• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szarpanina - pierwszy taki bar w Trójmieście

1 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Szefowa kuchni w Szarpaninie, Katarzyna Płochocka, doświadczenie zdobywała m.in. w Londynie. Szefowa kuchni w Szarpaninie, Katarzyna Płochocka, doświadczenie zdobywała m.in. w Londynie.

Szarpanina to pierwszy w Trójmieście bar specjalizujący się w kanapkach z szarpaną wieprzowiną i wołowiną. Choć lokal działa dopiero kilka tygodni, właściciele już planują otwarcie kolejnych oddziałów, m.in. w Gdyni i Szczecinie.



Historia Szarpaniny zaczyna się od food trucka, który grupka przyjaciół uruchomiła w wakacje ubiegłego roku. Munchies - bo tak się barobus nazywał - specjalizowało się w kanapkach z gotowaną przez kilka godzin w niskiej temperaturze wieprzowinie i wołowinie.

- Byliśmy jednymi z pierwszych, którzy specjalizowali się w tym produkcie. Okazało się, że ludzie szukają alternatywy dla wszechobecnych burgerów i nasze buły świetnie się sprawdziły na letnich imprezach. Szybko więc podjęliśmy decyzję, aby otworzyć punkt stacjonarny - tłumaczą Paweł i Maciej, właściciele Szarpaniny, która kilka tygodni temu ruszyła przy ul. Wajdeloty 2 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. - Pomysł był prosty: będziemy specjalizować się wyłącznie w szarpanej wieprzowinie i wołowinie. Po pierwsze, ponieważ w Trójmieście jak dotąd nie było baru tego typu. Po drugie: nasza receptura jest dopięta na ostatni guzik i naprawdę ludziom smakuje.
Szarpaninę otwarto kilka tygodni temu przy ul. Wajdeloty 2 we Wrzeszczu, ale niebawem kolejne oddziały ruszą w Gdyni oraz Szczecinie. Szarpaninę otwarto kilka tygodni temu przy ul. Wajdeloty 2 we Wrzeszczu, ale niebawem kolejne oddziały ruszą w Gdyni oraz Szczecinie.
Tajemnica mięsa podawanego w kanapkach w Szarpaninie tkwi w autorskiej mieszance kilku przypraw, którą mięso jest nacierane i w której marynuje się przed pieczeniem. Przygotowała ją szefowa kuchni, Katarzyna Płochocka, która różnym trendom w ulicznym jedzeniu przypatrywała się podczas pracy w branży gastronomicznej w Londynie.

- Jednym z nich był pulled pork czy pulled beef, które są popularną alternatywą dla burgerów. Nazwa wzięła się z tego, że po upieczeniu mięso wieprzowe lub wołowe jest tak delikatne, że można je rozrywać czy - nomen omen - szarpać widelcem na cienkie paski. W Szarpaninie mięso pieczone jest nawet do dwunastu godzin - mówi Płochocka.
W ofercie baru jest kilka kompozycji smakowych. Wszystkie serwowane są z porcją mięsa, bułką maślaną wypiekaną dla Szarpaniny w niewielkiej gdańskiej piekarni, sałatą i wybranymi dodatkami. W Classicu znajdziemy surówkę coleslaw i autorski sos majonezowy munchies, w Cheese & Bacon - cheddar, bekon i karmelizowaną cebulę, w Ostrym - jalapeño, chorizo, coleslawa i sos majonezowy ze srirachą, a w Ananasie - bekon, grillowany ananas i bekonowy keczup. Jest też kanapka z burakiem, rukolą i karmelizowaną cebulą czy z serem lazur, rukolą i sosem pomarańczowo-żurawinowym.

- Chcemy, aby nasze buły się wyróżniały, więc dbamy o szczegóły. Maślana bułka jest efektem długich poszukiwań tej odpowiedniej, a większość sosów robimy według własnych pomysłów - dodaje szefowa kuchni. - Dwa razy w miesiącu będziemy również proponować specjalne kanapki spoza karty.
Kanapki z szarpaną wieprzowiną (lub wołowiną) zjemy w kilku kompozycjach smakowych. We wszystkich oczywiście jest pieczone  mięso, które wpierw marynuje się w autorskiej mieszance przypraw. Kanapki z szarpaną wieprzowiną (lub wołowiną) zjemy w kilku kompozycjach smakowych. We wszystkich oczywiście jest pieczone  mięso, które wpierw marynuje się w autorskiej mieszance przypraw.
Ceny zaczynają się od 16,80 zł za kanapkę (za wersję z wołowiną dopłacimy 3 zł). Za 5 zł zamówimy małe frytki z ziemniaków (9 zł - duże), a za 12 zł - z batatów. Napoje (wyłącznie bezalkoholowe) od 8 zł. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty do północy. Od poniedziałku do piątku w godzinach 12-13:30 przy zakupie dużych frytek i napoju, kanapka za 5 zł.

- Gdańska Szarpanina świetnie przyjęła się na trójmiejskiej mapie gastronomicznej, więc idziemy za ciosem i planujemy otwarcie kolejnych lokali pod tym szyldem i z takim samym jakościowo produktem. Za kilka tygodni Szarpanina ruszy w Gdyni oraz w Szczecinie - dodają właściciele.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (106) ponad 10 zablokowanych

  • Ja bym zjadł (2)

    Dla mnie wygląda apetycznie. Napewno sprawdzę. Szefowa kuchni ma ładny uśmiech ;)

    • 12 11

    • (1)

      " Na pewno" piszemy oddzielnie!

      • 2 1

      • To piszcie.

        • 0 3

  • Co kolejna nazwa przybytku, to bardziej idiotyczna.

    • 5 1

  • dsfg

    Mnie to nie szarpie, Pani Burger wygrywa smacznie i cena znośna.

    • 1 2

  • Takie lokale (6)

    Już są w 3miescie. Chociażby Pan Baleron koło PG

    • 63 5

    • (5)

      Juz go nie ma. Brak klientów bo za drogo dla studentów. Trochę przegięcie z cenami. 20 zł? Przesada.

      • 23 5

      • Mogliby w głównym otworzyć lokum bo tam ciężko trafić bylo

        I koniecznie kanapka z fasolką spowrotem bo odkąd ja wykreslili z Menu, przestałem tam zaglądać!

        • 1 0

      • Jest tylko w innym miejscu (2)

        Przenieśli się niestety na górny Monciak.

        • 7 1

        • baleron (1)

          A tak mniej wiecej w którym miejscu monciaka? Z góry dziekuje za odpowiedź

          • 4 1

          • W podwórku

            Między naleśnikami a małpką.

            • 3 2

      • To Tusk im nie dał ?

        A przecież młody, wykształcony z dużego miasta itd.

        • 9 24

  • Codziennie będę zjadał 3 kanapki z wołowiną (4)

    Te po 19,8 zł..Miesięcznie mnie to wyniesie prawie 1800 zl.Stać mnie,zarabiam 2500 zł na rękę.

    • 120 4

    • Weź kredyt

      • 9 2

    • Kto ci zabrania zarabiać więcej?

      • 3 13

    • i jeszcze starczy na czynsz i jakieś piwko

      uważam podobnie :)

      • 9 3

    • Weź się do prawdziwej roboty to cie będzie stać

      • 5 24

  • Koniecznie Zjedzcie (1)

    Polecam wszystkim !!!
    Najlepszy Burger jaki
    Jadłam :)

    • 6 5

    • chyba w maku byles tylko

      • 1 0

  • Najlepsza pieczeń z własnego piekarnika - krótko i na temat.

    • 15 0

  • oddajcie knodla :( (1)

    • 5 4

    • Przecież przenieśli się w nowe miejsce

      • 1 0

  • My to potrafimy (1)

    Młoda, uśmiechnięta osoba prowadzi własny biznes. I chyba z sukcesem bo otwiera kolejne lokale. A tu większość komentarzy: "kanapka za 20zł, chyba oszalała po tym Londku", "na pewno zaraz będzie musiała zamykać lokal", itd. A nie możemy być czasem po prostu życzliwi i wspierający dla siebie? Bo to od tego zależy jak nam się będzie żyło w tym kraju. Ja życzę samych sukcesów!

    • 20 12

    • Piszą tu bidaki z Wejherowa

      • 3 6

  • Dobre buły

    Brakowało tego na Dolnym.

    • 1 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane