• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tatar w Trójmieście - gdzie, jak i za ile?

Joanna Skutkiewicz
24 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Tatar podawany w restauracji Serwus. Tatar podawany w restauracji Serwus.

Tatar to jedna z tych potraw, wobec której trudno pozostać obojętnym. Nie codziennie jemy przecież potrawy, których głównym składnikiem jest surowe mięso. Miłośnikom tego dania oraz wszystkim tym, którzy postanowią spróbować, restauracje w Trójmieście zaoferują tatar wysokiej jakości na wiele różnych sposobów.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Czy lubisz jeść tatar?

Tatar, inaczej befsztyk tatarski, może kojarzyć nam się z ekskluzywną przystawką w wykwintnym lokalu lub podawaną podczas ważnych imprez okolicznościowych. W towarzystwie surowego żółtka jajka, ogórka kiszonego i kieliszka wódki bywa z kolei "brutalną" przekąską dla kulinarnie nieustraszonych.

Głównym składnikiem tatara jest skrobane, drobno siekane lub mielone mięso, najczęściej z udźca, szynki, polędwicy lub ligawy. Coraz więcej szefów kuchni eksperymentuje z tatarem i przyrządza go z mięsa innych rodzajów, w tym z ryb, a nawet bez dodatków zwierzęcych.

Serwis doliczany do rachunku w restauracji - tak czy nie?



Warto również wiedzieć, że pod względem wartości odżywczych tatar może być naprawdę dobrym wyborem. Ze względu na brak obróbki termicznej mięso zachowuje białko najwyższej jakości. Tatar w klasycznym wydaniu, czyli z mięsa wołowego, zawiera też pokaźne ilości kreatyny, tauryny i karnityny, które wspomagają regenerację i pracę mięśni, także mięśnia sercowego.

Czy warto spróbować tatara? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Jedno jest pewne: jeśli przekonamy się do tego dania, możemy przygotować się na prawdziwe tournée po trójmiejskich lokalach. Szefowie kuchni wspinają się bowiem na wyżyny swojej kulinarnej wirtuozerii.

  • Tatar wołowy serwowany w restauracji Fino w Gdańsku.
  • Tatar z arbuza jako alternatywa dla wegetarian i wegan.

Tatar na różne sposoby



- We wszystkich restauracjach z rodziny Fino w menu zawsze można znaleźć tatar wołowy, lecz w każdej różni się on dodatkami - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni restauracji Fino. - Dla przykładu w Gdańsku jest to siekany tatar z polędwicy wołowej podany z ogórkami małosolnymi, wędzonym majonezem szczypiorkowym, piklowanymi kurkami i chipsem z pomidora, w Gdyni można zjeść z tatar z bavetty z wędzonym majonezem, panettone i siankiem ziemniaczanym. Z kolei w Sopocie serwujemy grubo siekany tatar z polędwicy wołowej ze smażonymi aterynkami, majonezem lubczykowym oraz tartym żółtkiem.
- W Sopockim Fino Noir mamy również alternatywę dla wegan, chociaż mięsożercy również się w nim rozkochali: jest to tatar z arbuza w towarzystwie wegańskiego majonezu szczypiorkowego, piklowanych kurek i sianka ziemniaczanego - dodaje Koprowski.
  • Tatar w klasycznej wersji serwowany w restauracji Oberża86.
  • Tatar w klasycznej wersji serwowany w restauracji Oberża86.

Tatar w wersji klasycznej



Wiele lokali wciąż trzyma się tradycyjnej receptury na tatar. Ewentualne eksperymenty dotyczą tu poszukiwania składników jak najwyższej jakości, a nie samego składu dania.

- W karcie posiadamy ręcznie drobno siekany tatar z polskiej polędwicy wołowej - mówi Marta Ciomek z restauracji Oberża86 w Gdyni. - Podawany jest z marynowanymi kurkami, drobno siekaną cebulą i ogórkiem konserwowym oraz żółtkiem z kurzego jaja. Wszystkie składniki podane są osobno, aby goście mogli sami je wymieszać według własnego gustu.

Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny



Po pierwsze: wołowina



Pośród trójmiejskich restauracji daje się dostrzec wyraźną tendencję na serwowanie tatara z mięsa siekanego, nie mielonego. Według szefów kuchni podnosi to jakość i walory smakowe przystawki.

- Nasi goście mają okazję spróbować tradycyjnie przyrządzonego tatara, serwowanego w nowoczesnym wydaniu - zachęca Jonasz Jasiński, szef kuchni w restauracji Serwus w Gdyni. - To, co wyróżnia nasz tatar, to mięso siekane, a nie mielone. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo delikatną strukturę mięsa. Aby nie przyćmić smaku mięsa, lecz podkreślić jego walory, dodajemy do niego korniszony, cebulę szalotkę confitowaną, majonez chrzanowy, cebulę prażoną, sianko z pora, warzywa sezonowe małosolne oraz żółtko sous vide. Cebula w różnych postaciach, por czy chrzan w postaci majonezu są tu dla uzyskania większej wyrazistości dania.
- Nie da się również ukryć, że tatar po prostu lubi kiszonki - dodaje Jasiński. - Stąd pojawia się w naszym tatarze kalafior, marchew i brokuł małosolny. Natomiast kremowe żółtko sous vide łączy wszystkie składniki i smaki. W tradycyjnym tatarze żółtko jest surowe, jednak dbając o bezpieczeństwo gości, nasze żółtko jest gotowane w niskiej temperaturze.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.
  • Tatar serwowany w restauracji Petit Paris w Sopocie.

Składniki najwyższej jakości



- Od 16 lat serwujemy w naszej restauracji tatar wołowy przygotowany według tradycyjnej francuskiej receptury - zapewnia Philippe Abraham z restauracji Petit Paris w Sopocie. - Nasz tatar składa się tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej - nie wybieramy innych części wołowych, takich jak zrazówka lub ligawa. Tatar wołowy składa się z 12 składników, z czego w porcji znajduje się 20 proc. samych dodatków, reszta to czysta polędwica wołowa. W naszej karcie zawsze znajdziemy dwa rodzaje tatara. Drugi to tatar rybny lub warzywny według sezonu i dostępności produktów. W aktualnej karcie menu mamy tatar z czerwonego tuńczyka, sos sojowy, awokado, oshinko i z papryczką chilli.

Muzyka na żywo w trójmiejskich lokalach. Lato 2021



Tatar na nietypowo



Możemy także spróbować potrawy, która zaskoczy nie tylko nasz zmysł smaku, ale i wzroku - siekanej wołowiny z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga.

- To nietypowa odsłona tatara w interpretacji Marcina Popielarza: tatar wołowy podawany na konfiturze z cebuli, pokryty carpaccio - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager w restauracji Biały Królik w Gdyni. - Wyróżnia go niestandardowe połączenie z papryką (rouille paprykowe i majonez z wędzonej papryki), która dodaje pikanterii i charakteru daniu. Serwowany jest z wędzonym kawiorem z pstrąga, który zaskakująco komponuje się ze smakiem tatara i pozostawia lekko słony i dymny finisz na podniebieniu. Struktury daniu dodaje kruche ciasteczko.
Siekana wołowina z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga Siekana wołowina z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga

Ile zapłacimy za tatar?



Ceny za tatar w trójmiejskich restauracjach są zróżnicowane. W restauracji Fino za tatar wołowy zapłacimy 34 zł. W Oberża86 ten rodzaj przystawki kosztuje 39 zł, a tatar z marynowanego śledzia 20 zł. W Serwusie zjemy tatar za 42 zł, w Petit Paris za 32 zł, a w Białym Króliku za 35 zł.

To, rzecz jasna, niejedyne lokale w Trójmieście, które z przyjemnością ugoszczą nas tatarem. Ten rodzaj dania możemy zjeść również m.in. w gdańskiej restauracji Chleb i Wino. Za tatar wołowy i tatar z łososia zapłacimy po 29,90 zł, a za tatar z łososia i awokado 31,90. Śliwka w kompot zaserwuje nam tatar z polędwicy wołowej w cenie 36 zł, a w bistro Białe Wino i Owoce w Gdyni zapłacimy za tę przekąskę zaledwie 11 zł.

Miejsca

Opinie (158) ponad 10 zablokowanych

  • Tatar jest w lidlu... (1)

    kosztuje niewiele, do tego jako, cebula i pieprz... nie musze iść do knajpy, by dali mi jakiś zleżłały szajs

    • 1 1

    • Tak i do tego otrzymasz darmowo cała tablice Mendeleyewa

      • 1 1

  • Corezze

    • 0 0

  • W biedronce 5-6 zl (3)

    do tego bulka 80 groszy dobra i za 6-7 zl plus jakies warzywka wiec 8 zl mamy wyzerke na dwie osoby

    • 3 8

    • dobra bułka w Biedronce hahhahah i dobrę mięso hahhaahha co za desperat (2)

      nic dziwnego że 70% ma nadwagę .......

      • 0 1

      • Bułki z biedry są smaczniejsze niż te

        Beznadziejne drożyzny z piekarni

        • 0 0

      • Mniejsza o nadwagę, o wątrobie pomyśl

        • 0 0

  • Najlepszy to taki w domu, swiezo posiekany :)
    Zamawiamy tatara prawie zawsze, kiedy jest dostępny w menu. Powiem szczerze, że najsmaczniejszy jedliśmy w Pomelo Bistro (wersja nowoczesna). Tradycyjny smaczny zjemy w Villa Eva.

    • 0 0

  • nie ma Punktu Gdynia? aż dziwne

    czyli reszta opłaciła sie w artykule?

    • 0 0

  • Tatar w formie klasycznej:polędwica wołowa, żółtko, ogórek i cebula (1)

    powinien być chroniony, aby ta otyła egzaltowana osoba ze sztucznymi lokami nie mogła się nad nim pastwić.

    • 68 5

    • i pewnie pojdziesz raz do roku do knajpy i tak tatara nie zamowisz buhahaha znawcy

      • 1 4

  • Słuchaj Joanno, (1)

    tatar to mięso z polędwicy wołowej, żółtko, ogórek i cebula nic mniej i nic więcej. Żądnych kaparów, oliwek, oliwy i kurek. Mięso podaje się NIE przyprawione, tak jak napisałaś, plus dla ciebie. Mięso przyprawia każdy wedle swojej modły. Dobra polędwice radze jeść bez dodatków.
    Czy polędwica ma być siekana czy mielona, to wszystko jedno. Najpóźniej po kilku kęsach masz wszystko w jamie ustnej i zaczyna się proces przekazywania smaku do receptorów smaku.
    Piszesz: w towarzystwie surowego żółtka jajka, ogórka kiszonego i kieliszka wódki bywa z kolei "brutalną" przekąską dla kulinarnie nieustraszonych. Ale tak kiedyś było u Kubickiego nad Motławą. Pozdro Joanno. Dzięki za ciekawy artykuł.

    • 13 1

    • tatar w Kubickim dalej klasa wiec?

      a czemu narzucasz wszystkim swoją wizje? na tym polega sztuka kulinarna eksperymentuj a otworzysz się na nowe smaki

      • 0 0

  • Najlepszy tatar jest u Wuja (1)

    zwłaszcza po imprezie na kaca

    • 0 2

    • u wuja pokazało brak klasy haha

      polecam grupe fb gdzie zjeść w trojmiescie

      • 1 0

  • Tatar (5)

    Przepraszam ale za 40 - 45 zł mam pół kilograma świeżej polędwicy wołowej ! I z tej ilości zrobię 4 dobre porcje . Nie przepłacam restauratorom w ich wybujałych cenach !

    • 18 2

    • to zrób juz widze jak robisz

      • 1 1

    • (3)

      Skoro myślisz, że polędwica wołowa w aldiku, czy innym lidlu, po 80-90 zł kg jest świeża, znaczy że nigdy jej nie kupiłeś.

      • 3 7

      • (1)

        Tak drogo? Na hali jest po 40-50zł/kg

        • 2 2

        • Chyba ligawa :)

          Polędwica 120-150 zł/kg (nie sezonowana)

          • 5 0

      • Tak, ale piszę o tym jakbym oszczędzał pieniądze gdybym je umiał zarobić ! A restauratorom nie przepłacam !!!

        • 3 0

  • Szafarnia 10 jest zamknięta (1)

    I to od kilku miesięcy. Więc tatara tam nie zjemy.

    • 6 0

    • ale wtopa autorka od siedmu bolesci

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane