• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Spróbuj czegoś nowego: sopocki festiwal ostryg

Łukasz Stafiej
28 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Na sopockim festiwalu w Seafood Station spróbujemy prawie dwadzieścia różnych ostryg. Na sopockim festiwalu w Seafood Station spróbujemy prawie dwadzieścia różnych ostryg.

Setek ostryg prawie dwudziestu różnych rodzajów można spróbować podczas trwającego do czwartku festiwalu ostryg w sopockiej restauracji Seafood Station. Na co dzień te owoce morza zamówimy również m.in. w gdyńskiej Krwi i Wodzie czy gdańskim Lobsterze.



Ostrygi:

Dla jednych wyjątkowy delikates, dla innych - ostatnia rzecz, której by spróbowali. Nie ma chyba bardziej skrajnego w odbiorze jedzenia od ostryg. Smakosze przekonują jednak, że ten zamknięty w muszli wypełnionej morską wodą małż nie ma sobie równych i delektują się jego smakiem, poszukując po całym świecie różnych jego gatunków.

Jeśli jednak wyprawy do Francji, Skandynawii czy Stanów Zjednoczonych nam nie po drodze, możemy wybrać się do sopockiej restauracji Seafood Station, gdzie do czwartku potrwa festiwal ostryg. Z tej okazji sprowadzono setki tych cennych mięczaków z różnych stron świata.

- Mamy prawie dwadzieścia rodzajów. To świetna okazja do degustacji, ponieważ na co dzień serwujemy tylko kilka gatunków. Polecam koniecznie spróbować irlandzkiej Umami, która ma w sobie pełną skalę smaków: jest intensywnie pikantna, słodka, a zarazem słona. Ten efekt pochodzi od różnych rodzajów alg, naturalnej fermentacji i połączenia aminokwasów w tej niezwykle wysokobiałkowej ostrydze. Trzeba też spróbować duńskiej ostrygi Limfjord z Północnej Jutlandii, która posiada wyrafinowany smak orzecha - opowiada Marta Lendzion, współwłaścicielka Seafood Station.
Na festiwalu ostrygi serwowane są od 6 zł. Lendzion podpowiada, że najlepiej delektować się nimi wyłącznie skropionymi sokiem z cytryny, w towarzystwie kieliszka szampana albo prosecco.

Będzie smacznie! Najbliższe kulinarne imprezy, których nie można przegapić


Ostrygę najlepiej zjeść z cytryną i kieliszkiem szampana albo prosecco. Mniej doświadczonym w tych smakach restauracje proponują różne dressingi albo zapiekanie małży z dodatkami. Ostrygę najlepiej zjeść z cytryną i kieliszkiem szampana albo prosecco. Mniej doświadczonym w tych smakach restauracje proponują różne dressingi albo zapiekanie małży z dodatkami.
- Cytryna świetnie podkreśla smak ostrygi, jednocześnie nie tłumiąc jej naturalnych aromatów - mówi współwłaścicielka. - Mniej doświadczonym smakoszom proponujemy sosy, np. z kawałkami malin albo limonką. Początkujący, którzy z charakterystycznym smakiem tego małża nie są jeszcze obyci, mogą zacząć od ostrygi zapiekanej w parmezanie.
Zapiekane ostrygi zjemy również na co dzień w gdańskiej restauracji Lobster, gdzie serwowane są również trzy gatunki świeżych: delikatna Fine de Claire o intensywnie morskim aromacie, słodkawa Gillardeau oraz mięsista i kremowa Tsarskaya. Zjemy je tutaj m.in. z dwoma autorskimi dressingami: z marakui, cointreau i selera naciowego oraz cytrusów i chilli. Ceny od 12 zł za sztukę.

Przez cały tydzień dostępne są też ostrygi w gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda. Najczęściej są to gatunki Limfjord, Pearl Blanche, Fine de Claire, Tsarskaya, Gillardeau i Sylter Royal. Ceny również zaczynają się od 12 zł za sztukę. Serwowane są na lodzie z cytryną lub zapiekane, czasem w panko.

- Mamy mnóstwo gości, którzy u nas mieli swój "pierwszy raz" z ostrygami - mówi współwłaścicielka restauracji Marta Milewska. - Wiele osób zamawia je na przystawkę z szampanem czy prosecco, a potem jeszcze raz na deser z mocniejszym alkoholem. Polecamy je na każdą okazję - zarówno do kolacji, jak i do lunchu.

Wydarzenia

Sopocki Festival Ostryg

degustacja

Miejsca

Opinie (72) 10 zablokowanych

  • Krew i pot a nie woda. (2)

    380 pracy godzin w tygodniu za 2800 złotych.

    • 4 0

    • ..niezle, szczegolnie, ze godzin generalnie

      w tygodniu jest tylko 168..

      • 0 0

    • W tych czasach?

      A pierd... to i znajdź sobie coś innego.
      Niech sam byznesmen Janusz zapierd...

      • 0 0

  • w załączniku przesyłam 21 2142232322212222

    • 0 0

  • za granica swieze ostrygi sa po 2-3 euro a sztuke a u nas po 23 l- to zwykla chciwosc

    bojkotowac chciwcow!!

    • 0 0

  • ..co pamietam z sopotu to przypalona osmiornica (1)

    ,marudny kelner, wnetrze to kopia jednego znanego lokalu z wawy.. tylko wino dobre pilam tam =..nie wroce chocby te ostrygi za darmo rozdawali.

    • 1 0

    • ..haha - racja, znam ten lokal w Wawie

      - sopot to bezczelna kopia ;-)))..!!!!

      • 0 0

  • (3)

    Byłem tam wczoraj i poza ostrygami można w tej restauracji zjeść smaczne dania z owoców morza .
    Porcje niestety b. małe jak na ceny tam obowiązujące .
    Miła obsługa , dobre położenie lokalu i miejsca parkingowe w hali garażowej .
    Lokal godny polecenia .

    • 4 4

    • Tyle że miejsce parkingowe w hali też płatne 4 zł za godzinę, więcej niż w parkometrze

      • 2 0

    • ..to raczej pisala jedna z wlascicielek w/w lokali (1)

      ..bo i ja w tym sopockim bylem raz - i to wystarczy, juz wiecej nie pojde.

      • 2 1

      • Wiem , wiem .... dla takich koneserów jak ty uważających jedzenie owoców morza za lans jest na ul.Dworcowej również miejsce , to KFC kilka lokali obok .
        Jak widać każdy znajdzie coś dla siebie .

        • 1 2

  • (8)

    Ach ten lans na siłe...
    Och Ach - wielki świat.
    Zapewne we Francji robią festiwal kaszanki i bigosu.
    Kompleksy...

    • 44 21

    • O, już pierwsze wk.....ny. Tym razem ostrygi go rozzlosciły. (4)

      Jeśli chodzi o Francuzów i kaszankę z bigosem, może po prostu mają wywalone na nią, biorąc pod uwagę ich słynną na cały świat kuchnię?

      • 9 11

      • (1)

        Wartość kału po zjedzeniu ostrygi czy kaszanki jest taka sama, więc mędrkuj dalej.

        • 1 2

        • To jedz paździerz i popij sobie dla równowagi piwem Harnaś .

          • 1 1

      • (1)

        A ja mam wywalone na ich.

        • 9 3

        • Odmroź sobie uszy jeszcze, wtedy im pokażesz.

          • 4 1

    • (2)

      pewnie zarabiasz 2 tys netto i nie wybrazasz sobie zeby ktos zarobil 5x tyle, a takie ostrygi byly dla niego jak dla ciebie pasztet z biedronki :)

      • 6 6

      • (1)

        Tak
        wiem
        Innych tu nie spotkałem jeszcze.
        Sami młodzi, piękni i bogaci.

        • 7 1

        • Jak z gazetki u jehowych :)

          • 8 0

  • Czego to ludzie nie wymyślą (8)

    Żeby sobie porzygać. Surową ostrygę można porównać do surstromming, cynaderek, czy duriana. Je się to tylko po to, żeby się pokazać. Obrzydlistwo.

    • 22 27

    • W sumie (1)

      W sumie masz racje idąc na ście*wo do Mc coś tam też się pokazujesz? To jest dopiero obrzydlistwo

      • 1 2

      • To jest nieistotne, bo zrobione w jakieś w sumie zjadliwe danie. Nawet jeżeli są to pomielone uszy i nosy :)

        • 0 0

    • czemu nikt tam nie wystawi (3)

      Kiszonych śledzi hahahaha

      • 1 1

      • chcesz to ci przywioze jak bede w gdansku nastepnym razem (1)

        40 koron za puszke tego rarytasu

        • 2 0

        • to by było

          Wyzwanie hehe tylko czy bym dał radę chociaż jednego śledzia zjeść?

          • 0 0

      • W czekoladzie gorzkiej.

        • 1 0

    • cynaderki to zwykle nerki wieprzowe

      a surstromming jedze szwedzi, ktorzy maja gdzies pokazywanie sie komukolwiek.

      • 1 2

    • No jak raz cynaderki to niegdyś danie plebsu, więc "na pokaz" tylko dla niewtajemniczonych :)

      • 4 2

  • Dwie godziny pracy za jedna ostryge :-)

    :-) :-) :-)

    • 5 0

  • Lubie owoce morza ale ostrygi surowej bym raczej nie zjadł.

    • 0 0

  • Znowu nikt nie przyszedł? (3)

    Trzeba nawoływać żeby się nie zepsuło?

    • 29 8

    • Przyjdą

      Jak zejdą z cen

      • 0 1

    • Nie musisz przychodzic

      bo sprzedali ponad 700 sztuk juz, wiec dla Ciebie na pewno nie zostanie... :)

      • 0 1

    • Już za późno na nawoływanie...

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane