- 1 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (98 opinii)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (198 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (55 opinii)
- 4 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Szarpanina - pierwszy taki bar w Trójmieście
Szarpanina to pierwszy w Trójmieście bar specjalizujący się w kanapkach z szarpaną wieprzowiną i wołowiną. Choć lokal działa dopiero kilka tygodni, właściciele już planują otwarcie kolejnych oddziałów, m.in. w Gdyni i Szczecinie.
Historia Szarpaniny zaczyna się od food trucka, który grupka przyjaciół uruchomiła w wakacje ubiegłego roku. Munchies - bo tak się barobus nazywał - specjalizowało się w kanapkach z gotowaną przez kilka godzin w niskiej temperaturze wieprzowinie i wołowinie.
- Byliśmy jednymi z pierwszych, którzy specjalizowali się w tym produkcie. Okazało się, że ludzie szukają alternatywy dla wszechobecnych burgerów i nasze buły świetnie się sprawdziły na letnich imprezach. Szybko więc podjęliśmy decyzję, aby otworzyć punkt stacjonarny - tłumaczą Paweł i Maciej, właściciele Szarpaniny, która kilka tygodni temu ruszyła przy ul. Wajdeloty 2 we Wrzeszczu. - Pomysł był prosty: będziemy specjalizować się wyłącznie w szarpanej wieprzowinie i wołowinie. Po pierwsze, ponieważ w Trójmieście jak dotąd nie było baru tego typu. Po drugie: nasza receptura jest dopięta na ostatni guzik i naprawdę ludziom smakuje.
Tajemnica mięsa podawanego w kanapkach w Szarpaninie tkwi w autorskiej mieszance kilku przypraw, którą mięso jest nacierane i w której marynuje się przed pieczeniem. Przygotowała ją szefowa kuchni, Katarzyna Płochocka, która różnym trendom w ulicznym jedzeniu przypatrywała się podczas pracy w branży gastronomicznej w Londynie.
- Jednym z nich był pulled pork czy pulled beef, które są popularną alternatywą dla burgerów. Nazwa wzięła się z tego, że po upieczeniu mięso wieprzowe lub wołowe jest tak delikatne, że można je rozrywać czy - nomen omen - szarpać widelcem na cienkie paski. W Szarpaninie mięso pieczone jest nawet do dwunastu godzin - mówi Płochocka.
W ofercie baru jest kilka kompozycji smakowych. Wszystkie serwowane są z porcją mięsa, bułką maślaną wypiekaną dla Szarpaniny w niewielkiej gdańskiej piekarni, sałatą i wybranymi dodatkami. W Classicu znajdziemy surówkę coleslaw i autorski sos majonezowy munchies, w Cheese & Bacon - cheddar, bekon i karmelizowaną cebulę, w Ostrym - jalapeño, chorizo, coleslawa i sos majonezowy ze srirachą, a w Ananasie - bekon, grillowany ananas i bekonowy keczup. Jest też kanapka z burakiem, rukolą i karmelizowaną cebulą czy z serem lazur, rukolą i sosem pomarańczowo-żurawinowym.
- Chcemy, aby nasze buły się wyróżniały, więc dbamy o szczegóły. Maślana bułka jest efektem długich poszukiwań tej odpowiedniej, a większość sosów robimy według własnych pomysłów - dodaje szefowa kuchni. - Dwa razy w miesiącu będziemy również proponować specjalne kanapki spoza karty.
Ceny zaczynają się od 16,80 zł za kanapkę (za wersję z wołowiną dopłacimy 3 zł). Za 5 zł zamówimy małe frytki z ziemniaków (9 zł - duże), a za 12 zł - z batatów. Napoje (wyłącznie bezalkoholowe) od 8 zł. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty do północy. Od poniedziałku do piątku w godzinach 12-13:30 przy zakupie dużych frytek i napoju, kanapka za 5 zł.
- Gdańska Szarpanina świetnie przyjęła się na trójmiejskiej mapie gastronomicznej, więc idziemy za ciosem i planujemy otwarcie kolejnych lokali pod tym szyldem i z takim samym jakościowo produktem. Za kilka tygodni Szarpanina ruszy w Gdyni oraz w Szczecinie - dodają właściciele.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
-
Szarpanina Gdańsk, Wajdeloty 2
Opinie (106) ponad 10 zablokowanych
-
2018-03-01 13:50
17zł za kanapkę. Ceny dla turystów z zachodu?
- 13 1
-
2018-03-01 12:00
Troszkę ceny (1)
Za kanapkę 20 zł + napój i jakiś małe frytki to wyjdzie ponad 30 zł , według mnie troszkę sporo jak za takie proste ,,uliczne,, jedzenie , No i wszędzie te pseudo słodkie ekologiczne napoje totalnie niesmaczne
- 29 1
-
2018-03-01 13:46
Nie kumam
Za burgera ludzie spokojnie płacą 20zł w Trójmieście. A to przecież mielonka. Tutaj mamy pyszne pełne szarpane mięsko w bułce - tak jak burger i nagle jęki i stęki. Jeśli ktoś to kupuje to za drogo nie jest.
- 2 6
-
2018-03-01 13:25
Pytanie...
Czy bedzie mozna sie tam napic zimnej wodeczki i zjesc dobrego kiszonego?
- 8 1
-
2018-03-01 13:21
Spróbuje
Uwielbiam takie żarcie i chętnie spróbuje :)
- 3 8
-
2018-03-01 12:21
Planować to se mogą.
- 8 0
-
2018-03-01 12:16
jak w londynie to dziękujemy.
ceny też jak w londynie.
- 21 2
-
2018-03-01 11:14
Gdynia czeka pilnie na otwarcie lokalu
Mniam mniam...
- 2 17
-
2018-03-01 11:12
mhm,szarpanina.mm
...dwie dyszki za kanapkę??? każdy sposób na szarpanie kaski jest dobry,byle nie przeginać...
- 21 2
-
2018-03-01 07:56
Kanapka za 20 zł ... lol. (2)
I TO doświadczenie w Londynie :D ............ w Subwayu ahahahahhahaha
- 81 17
-
2018-03-01 10:53
Hejt
A skąd wiesz co robiła w UK ? Jakby zdobywała doświadczenie w Sosnowcu to już by było ok ? Ludzka zawiść nie ma granic.
- 16 13
-
2018-03-01 08:15
na zmywaku :-)
- 17 4
-
2018-03-01 08:53
(2)
Doświadczenie zdobywała w Londynie na zmywaku!!Przywiozła pare poundsów i myśli,że zawojuje rynek!!
- 16 24
-
2018-03-01 10:34
Jeśli nawet...
To i tak ciągle większe osiągnięcia o twoich- 7 3
-
2018-03-01 09:11
Typowa polska zawiść
Kompleksy masz "misiu", język po za ojczystym jakiś znasz? Reprezentujesz patologiczny standard typowy dla osoby typu typu "brajanek i jessica" i pewnie dla ludzi z twoim wykształceniem pracy nie ma niczem "kiepski Ferdek".
To dobrze że dziewczyna wróciła i zarobione pieniądze inwestuje "u siebie". Ty za to padlinko wolisz jak kapitał jest wyprowadzany z kraju....- 8 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.