- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Stacja Food Hall we Wrzeszczu otwarta
Moda w Trójmieście na tzw. food halle zaczęła się od Słonego Spichlerza. Następny był Batory Food Hall w Gdyni. Od teraz z bogatej oferty gastronomicznej przy wspólnych stołach i na otwartej przestrzeni możemy korzystać również w centrum Wrzeszcza, na drugim piętrze Galerii Metropolia . Stacja Food Hall jest największa w Trójmieście i kryje kilka kulinarnych niespodzianek. 1 lipca projekt ruszy oficjalnie i będzie otwarty dla każdego.
Aby dostać się do kulinarnego zagłębia, należy wejść do Galerii Metropolia, a następnie wjechać schodami na drugie piętro. Naszym oczom ukaże się wówczas około 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Mniej więcej połowa jest zagospodarowana przez punkty gastronomiczne.
Stacja Food Hall jest przestrzenią otwartą, więc można się do niej dostać z różnych stron, ale jeżeli wejdziemy przez Funky Monkey Bar, naszym oczom ukaże się kolorowy wagon SKM. W środku zaaranżowano przestrzeń w taki sposób, aby każdy mógł usiąść na fotelach inspirowanych trójmiejską kolejką i przy niewielkim stoliku zjeść lub wypić drinka. Wokół wagonu znajdują się natomiast niskie pufy i inne siedziska, przy których można relaksować się z przyjaciółmi. W całym koncepcie znajdują się trzy miejsca, w których może grać DJ, więc okazjonalnie będziemy mogli zjeść przy muzyce na żywo.
Degustacje w Trójmieście
Podczas otwarcia udostępniono 18 punktów gastronomicznych, ale będzie ich więcej. Poza wspomnianym już Funky Monkey Bar dostępne są: Spanish Ticket Tapas (np. chorizo picante w czerwonym winie, paella hiszpańska), Belly full of foodporn (m.in. sandwiche i grilldogs), Piñata Mexican Food (burrito, quesadilla, taco), Mąka i Kawa (pizza na kawałki), Wrzeszcz Ramen (nigiri, hosomaki, futomaki i ramen), Zater Orient grill (grillowane mięsa + sałaty + pita oraz falafele i hummusy), Aloha Burger & Steak (burgery klasyczne oraz wegetariańskie), Moja Gruzja (guzińskie zapiekane placki z serem chaczapuri oraz pierożki-sakiewki chinkali), Modern Bistro Bresno (spaghetti, gnocchi, tagiatelle, ravioli, penne), Neon Noodle Bar (makarony i pad thai), Wings (skrzydełka kurczaka w wybranej glazurze i z różnymi dipami oraz onion rings), Ale Koper! (zdrowe soki), Naleśniki & Pancakes (słodkie i wytrawne), LokoMOTYWa (kuchnia inspirowana "Warsem": m.in. żurek, pomidorowa, schabowy czy pierogi), Zielony Rower (kuchnia azjatycka) oraz Part City Shrimps (krewetki w różnych odsłonach z dipami). Już niedługo do tego grona dołączą wypieki Tomasza Dekera.
A jakie są dalsze plany? Poza rozbudową lokali gastronomicznych, już od września, koncept zostanie wzbogacony o przestrzeń "The Kitchen - tu się gotuje", w której będą odbywać się integracyjne warsztaty i pokazy kulinarne, a także spotkania firmowe i kolacje. Tuż obok znajduje się "Chef's table", gdzie każdy, planując większą imprezę, może poprosić jednego z dostępnych szefów kuchni o przygotowanie specjalnej kolacji.
Niedługo zostanie otwarty również bar "Piąty peron" (na stacji Gdańsk-Wrzeszcz dostępne są cztery perony), który jest inspirowany... mieszkaniem Lecha Wałęsy. Anturaż rodem z PRL-u, zielone okucia mebli oraz kredens, na którym będzie stało zdjęcie babci i dziadka. Do tego jazz grany na żywo raz w tygodniu i przestrzeń do potańcówki. W ciągu najbliższych trzech tygodni Stacja Food Hall zostanie wzbogacona o przestrzeń na dachu, na której w niedalekiej przyszłości będzie można pić koktajle, zamawiać jedzenie i wypoczywać przy muzyce granej przez DJ'a.
Godziny otwarcia Stacji będą klarować się z czasem. Wejście jest jednak otwarte niezależnie od godzin działania Galerii Metropolia. W najbliższy poniedziałek przestrzeń będzie czynna od godz. 17. Od wtorku Stacja zacznie już funkcjonować według prawidłowych godzin otwarcia, czyli od niedzieli do czwartku od godz. 11 do 22, a w piątki i soboty do późnych godzin nocnych.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (153) ponad 20 zablokowanych
-
2019-06-30 22:16
A będzie coś dla wegan? (1)
Albo chociaż wegetarian?
- 3 8
-
2019-07-01 09:04
A to nie to samo?:)
Czemu wy sie tak dziwnie ubieracie i macie takie dziwaczne fryzury?
- 1 1
-
2019-07-01 08:18
Kolejna hipokryzja
zaraz po wielkim halo z "Aioli" gdzie umówione miejsca załatwiało się po znajomości i na "buzi buzi". A poza tym co to ma znaczyć: "Ludzie dzisiaj mają coraz większą wiedzę o autentycznym jedzeniu "? Chyba nic głupszego jeszcze nie opublikowano. Ktoś zdaje się użył pustosłowia dla zabicia czasu bo treści w tym nie ma żadnej.
- 10 1
-
2019-07-01 07:38
Ale padaka. Za rok o tej porze będą tam boxy do wynajęcia i wszystko po 5 zł.
- 10 2
-
2019-06-30 11:23
kiedy ktoś zrobi food hall, jak np w Malezji czy Chinach? (3)
ogromna przestrzeń, wszystko świeże i robione na miejscu, dania lokalne za grosze (efekt skali a nie efekt warszafki).
a tu tylko burgery, pseudo rameny i inne sezonowe szity- 147 8
-
2019-06-30 20:27
dania lokalne? (1)
nie mamy tu lokalnych, Polska została zniszczona po wojnie, to że są 2 pokolenia Gdańszczan to jeszcze za mało.
Proszę podaj jakieś lokalne dania wartej szerszej publiczności:)- 1 2
-
2019-07-01 03:15
kuchnia kaszubska, kociewska i zaimportowana kresowa
- 1 0
-
2019-06-30 12:19
"wszystko świeże i robione na miejscu"
Może dlatego że tam mają dostęp do świeżych produktów. U nas coraz więcej żywności pochodzi z importu. Takie owoce morza to poza flądrą, bałtyckim dorszem i śledziami (na które i tak są rygorystyczne limity połowowe) wszystkie są importowane z daleka- głęboko mrożone.
- 5 2
-
2019-06-30 10:53
(2)
Koper jeszcze nie działa. Tam stoisko miał Deker. Większość punktów jeszcze nie gotowa. Poczekam
- 26 1
-
2019-06-30 17:57
tylko nie Deker! po co on się tam znowu pcha (1)
gdzie się nie "otworzy" tam coś się psuje, a przede wszystkim atmosfera
- 4 2
-
2019-07-01 00:19
Jak na razie jest tylko jedna na Przymorzu. Nie mowimy o starym Dekerze z ktorego pozostala tylko nazwa
- 1 0
-
2019-06-30 12:51
Opinia wyróżniona
Chciałabym, żeby takie miejsca były na ulicy (6)
Zamiast banków i sieciówek, kuchniw z różnych stron świata. Całe gastronomiczne ulicę...
- 191 12
-
2019-06-30 23:38
Spoko za darmo to i ocet słodki. Tydzień temu otworzyli knajpkę z małpką i 8 osób było. Tyle co na zdjęciu na fejsa dali. Zobaczymy jak trzeba płacić - ile wtedy przyjdzie.
- 2 0
-
2019-06-30 20:19
na czynsze stać tylko banki i gsm
- 2 0
-
2019-06-30 19:18
Niestety w Polsce możemy sobie pomarzyć. Szkoda.
- 1 0
-
2019-06-30 19:15
Wajdeloty Dolny Wrzeszcz.
- 3 1
-
2019-06-30 13:11
na ulicy to we Wrcławiu albo Poznaniu nie mówiąc o Krakowie. (1)
Tu na Wybrzeżu za tydzień pogoda się skiepści i będzie padało i 14 stopni więc taki biznes już o godz 20:00 zostałby zamknięty. Tak jak na Długiej Gdańsk po godz. 20:00 Gdańsk umiera nie to co wymienione miasta powyżej
- 6 9
-
2019-06-30 14:17
Bez przesady. Owszem, parę lat temu faktycznie wieczorami w Gdańsku nie działo się kompletnie nic.
Ale to już przeszłość, więc zaktualizuj dane.
- 17 2
-
2019-06-30 18:56
(4)
Górski staje na głowie by kredyty spłacić, ciężko to idzie...?
- 20 1
-
2019-06-30 20:32
tak się składa, że wybudował to bez kredytu:) (1)
zatkao kakao?
- 1 3
-
2019-06-30 23:35
No co ty gadasz a sprzedać może tylko 49/,bo reszta z dotacji Unii.
- 1 0
-
2019-06-30 19:49
Był piękny staw - jest beton. (1)
Nad stawem miał być skwer z ławkami.
- 13 0
-
2019-06-30 20:31
piękny staw? do było osyfione bajoro
piękny był chyba jak kwas wziąłeś:)
- 0 8
-
2019-06-30 15:07
Bardzo proszę autorkę o używanie poprawnej polszczyzny! (1)
Nie mówi się / pisze - 'na ten moment' czy 'na tę chwilę' - tylko w tej chwili, teraz, w tym momencie ... ratunku .....
- 32 1
-
2019-06-30 23:20
jeszcze raz mnie zkrytykujesz i narobie w majty
nie nie nie nie!!!!!! nie krytykuj mnieeeeee!!!! nieeeee!!!!!
- 3 0
-
2019-06-30 23:03
Cytat:
(na stacji Gdańsk-Wrzeszcz dostępne są cztery perony), który jest inspirowany... mieszkaniem Lecha Wałęsy. lecęęęęęęęę
- 5 1
-
2019-06-30 18:10
jezeli bedzie tak drogo jak w slonym spichlerzu to omijac szerokim lukiem (1)
20 foodtruckow w jednym miejscu i prawdopodobnie nic specjalnego do jedzenia. Ciekawe jakie ceny bo w spichlerzu tylko chwila moment daje ok jakosc za ok ceny
- 17 5
-
2019-06-30 22:09
A jak z miejscami w Spichlerzu? Jeśli brak, to OK. Czyli: każda potwora znajdzie swego sponsora. Część ludzi właśnie pracuje po to, by wydawać swoje pieniądze w takich miejscach. I na tym polega biznes, by wyrobić w tobie poczucie, że jest ci to niezbędnie koniecznie potrzebne.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.