• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Stacja Food Hall we Wrzeszczu otwarta

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
30 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Na tę chwilę to na pewno największy food hall w Trójmieście, a jak podkreśla właściciel obiektu - nawet w całej Polsce. 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Na tę chwilę to na pewno największy food hall w Trójmieście, a jak podkreśla właściciel obiektu - nawet w całej Polsce.

Moda w Trójmieście na tzw. food halle zaczęła się od Słonego Spichlerza. Następny był Batory Food Hall w Gdyni. Od teraz z bogatej oferty gastronomicznej przy wspólnych stołach i na otwartej przestrzeni możemy korzystać również w centrum Wrzeszcza, na drugim piętrze Galerii Metropolia zobacz na mapie Gdańska. Stacja Food Hall jest największa w Trójmieście i kryje kilka kulinarnych niespodzianek. 1 lipca projekt ruszy oficjalnie i będzie otwarty dla każdego.



Duże przestrzenie kulinarne:

Premiera Stacji Food Hall była imprezą zamkniętą do godz. 21, dostępną jednak dla każdego, kto wcześniej skorzystał z zapisów. W podziękowaniu za przybycie goście otrzymali jeden kupon na dowolne danie z bogatej oferty oraz drugi - na coś do picia. Aby uniknąć tłumów, uczestnicy zapisywali się na konkretne godziny, dzięki czemu na dania oczekiwało się około 10 minut i dla wszystkich starczyło miejsca.

Aby dostać się do kulinarnego zagłębia, należy wejść do Galerii Metropolia, a następnie wjechać schodami na drugie piętro. Naszym oczom ukaże się wówczas około 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Mniej więcej połowa jest zagospodarowana przez punkty gastronomiczne.


- Ludzie dzisiaj mają coraz większą wiedzę o autentycznym jedzeniu, dlatego selekcja gastronomii do współpracy była niczym konkurs piękności. Długo zastanawialiśmy się, kto powinien dołączyć do tego grona. Bo najważniejsi są nasi partnerzy. To oni tworzą przepyszne jedzenie i są gwiazdami tego miejsca. Chcemy, żeby Stacja Food Hall była miejscem dla każdego, kto chce dobrze zjeść i spędzić miło czas. Chcemy budować społeczność pasjonatów dobrego jedzenia i spędzania czasu przy wspólnych stołach - mówi John Gabrovic, właściciel Food Festival oraz twórca Stacji Food Hall.
Stacja Food Hall jest przestrzenią otwartą, więc można się do niej dostać z różnych stron, ale jeżeli wejdziemy przez Funky Monkey Bar, naszym oczom ukaże się kolorowy wagon SKM. W środku zaaranżowano przestrzeń w taki sposób, aby każdy mógł usiąść na fotelach inspirowanych trójmiejską kolejką i przy niewielkim stoliku zjeść lub wypić drinka. Wokół wagonu znajdują się natomiast niskie pufy i inne siedziska, przy których można relaksować się z przyjaciółmi. W całym koncepcie znajdują się trzy miejsca, w których może grać DJ, więc okazjonalnie będziemy mogli zjeść przy muzyce na żywo.

Degustacje w Trójmieście


Podczas otwarcia udostępniono 18 punktów gastronomicznych, ale będzie ich więcej. Poza wspomnianym już Funky Monkey Bar dostępne są: Spanish Ticket Tapas (np. chorizo picante w czerwonym winie, paella hiszpańska), Belly full of foodporn (m.in. sandwiche i grilldogs), Piñata Mexican Food (burrito, quesadilla, taco), Mąka i Kawa (pizza na kawałki), Wrzeszcz Ramen (nigiri, hosomaki, futomaki i ramen), Zater Orient grill (grillowane mięsa + sałaty + pita oraz falafele i hummusy), Aloha Burger & Steak (burgery klasyczne oraz wegetariańskie), Moja Gruzja (guzińskie zapiekane placki z serem chaczapuri oraz pierożki-sakiewki chinkali), Modern Bistro Bresno (spaghetti, gnocchi, tagiatelle, ravioli, penne), Neon Noodle Bar (makarony i pad thai), Wings (skrzydełka kurczaka w wybranej glazurze i z różnymi dipami oraz onion rings), Ale Koper! (zdrowe soki), Naleśniki & Pancakes (słodkie i wytrawne), LokoMOTYWa (kuchnia inspirowana "Warsem": m.in. żurek, pomidorowa, schabowy czy pierogi), Zielony Rower (kuchnia azjatycka) oraz Part City Shrimps (krewetki w różnych odsłonach z dipami). Już niedługo do tego grona dołączą wypieki Tomasza Dekera.

A jakie są dalsze plany? Poza rozbudową lokali gastronomicznych, już od września, koncept zostanie wzbogacony o przestrzeń "The Kitchen - tu się gotuje", w której będą odbywać się integracyjne warsztaty i pokazy kulinarne, a także spotkania firmowe i kolacje. Tuż obok znajduje się "Chef's table", gdzie każdy, planując większą imprezę, może poprosić jednego z dostępnych szefów kuchni o przygotowanie specjalnej kolacji.

Niedługo zostanie otwarty również bar "Piąty peron" (na stacji Gdańsk-Wrzeszcz dostępne są cztery perony), który jest inspirowany... mieszkaniem Lecha Wałęsy. Anturaż rodem z PRL-u, zielone okucia mebli oraz kredens, na którym będzie stało zdjęcie babci i dziadka. Do tego jazz grany na żywo raz w tygodniu i przestrzeń do potańcówki. W ciągu najbliższych trzech tygodni Stacja Food Hall zostanie wzbogacona o przestrzeń na dachu, na której w niedalekiej przyszłości będzie można pić koktajle, zamawiać jedzenie i wypoczywać przy muzyce granej przez DJ'a.

Godziny otwarcia Stacji będą klarować się z czasem. Wejście jest jednak otwarte niezależnie od godzin działania Galerii Metropolia. W najbliższy poniedziałek przestrzeń będzie czynna od godz. 17. Od wtorku Stacja zacznie już funkcjonować według prawidłowych godzin otwarcia, czyli od niedzieli do czwartku od godz. 11 do 22, a w piątki i soboty do późnych godzin nocnych.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (153) ponad 20 zablokowanych

  • Kiedy obstawiacie przybycie Gesslerowej ?

    Zarzuci czupryne na bok, wrzuci kilka klakow do zupy i zacznie drzec sie, ze wszystko trzeba wyrzucic. I dopiero ona pokaze wszystkim niedowiarkom jak zaparzyć herbate czy ugotowac makaron !

    • 5 4

  • Tragedia kopiowana z Aioli

    Stacja Food Hall zostanie wzbogacona o przestrzeń na dachu, na której w niedalekiej przyszłości będzie można pić koktajle, zamawiać jedzenie i wypoczywać przy muzyce granej przez DJ'a.

    Bylem raz w Aioli i wiecej tam nie pojde. Bardzo glosna muzyka taka dla umyslowo niedorozwinietych grana przez kogos kogo nazwali DeJotem zaglusza wszelka rozmowe. Trzeba bylo wprost krzyczec do osoby siedzacej po drugiej stronie stolika czyli blizej niz 1m.

    To jest i**otyczne i bardzo wkurzajace. Cieszyc sie z tego moga tylko ludzie zacofani umyslowo.

    • 8 0

  • a może coś polskiego? (11)

    tiaaa serwowana tam kanapka z serem i pomidorem z przyprawami o angielskiej albo hiszpańskiej nazwie za 20 zł to istny rarytas, czy Was nie pojechało?

    • 138 22

    • Polska kuchnia (5)

      Jak zwykle pomijana, zawsze i wszędzie.

      • 4 10

      • Czyli artykułu nie czytałeś, tylko od razu z głupim komentarzem. (2)

        • 8 1

        • Jedna jaskółka wiosny nie czyni.

          • 0 0

        • Polska kuchnia w Warsie. Jak jesteś takim patriotą, to przysłowiowo nie wynoś papieru z kibla i nie jeździj na gapę.

          • 1 1

      • (1)

        Polska kuchnia jest owszem, smaczna, ale schaboszczaka można bez problemu przyrządzić w domu, większość z nas wie, jak to się robi, podobnie jak w przypadku innych polskich potraw. A jak nie my, to znajomi, rodzice, dziadkowie... Klasykę polskiej kuchni serwują też znacznie mniej 'fancy' bary mleczne - pysznie i tanio. Dobrze, że powstają miejsca, gdzie można spróbować czegoś innego niż to, co jemy na co dzień, czyli np. kuchni azjatyckiej, włoskiej czy gruzińskiej.

        • 11 2

        • Schab wolę od kucharki z baru m. Reszta ludzi, np dzisejsi kucharze nie wiedzą jak ..

          • 0 0

    • a czy ktoś każe ci tam chodzić?

      • 4 5

    • (2)

      Co to jest 20 zl

      • 7 14

      • przecież napisa(ł)

        20 zł

        • 2 1

      • napisa(ł)

        tekst z Misia: idź do lekarza od oczu przecież pisze że zł a nie zl

        • 4 3

    • Kanapka to może kosztować 5 PLN ale takie np. bocadillo 20 PLN

      od razu więc widać dlaczego nie sprzedaje się kanapek

      • 29 2

  • Excuse me. What can I eat here? (3)

    -Nie rozumiem.
    -No? Oh sorry. I thought I was in the UK/ USA.

    • 34 44

    • Widzę, że nikt nie załapał :-)

      • 0 0

    • Jesteś w Polsce to mów po Polsku

      a nie po murzyński biglujesz.
      Wuj na twoje ekskjze muła.

      • 10 8

    • No i o co Ci chodzi?

      • 8 2

  • Jak biznes nie idzie, albo się nie opłaca (takie czasy) (3)

    To zostaje wynająć lokale, na coś co się powiedzie, czyli żarcie. Ludzie jedli i jeść beda!

    • 48 3

    • (2)

      Biznes na jedzenie, to nie takie hop siup. Jak potrawy przestają przypominać tego, jak się nazywają, to też nie zachęcą do pozostania stałym klientem. Ludzie coraz częściej chcą jeść przede wszystkim smacznie, tanio i na dodatek zdrowo, no i najlepiej po drodze gdzieś tam. Na razie każdy tam wali, bo to nowy punkt, ale jak im spowszednieje, to czas pokaże, co ten hol był wart. Zawsze mnie ciekawi czy cudzoziemcy rozpoznają smak swych potraw w serwowanych zagranicznych daniach. Nie dawno Ukrainiec spojrzał na zupę i spytał - to ma być barszcz?

      • 5 0

      • Może miał schizofrenię od nadużywania siekiery?

        • 0 1

      • Nie dawno pisze się łącznie, ale szkołę skończyłem już dawno, więc mi wybaczcie :(

        • 2 0

  • Fajnie, poszedlbym (1)

    Ale do tego molocha nie pójdę, jak mogę sobie ładnie spacerkiem odwiedzić Wajdeloty. Brzydzą mnie te reklamy którymi jest oblepione. Nie wiem po co powstało to dziwactwo i dlaczego stoi tyłem do osiedla tego samego dewelopera. To jakaś urbanistyczna pomyłka.

    • 33 6

    • A na Wajdeloty popatrzysz na 5 zajętych stolików.

      • 0 0

  • "dzięki czemu na dania oczekiwało się około 10 minut"

    Yhyy taaa. Na deskę pokrojonych kiełbas i serów czekałyśmy ponad pół godziny i w prawie każdym miejscu czas oczekiwania na jedzenie wynosił ok. godziny. W większości miejsc pokończyły się dania, ale to był preopening, więc można to podarować.
    Sam klimat wnętrza niestety słaby. Postawiony wagon SKM to kicz nad kicze i pasuje tam jak świni siodło. Ktoś nie miał za bardzo pomysłu jak dobrze zaprojektować i wypełnić taką dużą przestrzeń.

    • 7 4

  • Obora

    Nie chciałbym kogoś urazić, ale kojarzę to z oborą dla zwierząt

    • 5 2

  • Food co? Gdzie to w Anglii jest?

    • 5 1

  • Co to jest za gastrospęd ? ;)

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane