• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Mateusz Groen
25 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Restauracja Sztuczka znika po latach. Restauracja Sztuczka znika po latach.

Już nie udamy się na kolację degustacyjną do gdyńskiej restauracji Sztuczka. Dziesięć lat kształtowania bardziej prestiżowych smaków oraz wiele nagród kulinarnych, w tym wyróżnienie w przewodniku Gault&Millau, rankingu Forbesa oraz mnóstwo innych osiągnięć - po blisko dekadzie prężnego działania w świecie trójmiejskiej gastronomii, właściciele poinformowali o zakończeniu działalności restauracji. Twórcy Sztuczki, bracia Wałęsa zapowiadają jednak nowe wyzwania.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy byłe(a)ś gościem Sztuczki?

Restauracja Sztuczka istniała na rynku trójmiejskiej gastronomii blisko 10 lat. Mieszcząca się w Gdyni przy ulicy Abrahama 40 restauracja przez dekadę prezentowała autorską kuchnię na wysokim poziomie i była prekursorem współczesnego trójmiejskiego fine-diningu. Docenili ją pasjonaci jedzenia, krytycy, jak i magazyny kulinarne, ale przede wszystkim goście, którzy chętnie brali udział w kolacjach degustacyjnych.

Autorski projekt braci Rafała i Piotra Wałęsów przeprowadzał gości przez kuchnię wyższej klasy. Na przestrzeni roku stała karta odświeżana była kilkakrotnie, a pojedyncze dania zastępowane innymi, nawet z dnia na dzień.

Czytaj też: Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce

Dania w Sztuczce. Dania w Sztuczce.
Zamknięcie restauracji zaskoczyło fanów, tym bardziej, że zaledwie trzy tygodnie temu magazyn Forbes opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce i na 19. miejscu umieścił Piotra Wałęsę, współtwórcę SztuczkiSztuczki Bistro.

Niestety niedługo po publikacji jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście postanowiła zamknąć swoje drzwi dla gości i zakończyć działalność, o czym powiadomiła na łamach mediów społecznościowych. Restauratorzy nie podali powodów tej decyzji, zapowiedzieli jednak nowy projekt. Ekipa Sztuczki szuka obecnie nowych najemców lokalu, w którym do niedawna funkcjonowała ich restauracja. Do przejęcia jest cała restauracja, wraz z wyposażeniem i marką.

Kawior, szampan i wołowina. Kolacja degustacyjna w Crazy Butcher



Lokal czeka na nowego właściciela. Lokal czeka na nowego właściciela.
- Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego. Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza.

Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restaurację i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania - napisał Piotr Wałęsa na profilu Sztuczki.

W związku z zamknięciem lokalu, wszystkie osoby, które posiadają ważne karty podarunkowe, mogą udać się do sopockiej Sztuczki Bistro, by zrealizować zakupione vouchery prezentowe.  

Miejsca

Opinie (154) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Nie ma gdzie zaparkować = nie przyjeżdżam. (11)

    Jeśli mam kombinować, parkować kilometr od miejsca docelowego i zapłacić za cztery godziny czterdzieści zł to tam nie jadę. Dawniej lubiłem odwiedzać restaurację grecką w bramie na Świętojańskiej. Od kiedy zrobili tam ruch jednostronny i wprowadzili wysokie opłaty za parkowanie nigdy już tam nie pojechałem. Wolę jeździć do Mulka w Tuchomiu. Mój przypadek nie jest odosobniony. Tak, wiem..., Przecież można rowerem.

    • 31 2

    • (8)

      Mam podobnie w Gdańsku. Odkąd ze dwadzieścia lat temu wprowadzono opłaty, byłem tam 2-3 razy. Wcześniej bywałem raz w tygodniu. Podobnie we Wrzeszczu.

      • 11 1

      • zostaje tylko kebab w Rumi, co? (7)

        smieszy mnie, jak czytam , ze ktos nie pojdzie do dobrej restauracji, bo nie zaplaci 5zl za parkowanie. To dobrze, to pierwszy filtr wejściowy do lokalu :) Odpada już na starcie kaszebenvolk

        • 4 15

        • Co zdążysz zrobić za te 5zł. Dobiec do restauracji? (5)

          Aby zamówić, zjeść w spokoju, pogadać trzeba zapłacić min. 30zł. Do tego iść przez pół miasta i z powrotem. Która kobieta prosto od fryzjera skusi się na coś takiego w wietrzny, deszczowy dzień?

          • 12 1

          • To trzeba mieć kobietę a nie 'dziunię', która na wiatr nie wyjdzie, bo jej włosy się 'zepsują' i jak ona taka brzydka wejdzie do restauracji, dobre.

            • 0 0

          • Podpowiem ci (1)

            Kobietę wysadza się pod restauracją i jedzie parkować. O nie! Czy to moze być aż tak proste?!

            • 1 5

            • Prawdziwy gentelman :)))

              Ha ha ha ha

              • 1 0

          • (1)

            to sześć godzin tam siedzisz?

            • 3 12

            • Plus np. kino czy spacer to może być i więcej. Jak ktoś przyjeżdżał na pol dnia albo i cały to już przestał przyjeżdżać.

              • 11 2

        • Rewa, Jastrzębia Góra, Władysławowo, Puck, Kaszuby. Jest w czym wybierać.

          Gdyni życzę zlikwidowania reszty miejsc parkingowych i reszty lokali i małych biznesów. Zostanie wam jedno wielkie centrum handlowe :)

          • 14 0

    • Mulk ma okropne jedzenie.

      • 3 1

    • Dokładnie tak. 5 lat temu bywały weekendy że zostawiałem w lokalch 400-500 zł (dwa wyjścia dla 2 osób).

      Od 1.5 roku nie jadam w ogóle w Gdyni - polityka miejsc parkingowych jest dla mnie nie do przyjęcia. jakieś 2/3 moich znajomych również przestało tu przyjeżdzać. Wybieramy Rewę, Puck, Władysławowo.

      • 10 0

  • (5)

    Wszystko co fajne z Gdyni ucieka. To miasto nie jest dla ludzi.

    • 57 10

    • To miasto należy do

      władz a nie mieszkańców. Słońce skweru i Grucha załatwią nas na perłowo.

      • 1 0

    • Bo to nie jest miasto,tylko sypialnia dla ludzi pracujacych w Gdansku. (1)

      • 13 7

      • Perspektywa

        A to ciekawe, bo u mnie w biurze pracuje sporo osób z Gdańska (notabene też rodowitych Gdańszczan), które mieści się w Gdyni.

        • 1 2

    • Co w tym fajnego?

      Tam były dania nie konsumpcyjne a dekoracyjne;)))

      • 5 0

    • powiedział co wiedział

      • 2 3

  • wielka szkoda

    Ceny jak za tę jakość nie do pobicia - trudno spotkać fine dining w takim wydaniu w takich przedziałach cenowych, na pewno nie w wawie i w krakowie. wielka szkoda bardzo lubiłem przychodzić i było to dla mnie pierwsze doświadczenie z taką kuchnią. Miejsce wymagało już odswieżenia, więc liczę, że nowy projekt właścicieli będzie czerpał ze Sztuczki jednak dużo, ale w ładniejszych przestrzeniach. A lunche za 50 pln to był hit

    • 1 0

  • Nie bywam w takich dziwnych miejscach, moje ulubione restauracje nie odczuły covidu. (2)

    A w ogóle to przecież wina PiS, prawda?

    • 15 10

    • Wina pis że twoje ulubione restauracje nie odczuły covidu?

      Tak.

      • 1 2

    • Szczegolnie wina władz w Gdyni. Co sie dzieje w Gdansku w centrum a to co w Gdyni ....sami widzicie

      • 3 0

  • kiedy jakieś knajpki pod Polskie gusta? (2)

    Johny Walker i chleb z pasztetową

    • 8 7

    • To ci się z wami pomyliło.

      Tylko zamień dobrą pasztetową na cuchnącą rybią ikrę i masz ruskiego drinka.

      • 0 1

    • Mów za siebie.

      • 1 0

  • Dostali dotacje od rzadu ze 2 miliony ktorego sie krytykoje to mozna zamykac-proste! I otwoezyc inna aby wyludzic kase (1)

    • 12 5

    • Miliony się krytykuje, czy co?

      Widać że polski to nie twój pierwszy język.

      • 1 2

  • czekałem kiedy to sie stanie, takie ceny i człowiek i tak głodny wychodził i jeszcze na wkur...ie ze został zgolony z kasy (3)

    • 11 5

    • Próbowałeś w barze mlecznym

      Ceny niższe a i porcje większe. I wk....iać się nie będziesz. Wszystkim będzie lepiej, gdy zostaniesz w swojej strefie komfortu.

      • 1 0

    • Żaden gość, który szedł wiedząc gdzie idzie, nie wyszedł nigdy ze Sztuczki na w.....ie. (1)

      Wystarczy odrobina wiedzy i świadomości.

      • 1 2

      • Zupelnie jak w klubach cocomo

        • 7 0

  • Dla mnie to bylo straszne miejsce. Nie bede tesknil. (2)

    • 7 5

    • Czemu? (1)

      • 2 1

      • Bo nie moze tęsknić za czymś czego nie znał ;)

        • 1 1

  • Bardzo dobrze (3)

    To nie czasy na drogie jedzenie.

    • 8 4

    • Nie stać cię to nie chodź. (2)

      ALe widać typową januszową zawiść- ja nie mogę, to niech inni teź nie mogą.

      • 2 4

      • Teraz tylko 500+ chodzi. Łatwo przyszło, łatwo poszło. Do tego zostawiają połowę na talerzach, robią syf i hałas. (1)

        • 0 2

        • I właśnie po to są takie mejsca jak Sztuczka

          zeby odsiać Sebę z Karyną, bo przecież porcja nie składa sie z 500g ziemniorów i schaboszczaka na pół talerza.

          • 1 1

  • Nigdzie nie jadłem tak surowego mięsa jak tam (1)

    ...chciało by się stwierdzić, pa, pa maszkaro

    • 8 6

    • Pa pa. Idź jeść dalej swoje wymęczone zbyt długą obróbką mięsko.

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane