• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tanio, smacznie i do syta. Polecamy pięć miejsc, gdzie można tak zjeść

Magda Mielke
7 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram

Szalejąca inflacja, mniej w portfelu, a potrzeby te same. Jedząc na mieście większość z nas chciałaby nie tylko spróbować czegoś smacznego, ale i za niewielką kwotę dostać porządną porcję. Sprawdziliśmy, jak to wygląda w przypadku "domowych" obiadów, m.in. pierogów, naleśników i jedzenia na wagę.




Czy jadasz obiady na mieście?

Tani, smaczny i sycący - taki ma być posiłek jedzony na mieście. Jak wynika z deklaracji w komentarzach pod naszymi tekstami kulinarnymi, większość za obiad chciałaby zapłacić jak najmniej, a w zamian dostać dużą porcję i jeszcze zjeść coś smaczniejszego albo przynajmniej równie smacznego jak w domu. Naleśniki, pierogi, kuchnia polska, gruzińska, ukraińska, obiady jak u mamy i jedzenie na wagę - wybraliśmy pięć trójmiejskich jadłodajni, gdzie za kilkanaście złotych najemy się smacznie i do syta.

I-100 gram, Gdańsk ul. Leona Miszewskiego 17Mapka



Gdzie zjeść zdrowy i tani obiad w Gdańsku? I-100 gram to lokal z jedzeniem na wagę, prawdopodobnie jedyny w Trójmieście, w którym za 100 gramów na talerzu zapłacimy wciąż mniej niż 4 zł (3,95 zł). Nieważne, czy będą to surówki, ziemniaki, makaron, naleśniki, pierogi czy kotlet schabowy. Potraw w ofercie I-100-gram jest kilkadziesiąt. Można mieszać, wybierać ulubione potrawy i tworzyć swoje własne kompozycje.

Coś dla siebie znajdą tu zarówno wegetarianie, jak i bezglutenowcy. Wszystkie dania przygotowywane są od podstaw, bez użycia wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, lecz z użyciem świeżych ziół i naturalnych przypraw. Potrawy są świeże, przygotowywane przez cały dzień i na bieżąco wydawane.


Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 11-18, w soboty w godz. 12-17.

  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie

Pierogi Lwowskie - Gdańsk, ul. Do Studzienki 8Mapka



W istniejącej od 2011 roku niewielkiej pierogarni we Wrzeszczu zjemy tradycyjne, lwowskie pierogi przygotowywane z naturalnych produktów, według dawnych receptur przez osoby pochodzące z Lwowa. Pierogów można spróbować zarówno na miejscu, w lokalu, jak i w domu - sprzedawane są na dowóz oraz jako produkt garmażeryjny.

Podawana w lokalu porcja liczy 10 pierogów i zaspokoi głód każdego smakosza, natomiast porcja 20 mrożonych pierogów będzie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Pierogi przygotowywane są z różnym nadzieniem. Aby zasmakować prawdziwych lwowskich smaków, właściciele proponują spróbować pierogów z surowym mięsem wieprzowym, cebulką i koperkiem oraz pierogów z ziemniakami i podsmażaną cebulką. Ponadto, serwowane są tu pierogi mięsne, z kaszą gryczaną czy szpinakiem i twarogiem. Porcja kosztuje 19 zł. Nieco droższe (22 zł) są pierogi z kaczką lub z owocami - prawdziwy rarytas to pierogi z wiśniami.

  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja

Moja Gruzja - Gdańsk, ul. Pilotów 3/6



Małe bistro Mojej Gruzji schowane jest w głębi osiedla na Zaspie. Serwowane są tu tradycyjne potrawy gruzińskie, a także gruzińskie wino. Kuchnia gruzińska jest charakterystyczna: słona i tłusta, pachnie kolendrą, aromatyczną solą Swanetii, setkami gatunków sera, świeżą śmietaną. Używane w niej składniki sprawiają, że jest bardzo sycąca.

Czytaj także: Klimatyczne restauracje poza centrum. Dobre jedzenie z dala od zgiełku miasta

Warto spróbować przede wszystkim chleba - placka drożdżowego wypiekanego w piecu, na przykład z gruzińskimi serami imeruli i sulguni. Taki chleb można zamówić duży (32 cm) lub mały (24 cm). Są w różnych wersjach, między innymi w kształcie łódki, z czarną fasolą czy z mięsem wołowo-wieprzowym i przyprawami. Ceny takiego chleba zaczynają się od 15 zł. Nie można zapomnieć też o chinkali, czyli pierożkach w kształcie sakiewek, nadziewanych serem lub mięsem. Sprzedawane są w porcjach po 5 szt., a ich ceny wynoszą ok. 18-20 zł. Do tego pasować będą gruzińskie lemoniady, a także regionalne wina. Stąd po prostu nie da się wyjść głodnym.

  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia

Naleśnikarnia Fanaberia - Gdynia, ul. Świętojańska 33MapkaSopot, ul. Dworcowa 7Mapka



Naleśnikarnia Fanaberia to jedno z najtańszych tego typu miejsc w Trójmieście. Jeden lokal znajduje się w centrum Gdyni, drugi w pasażu kulinarnym przy sopockim dworcu. Oba miejsca wyróżnia przytulny wystrój, miła atmosfera i przede wszystkim pyszne naleśniki w atrakcyjnej cenie.

Naleśnikarnie w Trójmieście


W karcie znajdują się zarówno mięsne, rybne i warzywne wariacje smaków, jak i propozycje na słodko. Zjemy tu naleśniki m.in. z kurczakiem, mięsem mielonym, łososiem, tuńczykiem, białym serem, jak i specjalności np. naleśnik hiszpański z chorizo, papryką i pieczonymi ziemniakami czy tajski z wieprzowiną, nudlami, warzywami, sosem słodko-ostrym i mlekiem kokosowym. Są naleśniki zapiekane z serem, lasagne, podawane w formie tortilli i naleśnikowego spaghetti. Wszystkie smażone są z mąki pszennej lub gryczanej. Ceny zaczynają się już od 9,90 zł, a większość naleśników mieści się w przedziale cenowym 13,90-18,90 zł. Za najdroższe zapłacimy 23,90-24,90 zł.

  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja

Bistro Alicja - Gdynia, ul. Łużycka 6CMapka



Bar Alicja znajduje się w biurowej części Gdyni, jednak miejsce to warto mieć na uwadze nie tylko pracując w jednym z pobliskich biurowców. To firma rodzinna, w prowadzenie której zaangażowały się trzy pokolenia, co przekłada się na serwowanie pysznego, świeżego i domowego jedzenia "jak u mamy".

Zjemy tu dania z kurczakiem np. pierś z grilla czy po parysku, dania z wieprzowiny - placek po cygańsku, gulasz z kaszą, lasagne, a także sporo propozycji wegetariańskich, jak np. chaczapuri, curry czy pierogi z soczewicą. Ceny dań głównych wynoszą zazwyczaj od 17 do 24 zł. Codziennie przygotowywane są także tradycyjne zupy (w trzech pojemnościach do wyboru). Dania zmieniają się codziennie, ale są też stałe pozycje w menu. Warto śledzić fanpage baru - to tam publikowana jest aktualna oferta. Lokal jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8-15:30.

To oczywiście nie wszystkie miejsca, gdzie zjemy tanio w Trójmieście. Więcej ich znajdziecie w naszym katalogu. Zachęcamy też do dzielenia się w komentarzach ulubionymi miejscami.

Miejsca

Opinie (303) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Fanaberia (8)

    Nie wiem, byłam raz, naleśnik gumowy, smak taki jakby ktoś sie pomylił i zamiast mleka dodał szczyny do ciasta. Wole manekin, a z innych tanich to bar mleczny przy morskiej. Obiadek jak u mamusi

    • 3 0

    • Ja bylam dwa razy

      Przecietne nalesniki we wcale nie niskich cenach

      • 0 0

    • Gratuluję Twojego smaku i rozeznania w dodatkach (5)

      • 0 2

      • (3)

        Smak akurat mam ok, bo nie zadowalam sie niesmacznym badziewiem o strukturze gumy. I wyobraźnie trochę bardziej rozbudowaną od Twojej

        • 1 0

        • Zgadzam się, nie znam smaku szczyn i wybacz ale nie zazdroszczę. (2)

          Poproszę o opis kolejnych nietypowych dodatków, chętnie się dowiemy ale raczej nie skorzystamy. Dobrze że jesteś.

          • 0 1

          • (1)

            Mogę powiedzieć jeszcze tyle, ze zapach oliwek kojarzy mi sie z zapachem kibla w pkp. Dziękować nie musisz. Elo

            • 0 0

            • No nie, masz kulinarny talent czas na Twój oryginalny biznes gastronomiczny.

              Prośba o dokładne info w karcie o dodatkach.

              • 0 0

      • Smakosz barowy się znalazł, k jego mać. Pewnie tak matka karmiła całe życie albo resztki z zaplecza dostawałeś pod wieczór.

        • 1 0

    • To był zapewne naleśnik z proszku. Tak samo robią gofry.

      • 1 0

  • O barze Jaros zapomniane

    • 0 0

  • (3)

    Tak jak smakowo uwielbiam jedzenie w Pierogach Lwowskich, tak porcją pierogów najeść się nie da. Są za male i trzeba dobrać np. zupe i już niestety tanio przestaje być.

    • 40 2

    • Jak pierogi...

      To tylko Ruskie,smacznie i do syta.

      • 0 0

    • Lwowskie (1)

      Dokładnie porcje są małe i odkąd pamiętam takie były.20 pierogów to dla 2 osobowej rodziny.

      • 6 0

      • zgadza się to są mini pierogi, dorosły człowiek nie na je się tym

        • 11 0

  • Na wage

    W barze na wage w Madisonie zaplacilam ostatnio 16 zl za jednego gołąbka bez żadnych dodatkow.

    • 1 0

  • ollle (1)

    Bar Jaros na Przymorzu ( Jagiellońska obok pizzerii U Skrzypka ), Smacznie ,tanio, spore porcje, świetna obsługa, przystępne ceny. Ostatnio trochę podrożało, ale i tak taniej niż w innych barach.
    Polecam

    • 2 0

    • polecam również jaros

      Polecam z czystym sumieniem, wszystko na plus ceny,personel, jakosc, porcje. :)

      • 0 0

  • (10)

    Kilogram schabowych za 4 dychy to wcale nie jest tanio.

    • 3 1

    • Ok ciekawe ile powinny Twoim zdaniem kosztować? (8)

      10 zł może 20 zł expercie gastronomiczny?

      • 1 2

      • (4)

        Uczciwy schabowy może sobie kosztować te 25-30zł/kg, ale ziemniaki i surówki powinny być o wiele tańsze, góra 15zł/kg, a nie 40zł/kg, januszu gastronomiczny. Problem z wami jest taki, że wy nie macie umiaru w łupieniu ludzi.

        • 1 0

        • Masz świetny pomysł na biznes, powodzenia (3)

          Na pewno masz wiele sukcesów w różnych branżach,wynajmujesz lokal opłacasz rachunki za media, zatrudniasz pracowników, masz świetne relacje z dostawcami i Klientami. Doskonale potrafisz ocenić wszystkie koszty działalności gastronomicznej no i najważniejsze masz świetny smak i gust. Bardzo proszę podaj nazwę lokalu, w którym będzie można skosztować Twoich tanich posiłków.

          • 1 1

          • (2)

            Tak się składa, że coś wiem o twojej branży. Bar który ma wzięcie potrafi przerobić 100 kg mięsa dziennie. Przy takich marżach (plus surówki, ziemniaki, napoje) leci 4-5 tys. dziennie zysku. Czasem i więcej. W tydzień zarabiasz na koszty lokalu, energię, wypłaty, itd. A pozostałe 3 tyg. już na czysto lecą. Ale nie, nie da się taniej, dopłacasz do interesu, pazerniaku żenujący. Zejdź mi z oczu bo jak patrzę na takich januszów to mi się na pawia zbiera. Ceny wyższe niż we Włoszech czy Hiszpanii przy 3x niższych kosztach własnych.

            • 0 1

            • Chętnie skorzystamy z Twojego doświadczenia Europejskiego. (1)

              Podaj proszę info gdzie jest ten słynny lokal, którym zarządzasz, i w którym będzie szansa porównać Twoje ceny i smak, jakość potraw do lokali we Włoszech lub Hiszpanii. Jeżeli jesteś takim znawcą, jak sam piszesz to zrobisz to z wielką dumą i satysfakcją. Czekamy na kulinarne doświadczenia.

              • 0 1

              • Nadętym bufonem jesteś, czytać też nie umiesz zbytnio, więc szkoda klawiatury na ciebie. Sam wiesz najlepiej jak jest więc po co ściemniasz? I podnieś te ochłapy na równe 50zł/kg - to i tak śmieszne grosze, a będzie łatwiej liczyć.

                • 0 0

      • (2)

        Nie ma to jak kupić schabik z biedry po 11zł/kg i sprzedać w grubej panierce po 40zł/kg. Grunt to się nachapać. Z surówkami i ziemniaczkami to w ogóle wychodzi po 70-80zł/kg to mięsko. Tylko nie mów, że nie bo widziałem co i gdzie kupują bary. Inny janusz na stoisku na hali handlował mięsem z biedry - rano całym koszem wyjeżdżał ze sklepu. Potem kazał babkom na zapleczu wyciągać z waków i wrzucać do lady jako pyszne swojskie mięsko z marżą 300%.

        • 1 1

        • Biedaku jak ty musisz wcześnie wstawać rankiem żeby zobaczyć takie ekscesy mięsne brrrr (1)

          • 2 1

          • Pijesz codziennie czy to jakaś obsesja? Bo masz odzywki jak czubek.

            • 0 0

    • Kilogram ziemniaków za 4 dychy to też nie jest tak tanio.

      • 0 0

  • Bar Karol we Wrzeszczu, polecam

    • 0 1

  • Bar Zakładka Rumia

    Polecam tanio i dobre posiłki.

    • 0 0

  • 39.50zł za kg gotowanych ziemniaków/surówki (15)

    Sprytne!

    • 5 1

    • Smutny komentarz bardzo, mieszkaniec Pyrlandii (6)

      • 0 3

      • (2)

        Nie obrażaj mieszkańców Pyrlandii bo wy tylko na takich kasę robicie. Nikt normalny nie potrzebuje tych waszych odgrzewanych kotletów i surówek mieszanych niewiadomo czy aby czystą łapą.

        • 2 0

        • (1)

          Podobno bar który ma wzięcie potrafi przerobić nawet 100kg mięsa dziennie. Przy takich marżach (plus surówki, ziemniaki, napoje) to tam leci 4-5 tys. dziennie zysku. Podejrzewam, że czasem i więcej. Czyli w tydzień zarabiają na koszty lokalu, energię, wypłaty, itd. A pozostałe 3 tyg. już na czysto lecą. Ale nie, nie da się taniej, dopłacają do interesu.

          • 1 1

          • E tam ja słabszej w głosie Skarszew 10 tys dziennie zysku Twoje info nie aktualne

            • 0 2

      • (2)

        Ale jaki prawdziwy. To trochę jak gofry po 20zł przy koszcie produkcji z proszku ok. 50gr.

        • 2 0

        • Smutne ile takich expertów mamy od wszystkiego (1)

          Podziwiam taki talent od prowadzenia biznesu z spektakularnym sukcesem

          • 2 1

          • Ja nie prowadzę biznesu gastronomicznego. Natomiast chętnie zjadłbym ale nie w takich cenach. I nie martw się o moje sukcesy tylko o własne. Nasiało się tych januszów tyle, że ręce opadają. A jacy pyskaci do tego.

            • 2 0

    • normalny słoik z Podlasia (5)

      • 1 2

      • To na Podlasiu jesz kotlety z ziemniakami i surówką ze słoika?

        • 1 0

      • (3)

        Bo wolę ugotować w domu 40kg za te pieniądze, a nie zasuwać całymi dniami żeby zjeść na mieście porcję ziemniaków w cenie wołowiny i być wśród najlepszych? Korpoczubku :) To jest właśnie postawa słojów takich jak ty.

        • 2 1

        • Smutne życie gotować 40 kg ziemniaków (2)

          Kurcze ile Ci wyjdzie rachunku za gaz i wodę, trzeba będzie znowu chwilówkę co?

          • 1 2

          • Smutne to jest nie mieć pojęcia o gotowaniu domowym i całe życie wyżerać z barów.

            • 2 0

          • 8 min. w szybkowarze na indukcji to jakieś 150W czyli może z 10gr. Albo z płatków ziemniaczanych w 2 min. No ale jak się nawet jajecznicy nie umie usmażyć to trzeba łazić po barach i zostawiać setki złotych rozmaitym januszom za byle co, a potem pompować się w necie.

            • 1 1

    • (1)

      No. Jak ktoś spragniony to jestem codziennie o 12.00 z garem ziemniaków na ławce niedaleko. U mnie 2.99zł za 100g. Proszę przynieść swój talerzyk i sztućce. Dziękuję.

      • 5 0

      • Chętnie dosiądę się z surówkami 20zł/kg.

        • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Artykuł ciekawy (8)

    W końcu coś dla "Kowalskiego", ale na daniach na wagę 3 razy się przejechałem i więcej nie skorzystam. Czy 4 PLN/100 g to dużo to kwestia dyskusyjna - problem polega bowiem na tym, co na ten talerz nałożysz. Za same ciężkie ziemniaki i mokrą surówkę można zapłacić prawie 20 PLN, do tego dochodzi kotlet i mamy 25-30 PLN, co już tanio nie jest. Oczywiście można nałożyć same kotlety, ale też już bez przesady... ;)

    • 84 6

    • (2)

      drogo niedrogo. Na co dzień dla niektórych to za drogo. Ale raz na jakiś czas, czemu nie?

      • 10 0

      • (1)

        Problem w tym, że "raz na jakiś czas" za tą cenę zjesz już dużo lepsze jedzenie, w dużo lepszej knajpie.

        • 10 5

        • Jestem dużo lepszym ekspertem i się dużo znam na knajpach

          • 0 0

    • Weź miskę ryżu,

      dobra rada z samej góry, szczytu władzy.

      • 5 2

    • (1)

      ziemniaki jeszcze specjalnie duże nie przekrojone na mniejsze aby większa waga wyszła

      • 10 3

      • Tragedia!!!

        • 3 1

    • każdy nakłada co chce

      to nie jest tak, że musisz wziąć tą surówkę czy ziemniora

      • 2 3

    • Jakiej przesady

      Jem tylko kotlety

      • 8 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane