Wiadomości

Slow Fest Sopot: kulinarny festiwal na Molo

To już niemal tradycja, że o tej porze roku Molo w Sopocie zapełnia się stołami pełnymi lokalnego jedzenia z Pomorza i miłośnikami kulinariów. W tym roku Slow Fest Sopot ponownie potrwa dwa dni. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, ale trzeba kupić bilet na Molo (9 zł normalny i 4,5 zł ulgowy). Porcja degustacyjna kosztuje 5 zł.



Imprezy kulinarne w Trójmieście


Pierwszy festiwal w duchu idei slow food odbył się tu siedem lat temu. Od tej pory wracał co roku, rozszerzając formułę i zapraszając do udziału coraz więcej restauracji i lokalnych producentów żywności. Tym razem odbywa się w czasie wyjątkowym: choć zniesiono już wiele obostrzeń związanych z koronawirusem, wciąż obowiązują wzmożone przepisy bezpieczeństwa. Właśnie dlatego przestrzeń Slow Food Sopot 2020 jest odrobinę inaczej zaaranżowana niż w latach ubiegłych.

Co się zmieniło? Przede wszystkim w tym roku organizatorzy zrezygnowali z długiego stołu, na którym swoje produktu oferowali wystawcy - podzielili go na mniejsze stoiska, dzięki czemu zachowano wymagane odstępy. Oprócz tego uczestnicy po wejściu na Molo mogą przejść przez tunel dezynfekujący (szkoda tylko, że nie wszyscy z tej możliwości korzystają...).

Uczestnicy po wejściu na Molo mogą przejść przez tunel dezynfekujący.
Uczestnicy po wejściu na Molo mogą przejść przez tunel dezynfekujący. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl
W sobotę po godz. 12 zwiedzających było już całkiem sporo, ale mimo to spokojnie można było spacerować między stoiskami i konsumować w kilku mniejszych strefach gastronomicznych zakupione dania. Swoje popisowe menu przygotowały biorące udział w festiwalu trójmiejskie restauracje, m.in. Chochla, Piñata, Oh My DoG, Ducha66, Marmolada Chleb i Kawa, Atelier Smaku, Lolo Thaijolo Gdynia, Fidel oraz Akademia Kulinarna K5.

4
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Wozownia Gdańska
Gdańsk, Gradowa 8
8.9/10
+ Oceń

Nie zapomniano też o fanach alkoholi, którzy mogą posmakować wybranych win od KaapVino (degustacyjna lampka wina jaśminowego w cenie 5 zł) czy Sigolo oraz piw (np. piwo z Browaru Końska Grzywa z "kija" kosztuje 11 zł za 0,5 litra, 8 zł za 0,3 litra, a 12 zł za butelkę). Zaś ci, którzy unikają procentów, zatrzymać się mogą przy stoisku z zimnym kwasem chlebowym (0,3 za 6 zł, 0,5 za 9 zł), wybrać jedną z wielu lemoniad z owocami lub sięgnąć po kawę mrożoną. Są też słodkości od Must Bake oraz lody (porcja za 5 zł).


Większość restauracji przygotowała porcje degustacyjne (5 zł sztuka), ale można też kupić dania na większy głód - tutaj ceny wahają się od 10 do 20 zł. Oprócz tego znajdziemy stoiska z przetworami, wędlinami, wędzonymi rybami, miodami i pieczywem. Warto zabrać ze sobą gotówkę, ponieważ nie wszędzie można płacić kartą.

Ci, którzy chcą jeszcze w sobotę wziąć udział we Slow Fest Sopot, mają czas do godz. 18. W niedzielę impreza ruszy ponownie o godz. 11 i także potrwa do godz. 18.

Opinie (58)

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Dodając opinię akceptujesz regulamin dodawania opinii.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Trojmiasto.pl Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

26

sierpnia

Fine Dining Week Gdańsk,

Rozrywka

Pół wieku prowadziła znaną pasmanterię w Gdańsku
Po 50 latach zamyka się znana pasmanteria
Brzeźno: Żabson dał koncert-niespodziankę na parkingu
Żabson dał koncert-niespodziankę

Kultura

Bałagan z muzyką na ulicach Gdańska - kto ponosi winę?
Muzyka uliczna w Gdańsku: kto winny?
Znamy laureatów Gdańsk Press Photo 2020
Przyznano Gdańsk Press Photo 2020