- 1 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (62 opinie)
- 2 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 4 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 5 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Świętojańska zamieni się w kulinarny deptak
10 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat)
Blisko trzydzieści gdyńskich restauracji, barów i kulinarnych rzemieślników wystawi swoje stoiska na imprezie Kulinarna Świętojańska, która odbędzie się na odcinku pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego w sobotę w godz. 12-18. Uwaga, kierowcy: poruszanie się samochodem po centrum będzie tego dnia utrudnione.
Smaki lokalne i ze świata
Jedzenia ulicznego spróbujemy na stoisku Batory Food Hall, Kluska przygotowała kopytka, makarony i omlety ze szpinakiem w roli głównej, Atelier Smaku karmić będzie wegańskimi i bezglutenowymi klasykami kuchni polskiej, m.in. bigosem, fasolką po bretońsku czy gulaszem z ciecierzycy, a u specjalizującej się w kuchni kaszubskiej Borowej Ciotki zjemy smażone na żywo ruchanki, zupę piwną z twarogiem lub gdyńskie pierogi.
- Gdyńskie pierogi to mój kulinarny hołd Gdyni - mówi właścicielka Marzena Usarek. - Nawiązuje do historii pierwszych gdyńskich osadników, którzy w przydomowych ogródkach uprawiali warzywa i bardzo często jedli dorsza, którego sto lat temu w gdyńskich wodach nie brakowało.
Swoje autorskie dania zaproponuje Mariusz Pieterwas z Krwi i Wody. Pizzy będzie można spróbować u Viva La Pizza, Lolo Thai Jolo przygotuje azjatyckie przysmaki, a Bollywood Lounge dania kuchni indyjskiej. Zjemy również m.in. na stoisku bistro Bliżej, kawiarni Ciuciubabka czy restauracji Kapitan Cook i kilkunastu innych. Ceny dań będą wynosić od kilku złotych do około dwudziestu złotych.
Impreza rozpoczyna się w sobotę o godz. 12 i potrwa do godz. 18 na odcinku głównej gdyńskiej ulicy pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego. Warto przyjść wcześniej, a nie na ostatnią chwilę - doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że na Kulinarnej Świętojańskiej frekwencja zawsze dopisuje, a późnym popołudniem często brakuje już niektórych dań na stoiskach.
Gotowanie na żywo i bieg kelnerów
- Przez cały czas odbywać się będą różne wydarzenia towarzyszące - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę. - Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest kuchnia roślinna i o niej będą opowiadali gotujący na żywo szefowie kuchni, którzy są naszymi kuratorami: Jan Kilański z Neonu o godz. 13:15 oraz Rafał Koziorzemski z Białego Królika o godz. 14:30. Z kolei o godz. 16:30 pokaz przyrządzania ryb i owoców morza poprowadzi Jacek Fedde z Fedde Bistro.
Nowe lokale w Trójmieście
W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.
Utrudnienia drogowe
Kulinarna Świętojańska spowoduje tymczasowe utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (93) 3 zablokowane
-
2019-07-10 16:02
Bedzie cos za darmo? (2)
Moze byc bigos.
- 21 15
-
2019-07-10 17:16
Za darmo tylko wówczas, gdy wynegocjujesz "na influencera"
I nie, nie chodzi o to, byś przyfollołował do lokalu influenzę.
- 4 3
-
2019-07-10 16:13
za darmo to możesz ino zarobić
- 6 0
-
2019-07-10 16:35
Miejsca parkingowe dla każdego w konstytucji
I na gdzie ja teraz zostawię moje passerati?
- 5 12
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.