• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Talerzyki, deski, tapasy. Menu stworzone do dzielenia się

Magda Mielke
3 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (39)
Przekąski podawane jako "talerzyki" to idealna propozycja dla tych, którzy lubią jeść różnorodnie i próbować wielu smaków. Taka forma jedzenia sprawdzi się zarówno na kolacji we dwoje, jak i posiłku w większym towarzystwie. Przekąski podawane jako "talerzyki" to idealna propozycja dla tych, którzy lubią jeść różnorodnie i próbować wielu smaków. Taka forma jedzenia sprawdzi się zarówno na kolacji we dwoje, jak i posiłku w większym towarzystwie.

"Talerzyki", czyli niewielkie, wyszukane dania stworzone do dzielenia się i wspólnej degustacji to moda, która powoli wkracza do Trójmiasta. Znacznie częściej w kartach różnych restauracji można znaleźć deski serów, wędlin i innych tapasów. Dokąd warto się wybrać, aby spróbować kilku przekąsek na raz? Wybraliśmy kilka miejsc, które serwują przekąski w formie idealnej do dzielenia się.




Z kim najczęściej chodzisz do restauracji?

Nowa moda: talerzyki



Bary z talerzykami - większymi i mniejszymi daniami do dzielenia się, najczęściej parowanymi z koktajlami bądź winem, to moda, która dopiero zaczyna wkraczać do Trójmiasta. Chyba jak dotąd jedynym tego typu miejscem - w którym cała karta opiera się na talerzykach - jest znajdujący się w Gdańsku przy ul. Stągiewnej 5/1Mapka Bar Leon.

Bar Leon to stosunkowo nowe miejsce na mapie Trójmiasta. Nieprzypadkowa jest już sama nazwa lokalu: Leon, czyli lew, bezpośrednio nawiązujący do symbolu miasta - gdańskich lwów. Lokal idealnie sprawdzi się na wyjście z przyjaciółmi. Wypijemy tu dobry koktajl i zjemy jakościowe przekąski. Każda pozycja z menu podawana jest w formie dostosowanej do dzielenia się nią w kilka osób.

  • Menu Baru Leon składa się z małych i większych talerzyków, co idealnie sprawdzi się zarówno na kolacji we dwoje, jak i posiłku w większym towarzystwie.
  • Menu Baru Leon składa się z małych i większych talerzyków, co idealnie sprawdzi się zarówno na kolacji we dwoje, jak i posiłku w większym towarzystwie.
  • Menu Baru Leon składa się z małych i większych talerzyków, co idealnie sprawdzi się zarówno na kolacji we dwoje, jak i posiłku w większym towarzystwie.
  • Menu Baru Leon składa się z małych i większych talerzyków, co idealnie sprawdzi się zarówno na kolacji we dwoje, jak i posiłku w większym towarzystwie.
  • Menu Baru Leon składa się z małych i większych talerzyków, co idealnie sprawdzi się zarówno na kolacji we dwoje, jak i posiłku w większym towarzystwie.
  • Menu Baru Leon składa się z małych i większych talerzyków, co idealnie sprawdzi się zarówno na kolacji we dwoje, jak i posiłku w większym towarzystwie.
Całe menu składa się bowiem z talerzyków: mniejszych, większych, słodkich i z podróży. Większość tutejszych dań wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Zjemy tu m.in. pieczone żeberka wołowe, podawane z ziemniaczanym chrustem i puree z batata, ser labneh w dwóch wariantach - z pieczonymi pomidorami lub karmelizowaną cebulą i figami, kotleciki jagnięce z fetą, grillowane krewetki z pitą, humus, falafel, pora w maśle szałwiowym czy pieczoną makrelę. Ceny mniejszych talerzyków wynoszą 19-39 zł, większych 36-49 zł.

Aperol, whisky sour, mai tai i inne. Ile kosztują najpopularniejsze drinki? Aperol, whisky sour, mai tai i inne. Ile kosztują najpopularniejsze drinki?
W formie talerzyków do dzielenia się zamówimy przekąski w sopockim bistro Sztuczka. Zjemy tu m.in. łososia w galarecie z burakiem dashi i wasabi, tatar wołowy na gofrze z topinamburem i papryką, dorsza w tempurze, wiejski pasztet czy custard z sera gruyere. Ceny przekąsek zaczynają się od 15, a kończą na 53 zł.

  • Przekąski w formie talerzyków do dzielenia się zamówimy także w Sztuczka Bistro.
  • Przekąski w formie talerzyków do dzielenia się zamówimy także w Sztuczka Bistro.
  • Przekąski w formie talerzyków do dzielenia się zamówimy także w Sztuczka Bistro.

Deski tapas



Jeśli nie wychodzimy na kolację, ale chcemy przekąsić coś do wina czy drinków, warto wybrać lokal, który ma w swojej ofercie tapas. To niewielkie przekąski, które podaje się do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być serwowane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy - od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp.

IMPREZY I WYDARZENIA Najpopularniejsze imprezy kulinarne w Trójmieście

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet

Z takich przekąsek słynie sopockie Tapas de Rucola - lokal łączy formę hiszpańskiego tapas-baru z multikulturową kuchnią. Spróbujecie tu prawdziwej hiszpańskiej szynki Serrano, południowych win i wielu innych oryginalnych smaków, a także posłuchacie granej na żywo latynoskiej muzyki. Lokal ma też kilka ciekawych propozycji idealnych dla dwóch-czterech, a nawet sześciu osób:
  • talerz przekąsek na zimno: sery hiszpańskie (kozi, krowi, owczy), wędliny hiszpańskie (jamon serrano, fuet, chorizo), oliwki z pestką i faszerowane, pepper dew nadziewane toscą, kozi ser marynowany, tuńczyk w oliwie z suszonymi pomidorami - 110 zł;
  • talerz przekąsek na ciepło: chrupiący kurczak w panko, patatas bravas, pierożki z baraniną oraz szpinakiem, kalmary, croquetasy, papryczki jalapeno, trzy rodzaje sosów (aioli, a`la Tapas i śmietana) - 110 zł;
  • większy talerz przekąsek ciepłych i zimnych: hiszpańskie sery, hiszpańskie wędliny, pepper dew nadziewane toscą, oliwki, chrupiące panko, croquetas klasyczne, qrouetas z szynką serrano, patatas bravas, pierożki z baraniną oraz szpinakiem, dwa rodzaje sosów (aioli i paprykowy a`la Tapas) - 120 zł;
  • miks przekąsek wegetariańskich na zimno: sery hiszpańskie, pepper dew nadziewane toscą, marynowany kozi ser, mozzarella z pomidorami, oliwki z pestką i faszerowane pimienton de padron, patatas bravas, croquetas, dwa rodzaje sosów (aioli i paprykowy a`la Tapas) - 110 zł;
  • deskę serów: pięć rodzajów serów hiszpańskich (owczy, krowi, kozi i inne) - 95 zł;
  • deskę wędlin: pięć rodzajów wędlin hiszpańskich m.in. Jamon serrano, fuet extra, chorizo, salchicion, lomo i inne - 95 zł.

  • W Tapas de Rucola spróbujecie prawdziwej hiszpańskiej szynki Serrano i wielu innych oryginalnych smaków.
  • W Tapas de Rucola spróbujecie prawdziwej hiszpańskiej szynki Serrano i wielu innych oryginalnych smaków.
  • W Tapas de Rucola spróbujecie prawdziwej hiszpańskiej szynki Serrano i wielu innych oryginalnych smaków.
Tapas to też specjalność kuchni tex-mex. W restauracji Pueblo zamówimy idealny dla dwojga zestaw najpopularniejszych przekąsek, który zawiera m.in. dwa rodzaje quesadilli, nadziewane papryczki czy pierożki z nadzieniem z mielonej wieprzowiny z dodatkiem kakao, migdałów i rodzynek (67 zł). Na większy głód mamy zaś do wyboru trzy zestawy. Pierwszy, składający się z dziewięciu dań (przystawek i dań głównych), jest idealny dla dwóch osób i kosztuje 110 zł. W drugim znajdziemy cztery dania (enchildada, dwa rodzaje burrito, chimichanga), podawane z ryżem, salsą i sałatką. Trzeci to pięć dań (żeberka w sosie czekoladowym, pieczona na grillu, marynowana w tequili i ziołach pierś z kurczaka, meksykańskie żeberka, burrito i enchilada), podawanych z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Dwa ostatnie zestawy kosztują 165 i 199 zł, a wszystkie dania podzielone są na cztery części.


Ciekawą ofertę przekąsek ma też Fidel. Naszą uwagę zwróciła deska tapas z nachosami, krewetkami w tempurze, mozzarella sticks, peppadews, oliwkami, kiełbaskami, kalmarami, padronami i szaszłykami. Mała kosztuje 79 zł, duża 109 zł. Zamówimy tu też plater dla czterech osób, składający się z różnych przystawek Fidela (119 zł).

  • Kilka dań w jednym zestawie zamówimy m.in. w Pueblo.
  • Kilka dań w jednym zestawie zamówimy m.in. w Pueblo.
  • Jedna deska, wiele przekąsek - oto propozycja Fidela.
  • Jedna deska, wiele przekąsek - oto propozycja Fidela.
  • Jedna deska, wiele przekąsek - oto propozycja Fidela.
  • Deski tapasów ma w swoim menu także Correze.
  • Deski tapasów ma w swoim menu także Correze.
  • Deski tapasów ma w swoim menu także Correze.
Deski tapasów ma też Correze. Są one serwowane z pieczywem własnego wypieku i masłem. Pierwszy zestaw to deska francuskich serów: brie, camembert, kozi ser, morbier, suszone winogrona, granola orzechowa, chutney jabłkowy i miód (97 zł). Druga propozycja to deska owoców morza: krewetki w glazurze ostrygowej, kawałki ośmiornicy, marynowany halibut, małże nowozelandzkie, marynowane oliwki, sos ananas-chilli i majonez wasabi (127 zł). Deski są przygotowywane ze świeżych produktów, dlatego czas oczekiwania na nie jest odrobinę dłuższy.

Deski, pieńki i tace wypierają talerze. Oryginalne sposoby serwowania dań Deski, pieńki i tace wypierają talerze. Oryginalne sposoby serwowania dań

Przekąski do piwa



Wychodząc na piwo lubimy coś do niego przekąsić - niekoniecznie tylko orzeszki czy chipsy. W Piwnicy Rajców dostaniemy deskę poświconą piwoszom. W jej skład wchodzą: frytki, frytki z batatów, kalmary w cieście, krążki cebulowe, chrupiące kurczaki, hummus, grissini, pieczony camembert oraz sosy. Cena takiego zestawu to 119 zł.


Również Brovarnia ma swoją wersję deski przekąsek idealnych do piwa. Zestaw dla czterech osób zawiera kompozycję ekologicznych serów, domowych wędlin wraz ze smalcem, ogórkami kiszonymi i pieczywem i kosztuje 129 zł.

  • W browarach restauracyjnych popularnością cieszą się deski przekąsek do piwa.
  • W browarach restauracyjnych popularnością cieszą się deski przekąsek do piwa.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (39)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane