• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dziś Święto Hot Doga. Gdzie zjemy ten parówkowy przysmak w Trójmieście?

Magda Mielke
4 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W podłużnej bułce, z parówką, warzywami, z ketchupem lub musztardą. Hot dog 4 lipca obchodzi swoje święto. W podłużnej bułce, z parówką, warzywami, z ketchupem lub musztardą. Hot dog 4 lipca obchodzi swoje święto.

To jedna z najprostszych potraw, jaką można wymyślić. Chyba każdy mięsożerca jadł go chociaż raz w życiu. Króluje na stacjach paliw, w osiedlowych sklepach i na przyjęciach dla dzieci. Jest bohaterem memów i maskotką. Kiedyś był szybką, dość ubogą w składniki przekąską, dziś występuje w przeróżnych wersjach, zależnych tylko od inwencji kucharza. Jakimi hot dogami raczy nas trójmiejski street food?



Fast food w Trójmieście


Jakie hot dogi lubisz najbardziej?

4 lipca przypada nie tylko amerykański Dzień Niepodległości, ale też nie mniej ważne Święto Hot Doga. Dzień ten jest owocem wieloletniej amerykańskiej tradycji - organizowania zawodów w jedzeniu hot dogów na czas. Podobno pierwszy nieoficjalny konkurs odbył się w 1916 roku w Nathan's - jednej z nowojorskich budek z hot dogami - gdzie czterech imigrantów, pałaszując kolejne hot dogi, próbowało ustalić, kto z nich jest największym patriotą. To właśnie tam do dziś odbywa się jeden z największych turniejów na świecie (Nathan's Hot Dog Eating Contest). Stany Zjednoczone nie zakochałyby się jednak w hot dogach, gdyby nie niemieccy imigranci, którzy zabrali za ocean wynalezione przez siebie parówki (dachshundy - niem. "jamniki").

W Polsce hot dogi nie cieszyły się nigdy tak dużą popularnością. Co prawda, pojawiły się dość wcześnie, bo ich pierwszymi imitacjami (razem z zapiekankami) zajadano się jeszcze w PRL-u, w połowie lat 80. Niestety, z racji problemów z dostępnością mięsa sprzedawane były z farszem pieczarkowym.

Promocje na lato. W tych lokalach zjesz i wypijesz taniej



Z biegiem lat ta parówkowa przekąska przeszła długą drogę - dłuższą niż najdłuższa stworzona do niego bułka - i z szybkiego, prostego dania stała się polem do popisu dla wielu szefów kuchni. Dziś hot dog to już nie tylko parówka, bułka i sos. Danie ma wiele odmian (także wegetariańskich) i serwowane jest z całą masą dodatków. W jakich niebanalnych wersjach smakowych zjemy hot dogi w Trójmieście?

  • Hot dogi od Doggy Style
  • Hot dogi od Doggy Style
  • Hot dogi od Doggy Style

Doggy Style Hot Dog: hot dogi z CBD



W przestrzeni stoczniowej na terenie scrapYard znajduje się punkt Doggy Style. Serwowane są tu hot dogi w kilku wariantach smakowych: klasyczne (17 zł), meksykańskie - z szarpaną wieprzowiną, polskie - z białą kiełbasą czy wege (19) zł.

Lody, gofry, frytki i zapiekanki. Sprawdziliśmy ceny nad morzem



Zjemy tu również znacznie bardziej nietypowego hot doga - z CBD. Składa się on z zielonej parówki, zawierającej olej CBD, salsy ogórkowej, majonezu oraz autorskiej posypki z suszu konopnego (zawierającej CBD i dopuszczalne ilości THC). Ma ona podkreślać specyficzny smak konopi.

  • Nietypowe hot dogi serwuje Hot Bear Fusion.
  • Nietypowe hot dogi serwuje Hot Bear Fusion.
  • Nietypowe hot dogi serwuje Hot Bear Fusion.

Hot Bear Fusion Hot Dogs



Dla jednych szybka przekąska, dla innych cel podróży do IKEA. Dla Hot Bear hot dogi są potrawą, która pozwala na łączenie wyjątkowych smaków i rozwijanie kulinarnej wyobraźni. W lokalu przy ul. Świętego Ducha serwowane są buły w nieszablonowym wydaniu, m.in. z kaczką i kimchi, policzkiem wieprzowym duszonym w winie, wędzoną kiełbaską i karmelizowanym ananasem w muscovado albo z kaszanką - do wyboru do koloru.

Wszystkie hot dogi serwowane są w ręcznie wyrabianych, maślanych bułeczkach z czarnuszką, a ilość składników jest proporcjonalna do rozmiaru bułki, więc nie ma obaw - tym da się najeść. Ceny od 21 do 33 zł.

  • Wielka Szama w Plac Zebrań Ludowych w Gdańsku, 2 kwietnia 2022
  • W Salucie zjemy m.in. bratwursty.

Hot dogi z rybą, corn dogi i bratwursty



Dla szefów kuchni ten parówkowy przysmak stanowi dziś nie lada pole do popisów. W restauracji Kuby Wojewódzkiego Niewinni Czarodzieje TrzyZero zjemy hot doga z dorszem w cieście BUH z sosem remoulade, marynowanymi grzybkami shimeji i cebulką. Cena takiej buły to 39 zł.


Hot dog doczekał się rodzeństwa, a mianowicie corn doga, czyli parówki w cieście podawanej na patyku. Danie to początkowo popularyzowano w stanie Teksas, aktualnie ma już ok. 79 lat i jest stałym "bywalcem" zlotów food trucków w Trójmieście.

Specyficzny rodzaj buł z kiełbasą zjemy w Salucie. Gdyński pub i drink bar serwuje bratwursty: grillowaną białą kiełbasę w ciabacie. Serwowane są tu w trzech wariantach: klasycznym - wurst, bekon, pikle, prażona cebula, sałata i majonez musztardowy (25 zł), na ostro - z salsą jalapeno i sosem koktajlowym (23 zł) oraz "na grubo" - ze smażonym serem, bekonem i sosem tatarskim (28 zł).

A gdzie waszym zdaniem w Trójmieście podają najlepsze hot dogi? Jeśli macie swoje ulubione miejsca, podzielcie się nimi w komentarzach.

Miejsca

Opinie (129) ponad 10 zablokowanych

  • Do Szwagra w Oliwie (3)

    Najlepsze na świecie. Świeżo, smacznie i niedrogo. Szwagier to legenda na hot doga albo araba

    • 29 2

    • Na hindusa

      • 1 2

    • Dokładnie - Oliwa bar u Szwagra (1)

      Polecam gorąco.
      Chyba ostatnie takie miejsce gdzie można zjeść hotdoga, zapiekankę tak jak kiedyś czyli z ogórkami kiszonymi, cebulką:)
      Zapiekanki palce lizać.

      Jedyny mały ujemny minus - od 12:00 dopiero otwierają.

      Smacznego

      • 13 3

      • Od 13.00

        • 0 0

  • (5)

    Ja pamiętam smak Hot Dogów w okolicach dzisiejszego infoboxu. To byli wczesne lata 2000. Buła, parówki, surówki... Niepowtarzalny smak i klimat. Czasami nie dało się ich zjeść, jednakże kiedy szedłem po spożyciu brandy, apetyt sprzyjał bardziej.
    Pozdrawiam nostalgicznych Gdynian.

    • 23 1

    • tak samo przy pomniku harcerzy (1)

      dwie, a nawet trzy parówki

      • 12 1

      • Tak :)

        • 3 1

    • (1)

      To byli , to byli , a raczej to było !

      • 0 1

      • Przepraszam

        • 1 0

    • O tak! I te emocje czy zdaza zrobic przed przyjazdem nocnego :D

      • 4 0

  • Zapiekanki PKP Olsztyn

    Z cebulka posypką mniam mega duze i tanie

    • 12 2

  • Hot dog

    Kiedyś najlepszy jaki jadłem był na dworcu PKS ,budkę prowadziło małżeństwo robili sami sosy i surówki Petarda

    • 1 1

  • Pleśniawki (3)

    Zawsze po hot dogu, czyli żarciu na mieście, nam całą japę pleśniawek.

    • 2 21

    • Czego?

      • 2 1

    • Pomyśl raczej z kim się zadajesz. To nie hot dog. (1)

      • 20 0

      • dokładnie, to nie od tej parówki

        • 19 0

  • (2)

    Hod dog tylko w domu . Dobra bułka i przede wszystkim parówka premium . Nie jakaś z biedronki gdzie zawartość parówki to soja i mielone skóry z kurczaka .

    • 5 2

    • Uuuuu, ale to jest hod!

      • 3 1

    • Soja i mielone skory? To calkiem przyzwoicie, a w jakiej proporcji?

      • 5 4

  • (1)

    Jak można zjeść gorącego psa? Już wolę coś z zieleniny

    • 2 10

    • ateiści w chinach

      jedzą, gotują jeszcze żywe,

      • 1 2

  • Opinia wyróżniona

    Tęsknię za hotdogami z budek z lat 90. (4)

    Dobra parówka i fajnie przypieczona bułka, świeży pomidor, ogórek, cebulka lub szczypiorek, ogórek kiszony, jakieś surówki, keczup, musztarda. Mniaaaaam. I za to wszystko parę złotych

    Teraz to jakieś wymyślne za 20-30zł. Kto to je?

    • 95 2

    • Jedz do szwagra

      Na pętli w oliwie

      • 29 0

    • Kiedyś to było hehe

      • 2 4

    • Tanio

      Przy info box ostatnio było po 9 PLN a

      • 0 0

    • Parówy jedzą

      • 0 0

  • Najlepsze hot dogi są u szwagra na pętli autobusowej w oliwie

    • 12 1

  • Opinia wyróżniona

    A ja pamiętam hotdogi (6)

    Z bułką nadziewaną na podgzrewacz. Potem musztarda i parówka w środek - to był hot dog. Z dosatkami typu cebule i inne to już jest danie a nie hot dog

    • 24 26

    • To mlody jesteś skoro pamiętasz takie współczesne minimalistyczne, bułki - hot dog ze spora dawka świeżych warzyw to był nasz

      • 18 4

    • Chyba na stacji byłeś albo masz sklerozę

      • 3 1

    • smaki dzieciństwa (2)

      bułka nadziewana z pieczarkami , mmmm to było coś, na rogu Gospody i Wejhera

      • 5 1

      • to był bar "Jaś" (1)

        i do tego napój firmowy z takiej kuli

        • 4 0

        • mi mamusia wciskała koktajl porzeczkowy - bo zdrowy

          • 1 1

    • Szkoda że nie po 100zł

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane