• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku. Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku.

Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.



Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.

Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.

Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.

- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.

Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.

Miejsca

Miejsca

Zobacz także

Opinie (144) ponad 20 zablokowanych

  • Słoje które pracują w mordorze.... (1)

    ..zajadają kanapki i jajka na twardo ......

    • 6 4

    • i smalec ze skwarkami

      domowej roboty

      • 2 1

  • (3)

    Super, zarabiając 1650 starczy na szatnię?

    • 28 0

    • (1)

      serio ktos zarabia jeszczy 1650 zl ? chlopie juz dawno powinienes rzucic papierami. szanuj sie..

      • 13 4

      • ale ja akurat lubie swoją pracę,jest spokojna i miła przyjazna atmosfera a nie pogoń szczurów...

        • 0 1

    • Starczy - i na napiwek też i na krem z zielonego groszku

      • 5 0

  • Ja bardzo chętnie. (6)

    Będziemy tam się zajadać ośmiorniczkami z firmowej karty i snuć ambitne plany na przyszlość.

    • 112 30

    • Byłem widziałem (3)

      Straszne się tu chamstwo zjeżdża z całego świata. Kasza niedogotowana

      • 25 3

      • (2)

        Który masz numerek ?
        - 78
        A ja siedemdziesiąty czwarty, tylko w kiblu byłem...

        • 14 2

        • No i co tak grzebie? (1)

          Jeszcze talerz przekreci!

          • 10 0

          • Ja w twoim wieku nie jadłam

            • 2 1

    • (1)

      i popijać małpkami na koszt kancelarii

      • 31 4

      • Płażyniak jedz te ośmiorniczki - kartofel z Nowogrodzkiej lubi takich cynicznych młodzieńców!

        • 9 4

  • news dnia, jeszcze lokal nie otwarty a już reklama, jak dobrze że wole zjeść w mc donaldzie niż z tymi pajacami z olivia complex, hipsterami i innym brodatym motłochem.

    • 1 5

  • 33 pietro

    Dobry pomysł. Wreszcie jakaś ekskluzywna restauracja w Gdańsku, na tej prowincji..

    • 7 1

  • Słaba przyszłosc się wrozy (3)

    Korpusy jedzą tylko do maks 10 zł tam nie mają na co liczyć

    • 38 19

    • a jak mu ekipa grabskiego przywli z opłat to spadnie z tego 33 szybko na ziemię (2)

      • 9 0

      • Ciekawe kiedy Geslerowa rewolucje tam zrobi :)

        • 12 0

      • ale to grabski chciał go sprowadzić - to inni mają płacić więcej z powodu takiego celebryty;)

        • 1 0

  • Szef kuchni...

    ... bez brody??? To chyba jakiś żart

    • 4 3

  • jestem szczesliwy

    z tego powodu

    • 2 0

  • (3)

    Wulkanizacja. Tak powinien sie nazywac ten lokal. Kiedys jadlem lunch w restauracji z owymi gwiazdkami. Bylo dobre a ceny srednio wysokie dla nas. Ceny dla miejscowych w euro byly wiecej jak przystepne.

    • 22 13

    • (2)

      Gdzieś w Cinach, Japonii czy innym takim egzotycznym kraju gwiazdkę Michelina dostał stragan uliczny serwujący jedzenie.

      • 15 4

      • w Singapurze (1)

        i to nie jeden stragan

        • 13 0

        • Są miejsca na świecie, gdzie Street Food jest na bardzo wysokim poziomie i nie dziwota, ze takie „stragany” maja szanse na takie wyróżnienia :)

          • 7 0

  • (2)

    wielki świat zawitał do gdańska - on tylko firmuje, a w której rzeczywiście gotuje, tzn osobiście i jest na co dzień

    • 24 8

    • (1)

      to będzie gotował , czy nie

      • 0 1

      • Będzie układał drogie nazwy

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane