• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browarnicze święto w Stacji Food Hall. Premiera nowego piwa

Magda Mielke
10 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Stacjowy Septemberfest, czyli święto piwa w Stacja Food Hall w Gdańsku. Stacjowy Septemberfest, czyli święto piwa w Stacja Food Hall w Gdańsku.

W Trójmieście organizowanych jest coraz więcej imprez z piwem w roli głównej. Jedno z takich świąt piwa odbyło się w piątek, 10 września w Stacji Food Hall. Skosztować można było specjalnie na tę okazję uwarzonego przez Nowy Browar Gdański pilznera, spróbować nowego kraftowego produktu - yerby brazylijskiej parzonej z chmielem, wziąć udział w zawodach beerponga oraz posłuchać prelekcji o zastosowaniu piwa w koktajlach, historii tego trunku i początkach browarnictwa w Gdańsku. Niestety, zabrakło najważniejszego - browarniczej atmosfery towarzyszącej takim wydarzeniom.



Dokąd na piwo? Trójmiejskie browary


Wielkimi krokami zbliża się Oktoberfest - najstarsze, największe i najważniejsze dożynki piwne na świecie. Prawdopodobnie idąc tropem oczekiwań za wydarzeniami, które w tym czasie odbywają się nie tylko w Monachium, ale również - w znacznie skromniejszej formule - w wielu browarach i pubach, także trójmiejskich, postanowiono w Stacji Food HallGalerii Metropolia zorganizować namiastkę tego typu imprezy - święto piwa Septemberfest. Niestety, wydarzenie nie przyciągnęło ani tłumów miłośników piwa, ani nie odbyło się w atmosferze zwykle towarzyszącej celebrowaniu złotego trunku.

W piątek można było spróbować nowego piwa Stacji, uwarzonego przez Nowy Browar Gdański. W piątek można było spróbować nowego piwa Stacji, uwarzonego przez Nowy Browar Gdański.

Nowe piwo Stacji: Pospieszny Pils



Przez cały dzień można było spróbować nowego piwa Stacji, uwarzonego przez Nowy Browar Gdańskispecjalnej cenie 8 zł. To pilzner, czyli piwo dolnej fermentacji w stylu niemieckim. Piwowarzy z Nowego Browaru Gdańskiego użyli do jego produkcji szlachetnych odmian chmielu, przez co ma ono złożony, słodowy smak i wyróżnia się orzeźwiającymi kwiatowymi nutami połączonymi ze średnią goryczką.

W piątkowy wieczór rozstrzygnięto konkurs na nazwę tego piwa. Od końca sierpnia można było zgłaszać swoje propozycje za pomocą mediów społecznościowych. Zwyciężyła nazwa: Pospieszny Pils, nawiązująca do dworcowo-pociągowego wystroju Stacji. Autor tego pomysłu zostanie nagrodzony bonem o wartości 100 zł do wykorzystania w Stacji Food Hall oraz zaproszeniem do Nowego Browaru Gdańskiego na oprowadzanie po browarze, połączone z degustacją.

Nadchodzące imprezy kulinarne


Prelekcje i degustacje



Premierowo można było napić się nie tylko nowego piwa Stacji, ale także innego kraftowego produktu: yerby brazylijskiej parzonej z chmielem. Bezalkoholowy napój sprzedawano w promocji 1+1 gratis w cenie 12 zł. Nowością był także specjalny koktajl na bazie Beer Mate.

Zorganizowano także możliwość zagrania w beer ponga, czyli piwnego ping ponga. Ta klasyczna, studencka zabawa znana przede wszystkim z amerykańskich filmów polega na trafianiu piłeczką do kubka z piwem. Gdy to się uda, przeciwna drużyna musi wypić jego zawartość. Choć podczas zabawy leją się strumienie piwa i jest śmiechu co niemiara, chętnych do wzięcia udziału w takich zawodach nie było. Być może potencjalnych uczestników odstraszyła opłata (50 zł) za udział w zabawie.

Zobacz także: Najtaniej w Trójmieście - piwo poniżej 10 zł w lokalu

Tomasz Biegański, browarnik z Nowego Browaru Gdańskiego opowiadał o piwnych tradycjach Gdańska. Tomasz Biegański, browarnik z Nowego Browaru Gdańskiego opowiadał o piwnych tradycjach Gdańska.
Na ten wieczór przewidziano także dwie prelekcje. Pierwsza, wygłoszona przez Makarego, barmana z Funky Monkey dotyczyła zastosowania piwa w koktajlach. Słuchacze nie tylko poznali pomysły na ciekawe przepisy, które można było od razu przetestować, korzystając z umiejętności barmanów, ale także odbyli literacką podróż w świat takich trunków, spisanych na kartach powieści, np. przez Anthony'ego Burgessa w "Mechanicznej pomarańczy".

- To szeroki temat i bardzo ciekawy. Może wydawać się przerażający, aczkolwiek polecam, bo koktajle piwne mogą być naprawdę smaczne i ciekawe - zachęcał Makary, dzieląc się wieloma ciekawostkami ze świata koktajli piwnych.

Barman opowiadał, czym różnią się, skąd wywodzą i jakie są receptury przygotowania takich piwnych koktajli jak: flipy, Black Velvet czy U-Booty. Można było także spróbować koktajlu będącego połączeniem ciemnego piwa stout z szampanem.

Z kolei o tym, skąd wzięło się piwo, o jego historii i o tym jak trafiło do Gdańska opowiadał Tomasz Biegański z Nowego Browaru Gdańskiego. Browarnik pokazał także wizualizacje tego nowego browaru, który ma odtwarzać najlepsze gdańskie tradycje piwowarskie. Od końca przyszłego tygodnia lokal otwiera swoje wrota, będzie można go zwiedzać i próbować warzonych tam wedle tradycyjnych metod trunków.

Wydarzenie zapowiadaliśmy w Kalendarzu imprez i cyklu Planuj Tydzień .

Czytaj także: Nowe miejsca, w których pobawisz się do białego rana

Wydarzenia

Święto piwa w Stacji Food Hall

degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (65) ponad 10 zablokowanych

  • (4)

    Tak foodhall, jedzenie i picie wśród mrowiska ludzi, to jest to. Tym bardziej, że od dawna mam chce degustacji hard brutal APY, ibu 220, 5 procent vol. A na koniec planowałem strzelić sobie tyskie z kija za jedyne 15 zł 0,4 litra. I to szanuje. Wgle zawzialem się, żeby iść na ten event po namowie kolegi z korpo, ktory akurat był na szkoleniu w Warszawie bo wyrobił target i wskaźniki, więc chciano go nagrodzić uściskiem ręki szefa i długopisem z logiem firmy, a także zdjęciem na ścianie pracowników miesiąca. Ile go ominęło, niech lepiej nie wie. Ja ledwo zdążyłem, bo był dedlajn targetu na moim projekcie, do tego wepchnęli w mój grafik podatkowy meeting oraz wspólny lunch z koleżankami projektu przy sojowym latte. Potem odrazu kołczing z team leaderem i supervisorem odnośnie tego, że nie zasluguje na premie przy moich 120 procentach normy, ale musieliby mi zapłacić tyle premii, że nie mają mi z czego dać... Mniejsza z tym, było ciężko, ale przebrałem sie w strój godowy(ajfon, spodnie podarte na kolanach i koszula z wielkim napisem Tommy Hilfiger) i popędziłem na miejsce. Poza super piwami, ponoć zawierającymi unikalny chmiel z gatunku "ekstrakto"(ponoć tajemnica firmy skąd go biorą) to jeszcze poznałem fajne dziewczyny. Początkowo udawały, że mnie nie widzą, ale gdy wyciągnąłem służbowego ajfona 11, to taka Marlenka która wcześniej chciała mnie przegonic za brak brody i tatuaży to nagle przysiadła się i zapytała gdzie pracuje. Ja mowę, że w OBC, ona na to, że też pracuje w korpo, na jakimś call center na zleceniu za 2000netto, ponadto, że ma wymagania bo jest influencerka instagramowa. To był moment, gdzie musiałem zaimprowizować żeby znajomość przenieść do kabiny wc. Powiedziałem, że pełnię dodatkowe obowiązki office menagera i organizuje zaopatrzenie biura, więc również jestem supervisorem dostaw z DHL. Udało się

    • 28 8

    • Obsmarkałem się ze śmiechu (1)

      • 1 1

      • A moim zdaniem niezbyt śmieszne, słabe i na siłę. Trollować trzeba umieć, ten koleszka wypowiada się pod każdym artykułem chyba i sili się na bycie śmiesznym lub sarkastycznym, ale mu to po prostu nie wychodzi. Już lepszym trollem jest sven.

        • 0 0

    • jakaś nowa pasta?

      • 3 0

    • już cię lubię gościu :DDD

      • 6 0

  • (11)

    Wszystko super,ale... Czemu to wszystko jakieś takie sztuczne. Bezjajeczne. Pamiętam prawdziwe puby sprzed lat. Siedzieli tam "inni" ludzie. Piwo bylo jak piwo. Jasne i mocne. Teraz w tych browarniach to jakieś napoje chmielowe. Faceci w makijażu, kobiety jakieś takie z pigmentem męskiej zaradności. Ja cie krece. Lubię duży kufel piwa razy pięć.

    • 44 12

    • Te nowe "puby" mają beznadziejną atmosferę

      Zamiast przypominać tradycyjną polską mordownię lub coś w rodzaju brytyjskiego/irlandzkiego pubu a la Donnegal czy dawny Irish, to wyglądają jak modne kafejki, gdzie madki z wózkami wpadają na latte na sojowym i kanapkę z awokado.

      • 1 0

    • (6)

      To knajpa w centrum handlowym, wiadomo jaka będzie. A co do piwa: jasne i mocne powiadasz? Klasyczny pils nie jest zbyt mocny, ani czeski, ani niemiecki.

      • 12 4

      • Jeśli mówisz o koncernowych sikaczach to one od lat

        są tak samo kiepskie i słabe.

        • 0 0

      • Powiedział bezjajeczny haha (3)

        • 11 9

        • Wypij IPA (1)

          boś jest

          • 1 0

          • IPA to porażka nie ma nic wspólnego z piwem

            • 0 1

        • Wypij dębowe mocne i idź spać.

          • 10 16

      • Porter- to jest to.

        • 4 1

    • Prawda

      Wpadasz napic sie piwa a tam wszystko perfumowane, pytasz prosze lagera a oni co?
      Sami sobie pijcie perfumowane piwa

      • 12 0

    • Po prostu byłeś młodszy

      Starość nie radość

      • 9 8

    • Bo te całe "restauracyje" są przereklamowane. Już lepiej iść do KFC albo pizzerii, niż do knajpy gdzie za jedno piwo kasują dychę, a i tak w dobrym towarzystwie się nie napijesz.

      • 16 3

  • Czemu te smutne hipstery piją piwo z kieliszków do likierów?

    • 0 0

  • Piwo średnie, żeby nie powiedzieć że słabe. (4)

    Podejrzewam że to kwestia wody, która jest we Wrzeszczu kiepskiej jakości i odbija się to na smaku piwa. Wielka szkoda, bo zapowiadało się dobrze i klapa.

    • 16 11

    • Piwo (1)

      Nie,we Wrzeszczu jest b.dobra woda,tylko, że jest b.twarda.Przy produkcji piwa powinna być stacja zmiękczania wody.To wpływa na smak i pienistość piwa.Umyj ręce w twardej wodzie,piany z mydła jest niewiele,a w miękkiej piany z mydła masz po pachy.To samo masz z pienistością piwa.Jeszcze do picia nadaje się piwo z browaru Amber k.Gdańska np.Johannes(Hewelius).

      • 4 0

      • Czyli jest zła, bo jest twarda

        • 1 0

    • Piwo Było swietne (1)

      Co ty gadasz bardzo dobry pils

      • 1 7

      • To samo Eryk mówiłeś jak piłeś Tyskie

        • 2 0

  • Nowe piwa to lipa! (1)

    W Stacji byłem raz wypić piwo.To co oferują to porażka.Te niby piwo z Bytowa powinno być natychmiast wycofane ze sprzedaży!To nie jest piwo,to oszustwo.To coś miało zapach kiszonej kapusty,mętne i w sumie ohyda!Nigdy więcej ️

    • 12 4

    • Zgadza się

      Bytów warzy na starych kaloszach

      • 1 1

  • Ladnych pare tysiecy lat temu Sumerowie wynalezli kolo i piwo.

    Od tego czasu zawsze ktos usilnie probuje zrobic lepsze piwo od piwa i poprawic kolo na kwadratowe. A to wszystko jest oszustwem i wiatru gonieniem.

    • 1 0

  • piwo z naparstka ....

    ech ta hipsterka zupełnie jak karaluchy ...

    • 2 0

  • Te wszystkie teraz prawie rzemieśnicze piwa to jakis dodatek wody z perfumami i spirytusem przemysłowym

    Po wypiciu 3 rano od człowieka spirytem wali cały dzień

    • 2 0

  • Od piwa głowa się kiwa, od wódki rozum krótki. (3)

    Wolę soki owocowe, najbardziej te tłoczone ze świeżych owoców...

    • 8 15

    • prawda ale te tłoczone w sklepach to sama hemia (2)

      trzeba robić samemu w domu z niepryskanych owoców

      • 6 4

      • co to jest ta "hemia"? (1)

        • 4 1

        • Zona Henia.

          • 0 0

  • Ja sobie robie swieto piwa za biedronka.

    Czasem dolacza sie ikolezanka i swietujemy namietnie.Swieze powietrze to jest to.Picie w hali jest dla mieczakow w rurkach.

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane