- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (62 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku
Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.
Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.
Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.
- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.
Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.
Miejsca
-
Arco by Paco Pérez Gdańsk, al. Grunwaldzka 472C
Miejsca
Zobacz także
Opinie (144) ponad 20 zablokowanych
-
2018-12-12 07:18
Słoje które pracują w mordorze.... (1)
..zajadają kanapki i jajka na twardo ......
- 6 4
-
2018-12-12 08:43
i smalec ze skwarkami
domowej roboty
- 2 1
-
2018-12-11 18:26
(3)
Super, zarabiając 1650 starczy na szatnię?
- 28 0
-
2018-12-11 19:05
(1)
serio ktos zarabia jeszczy 1650 zl ? chlopie juz dawno powinienes rzucic papierami. szanuj sie..
- 13 4
-
2018-12-12 08:34
ale ja akurat lubie swoją pracę,jest spokojna i miła przyjazna atmosfera a nie pogoń szczurów...
- 0 1
-
2018-12-11 18:34
Starczy - i na napiwek też i na krem z zielonego groszku
- 5 0
-
2018-12-11 16:09
Ja bardzo chętnie. (6)
Będziemy tam się zajadać ośmiorniczkami z firmowej karty i snuć ambitne plany na przyszlość.
- 112 30
-
2018-12-11 18:34
Byłem widziałem (3)
Straszne się tu chamstwo zjeżdża z całego świata. Kasza niedogotowana
- 25 3
-
2018-12-11 21:32
(2)
Który masz numerek ?
- 78
A ja siedemdziesiąty czwarty, tylko w kiblu byłem...- 14 2
-
2018-12-11 23:29
No i co tak grzebie? (1)
Jeszcze talerz przekreci!
- 10 0
-
2018-12-12 08:33
Ja w twoim wieku nie jadłam
- 2 1
-
2018-12-11 16:38
(1)
i popijać małpkami na koszt kancelarii
- 31 4
-
2018-12-11 22:49
Płażyniak jedz te ośmiorniczki - kartofel z Nowogrodzkiej lubi takich cynicznych młodzieńców!
- 9 4
-
2018-12-12 08:11
news dnia, jeszcze lokal nie otwarty a już reklama, jak dobrze że wole zjeść w mc donaldzie niż z tymi pajacami z olivia complex, hipsterami i innym brodatym motłochem.
- 1 5
-
2018-12-12 07:46
33 pietro
Dobry pomysł. Wreszcie jakaś ekskluzywna restauracja w Gdańsku, na tej prowincji..
- 7 1
-
2018-12-11 17:42
Słaba przyszłosc się wrozy (3)
Korpusy jedzą tylko do maks 10 zł tam nie mają na co liczyć
- 38 19
-
2018-12-11 20:03
a jak mu ekipa grabskiego przywli z opłat to spadnie z tego 33 szybko na ziemię (2)
- 9 0
-
2018-12-12 07:16
Ciekawe kiedy Geslerowa rewolucje tam zrobi :)
- 12 0
-
2018-12-11 22:20
ale to grabski chciał go sprowadzić - to inni mają płacić więcej z powodu takiego celebryty;)
- 1 0
-
2018-12-12 06:55
Szef kuchni...
... bez brody??? To chyba jakiś żart
- 4 3
-
2018-12-12 06:04
jestem szczesliwy
z tego powodu
- 2 0
-
2018-12-11 16:25
(3)
Wulkanizacja. Tak powinien sie nazywac ten lokal. Kiedys jadlem lunch w restauracji z owymi gwiazdkami. Bylo dobre a ceny srednio wysokie dla nas. Ceny dla miejscowych w euro byly wiecej jak przystepne.
- 22 13
-
2018-12-11 17:04
(2)
Gdzieś w Cinach, Japonii czy innym takim egzotycznym kraju gwiazdkę Michelina dostał stragan uliczny serwujący jedzenie.
- 15 4
-
2018-12-11 18:17
w Singapurze (1)
i to nie jeden stragan
- 13 0
-
2018-12-12 02:58
Są miejsca na świecie, gdzie Street Food jest na bardzo wysokim poziomie i nie dziwota, ze takie „stragany” maja szanse na takie wyróżnienia :)
- 7 0
-
2018-12-11 17:03
(2)
wielki świat zawitał do gdańska - on tylko firmuje, a w której rzeczywiście gotuje, tzn osobiście i jest na co dzień
- 24 8
-
2018-12-11 21:57
(1)
to będzie gotował , czy nie
- 0 1
-
2018-12-12 02:02
Będzie układał drogie nazwy
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.