• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tanie kultowe lokale w Trójmieście

OSA
9 grudnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (120)
  • Pizzeria Anker w Gdyni
  • Pizzeria Anker w Gdyni
  • Pizzeria Anker w Gdyni

W ostatnim czasie jedzenie na mieście podrożało i jest to fakt. Są jednak miejsca, które mimo upływu lat wciąż kojarzą się z solidną kuchnią w przystępnej cenie. Poniżej kilka lokali, gdzie ceny w menu nie przyprawiają o zawrót głowy.




Pizzeria Anker



Ile powinien kosztować dwudaniowy obiad w rozsądnej cenie?

Znam osoby z Gdańska, które od lat niemal za każdym razem, gdy są w Gdyni, kierują się do pizzerii AnkerMapka.

- Ankera odwiedzam od dawna i pasuje mi to, co tam serwują. Nie przeszkadza mi, że menu się praktycznie nie zmienia i nawet nie udaję, że próbuję nadążyć za kulinarnymi trendami. Tu jest zawsze tak samo, czyli smacznie i dość tanio. Anker to też dobra opcja na większy głód - mówi Magda z Gdańska.
W lokalu przede wszystkim królują mięsne dania obiadowe i pizza. Za bolognese z mięsem zapłacimy 22 zł, tyle samo damy za kiełbasę z grilla z frytkami i keczupem oraz za pastę z kurczakiem i brokułami. Kotlet de volaille z frytkami i sałatą to koszt 28 zł, podobnie schab panierowany smażony z puree pieczarkowym i ogórkiem kiszonym. Najdroższe danie obiadowe to zrazy wołowe z kaszą gryczaną i buraczkami za 33 zł.

Najtańsza pizza to margarita: wersja mała to 19 zł, a duża 21 zł. Natomiast dwie najdroższe pizze kosztują 25 zł mała i 27 zł duża, czyli pizza prosciutto crudo oraz fresca. Po godz. 20 przy zamówieniu pizzy w lokalu napoje gazowane 0,33l do wyboru są gratis.

Są też hamburgery do wyboru: wieprzowy lub drobiowy za 17 zł oraz wołowy za 25 zł.

Manekin



  • Manekin to wywodząca się z Torunia sieć naleśnikarni. W Trójmieście są dwa lokale: w Gdańsku i Gdyni.
  • Żurek oraz zupa borowikowa są podawane w Manekinie w małych chlebkach.
Jeden z tych lokali, do których w godzinach szczytu lub w weekendy ustawiają się kolejki. Sieć słynąca z różnych wariacji naleśnikowych ma sporą grupę miłośników. W Gdańsku działa przy al. Grunwaldzkiej 270Mapka, a w Gdyni przy Zygmuntowskiej 4Mapka.

Jak prezentują się tu przykładowe ceny? Za 400-gramowego naleśnika z białym serem, ziemniakami i sosem damy 17 zł, a za opcję wieprzowina słodko-kwaśna z warzywami, imbirem i chili 24 zł. 50 groszy więcej kosztuje naleśnik z kebabem, kapustą, ogórkiem, cebulą i sosami.

Naleśnikarnie w Trójmieście


Są też naleśniki zapiekane z serem (od 25,5 zł do 30,5 zł za porcję) oraz tagiatelle naleśnikowe, czyli placki pocięte w długie cienkie paski z dodatkami (od 24 zł do 31,5 zł za porcję). W menu znajdziemy również naleśniki na słodko, sałatki oraz zupy, np. rosół z makaronem naleśnikowym kosztuje 12 zł, a żurek z jajkiem i kiełbasą podawany w chlebie 17 zł.

Bar Alicja



  • Schabowy z ziemniakami i kapustą.
  • Placki ziemniaczane z surówką i sosem.
  • Tablica z menu w Bistro Alicja z ostatnich dni
Miejsce prowadzone przez rodzinę i słynące z domowej kuchni. Menu zmienia się regularnie, a zobaczyć je można na tablicy lokalu. Najbliżej do baru Alicja działającego przy ul. Łużyckiej 6CMapka w Gdyni mają pracownicy okolicznych biurowców, ale i mieszkańcy dalszych części miasta chętnie tu zaglądają. Wiedzą, że w tym miejscu dostaną solidną porcję w dobrej cenie.

Za gulasz z kopytkami i surówkami zapłacimy 24 zł. Tyle samo kosztują zrazy ze schabu wypełnione pieczarkami i serem, z ziemniakami i surówką albo papryka faszerowana mięsem z ziemniakami i surówką. Są też opcje roślinne, takie jak placki ziemniaczane z sosem kurkowym za 23 zł czy słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówkami za 25 zł.

Bar Akademicki



  • Bar Akademicki we Wrzeszczu działa od ponad 50 lat.
  • Bar Akademicki we Wrzeszczu działa od ponad 50 lat.
  • Bar Akademicki we Wrzeszczu działa od ponad 50 lat.
  • Bar Akademicki we Wrzeszczu działa od ponad 50 lat.
Lokal z wieloletnią tradycją - działa już ponad 50 lat przy al. Grunwaldzkiej 35Mapka. Stołują się w nim nie tylko studenci, ale ludzie w każdym wieku, bo i w menu każdy znajdzie coś dla siebie. Ceny są konkurencyjnie, zwłaszcza jeśli porównamy je z tymi restauracyjnymi oraz połączymy z rabatami (10 proc. dla studentów przez cały dzień oraz dla wszystkich klientów 10 proc. rabatu po godz. 17).

Bary z jedzeniem na wagę Bary z jedzeniem na wagę
Najlepiej cenowo wypadają tzw. dania dnia. Pierś z kurczaka/zraz mielony/kotlet mielony z łopatki z ziemniakami i surówką kosztuje wtedy 12 zł, schabowy z ziemniakami i surówką 15 zł, a łosoś z tymi samymi dodatkami 16 zł. Codziennie obowiązuje inna promocja, warto więc śledzić Facebooka Baru Akademickiego lub sprawdzać menu na miejscu.

Pizzeria Gdynianka



  • Gdynianka działa od ponad 35 lat w Gdyni. Słynie z pizzy na grubym cieście.
  • Gdynianka działa od ponad 35 lat w Gdyni. Słynie z pizzy na grubym cieście.
Gdy w październiku pojawiła się plotka, że Gdynianka się zamyka, reakcje naszych internautów świadczyły o jednym: lokal ma wierne grono fanów i jest ważnym punktem na kulinarnej mapie Gdyni. Choć nie wszyscy kochają puszyste placki serwowane w tym miejscu od ponad 35 lat i wprost mówią, że nie mają nic wspólnego z prawdziwą pizzą, to i tak do lokalu przy ul. Świętojańskiej 65Mapka ustawiają się kolejki.

Czy Gdynianka się zamyka? Uspokajamy, to tylko plotka Czy Gdynianka się zamyka? Uspokajamy, to tylko plotka
Oferta Gdynianki praktycznie nie zmienia się od lat: w menu znajdziemy kilka wariantów pizzy na grubym cieście z dodatkami. Tym średniej wielkości plackiem naprawdę można się najeść, a i cena nie zwala z nóg. Najtańsza pizza z samym serem i sosem pomidorowym kosztuje 17 zł, a najdroższa, zwana mieszaną i w kilku wariantach, np. pieczarkami, salami, cebulą i serem, 22 zł.

Macie swoje sprawdzone lokale z dobrym i tanim jedzeniem na mieście? Podzielcie się rekomendacjami w komentarzach.
OSA

Miejsca

Opinie (120) ponad 20 zablokowanych

  • QQ

    Oni przez te lata poszerzyli swoją działalność bo ponoć te pokoje w tym bloku nad nimi są na wynajem oni obsługują
    więc nie tylko serwują jedzenie.
    A że droższe każdy idzie droga inflacji tak jak w sklepach gramatura wszędzie mniejsza o parę groszy taniej bo w promocji a ludzie cieszą się jak gwizdki że taniej kupili. Nie ma to jak psychologiczne oddziaływanie na mózg.

    • 6 2

  • Glapinski powiedzial ze sam sprawdzil i drogo nie jest

    • 16 5

  • wystarczy po prostu uczciwie gotować i uczciwie kalkulować ceny (1)

    • 15 1

    • No ale wtedy nie będzie emejzingu, brodacza wydziaranego jakby wpadł do maszyny drukarskiej

      i kraftowej wody z kranu.

      • 9 2

  • Po Ankerze kultowy to jest czas spędzony w toalecie...

    • 37 5

  • Mam dużo sympatii i sentymentu do Alicji

    Ale porcje znacząco zmalały. Wolałbym jednak zapłacić więcej a zjeść porządniej. Z pustego nawet i Salomon nie naleje, więc niestety wzrosty cen wszędzie są uzasadnione.

    • 15 2

  • Anker

    Do Ankera chodziłam już 26 lat temu. Kultowe miejsce

    • 10 10

  • bar alicja kultowy buahhah (3)

    a ile on istnieje 6 lat? to żart~korpo stołówka kultowa kogos poniosło

    • 21 5

    • dokładnie, mieszkam w Gdyni od urodzenia ale pierwszy raz słyszę o tym barze. Z adresu wynika że mieści się w biurowcu

      • 7 1

    • bzdura, na Luzyckiej sa dwie Alicje piszesz o tej nowszej blizej przystankun jest old Alicja

      • 2 0

    • Może chodzi o Delicje na 10 Lutego ;P

      • 1 0

  • (5)

    Był przez 38 lat bar "Elita" w Sopocie na Ul. Podjazd. Smaczna i przystępna cenowo kuchnia tam była. Miasto wypowiedziało umowę najmu i będzie kolejny hotel/sypialnia tam powstawał. Karnowski jak dla mnie jest przeciwko mieszkańcom. Deweloper rządzi w tym mieście.

    • 19 6

    • (1)

      Naprawdę tak ci odpowiadał ten smród tam panujący, ten brud i syf dookoła.....? No chyba że to Twoje klimaty i tak lubisz.....jeden raz tam wszedłem przypadkiem na piwo i jak dowiedziałem się że mowa tam jeszcze o kuchni i jedzeniu......sorrry

      • 4 7

      • Odrobinę przesadzasz.

        Czystość nie ustępowała tej, którą można znaleźć w przeciętnym lokalu z tej półki cenowej. Z zapachem było podobnie. Fakt, że ciuchy były przesiąknięte zapachem kuchni, ale tam się nie przychodziło na "podróże kulinarne" ani romantyczne kolacje. Pomyliłeś przeznaczenie tego lokalu. Dla Ciebie był vis a vie Wieloryb.

        • 5 1

    • A za jakiś czas będzie płacz, że centrum Sopotu się wyludnia.

      Kolejna inwestycja nie wiadomo (lub właśnie wiadomo) dla kogo. Lokale użytkowe wynajmą banki lub chwilówki a apartamenty pójdą jako lokata kapitału i zapłata za właściwą decyzję miasta.

      • 5 0

    • no popatrz ale 'znafcy' twierdzą że deweloperzy rządzą tylko w Gdyni

      • 1 0

    • Ciekawe tez jest jak szybko ze strony miasta znikają pliki o przetargach. Przetarg na budowę budynków mieszkalnych na 3 Maja przeprowadzony w lipcu i już w grudniu nic nie można sprawdzić. Być może to zgodne z prawem, ale ciekawe dlaczego na stronach innych miast taka dokumentacja potrafi znajdować się kilka lat. Coś tu śmierdzi!

      • 0 0

  • Anker leci tylko na fejmie, jakie miał laaaata wstecz. Niestety, używają niskiej jakości produktów - jedzenie jest byle jakie.

    • 23 1

  • (1)

    Anker musi trochę podciągnąć jakość. Pozdrawiam Panią ze zdjęcia, która wydaje śniadania zawsze uśmiechnięta!

    • 15 2

    • Ach, Anker...

      Nie zapomnę "spaghetti bolognese" z przed kilku lat-micha makaronu zalana mięsem w sosie pomidorowym, a to wszystko pływające w oleju, jak zupa. No, "pcyhota".

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane