- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (67 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Klimatyczne restauracje poza centrum. Dobre jedzenie z dala od zgiełku miasta
Mają ogródki i tarasy z pięknym widokiem, panuje w nich chilloutowa atmosfera, w której można zanurzyć się i na chwilę odpocząć od zgiełku miasta, a w dodatku dobrze karmią. Klimatycznych lokali usytuowanych poza ścisłym centrum Trójmiasta nie brakuje. Warto się wybrać i sprawdzić, co mają do zaoferowania.
Wycieczka i obiad - restauracje za miastem
Wybraliśmy kilka takich miejsc, w których tętno miasta bije znacznie wolniej. Poszukiwacze ciekawych smaków i kulinarnych przygód powinni wpisać je na swoją listę "do odwiedzenia".
Restauracja Zacisze: ogród smaków
Zbaczając nieco z trasy wokół zbiornika retencyjnego "Kolorowego", można trafić do Restauracji Zacisze, znajdującej się przy ul. Niepołomickiej. Jak sama nazwa wskazuje, lokal położony jest w zacisznym miejscu, z dala od zgiełku miasta. Istniejącą od 2015 roku restaurację okala obszerny teren o powierzchni jednego hektara. Działka podzielona jest na kilka części: obszar restauracyjny, część biesiadną, gdzie w sezonie letnim ustawiane są stoły i ławy, a także na wydzielony sad, w którym rosną owoce wykorzystywane w kuchni.
Menu to prawdziwy "ogród smaków". Znajdziemy w nim dania kuchni polskiej i europejskiej, a także spory wybór opcji wegetariańskich. Można tu zjeść m.in. rosół, zupę rybną czy minestrone. Wśród dań głównych znajdziemy burgery, makarony, sałatki i rozmaite dania mięsne np. żeberka bbq czy boczek w piwie. Nie brakuje dań dla dzieci, zestawów zakąsek i deserów. Restauracja organizuje także wesela, zarówno dla mniejszej, jak i większej liczby gości, konferencje, wigilie firmowe, sylwester, prowadzi również catering.
Dziki Gon: dziczyzna i strzelectwo
Niby w mieście, blisko centrum, ale jednak z dala od najpopularniejszych i najbardziej wydeptanych ulic, na terenie Gdańskiego Centrum Strzeleckiego we Wrzeszczu, tuż przed podjazdem na Morenę, skrywa się Dziki Gon. To dobra alternatywa dla osób ceniących sobie ciszę i spokój, chcących zregenerować siły i oderwać się od monotonii codzienności. Otoczona zielonym terenem restauracja jest doskonałym miejscem na rodzinny obiad, randkę z ukochaną osobą czy urodziny w gronie przyjaciół. A w środku? Ciepły wystrój, przestronne wnętrze i tematyczne dodatki. Zimą można tu ogrzać się przy kominku, a latem wsłuchać się w śpiew ptaków i spędzić czas na letnim tarasie.
Czytaj także: Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać
Na talerzu zaś tradycyjna kuchnia myśliwska oparta na sezonowych produktach i wykorzystująca nowoczesne techniki. Specjalnością lokalu jest dziczyzna. Zjemy tu takie rarytasy jak tatar z jelenia, zupa myśliwska, pierogi z dziczyzną, gołąbki czy gulasz z dzika.
Brat Łata: leśny klimat
Do tej restauracji nie sposób trafić przypadkiem, "z ulicy". Brat Łata skrywa się bowiem w cieniu drzew, tuż przy sopockim Stadionie Leśnym. To idealne miejsce dla wszystkich tych, którzy kochają Sopot, ale wolą uciec przed zgiełkiem Monciaka. Tutaj znaleźć można spokój, odprężenie i polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie.
Nazwa restauracji to określenie dotyczącego kogoś poczciwego, serdecznej osoby o łagodnym usposobieniu, która łatwo nawiązuje kontakt, umie odnaleźć się w każdym środowisku i chętnie zawiera nowe znajomości. I to wszystko odnaleźć można w atmosferze tego miejsca. W dodatku ściany sopockiej restauracji zdobią inspirujące hasła oddające energię i podejście do życia właścicieli.
Jemy na mieście - sprawdź nasze recenzje kulinarne
Tutejsza kuchnia bazuje na pradawnych przepisach i produktach, ale podstawową techniką jest zmiana tekstur produktów używanych w daniach, deserach czy też drinkach. Żelifikacja, sferyfikacja, piany, liofilizacja, powietrza, zagęszczanie, sous vide, crio kuchnia (ciekły azot, suchy lód), infuzje - to wszystko jest tu na porządku dziennym. Pomidor może wyglądać jak truskawka, mieć postać galaretki, ale nadal smakować jak pomidor.
Mondo di Vinegre: romantyzm na całego
Klimatyczne, przestronne wnętrze, nienachalny wystrój, pastelowe kolory, a przede wszystkim widok na basen portowy, który możemy podziwiać dzięki ogromnym oknom. Restauracja Mondo di Vinegre znajduje się w gdyńskim porcie, w historycznym budynku dawnego Dworca Morskiego, na drugim piętrze Muzeum Emigracji.
Czytaj także: Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week
A co na talerzu? Tutejsza karta fantastycznie koresponduje z widokiem - oparta jest na kuchni śródziemnomorskiej i zawiera wszystko to, co związane z wodą, ale nie tylko. Wiosenno-letnie menu podzielone jest na kilka sekcji: od rybaka, od ogrodnika, od myśliwego, od babci (dania dla dzieci) i od ciastkarza. Zjemy tu m.in. tagiatelle z krewetkami i pesto z melisy, halibuta z musem z pieczonego kalafiora, bobem, chorizo, fasolką szparagową i chipsem ryżowym, tatar z daniela z żółtkiem przepiórczym, commber z królika z orkiszowym gnocchi, ossobuco z jelenia czy pierogi z wędzonym tofu.
Osteria Fino: bliżej gości
Nie brakuje dobrych restauracji skrywających się w dzielnicach Trójmiasta. Do taki należy Osteria Fino. Gdyński lokal został otwarty w 2018 roku w samym sercu Gdyni, ale po pewnym czasie został przeniesiony na ul. Starodworcową. Jak mówią właściciele, chcieli być bliżej swoich gości, by ci mogli wpaść na obiad po drodze z pracy czy wyjść na dobrą kolację bez potrzeby dojeżdżania do centrum miasta.
Osteria to z włoskiego "nieformalna restauracja" i taka w zamyśle jest tutejsza kuchnia: swojska, ale nie przaśna. A przy tym podkręcona nutą ekstrawagancji. W wiosennym menu znajdziemy m.in. tatar wołowy podawany z botwinką, majonezem rzeżuchowym i siankiem ziemniaczanym, zupę chrzanową z wołowiną i puree ziemniaczanym, stek z golonki czy pierożki z kaczką.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-06-01 09:25
Rybakówka w Dolinie Radości w Oliwie! (1)
- 11 24
-
2022-06-02 14:04
Rybakówka - smacznie i drogo!
- 4 0
-
2022-06-02 07:36
Sielanka
Brakuje w zestawieniu Sielanka Arciszewo, bardzo klimatyczne miejsce i super karmia
- 12 1
-
2022-06-01 09:42
Ja już nie chodzę do restauracji (3)
Trzeba przeczekać drożyznę. Mam patelnie, kuchenkę gazową, zestaw piknikowy i sam robię jedzenie na łonie natury w super miejscach.
- 32 3
-
2022-06-01 09:45
Jak Makłowicz (2)
- 5 0
-
2022-06-01 09:48
(1)
raczej jak biedak
- 3 9
-
2022-06-01 20:08
Biedak ale nie złodziej i cwaniak.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.