- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (34 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (43 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (33 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Świętojańska zamieni się w kulinarny deptak
Blisko trzydzieści gdyńskich restauracji, barów i kulinarnych rzemieślników wystawi swoje stoiska na imprezie Kulinarna Świętojańska, która odbędzie się na odcinku pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego w sobotę w godz. 12-18. Uwaga, kierowcy: poruszanie się samochodem po centrum będzie tego dnia utrudnione.
Smaki lokalne i ze świata
Jedzenia ulicznego spróbujemy na stoisku Batory Food Hall, Kluska przygotowała kopytka, makarony i omlety ze szpinakiem w roli głównej, Atelier Smaku karmić będzie wegańskimi i bezglutenowymi klasykami kuchni polskiej, m.in. bigosem, fasolką po bretońsku czy gulaszem z ciecierzycy, a u specjalizującej się w kuchni kaszubskiej Borowej Ciotki zjemy smażone na żywo ruchanki, zupę piwną z twarogiem lub gdyńskie pierogi.
- Gdyńskie pierogi to mój kulinarny hołd Gdyni - mówi właścicielka Marzena Usarek. - Nawiązuje do historii pierwszych gdyńskich osadników, którzy w przydomowych ogródkach uprawiali warzywa i bardzo często jedli dorsza, którego sto lat temu w gdyńskich wodach nie brakowało.
Swoje autorskie dania zaproponuje Mariusz Pieterwas z Krwi i Wody. Pizzy będzie można spróbować u Viva La Pizza, Lolo Thai Jolo przygotuje azjatyckie przysmaki, a Bollywood Lounge dania kuchni indyjskiej. Zjemy również m.in. na stoisku bistro Bliżej, kawiarni Ciuciubabka czy restauracji Kapitan Cook i kilkunastu innych. Ceny dań będą wynosić od kilku złotych do około dwudziestu złotych.
Impreza rozpoczyna się w sobotę o godz. 12 i potrwa do godz. 18 na odcinku głównej gdyńskiej ulicy pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego. Warto przyjść wcześniej, a nie na ostatnią chwilę - doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że na Kulinarnej Świętojańskiej frekwencja zawsze dopisuje, a późnym popołudniem często brakuje już niektórych dań na stoiskach.
Gotowanie na żywo i bieg kelnerów
- Przez cały czas odbywać się będą różne wydarzenia towarzyszące - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę. - Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest kuchnia roślinna i o niej będą opowiadali gotujący na żywo szefowie kuchni, którzy są naszymi kuratorami: Jan Kilański z Neonu o godz. 13:15 oraz Rafał Koziorzemski z Białego Królika o godz. 14:30. Z kolei o godz. 16:30 pokaz przyrządzania ryb i owoców morza poprowadzi Jacek Fedde z Fedde Bistro.
Nowe lokale w Trójmieście
W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.
Utrudnienia drogowe
Kulinarna Świętojańska spowoduje tymczasowe utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (93) 3 zablokowane
-
2019-07-11 09:51
i znowu łyczek zupy (1)
albo sajgonka będzie za 17 złotych !?
- 5 0
-
2019-07-11 12:26
nie kochany, w tym roku za 25
inflacja złociutki, inflacja, zachciało się tłuszczy transferów socjalnych to macie wasze ceny po dobrej zmianie.
- 3 0
-
2019-07-11 09:21
(1)
W plastikach które trują ?? Nie dziekuje
- 2 4
-
2019-07-11 12:25
wszyscy powinni jeść ręką ze wspólnego garnka
- 2 0
-
2019-07-11 08:02
a kto skontroluje poziom higieny? (1)
- 3 2
-
2019-07-11 12:24
panie sprzątające
- 1 0
-
2019-07-10 18:04
(2)
W zeszłym toku byłam ale tj przeokropnie drogo. Maleńka porcja na papierowym talerzyku 20 zł
Okropnosc.- 16 3
-
2019-07-10 20:39
(1)
Zrób taniej.
- 3 2
-
2019-07-11 12:23
codziennie robię taniej, żaden wyczyn
- 1 1
-
2019-07-10 16:22
co za przyjemność przepłacać za żarcie na plastikowym talerzyku i jeść to później na stojąco albo na krawężniku? (1)
- 46 6
-
2019-07-11 12:22
przyjemność żadna, ale można na chwile wyjśc z mieszkania na kredyt
zeżreć coś czego nazwy nie umie się powtórzyć, szczelić focie na insta, a na koniec odchorować
- 5 0
-
2019-07-10 16:06
A teraz płacz samochodziarzy, że nie wjadą do centrum 3,2,1... (6)
- 48 30
-
2019-07-11 10:32
w Gdańsku triatlon i taki sam komentarz
Płacą ci za to?
- 1 1
-
2019-07-10 16:14
chlip chlip (1)
jak ja odwioze paule na lekcje gry na flecie? gdzie zaparkuje mojego leksusa na lizingu?
- 19 10
-
2019-07-10 21:13
nie zapomnij, że jeszcze wieziesz lodówkę i babkę
- 7 3
-
2019-07-10 19:34
raczej gastronomow ktorym kupe kasy zawinie food court w riviera gdzie jest wlk. parking
ekonomia glupcze
- 6 5
-
2019-07-10 18:44
(1)
i co, poczułeś się dowartościowany?
- 4 6
-
2019-07-10 18:51
poczuł,
a ty nie?
- 7 4
-
2019-07-10 17:59
Jedzenie na mojej ulicy ??? (2)
Idzcie sobie na łąkę...
- 9 8
-
2019-07-11 09:24
nie twojej tylko zamieszkujesz przy niej
- 0 2
-
2019-07-10 20:27
Twojej? Kupiłeś sobie?
- 3 1
-
2019-07-10 17:20
(5)
Tłum ludzi i nie ma gdzie zaparkować? Nie dziękuje, omijam imprezy w centrum.
- 9 5
-
2019-07-11 08:19
To super , jednego buraka mniej.
- 1 0
-
2019-07-10 20:09
(1)
skm-ka nie musi parkować
- 1 5
-
2019-07-11 02:04
w twojej głowie widać zaparkowała na stałe
- 3 0
-
2019-07-10 19:29
(1)
Ale autobusu czy mevo nie musisz parkowac.
- 2 5
-
2019-07-10 19:53
W autobusach smierdzi
Bo ludzie sie nie myja codziennie tylko psikaja perfumami
- 6 2
-
2019-07-10 21:31
będzie 35 zł/100gram? czy tym razem więcej? (1)
r******ke bym sróbował, ale nie wiem czy mnie nie wyrusza...
- 5 1
-
2019-07-11 07:25
Oj chyba wyrusza.
- 0 1
-
2019-07-10 16:09
Sam sobie zrobie zalewajkę zdrowsze to i tansze (5)
Bez korków kolejek i jem kiedy chcę moi drodzy i kochani
- 23 12
-
2019-07-10 21:33
przeciez ty nie masz nuk ronk i muzgó... (1)
i żresz pasze z biedry
- 0 2
-
2019-07-11 07:25
A produkty na te dania na Swietojanskiej to skad?
Z eko-farmy w otoczeniu dzungli amazonskiej?
Z Biedry, bo taniej - a jak zabraknie to skok do Lidla na Swietojanskiej.- 4 0
-
2019-07-10 16:38
(1)
Kiedy ty gotujesz, między jednym komentarzem a drugim?
- 3 2
-
2019-07-10 17:50
nie zgadles
aktualnie miedzy Andrzejem a Marcinem. beda jajka na boczku
- 2 2
-
2019-07-10 17:19
Zamiast zalewajki zrób sobie "kiurię"
I zamilknij na zawszę.
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.