- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Slow Fest na molo w Sopocie. Posmakuj kulinarnych popisów
To już dziewiąta edycja jednego z najciekawszych polskich festiwali kulinarnych. W weekend 26 i 27 czerwca na molo w Sopocie w ramach Slow Fest Sopot wystawiają się wirtuozi kuchni z całego kraju. To dobra okazja, by posmakować różnych kuchni, poznać nowe smaki i zdecydować, dokąd wybrać się na obiad.
Gotują, smażą, siekają, jednocześnie opowiadając o swoich autorskich pomysłach zgromadzonym gościom. Choć Slow Fest zmienia się na przestrzeni lat, odbywa się zawsze w tym samym miejscu: na molo w Sopocie. Wydarzeniu towarzyszy duże zainteresowanie zarówno wśród spacerowiczów, którzy przypadkiem znaleźli się w okolicy sopockiej plaży, jak i tych, którzy przyjechali specjalnie na tę okazję.
Trwa zlot food trucków. Co zjemy na stadionie?
To gratka dla odkrywców nowych smaków, kuchennych eksperymentatorów poszukujących inspiracji i tych, którzy chcą przekonać się, co ciekawego mają do zaoferowania lokalne restauracje. Wśród stoisk znajdują się jednak nie tylko restauratorzy z Pomorza. Pojawił się m.in. Wojciech Komperda, nazywany najsłynniejszym bacą w Polsce.
Uczta dla podniebienia
- To są zawsze unikatowe wrażenia. Pasjonaci prezentują tutaj rzeczy, których nie ma na co dzień w restauracjach; popisują się - zaznacza Wojciech Radtke, organizator. - Można zjeść, spróbować, podegustować za 5-15 złotych najróżniejszych potraw. Jest tu wielu unikatowych slow-foodowych producentów, pasjonatów i pozytywnych wariatów.
Jak podkreślają organizatorzy wydarzenia, tu wszyscy wystawiają się na równych prawach.
- Nie klasyfikujemy żadnych stoisk na lepsze czy gorsze; wszyscy są tu równi, od samego początku festiwalu - podkreśla Kamil Sadkowski, organizator. - Są tu zarówno osoby, które są z nami podczas każdej edycji, jak Jola Słoma i Mirek Trybulak z Atelier Smaku, jak i nowe, fantastyczne miejsca, na przykład Sicario Food z Bydgoszczy z kuchnią meksykańską.
W ostatni czerwcowy weekend na sopockim molo każdy znajdzie coś dla siebie. Jest strefa słodkości i kawy, są dania wegetariańskie i takie, które przypadną do gustu mięsożercom. Ryby prosto z Jastarni, kaszanka serwowana na ciepło, sushi, dania meksykańskie, a także oscypki i sery kozie to niektóre ze specjałów przygotowanych na okazję tegorocznego festiwalu.
Standardowa porcja degustacyjna na stoiskach kosztuje 5 zł. Każdy z wystawców przygotował na festiwal co najmniej 600 porcji degustacyjnych. Jeśli chcemy zaopatrzyć się w produkty przygotowane przez wystawców, weźmy ze sobą coś więcej niż monety 5-złotowe. By wziąć udział w festiwalu, trzeba również uiścić opłatę za wstęp na molo. Bilet normalny kosztuje 9 zł, ulgowy 4.50 zł.
Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny
Slow Food to nie tylko myśl
Wydarzenie odbywa się w duchu Slow Food. Celem wydarzenia jest spotkanie się przy stole, propagowanie tradycji regionu i cieszenie się doznaniami kulinarnymi. Ruch jest niejako opozycją do fast foodu, w którym nie ma miejsca na doświadczanie i odkrywanie.
Slow Food jest nie tylko filozofią, lecz także organizacją non-profit powstałą we Włoszech, zrzeszającą już ponad 150 tys. członków. Polska siedziba podmiotu znajduje się w Krakowie. Zgodnie z manifestem organizacji, jej celem jest "ochrona prawa do smaku".
W niedzielę 27 czerwca festiwal będzie trwał w godzinach 11-17.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (42) 1 zablokowana
-
2021-06-28 10:28
Nawet czerwony korsarz tam był (1)
Czerwony korsarz zaczął tam stęplować ludzi i wywiązała się awantura zobaczcie na profilu youtube pomorska telewizja narodowa
- 1 0
-
2021-06-28 15:31
to trochę delikatnie mówić dziwny człowiek
- 1 0
-
2021-06-28 07:16
niestety mało odkrywcze smaki (1)
największe kolejki do kuchni tureckiej ale tu wszystko suche i zimne.brakowało owoców morza muszli małży i ślimaków z przed kilku lat. brak kompletnie kuchni azjatyckiej (lolo taj lolo nie pokazało nic).fajnie że już jest wszystko otwarte to na plus ,że można wyjść.
- 2 1
-
2021-06-28 12:34
Kuchnia turecka faktycznie słabo, bez smaku.
W LoloThaiJolo pyszny Pad Thai i extra kokosy
Ogolnie mało wystawców- 0 0
-
2021-06-28 10:30
pyszne były świeżo smażone szproty za 10 zł
:)
- 1 0
-
2021-06-27 20:17
W takie dni wstęp na molo powinien być bezpłatny dla wszystkich. (1)
Sprzedający potrawy mieliby znacznie większy utarg i promocję.
- 10 4
-
2021-06-28 10:29
bardzo dobrze że wstęp jest płatny
ogranicza to wejście grup młodych osób cuchnących z rana wódą bez koszulki , zaczepiających ludzi i zachowujących się wulgarnie , nie dopuśćmy do tego że sopotu zrobi się władysławowo
- 2 1
-
2021-06-28 09:16
ech....
ta impreza powinna odbywać się NIE !!!! !!!! na molo lecz na placu zdrojowym !!!!!
- 0 0
-
2021-06-26 18:24
(2)
O tak, zwłaszcza oscypki to propagowanie tradycji regionu, specjalnie przygotowane na okazję festiwalu w Sopocie.
- 21 4
-
2021-06-28 00:08
Mamy taki region jak Podhale
- 0 0
-
2021-06-26 19:56
Czytaj ze zrozumieniem - kuchni z całej Polski !!!
- 2 5
-
2021-06-27 09:07
Opinie zniechęciły mnie do pójścia. (2)
- 19 1
-
2021-06-27 15:53
No to brawo, (1)
No to brawo sugerując się opiniami hahaha
- 1 2
-
2021-06-27 20:24
Akurat opinie co roku te same więc setki osób nie mogą się mylić, że jest kiepsko.
- 2 0
-
2021-06-26 17:35
(1)
Właśnie wróciłam i jestem bardzo rozczarowana mało wystawców i z roku na rok słabsze jedzenie
- 38 3
-
2021-06-27 20:22
Byłem 2/3 razy kilka lat temu.
Już nie chodzę. Za drogo (+ wejście na molo) a porcje mikro. Aby poczuć, że się spróbowało różnych smakołyków i człowiek jednak trochę zjadł 50 pln na osobę to za mało.
Trzeba tak 70-80 pln za stanie na deskach i jedzenie z papieru.- 1 0
-
2021-06-26 23:11
(1)
to ze 100 trzeba rozmienic na piataki
- 6 0
-
2021-06-27 20:20
Na max 2 osoby.
- 1 0
-
2021-06-27 13:46
Gdzie
Się podziały tamte lata tylko wspomnienia dziś to szmira i ceny zostały Sopot w ruinie
- 12 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.