowiczów widać niemal samych Polaków lub osoby ze Wschodu. Ludzie boją się tu przyjeżdżać. Brakuje zagranicznych gości - mówi Bartosz Chwalik z restauracji Tekstylia.
W pandemii ogromna liczba pracowników odeszła z branży. Z pracy rezygnowali (lub ją tracili) wszyscy - szefowie kuchni, kelnerzy, kelnerki, dostawcy. Teraz jednak ten problem się zmniejszył.



- W tym sezonie widać przede wszystkim znacznie większą grupę chętnych do pracy w gastronomii, a jeszcze rok temu był z tym ogromny problem - mówi manager Jungli, Bartłomiej Karasiewicz. - Obecnie większą przeszkodą są na przykład przerwane łańcuchy dostaw u różnych producentów. Rozbudowując nasz ogródek gastronomiczny musieliśmy znacznie wcześniej planować jego przygotowanie. Już w styczniu zamawialiśmy dodatkowe elementy czy meble na taras, ponieważ na niektóre materiały budowlane trzeba było czekać tygodniami. Teraz czekamy już tylko na dobrą pogodę.
Zobacz także: Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

  • Tak wyglądał zeszłoroczny taras restauracji Jungla.
  • Tak wyglądał zeszłoroczny taras restauracji Jungla.
  • Tak wyglądał zeszłoroczny taras restauracji Jungla.

Kto przetrwa?



Nie wszyscy są jednak tak optymistycznie nastawieni. Nie brakuje głosów mówiących, że to ostatni sezon dla wielu lokali. Gastronomowie zwracają uwagę, że restauracji jest za dużo względem liczby mieszkańców i przy tak pędzącej inflacji. Rosnące koszty żywności czy gazu zmuszają właścicieli do podniesienia cen. Wskazują też na fakt, że jeśli ktoś cen nie podnosi, nie ma innego wyjścia, jak obniżyć jakość dań i technikę kulinarną.

Wydarzenia

Pchli Targ w Oliwie - otwarcie sezonu

w plenerze, jarmark, kiermasz

100cznia otwiera sezon!

clubbing / disko

Otwarcie ogródka restauracyjnego - Searcle Gdynia (3 opinie)

(3 opinie)
w plenerze, street food, pubbing

Miejsca

Opinie (54) 7 zablokowanych

  • Chwilowo wracają, masoneria złapała was

    I już nie odpuści.
    Do 2030 przewidziane są różne cyrki,do tego czasu macie być kompletnie zniewoleni.

    • 4 5

  • XX (1)

    Nie nazywajcie trzech krzesełek plus trzy malutkie stoliki umiejscowione przy ulicach na chodnikach wzdłuż ulic z inhalacjami spalinowymi ogródkami gastronomicznymi bo to pariodycznie brzmi . Ogródek gastronomiczny wśród prawdziwej zieleni nie w donicach zdala od ulicy i gwary i jeszcze mała fonntana lub strumyk to jest to tylko w Trójmieście takich cudów nie ma . Miło się patrzy na ryciny przedwojenne z prawdziwymi ogródkami gastronomicznymi aż by się chciało tam usiąść.

    • 7 0

    • Nastały czasy tandety, kiczu i nieadekwatnych nazw. W zasadzie, stare określenia nabrały nowych znaczeń. Np. galeria teraz oznacza centrum handlowe.

      • 3 0

  • Przestańcie zdzierać z ludzi to będziecie mieli dobry sezon. (4)

    Restauratorzy się martwią, że ludzie nie chcą płacić 50zł za kraftowego tatara, 18zł za pudełeczko frytek stekowych, 9zł za 0,3l wody mineralnej, 40zł za burgera i 24zł za paseczek szarlotki z gałką lodów :D Co raz więcej knajp ma ceny x3 albo x4. Gdzie nie pójdę to żeby dwie osoby zjadły trzeba zostawić 250-300zł. A na talerzu piko porcja w dekompozycji, oprószona autorską kruszonką. Ja wiem że wizyta w restauracji to nie obowiązek, ale z cenami odlecieli totalnie. I nie można wszystkiego tłumaczyć kosztami, bo kelnerki mają najniższą krajową, obsługa to najczęściej studenci, a wystrój lokalu to szary beton, najtańsze meble i lampy z filamentem. Nazywają to loftowym stylem, ale wszędzie to samo i tak samo tandetnie.

    • 51 4

    • (2)

      Pomyśl co mówisz, aktualnie cena polędwicy wołowej dobrej jakości to minimum 100zł za kilogram. Do tatara dajesz 150-200 gram czyli to już jest jakieś 20zł, do tego lokal, pracownicy, prąd, gaz, podatki, księgowość. Ceny wcale nie wynikają z pazerności właścicieli. Zazwyczaj zarobek na czysto dla właściciela to nie więcej niż 10% całego obrotu restauracji.

      • 1 11

      • (1)

        Raczej bym nie liczył na polędwicę dobrej jakości w typowej "restauracji". Przyjmij niższą cenę.

        • 6 0

        • Dobra czy nie poniżej 100 ciężko będzie.

          • 0 1

    • Sama prawda.

      • 8 2

  • dlaczego w ogródkach

    nie ma miejsc dla niepalących. dlaczego do mojego kotleta ma mi smrodzić palacz z prawej i z lewej ?

    • 9 3

  • Opinia wyróżniona

    Ogólnie lubię ogródki gastronomiczne, ale zbyt często restauratorzy stawiają stoliki na chodniku, a parasole na wysokości czoła utrudniają przejście. Niektóre stoją na ulicy, to też niebezpieczne. Nie wiem czemu miasto na to pozwala.

    • 27 1

  • A można na przelew? (1)

    • 3 1

    • Można

      • 0 0

  • (1)

    Co niby ruszają, albo skąd ruszają?
    Jakim wy się językiem posługujęcie?
    Folwarcznym?

    • 21 1

    • "Nie matura, a chęć szczera zrobi z Ciebie... dziennikarza".

      • 7 0

  • Na razie temperatura umiarkowana

    w szczycie 10 stopni, człowiek zamarznie czekając na jedzenie

    • 20 2

  • (1)

    Ogródki ogródkami ale czemu znowu stawiane są te ohydne budy na plaży. Wejście 48 w Gdańsku, buda już stoi i od strony wydm wygląda jak obozowisko bezdomnych.

    • 14 1

    • Jak co roku od zeszłego roku mnie zamierzam korzystać z oferty trójmiejskich restauracji i kawiarni tudzież pubów. Jak urealnią ceny wtedy się zastanowię. Póki co, w tym sezonie piwko na zielonej trawce, własnego wypieku ciasta i kawa z własnego ekspresu- może być w kubku termicznym.

      • 8 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane