• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święto Porteru Bałtyckiego w Trójmieście

Aleksandra Wrona
17 stycznia 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Marcin Chmielarz jest pomysłodawcą Święta Porteru Bałtyckiego. Marcin Chmielarz jest pomysłodawcą Święta Porteru Bałtyckiego.

Święto Porteru Bałtyckiego obchodzone jest w trzecią sobotę stycznia. Jego pomysłodawcą jest Marcin Chmielarz, bloger piwny i znawca porterów bałtyckich. W tym roku odbędzie się piąta edycja wydarzenia, w której wezmą udział dziesiątki pubów z całej Polski, w tym lokale z Trójmiasta. Co przygotowały na tę okazję?



Święto Porteru Bałtyckiego w Trójmieście


Czy lubisz ciemne piwa?

Porter bałtycki to ciemne piwo dolnej fermentacji warzone z kombinacji słodów jasnych i ciemnych. Powstał w XVIII w. w krajach basenu Morza Bałtyckiego i Rosji jako miejscowy zamiennik importowanego w XVIII wieku z Wielkiej Brytanii stoutu cesarskiego - najmocniejszej ówczesnej odmiany porteru angielskiego.

- Przed wybuchem w Polsce mody na IPA i amerykańskie chmielenie portery były najlepszym, co polskie piwowarstwo miało do zaoferowania, nawet browary, które na co dzień produkowały piwa średnio nadające się do spożycia, potrafiły zrobić co najmniej przyzwoity porter.

Teraz to i owo się pozmieniało, warzymy w Polsce piwa w każdym stylu, innowacyjnością, wyobraźnią i często też jakością nie ustępując wielu tuzom światowego piwowarstwa. Ale wciąż porter bałtycki powinien być tym, co wyróżnia naszą scenę piwną, obok grodziskiego. Promujmy nasz piwowarski skarb, zachęcajmy piwowarów do nieco śmielszego podejścia do stylu, tchnienia nieco nowego ducha. Niech porter bałtycki będzie naszym wyróżnikiem na piwnej mapie świata - mówi Marcin Chmielarz, pomysłodawca akcji.

W tegorocznej odsłonie Święta Porteru Bałtyckiego wezmą udział lokale znajdujące się w Trójmieście. Część z nich przygotowała na ten dzień specjalne piwa, promocje, a nawet dania.

- Jako pub z piwami rzemieślniczymi nie widzimy innej opcji i święto Porteru Bałtyckiego wpisujemy w nasz kalendarz wydarzeń! Z tej okazji, poza Porterem Warmińskim z browaru Kormoran, które pojawi się na kranie, nasze lodówki wypełnią się rozmaitymi pozycjami z wielu innych browarów. Maltgarden, Profesja, Trzech Kumpli... nie zabraknie także "sztosów" ze Stu Mostów - mówi Martyna Miller, Pub Polufka. - W menu pojawi się zestaw degustacyjny na zasadzie "food pairingu", który pozwoli nam na pobudzenie najsubtelniejszych kubków smakowych, ale i dokładniejsze poznanie naszego nadbałtyckiego dziedzictwa. No i zniżki, o nich też nie zapomnieliśmy. Wszystkie portery bałtyckie będą tańsze o 10 proc., aby każdy mógł pozwolić sobie na uczestnictwo w świętowaniu.
Specjalne menu znajdziemy też w pubie Maverick, w którym świętowanie potrwa cały weekend.

Z tej okazji na kranach pojawią się piwa, specjalnie przygotowane na tę okazję przez Browar Rockmill. Głównym specjałem z nich będzie Oblivion Bourbon BA (Imperial Baltic Porter BBA - 10 proc., 25blg), imperialny bałtycki porter, leżakowany przez prawie rok w beczkach po bourbonie.

- Warto dodać, iż jest to jedna z trzech beczek tego piwa ogólnie rozlanych, stąd okazja, by go spróbować, jest zdecydowanie wyjątkowa. Ponadto pojawi się ostatnia beczka kooperacji Browaru Rockmill z Browarem Bytów, czyli Imperial Porter "T" z dodatkiem kawy oraz migdałów. Na kranie zagości jeszcze Tsarina Esra Woodford Reserve BA - Imperialny Porter Bałtycki leżakowany w beczkach po Woodford Reserve, bardzo bogaty w smaku i złożony z holenderskiego Browaru De Molen, jednego z bardziej znanych browarów na świecie, jeśli chodzi o tworzenie piw ciemnych i mocnych - zapowiada Marcin Rokicki, Maverick. - Kuchnia Mavericka w ten dzień także nie zamierza próżnować, szykując dla podniebienia prawdziwą ucztę złożoną z dań przygotowanych na wyżej wymienionych porterach. W menu znajdzie się stek z polędwicy wołowej serwowany z puree pietruszkowym, śliwkami karmelizowanymi w Imperialnym Porterze Bałtyckim z wanilią, paloną dynią oraz chipsami ze szpinaku. Wszystko posypane pudrem owsiano-piwnym.
W tym dniu na kranach trójmiejskich pubów królować będą ciemne piwa. W tym dniu na kranach trójmiejskich pubów królować będą ciemne piwa.
W Labeeryncie porterów bałtyckich spróbujemy już od piątku.

- Zależy nam, aby jak najwięcej naszych gości miało okazję na degustacje, bo naprawdę warto. Będzie możliwość spróbowania m.in. wędzonego imperialnego porteru z Browaru Widawa oraz porteru leżakowanego w beczce po bourbonie z Browaru Łańcut. Oprócz tego dostępny będzie porter nasycany azotem z wrocławskiego Browaru Stu Mostów - mówi Ryszard Kozan, Labeerynt. - Portery Bałtyckie występują w różnych odsłonach, jeden styl, a jednak każdy trochę inny. Na pewno każdy jest wyśmienity, dlatego zapraszamy do degustacji.
"Polskie czarne złoto" - tak na portera bałtyckiego mówi się w Pubie Browar Spółdzielczy.

- Zachęcamy wszystkich do odwiedzin naszego pubu w Garnizonie, gdzie w sobotę spróbować będzie można m.in. Wymrażanego Portera Bałtyckiego z dodatkiem kwaśnych wiśni, leżakowanego w beczkach po szkockiej whisky z naszego browaru. Poza wymrażańcem na kranach pojawi się kilka innych porterów bałtyckich, w tym premierowo imperialna wersja porteru autorstwa browaru The Garage Monks w kooperacji z Browarem Bury oraz inicjatorem Baltic Porter Day, Marcinem "Masonem" Chmielarzem - mówi Cezary Łuczak, Pub Browar Spółdzielczy.
Specjalne propozycje dla miłośników porterów przygotowało też Morze Piwa.

- W Święto Porteru będziemy serwować limitowaną wersję Porteru z browaru Czarna Owca, piwo było dodatkowo leżakowane w beczce po bourbonie wraz z fasolami tonka. Dodatkowo zawsze na klientów czekają wyselekcjonowane butelki w naszej "sztoslodówie". Samo święto jest przypomnieniem, że ten styl jest uznawany za "piwowarski skarb Polski" i warto posmakować różnych interpretacji chociaż w ten dzień - mówi Tomasz Czajkowski, Morze Piwa.

Trójmiasto: degustacje i imprezy kulinarne


Pierwsze Portery na kranach Pułapki pojawią się już w piątek.

- Na tę okazję przygotowaliśmy kilka porterów na krany - będą co najmniej trzy różne do wyboru - m.in. z Artezana, Browaru Stu Mostów i Browaru Zakładowego. Do tego szeroki wybór w butelkach - na pewno można będzie znaleźć w naszych lodówkach tradycyjnie przygotowywanego na tę okazję Imperium Prunum z Kormorana, będą też portery z Fortuny, Maltgardena, Stu Mostów, Trzech Kumpli, a także z browarów z zagranicy - mówi Wojciech Skoracki, Pułapka.
W obchodach Święta Porteru Bałtyckiego wezmą też udział Loft, Piwnica Rajców, Poczekalnia, Z innej beczki oraz sklep Alko Spot.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (127) 4 zablokowane

  • Nie mam brody, nie znam się na sztosach...

    • 4 0

  • Porter to najlepsze piwo na zimę:)

    • 2 2

  • Porteru?

    A nie Portera?

    • 0 1

  • Prostackie , próżne dyskusje pomiędzy flaszkami , takie piwo dobre a takie nie ,prostactwo aż wstyd (1)

    • 4 6

    • Akoholik czy fanatyk religijny ?

      • 3 0

  • Trzech Kumpli...

    i do tego sprowadza sie cała impreza

    • 2 2

  • Nie lubię piwa (4)

    Nie cierpię tego alkoholu

    • 9 26

    • Wino jest dla frajerów

      • 4 2

    • wino to też alkohol alkoholiku przecież nie pijesz dla smaku bo najważniejsze w nim są % (1)

      • 4 5

      • może u ciebie na melinie.

        • 5 2

    • Ja z kolei nie lubię skorupiaków.

      • 1 1

  • dobre nazwisko (2)

    tak sie mu zgrało z zainteresowaniami. Ale w sumie nie miał wyjścia. Przeznaczenie po prostu.

    a poza tym to portery sa błeeee.
    A wymrażane piwa to juz w ogóle ohyda.

    • 16 8

    • Porter Warmiński z Kormorana jest pyszny, reszta mi średnio podchodzi (1)

      • 2 2

      • Komes Porter Bałtycki jest super

        • 3 1

  • portera! (2)

    A nie porteru!
    Bałtyckiego Portera, do cholery!
    Pijesz czeskiego pilznera, czy pijesz czeskiego pilzneru?!

    • 9 2

    • a właśnie, że porteru.

      Ta odmiana jest jedynie prawidłowa.

      • 1 1

    • nie ważne jak się pisze alkoholiku niby znawco piwska

      • 0 5

  • 150 gatunków piwa, smakowanie, świętowanie (2)

    Czego się nie robi by uzasadnić i przykryć swój alkoholizm

    • 5 9

    • czego sie nie robi żeby udowodnić że sie jest lepszym niż inni i przykryć swoje kompleksy....
      Alkoholizm jest konkretną jednostką chorobową, na którą cierpi kilka procent osób pijących jakikolwiek alkohol
      Z drugiej strony bycie miernotą dotyka 100% napuszonych pseudointelektualistów

      • 6 0

    • zgadzam się z Tobą

      • 1 1

  • subiektywnie (7)

    To królem piw jest a właściwie był (chyba nie produkowany od minimum 3 lat) Kaper Królewski .
    Obecnie próbuje mu dorównać grimberger amber . te kraftowe to mają tylko dobre ceny .
    Próbowałem w Maverick . Mała szklaneczka ok 150ml = 13 zł . Nie ma szans do tego powyżej.

    • 9 12

    • a jeszcze na czymś się znasz czy tylko na piwie (2)

      • 0 5

      • tak

        Na energoelektronice , technice napędów regulowanych AC i DC , silnikach elektrycznych wszystkich mocy , softstartach średniego napięcia , mechanice , fizyce technicznej , elektronice cyfrowej i ogólnie automatyce . Mam własne serwery , FTP i na nich bibliotekę w w/w opisanej tematyce . Jest jeszcze parę tematów , którymi również sie zajmuję ale dajmy sobie stop.

        • 3 2

      • na twojej kobiecie, wszystkie pieprzyki znam :P

        i nie jestem jej dermatologiem...

        • 4 2

    • Kaper Królewski to nie był porter (2)

      oryginalnie było to piwo jasne, dolnej fermentacji o 6,3% objętości alkoholu i 20% zawartości ekstraktu,
      jego produkcja zakończyła się wraz z celowym zniszczeniem przez koncern heinekena (grupa żywiec - na pohybel cwaniakom) w 2001 roku, później to już były nędzne popłuczyny "warzone" gdziekolwiek w zakładach żywca w całej Polsce.

      • 5 1

      • kaper miał chyba 9 proc, ale potwierdzam, że górna fermentacja. (1)

        Podobny jest okocim dubeltowy, choć nieco słabszy.

        • 3 1

        • 9 procent to miał podróba, jaka była sprzedawana po zamknięciu browaru w Gdańsku

          • 5 1

    • Grimberger to syf z syropem glukozowym

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane