- 1 Grzechy gastronomii: kto winny? (201 opinii)
- 2 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (100 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (56 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Szarpanina - pierwszy taki bar w Trójmieście
Szarpanina to pierwszy w Trójmieście bar specjalizujący się w kanapkach z szarpaną wieprzowiną i wołowiną. Choć lokal działa dopiero kilka tygodni, właściciele już planują otwarcie kolejnych oddziałów, m.in. w Gdyni i Szczecinie.
Historia Szarpaniny zaczyna się od food trucka, który grupka przyjaciół uruchomiła w wakacje ubiegłego roku. Munchies - bo tak się barobus nazywał - specjalizowało się w kanapkach z gotowaną przez kilka godzin w niskiej temperaturze wieprzowinie i wołowinie.
- Byliśmy jednymi z pierwszych, którzy specjalizowali się w tym produkcie. Okazało się, że ludzie szukają alternatywy dla wszechobecnych burgerów i nasze buły świetnie się sprawdziły na letnich imprezach. Szybko więc podjęliśmy decyzję, aby otworzyć punkt stacjonarny - tłumaczą Paweł i Maciej, właściciele Szarpaniny, która kilka tygodni temu ruszyła przy ul. Wajdeloty 2 we Wrzeszczu. - Pomysł był prosty: będziemy specjalizować się wyłącznie w szarpanej wieprzowinie i wołowinie. Po pierwsze, ponieważ w Trójmieście jak dotąd nie było baru tego typu. Po drugie: nasza receptura jest dopięta na ostatni guzik i naprawdę ludziom smakuje.
Tajemnica mięsa podawanego w kanapkach w Szarpaninie tkwi w autorskiej mieszance kilku przypraw, którą mięso jest nacierane i w której marynuje się przed pieczeniem. Przygotowała ją szefowa kuchni, Katarzyna Płochocka, która różnym trendom w ulicznym jedzeniu przypatrywała się podczas pracy w branży gastronomicznej w Londynie.
- Jednym z nich był pulled pork czy pulled beef, które są popularną alternatywą dla burgerów. Nazwa wzięła się z tego, że po upieczeniu mięso wieprzowe lub wołowe jest tak delikatne, że można je rozrywać czy - nomen omen - szarpać widelcem na cienkie paski. W Szarpaninie mięso pieczone jest nawet do dwunastu godzin - mówi Płochocka.
W ofercie baru jest kilka kompozycji smakowych. Wszystkie serwowane są z porcją mięsa, bułką maślaną wypiekaną dla Szarpaniny w niewielkiej gdańskiej piekarni, sałatą i wybranymi dodatkami. W Classicu znajdziemy surówkę coleslaw i autorski sos majonezowy munchies, w Cheese & Bacon - cheddar, bekon i karmelizowaną cebulę, w Ostrym - jalapeño, chorizo, coleslawa i sos majonezowy ze srirachą, a w Ananasie - bekon, grillowany ananas i bekonowy keczup. Jest też kanapka z burakiem, rukolą i karmelizowaną cebulą czy z serem lazur, rukolą i sosem pomarańczowo-żurawinowym.
- Chcemy, aby nasze buły się wyróżniały, więc dbamy o szczegóły. Maślana bułka jest efektem długich poszukiwań tej odpowiedniej, a większość sosów robimy według własnych pomysłów - dodaje szefowa kuchni. - Dwa razy w miesiącu będziemy również proponować specjalne kanapki spoza karty.
Ceny zaczynają się od 16,80 zł za kanapkę (za wersję z wołowiną dopłacimy 3 zł). Za 5 zł zamówimy małe frytki z ziemniaków (9 zł - duże), a za 12 zł - z batatów. Napoje (wyłącznie bezalkoholowe) od 8 zł. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty do północy. Od poniedziałku do piątku w godzinach 12-13:30 przy zakupie dużych frytek i napoju, kanapka za 5 zł.
- Gdańska Szarpanina świetnie przyjęła się na trójmiejskiej mapie gastronomicznej, więc idziemy za ciosem i planujemy otwarcie kolejnych lokali pod tym szyldem i z takim samym jakościowo produktem. Za kilka tygodni Szarpanina ruszy w Gdyni oraz w Szczecinie - dodają właściciele.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
-
Szarpanina Gdańsk, Wajdeloty 2
Opinie (106) ponad 10 zablokowanych
-
2018-03-01 10:49
Ja bym zjadł (2)
Dla mnie wygląda apetycznie. Napewno sprawdzę. Szefowa kuchni ma ładny uśmiech ;)
- 12 11
-
2018-03-01 12:50
(1)
" Na pewno" piszemy oddzielnie!
- 2 1
-
2018-03-01 19:25
To piszcie.
- 0 3
-
2018-03-01 19:21
Co kolejna nazwa przybytku, to bardziej idiotyczna.
- 5 1
-
2018-03-01 19:01
dsfg
Mnie to nie szarpie, Pani Burger wygrywa smacznie i cena znośna.
- 1 2
-
2018-03-01 05:59
Takie lokale (6)
Już są w 3miescie. Chociażby Pan Baleron koło PG
- 63 5
-
2018-03-01 06:17
(5)
Juz go nie ma. Brak klientów bo za drogo dla studentów. Trochę przegięcie z cenami. 20 zł? Przesada.
- 23 5
-
2018-03-01 18:11
Mogliby w głównym otworzyć lokum bo tam ciężko trafić bylo
I koniecznie kanapka z fasolką spowrotem bo odkąd ja wykreslili z Menu, przestałem tam zaglądać!
- 1 0
-
2018-03-01 08:52
Jest tylko w innym miejscu (2)
Przenieśli się niestety na górny Monciak.
- 7 1
-
2018-03-01 09:18
baleron (1)
A tak mniej wiecej w którym miejscu monciaka? Z góry dziekuje za odpowiedź
- 4 1
-
2018-03-01 09:44
W podwórku
Między naleśnikami a małpką.
- 3 2
-
2018-03-01 07:55
To Tusk im nie dał ?
A przecież młody, wykształcony z dużego miasta itd.
- 9 24
-
2018-03-01 08:22
Codziennie będę zjadał 3 kanapki z wołowiną (4)
Te po 19,8 zł..Miesięcznie mnie to wyniesie prawie 1800 zl.Stać mnie,zarabiam 2500 zł na rękę.
- 120 4
-
2018-03-01 18:05
Weź kredyt
- 9 2
-
2018-03-01 15:00
Kto ci zabrania zarabiać więcej?
- 3 13
-
2018-03-01 14:09
i jeszcze starczy na czynsz i jakieś piwko
uważam podobnie :)
- 9 3
-
2018-03-01 13:16
Weź się do prawdziwej roboty to cie będzie stać
- 5 24
-
2018-03-01 15:41
Koniecznie Zjedzcie (1)
Polecam wszystkim !!!
Najlepszy Burger jaki
Jadłam :)- 6 5
-
2018-03-01 18:00
chyba w maku byles tylko
- 1 0
-
2018-03-01 17:08
Najlepsza pieczeń z własnego piekarnika - krótko i na temat.
- 15 0
-
2018-03-01 13:36
oddajcie knodla :( (1)
- 5 4
-
2018-03-01 16:46
Przecież przenieśli się w nowe miejsce
- 1 0
-
2018-03-01 13:42
My to potrafimy (1)
Młoda, uśmiechnięta osoba prowadzi własny biznes. I chyba z sukcesem bo otwiera kolejne lokale. A tu większość komentarzy: "kanapka za 20zł, chyba oszalała po tym Londku", "na pewno zaraz będzie musiała zamykać lokal", itd. A nie możemy być czasem po prostu życzliwi i wspierający dla siebie? Bo to od tego zależy jak nam się będzie żyło w tym kraju. Ja życzę samych sukcesów!
- 20 12
-
2018-03-01 16:40
Piszą tu bidaki z Wejherowa
- 3 6
-
2018-03-01 16:38
Dobre buły
Brakowało tego na Dolnym.
- 1 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.