• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Stacja Food Hall we Wrzeszczu otwarta

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
30 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Na tę chwilę to na pewno największy food hall w Trójmieście, a jak podkreśla właściciel obiektu - nawet w całej Polsce. 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Na tę chwilę to na pewno największy food hall w Trójmieście, a jak podkreśla właściciel obiektu - nawet w całej Polsce.

Moda w Trójmieście na tzw. food halle zaczęła się od Słonego Spichlerza. Następny był Batory Food Hall w Gdyni. Od teraz z bogatej oferty gastronomicznej przy wspólnych stołach i na otwartej przestrzeni możemy korzystać również w centrum Wrzeszcza, na drugim piętrze Galerii Metropolia zobacz na mapie Gdańska. Stacja Food Hall jest największa w Trójmieście i kryje kilka kulinarnych niespodzianek. 1 lipca projekt ruszy oficjalnie i będzie otwarty dla każdego.



Duże przestrzenie kulinarne:

Premiera Stacji Food Hall była imprezą zamkniętą do godz. 21, dostępną jednak dla każdego, kto wcześniej skorzystał z zapisów. W podziękowaniu za przybycie goście otrzymali jeden kupon na dowolne danie z bogatej oferty oraz drugi - na coś do picia. Aby uniknąć tłumów, uczestnicy zapisywali się na konkretne godziny, dzięki czemu na dania oczekiwało się około 10 minut i dla wszystkich starczyło miejsca.

Aby dostać się do kulinarnego zagłębia, należy wejść do Galerii Metropolia, a następnie wjechać schodami na drugie piętro. Naszym oczom ukaże się wówczas około 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Mniej więcej połowa jest zagospodarowana przez punkty gastronomiczne.


- Ludzie dzisiaj mają coraz większą wiedzę o autentycznym jedzeniu, dlatego selekcja gastronomii do współpracy była niczym konkurs piękności. Długo zastanawialiśmy się, kto powinien dołączyć do tego grona. Bo najważniejsi są nasi partnerzy. To oni tworzą przepyszne jedzenie i są gwiazdami tego miejsca. Chcemy, żeby Stacja Food Hall była miejscem dla każdego, kto chce dobrze zjeść i spędzić miło czas. Chcemy budować społeczność pasjonatów dobrego jedzenia i spędzania czasu przy wspólnych stołach - mówi John Gabrovic, właściciel Food Festival oraz twórca Stacji Food Hall.
Stacja Food Hall jest przestrzenią otwartą, więc można się do niej dostać z różnych stron, ale jeżeli wejdziemy przez Funky Monkey Bar, naszym oczom ukaże się kolorowy wagon SKM. W środku zaaranżowano przestrzeń w taki sposób, aby każdy mógł usiąść na fotelach inspirowanych trójmiejską kolejką i przy niewielkim stoliku zjeść lub wypić drinka. Wokół wagonu znajdują się natomiast niskie pufy i inne siedziska, przy których można relaksować się z przyjaciółmi. W całym koncepcie znajdują się trzy miejsca, w których może grać DJ, więc okazjonalnie będziemy mogli zjeść przy muzyce na żywo.

Degustacje w Trójmieście


Podczas otwarcia udostępniono 18 punktów gastronomicznych, ale będzie ich więcej. Poza wspomnianym już Funky Monkey Bar dostępne są: Spanish Ticket Tapas (np. chorizo picante w czerwonym winie, paella hiszpańska), Belly full of foodporn (m.in. sandwiche i grilldogs), Piñata Mexican Food (burrito, quesadilla, taco), Mąka i Kawa (pizza na kawałki), Wrzeszcz Ramen (nigiri, hosomaki, futomaki i ramen), Zater Orient grill (grillowane mięsa + sałaty + pita oraz falafele i hummusy), Aloha Burger & Steak (burgery klasyczne oraz wegetariańskie), Moja Gruzja (guzińskie zapiekane placki z serem chaczapuri oraz pierożki-sakiewki chinkali), Modern Bistro Bresno (spaghetti, gnocchi, tagiatelle, ravioli, penne), Neon Noodle Bar (makarony i pad thai), Wings (skrzydełka kurczaka w wybranej glazurze i z różnymi dipami oraz onion rings), Ale Koper! (zdrowe soki), Naleśniki & Pancakes (słodkie i wytrawne), LokoMOTYWa (kuchnia inspirowana "Warsem": m.in. żurek, pomidorowa, schabowy czy pierogi), Zielony Rower (kuchnia azjatycka) oraz Part City Shrimps (krewetki w różnych odsłonach z dipami). Już niedługo do tego grona dołączą wypieki Tomasza Dekera.

A jakie są dalsze plany? Poza rozbudową lokali gastronomicznych, już od września, koncept zostanie wzbogacony o przestrzeń "The Kitchen - tu się gotuje", w której będą odbywać się integracyjne warsztaty i pokazy kulinarne, a także spotkania firmowe i kolacje. Tuż obok znajduje się "Chef's table", gdzie każdy, planując większą imprezę, może poprosić jednego z dostępnych szefów kuchni o przygotowanie specjalnej kolacji.

Niedługo zostanie otwarty również bar "Piąty peron" (na stacji Gdańsk-Wrzeszcz dostępne są cztery perony), który jest inspirowany... mieszkaniem Lecha Wałęsy. Anturaż rodem z PRL-u, zielone okucia mebli oraz kredens, na którym będzie stało zdjęcie babci i dziadka. Do tego jazz grany na żywo raz w tygodniu i przestrzeń do potańcówki. W ciągu najbliższych trzech tygodni Stacja Food Hall zostanie wzbogacona o przestrzeń na dachu, na której w niedalekiej przyszłości będzie można pić koktajle, zamawiać jedzenie i wypoczywać przy muzyce granej przez DJ'a.

Godziny otwarcia Stacji będą klarować się z czasem. Wejście jest jednak otwarte niezależnie od godzin działania Galerii Metropolia. W najbliższy poniedziałek przestrzeń będzie czynna od godz. 17. Od wtorku Stacja zacznie już funkcjonować według prawidłowych godzin otwarcia, czyli od niedzieli do czwartku od godz. 11 do 22, a w piątki i soboty do późnych godzin nocnych.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (153) ponad 20 zablokowanych

  • Wrzeszcz Ramen omijajcie!

    Jajka 2???? Wszystko z gotowych produktów. Najsłabsze jakościowo ramen jakie jadłem.
    Brak możliwości płacenia kartą.

    • 5 0

  • Popelina i słabizna, tyle w temacie.

    • 2 1

  • DJ = muzyka na żywo

    LOL

    • 1 1

  • Sanepid będzie miał co robić .

    • 1 1

  • Jeżeli dobrze rozumiem był pre-opening a teraz będzie opening no i został jeszcze chyba post-opening. No a co bedzie z otwarciem ?

    • 1 1

  • Opinia wyróżniona

    A ja wolę ulicę Wajdeloty. (6)

    Ulica położona bardzo blisko Metropolii. Kilkanaście fajnych lokali gastronomicznych.
    W Metropolii jest hałas. Na Wajdeloty cicho i spokojnie.

    • 51 32

    • Gdzie ta cisza

      Zapomniało się o przejeżdżających samochodach

      • 0 0

    • I kilka stolików na krzyż.

      • 1 1

    • W metropolii jest cisza jak po smierci organisty

      To nie galeria baltycka

      • 6 3

    • Już pisałaś o tym jako "Kasia". (2)

      Aż tak drżycie na Wajdeloty przed nową inicjatywą?

      • 18 1

      • Ale ja mam podobne zdanie... (1)

        • 2 5

        • i podobne ip

          • 8 0

  • Może ja się czepiam (11)

    Ale czy te wszystkie panie za ladą z bujnymi czuprynami nie powinny mieć jakichś czepków? Ciekawe ile włosów poszło do jedzenia.

    • 91 2

    • to bez sensu (1)

      musialby byc czepek chyba pływacki i dla wszystkich, bo jak ktos ma bujna czuporyne to moze oznaczc wrecz cos odwrotnego, 1 ze tej osobie pieknie rosna wlosy, a ktor kto ma malo wlosow wlasnie to jemu moga wypadac bardziej, dodatkwoo jak wypadnie wlos komus z bujna czupryna to łatw go zalwazyc, jest zazwyczaj gruby i długi i wrecz sie go czuje jak zsuwa sie np po ramieniu. zas jak facio ma cienizne i lysije i mu taki 1cm wypadnie to nie zauwazy, nie poczuje i to mu do jedzenia wpadnie. wiec jak ktos chce tu czepki wprowadzac to głownie dla facetow z krótkimi wlosami

      • 0 3

      • Ktoś tu chyba nie ma zielonego pojęcia

        O pracy kucharza w normalnej knajpie. Ba, nawet w przedszkolnym cateringu.

        • 1 0

    • Nie dziel włosa na troje

      • 0 0

    • O włos od włosów ;)

      • 0 0

    • Dwa włosy (4)

      • 2 2

      • o dwa za dużo (3)

        • 7 0

        • to trzy włosy (2)

          • 3 2

          • Nie dzielcie już tego na czworo.

            • 0 0

          • teraz dobrze

            • 3 1

    • przeciez nie można ograniczać

      kreatywności w sposobie wyrażania siebie.

      • 4 0

    • Zdjęcie 12 także niezbyt apetycznie wygląda.

      Wydaje się, że w dzisiejszych czasach "mądra" nazwa knajpy jest istotniejsza od higieny przyrządzania posiłków.

      • 9 0

  • Taka zbiorowa jadłodajnia od lat jest w Galerii Bałtyckiej.

    W Metropolii i Batorym to żadna nowość. W każdej z nich jest hałas . To niedobrze wpływa na trawienie.
    Wolę bardziej kameralne miejsca. Takie są rozsiane jak grzyby po deszczu w całym Trójmieście....

    • 2 1

  • Czy ten food hall to jest równocześnie kulinarny show room? Pytam, bo świadomie nie używam tego polskiego, zaściankowego języka, w stylu bar, restauracja, bistro.

    • 3 0

  • Ciekawe czy ożywi to Metropolię (1)

    Jak do tej pory główna kategoria klientów, jaką napotykałem, to gimby na wagarach plus kilku zagubionych podróżnych z dworca.

    • 12 0

    • Gdyby wlasciciel byl madry zrobilby biurowiec i mialby spokoj.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane