- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Stacja Food Hall we Wrzeszczu otwarta
Moda w Trójmieście na tzw. food halle zaczęła się od Słonego Spichlerza. Następny był Batory Food Hall w Gdyni. Od teraz z bogatej oferty gastronomicznej przy wspólnych stołach i na otwartej przestrzeni możemy korzystać również w centrum Wrzeszcza, na drugim piętrze Galerii Metropolia . Stacja Food Hall jest największa w Trójmieście i kryje kilka kulinarnych niespodzianek. 1 lipca projekt ruszy oficjalnie i będzie otwarty dla każdego.
Aby dostać się do kulinarnego zagłębia, należy wejść do Galerii Metropolia, a następnie wjechać schodami na drugie piętro. Naszym oczom ukaże się wówczas około 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Mniej więcej połowa jest zagospodarowana przez punkty gastronomiczne.
Stacja Food Hall jest przestrzenią otwartą, więc można się do niej dostać z różnych stron, ale jeżeli wejdziemy przez Funky Monkey Bar, naszym oczom ukaże się kolorowy wagon SKM. W środku zaaranżowano przestrzeń w taki sposób, aby każdy mógł usiąść na fotelach inspirowanych trójmiejską kolejką i przy niewielkim stoliku zjeść lub wypić drinka. Wokół wagonu znajdują się natomiast niskie pufy i inne siedziska, przy których można relaksować się z przyjaciółmi. W całym koncepcie znajdują się trzy miejsca, w których może grać DJ, więc okazjonalnie będziemy mogli zjeść przy muzyce na żywo.
Degustacje w Trójmieście
Podczas otwarcia udostępniono 18 punktów gastronomicznych, ale będzie ich więcej. Poza wspomnianym już Funky Monkey Bar dostępne są: Spanish Ticket Tapas (np. chorizo picante w czerwonym winie, paella hiszpańska), Belly full of foodporn (m.in. sandwiche i grilldogs), Piñata Mexican Food (burrito, quesadilla, taco), Mąka i Kawa (pizza na kawałki), Wrzeszcz Ramen (nigiri, hosomaki, futomaki i ramen), Zater Orient grill (grillowane mięsa + sałaty + pita oraz falafele i hummusy), Aloha Burger & Steak (burgery klasyczne oraz wegetariańskie), Moja Gruzja (guzińskie zapiekane placki z serem chaczapuri oraz pierożki-sakiewki chinkali), Modern Bistro Bresno (spaghetti, gnocchi, tagiatelle, ravioli, penne), Neon Noodle Bar (makarony i pad thai), Wings (skrzydełka kurczaka w wybranej glazurze i z różnymi dipami oraz onion rings), Ale Koper! (zdrowe soki), Naleśniki & Pancakes (słodkie i wytrawne), LokoMOTYWa (kuchnia inspirowana "Warsem": m.in. żurek, pomidorowa, schabowy czy pierogi), Zielony Rower (kuchnia azjatycka) oraz Part City Shrimps (krewetki w różnych odsłonach z dipami). Już niedługo do tego grona dołączą wypieki Tomasza Dekera.
A jakie są dalsze plany? Poza rozbudową lokali gastronomicznych, już od września, koncept zostanie wzbogacony o przestrzeń "The Kitchen - tu się gotuje", w której będą odbywać się integracyjne warsztaty i pokazy kulinarne, a także spotkania firmowe i kolacje. Tuż obok znajduje się "Chef's table", gdzie każdy, planując większą imprezę, może poprosić jednego z dostępnych szefów kuchni o przygotowanie specjalnej kolacji.
Niedługo zostanie otwarty również bar "Piąty peron" (na stacji Gdańsk-Wrzeszcz dostępne są cztery perony), który jest inspirowany... mieszkaniem Lecha Wałęsy. Anturaż rodem z PRL-u, zielone okucia mebli oraz kredens, na którym będzie stało zdjęcie babci i dziadka. Do tego jazz grany na żywo raz w tygodniu i przestrzeń do potańcówki. W ciągu najbliższych trzech tygodni Stacja Food Hall zostanie wzbogacona o przestrzeń na dachu, na której w niedalekiej przyszłości będzie można pić koktajle, zamawiać jedzenie i wypoczywać przy muzyce granej przez DJ'a.
Godziny otwarcia Stacji będą klarować się z czasem. Wejście jest jednak otwarte niezależnie od godzin działania Galerii Metropolia. W najbliższy poniedziałek przestrzeń będzie czynna od godz. 17. Od wtorku Stacja zacznie już funkcjonować według prawidłowych godzin otwarcia, czyli od niedzieli do czwartku od godz. 11 do 22, a w piątki i soboty do późnych godzin nocnych.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (153) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-06 15:45
Wrzeszcz Ramen omijajcie!
Jajka 2???? Wszystko z gotowych produktów. Najsłabsze jakościowo ramen jakie jadłem.
Brak możliwości płacenia kartą.- 5 0
-
2019-07-04 12:35
Popelina i słabizna, tyle w temacie.
- 2 1
-
2019-07-03 10:39
DJ = muzyka na żywo
LOL
- 1 1
-
2019-07-02 18:24
Sanepid będzie miał co robić .
- 1 1
-
2019-07-02 17:51
Jeżeli dobrze rozumiem był pre-opening a teraz będzie opening no i został jeszcze chyba post-opening. No a co bedzie z otwarciem ?
- 1 1
-
2019-06-30 19:13
Opinia wyróżniona
A ja wolę ulicę Wajdeloty. (6)
Ulica położona bardzo blisko Metropolii. Kilkanaście fajnych lokali gastronomicznych.
W Metropolii jest hałas. Na Wajdeloty cicho i spokojnie.- 51 32
-
2019-07-02 12:26
Gdzie ta cisza
Zapomniało się o przejeżdżających samochodach
- 0 0
-
2019-07-01 09:47
I kilka stolików na krzyż.
- 1 1
-
2019-07-01 07:59
W metropolii jest cisza jak po smierci organisty
To nie galeria baltycka
- 6 3
-
2019-06-30 19:58
Już pisałaś o tym jako "Kasia". (2)
Aż tak drżycie na Wajdeloty przed nową inicjatywą?
- 18 1
-
2019-06-30 22:16
Ale ja mam podobne zdanie... (1)
- 2 5
-
2019-06-30 23:22
i podobne ip
- 8 0
-
2019-06-30 12:00
Może ja się czepiam (11)
Ale czy te wszystkie panie za ladą z bujnymi czuprynami nie powinny mieć jakichś czepków? Ciekawe ile włosów poszło do jedzenia.
- 91 2
-
2019-07-01 09:13
to bez sensu (1)
musialby byc czepek chyba pływacki i dla wszystkich, bo jak ktos ma bujna czuporyne to moze oznaczc wrecz cos odwrotnego, 1 ze tej osobie pieknie rosna wlosy, a ktor kto ma malo wlosow wlasnie to jemu moga wypadac bardziej, dodatkwoo jak wypadnie wlos komus z bujna czupryna to łatw go zalwazyc, jest zazwyczaj gruby i długi i wrecz sie go czuje jak zsuwa sie np po ramieniu. zas jak facio ma cienizne i lysije i mu taki 1cm wypadnie to nie zauwazy, nie poczuje i to mu do jedzenia wpadnie. wiec jak ktos chce tu czepki wprowadzac to głownie dla facetow z krótkimi wlosami
- 0 3
-
2019-07-02 10:17
Ktoś tu chyba nie ma zielonego pojęcia
O pracy kucharza w normalnej knajpie. Ba, nawet w przedszkolnym cateringu.
- 1 0
-
2019-07-01 11:44
Nie dziel włosa na troje
- 0 0
-
2019-07-01 09:22
O włos od włosów ;)
- 0 0
-
2019-06-30 12:03
Dwa włosy (4)
- 2 2
-
2019-06-30 12:03
o dwa za dużo (3)
- 7 0
-
2019-06-30 12:06
to trzy włosy (2)
- 3 2
-
2019-06-30 23:46
Nie dzielcie już tego na czworo.
- 0 0
-
2019-06-30 12:08
teraz dobrze
- 3 1
-
2019-06-30 17:37
przeciez nie można ograniczać
kreatywności w sposobie wyrażania siebie.
- 4 0
-
2019-06-30 16:25
Zdjęcie 12 także niezbyt apetycznie wygląda.
Wydaje się, że w dzisiejszych czasach "mądra" nazwa knajpy jest istotniejsza od higieny przyrządzania posiłków.
- 9 0
-
2019-07-01 20:33
Taka zbiorowa jadłodajnia od lat jest w Galerii Bałtyckiej.
W Metropolii i Batorym to żadna nowość. W każdej z nich jest hałas . To niedobrze wpływa na trawienie.
Wolę bardziej kameralne miejsca. Takie są rozsiane jak grzyby po deszczu w całym Trójmieście....- 2 1
-
2019-07-01 16:36
Czy ten food hall to jest równocześnie kulinarny show room? Pytam, bo świadomie nie używam tego polskiego, zaściankowego języka, w stylu bar, restauracja, bistro.
- 3 0
-
2019-07-01 11:23
Ciekawe czy ożywi to Metropolię (1)
Jak do tej pory główna kategoria klientów, jaką napotykałem, to gimby na wagarach plus kilku zagubionych podróżnych z dworca.
- 12 0
-
2019-07-01 14:02
Gdyby wlasciciel byl madry zrobilby biurowiec i mialby spokoj.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.