• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Klimatyczne restauracje poza centrum. Dobre jedzenie z dala od zgiełku miasta

Magda Mielke
1 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Restauracja Zacisze
  • Restauracja Zacisze
  • Restauracja Zacisze
  • Restauracja Zacisze
  • Restauracja Zacisze

Mają ogródki i tarasy z pięknym widokiem, panuje w nich chilloutowa atmosfera, w której można zanurzyć się i na chwilę odpocząć od zgiełku miasta, a w dodatku dobrze karmią. Klimatycznych lokali usytuowanych poza ścisłym centrum Trójmiasta nie brakuje. Warto się wybrać i sprawdzić, co mają do zaoferowania.



Wycieczka i obiad - restauracje za miastem


Co poza jakością jedzenia decyduje o wyborze restauracji?

Zbaczając z głównych arterii, spacerując po obrzeżach miasta, z dala od gwaru i tłumu centrum, odwiedzając mniej znane dzielnice i osiedla można odkryć wyjątkowe restauracje i kawiarnie. To kulinarne perełki. Tyle że do takich lokali nie wchodzi się ot tak, z ulicy. Wieść o nich roznosi się zwykle pocztą pantoflową, a wizytę planuje się i zwykle specjalnie jedzie w odleglejszy zakątek miasta po to, aby je odwiedzić.

Wybraliśmy kilka takich miejsc, w których tętno miasta bije znacznie wolniej. Poszukiwacze ciekawych smaków i kulinarnych przygód powinni wpisać je na swoją listę "do odwiedzenia".

Restauracja Zacisze: ogród smaków



Zbaczając nieco z trasy wokół zbiornika retencyjnego "Kolorowego", można trafić do Restauracji Zacisze, znajdującej się przy ul. NiepołomickiejMapka. Jak sama nazwa wskazuje, lokal położony jest w zacisznym miejscu, z dala od zgiełku miasta. Istniejącą od 2015 roku restaurację okala obszerny teren o powierzchni jednego hektara. Działka podzielona jest na kilka części: obszar restauracyjny, część biesiadną, gdzie w sezonie letnim ustawiane są stoły i ławy, a także na wydzielony sad, w którym rosną owoce wykorzystywane w kuchni.


Menu to prawdziwy "ogród smaków". Znajdziemy w nim dania kuchni polskiej i europejskiej, a także spory wybór opcji wegetariańskich. Można tu zjeść m.in. rosół, zupę rybną czy minestrone. Wśród dań głównych znajdziemy burgery, makarony, sałatki i rozmaite dania mięsne np. żeberka bbq czy boczek w piwie. Nie brakuje dań dla dzieci, zestawów zakąsek i deserów. Restauracja organizuje także wesela, zarówno dla mniejszej, jak i większej liczby gości, konferencje, wigilie firmowe, sylwester, prowadzi również catering.

  • Dziki Gon
  • Dziki Gon
  • Dziki Gon
  • Dziki Gon
  • Dziki Gon

Dziki Gon: dziczyzna i strzelectwo



Niby w mieście, blisko centrum, ale jednak z dala od najpopularniejszych i najbardziej wydeptanych ulic, na terenie Gdańskiego Centrum StrzeleckiegoMapka we Wrzeszczu, tuż przed podjazdem na Morenę, skrywa się Dziki Gon. To dobra alternatywa dla osób ceniących sobie ciszę i spokój, chcących zregenerować siły i oderwać się od monotonii codzienności. Otoczona zielonym terenem restauracja jest doskonałym miejscem na rodzinny obiad, randkę z ukochaną osobą czy urodziny w gronie przyjaciół. A w środku? Ciepły wystrój, przestronne wnętrze i tematyczne dodatki. Zimą można tu ogrzać się przy kominku, a latem wsłuchać się w śpiew ptaków i spędzić czas na letnim tarasie.

Czytaj także: Golonka - rarytas polskiej kuchni. W tych restauracjach wiedzą, jak ją podawać

Na talerzu zaś tradycyjna kuchnia myśliwska oparta na sezonowych produktach i wykorzystująca nowoczesne techniki. Specjalnością lokalu jest dziczyzna. Zjemy tu takie rarytasy jak tatar z jelenia, zupa myśliwska, pierogi z dziczyzną, gołąbki czy gulasz z dzika.

  • Brat Łata
  • Brat Łata
  • Brat Łata
  • Brat Łata
  • Brat Łata

Brat Łata: leśny klimat



Do tej restauracji nie sposób trafić przypadkiem, "z ulicy". Brat Łata skrywa się bowiem w cieniu drzew, tuż przy sopockim Stadionie LeśnymMapka. To idealne miejsce dla wszystkich tych, którzy kochają Sopot, ale wolą uciec przed zgiełkiem Monciaka. Tutaj znaleźć można spokój, odprężenie i polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie.

Nazwa restauracji to określenie dotyczącego kogoś poczciwego, serdecznej osoby o łagodnym usposobieniu, która łatwo nawiązuje kontakt, umie odnaleźć się w każdym środowisku i chętnie zawiera nowe znajomości. I to wszystko odnaleźć można w atmosferze tego miejsca. W dodatku ściany sopockiej restauracji zdobią inspirujące hasła oddające energię i podejście do życia właścicieli.

Jemy na mieście - sprawdź nasze recenzje kulinarne



Tutejsza kuchnia bazuje na pradawnych przepisach i produktach, ale podstawową techniką jest zmiana tekstur produktów używanych w daniach, deserach czy też drinkach. Żelifikacja, sferyfikacja, piany, liofilizacja, powietrza, zagęszczanie, sous vide, crio kuchnia (ciekły azot, suchy lód), infuzje - to wszystko jest tu na porządku dziennym. Pomidor może wyglądać jak truskawka, mieć postać galaretki, ale nadal smakować jak pomidor.

  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre

Mondo di Vinegre: romantyzm na całego



Klimatyczne, przestronne wnętrze, nienachalny wystrój, pastelowe kolory, a przede wszystkim widok na basen portowy, który możemy podziwiać dzięki ogromnym oknom. Restauracja Mondo di Vinegre znajduje się w gdyńskim porcieMapka, w historycznym budynku dawnego Dworca Morskiego, na drugim piętrze Muzeum Emigracji.

Czytaj także: Goście wybrali najlepsze restauracje. Znamy zwycięzców Restaurant Week

A co na talerzu? Tutejsza karta fantastycznie koresponduje z widokiem - oparta jest na kuchni śródziemnomorskiej i zawiera wszystko to, co związane z wodą, ale nie tylko. Wiosenno-letnie menu podzielone jest na kilka sekcji: od rybaka, od ogrodnika, od myśliwego, od babci (dania dla dzieci) i od ciastkarza. Zjemy tu m.in. tagiatelle z krewetkami i pesto z melisy, halibuta z musem z pieczonego kalafiora, bobem, chorizo, fasolką szparagową i chipsem ryżowym, tatar z daniela z żółtkiem przepiórczym, commber z królika z orkiszowym gnocchi, ossobuco z jelenia czy pierogi z wędzonym tofu.

  • Osteria Fino
  • Osteria Fino
  • Osteria Fino
  • Osteria Fino
  • Osteria Fino

Osteria Fino: bliżej gości



Nie brakuje dobrych restauracji skrywających się w dzielnicach Trójmiasta. Do taki należy Osteria Fino. Gdyński lokal został otwarty w 2018 roku w samym sercu Gdyni, ale po pewnym czasie został przeniesiony na ul. StarodworcowąMapka. Jak mówią właściciele, chcieli być bliżej swoich gości, by ci mogli wpaść na obiad po drodze z pracy czy wyjść na dobrą kolację bez potrzeby dojeżdżania do centrum miasta.

Osteria to z włoskiego "nieformalna restauracja" i taka w zamyśle jest tutejsza kuchnia: swojska, ale nie przaśna. A przy tym podkręcona nutą ekstrawagancji. W wiosennym menu znajdziemy m.in. tatar wołowy podawany z botwinką, majonezem rzeżuchowym i siankiem ziemniaczanym, zupę chrzanową z wołowiną i puree ziemniaczanym, stek z golonki czy pierożki z kaczką.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (42)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane