• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test Smaku: Eliksir efektowny, ale nie oczarował

Beata Testsmaku
20 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test Smaku: niebanalne i smaczne Dwie Zmiany

W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy Eliksir w Gdańsku. Ostatnio pisaliśmy o Vertigo w Gdyni. Za dwa tygodnie w środę opiszemy restaurację Ocneba w Sopocie (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt.



Eliksir powstał niedawno na terenie gdańskiego Garnizonu, gdzie otwiera się ostatnio wiele nowych lokali. Niebawem zobaczymy kolejne premiery. Co ciekawe, każde miejsce jest inne, z innym rodzajem kuchni, z różnymi pomysłami aranżacyjnymi. Takiej restauracji jak Eliksir wcześniej w Gdańsku nie było - ze znanym, utalentowanym szefem kuchni (Paweł Wątor), z ekskluzywnym wnętrzem, z nie byle jaką, przemyślaną kartą dań i koktajli. Moje oczekiwania wobec tego miejsca były ogromne. Liczyłam wyłącznie na pomruki zadowolenia, feerię smaków i aromatów. I na brak gaf. Liczyłam po prostu na pełen sukces, na bogactwo wrażeń i niezapomnianych emocji.

Wnętrze jest bardzo efektowne, bogate, ekskluzywne. Na pewno wydano na jego aranżację krocie. Wszystko jest z "najwyższej półki", nie ma tutaj prostych i tanich rozwiązań. Każdy element dopracowano w najdrobniejszym szczególe: od ścian i mebli, przez bar, oświetlenie czy dekoracje okien, po zastawę, sztućce i szkło. Przepych na całego, ale w dobrym guście. To wnętrze miało robić wrażenie na każdym, kto tutaj wejdzie. I cel został w pełni osiągnięty.
 
Menu w Eliksirze zmienia się często. Obecnie można wybierać pośród wiosennych propozycji. Nie próbowaliśmy potraw z poprzedniego menu, ale od bywalców wiem, że na początku było smaczniej. Sprawdziliśmy i piszemy o naszych wrażeniach.

W Eliksirze kultywuje się food pairing, czyli ideologię, która polega na odpowiednim łączeniu walorów smakowych potraw z odpowiednio dobranymi do nich napojami. Przy każdej potrawie znajduje się propozycja koktajlu, która ma uatrakcyjnić, wzmocnić i wzbogacić smak dania.

Zamówiliśmy:
- consomme wołowe (15 zł);
- tatar z polędwicy wołowej (15 zł);
- śledzia (15 zł);
- koktajl Cucamberland (16 zł);
- smażonego dzikiego łososia (42 zł);
- koktajl Spice me up! (18 zł);
- duszoną gicz jagnięcą (59 zł);
- domowe frytki (7 zł);
- sos berneński (5 zł);
- rabarbar gotowany sous-vide (18 zł);
- wino Casas Patronales Reserva Carmenere (16 zł/kieliszek);
- wino Carparzo Charodonnay Toscana (12 zł/kieliszek).

Zaczęliśmy od oczyszczenia naszych kubków smakowych wodą pomidorową z pianą z kopru. Interesująca i spełniająca swoje zadanie propozycja.
 
Consomme wołowe szybko wystygło na zimnym talerzu. Niestety nie było tak esencjonalne, jak można by się tego spodziewać. Na szczęście pierożki z wędzonym mięsem z żeberek uratowały bulion, były bez zarzutu. Pyszny, wyrazisty farsz, nie za grube i miękkie ciasto. Myślę, że braki w serwisie mogły wynikać z nieobecności szefa kuchni. Chociaż w sumie nie można usprawiedliwiać takich niedociągnięć w miejscu, które ma ambicje, by znaleźć się w czołówce najlepszych restauracji w Trójmieście.

Kolejna przystawka, na którą się zdecydowaliśmy, to tatar z polędwicy wołowej z Pniew. Doprawiono go kaparami, ogórkiem, szalotką i natką pietruszki. Całość podano z lodami musztardowymi, plastycznym żółtkiem i żytnim tostem melba. Niektórym na pewno będzie przeszkadzał fakt, że mięso wymieszano z dodatkami już przed podaniem. Dla wielu osób celebracja tatara to właśnie samodzielne dozowanie poszczególnych składników. Całość w porządku, z przyjemnym pikantnym finiszem. Świetne, wytrawne lody musztardowe z wyraźnie wyczuwalnymi ziarenkami gorczycy.

Śledzia nigdy nie mogę sobie odmówić. W Eliksirze został zamarynowany w soku i occie jabłkowym, anyżu, goździkach i soku z limonki. I to było czuć w każdym kawałku - miał interesujący korzenny aromat. Podano go z piwnym ciastkiem, piklowaną marchwią i cebulą oraz ze świeżo startym chrzanem, kwaśną śmietaną i oliwą rozmarynową. Ta przystawka smakowała mi najbardziej. Wszystkie składniki były odpowiednio wyważone, tak samo ważne w tworzeniu całej kompozycji. Do śledzia zamówiłam koktajl, który specjalnie dobrano do tej przystawki. Wódkę połączono z kordialem ogórkowo-imbirowym z dodatkiem kolendry i mięty. Faktycznie do śledzia doskonały. Lekki, rześki, orzeźwiający i nie za słodki.
 
Miłośnicy ryb nie oszaleją w Eliksirze z zachwytu, bo do wyboru są same klasyki, czyli łosoś i dorsz. Zdecydowałam się na łososia, którego smażono od strony skóry, jednak - jak dla mnie - zbyt krótko. Kompresowany ogórek ze śmietaną to po prostu mizeria, ale zamiast plasterków była kostka. Rzodkiewkę poddano obróbce sous-vide, co zmieniło jej fakturę, ale nie nadało żadnych wysublimowanych walorów. Danie uratował sparowany z nim koktajl. Tak być nie powinno, ale z tego zestawu to właśnie rum z kurkumą, ananasem i limonką był naprawdę ciekawy.

Mięsne propozycje w karcie są zdecydowanie bardziej interesujące. Zdecydowaliśmy się, po sugestii kelnera, na duszoną gicz jagnięcą, podaną na puree z gruszki i grochu (bardzo ciekawy smak, struktura puree mogłaby być bardziej aksamitna, ale to moje osobiste preferencje). Mięso było miękkie, z łatwością odchodziło od kości, smak również niczego sobie. Zamówiony przez nas dodatkowo sos berneński nie zrobił wrażenia. Domowe frytki (zamówione dodatkowo) były całkiem do rzeczy. Uśmiałam się z formy podania, bo w podobnych metalowych wiaderkach rosną zioła w mojej kuchni. Reasumując: danie smaczne, może bez kulinarnych szczytów i z drobnymi niedociągnięciami, ale przy większym zaangażowaniu może to być doskonała potrawa.

Na koniec zamówiliśmy deser. Widzicie na zdjęciach ten rabarbar, który po dotknięciu łyżką stawia zdecydowany opór? Tak, był bardzo twardy, łykowaty, źle przygotowany. Sądzę, że to chyba jeszcze nie jest odpowiedni czas na to warzywo. Zdecydowanie lepiej pasowałby tutaj widelec i ostry nóż - łatwiej byłoby pokroić tę kompozycję. Lody jogurtowe również były nieudane. Chciałam zapomnieć o tym deserze i zamówić jakiś inny, który znajduje się w ofercie Eliksiru, ale gdy zobaczyłam propozycję creme brulee, to odechciało mi się próbować już czegokolwiek. Creme brulee? Naprawdę aż tak brakowało pomysłów?

Muszę przyznać, że po wyjściu z restauracji miałam trochę zawiedzioną minę. Może miałam zbyt wysokie oczekiwania? W miejscach, po których nie spodziewam się niczego innego niż perfekcja, zwracam uwagę na wiele detali. Eliksir jest niewątpliwie ciekawym miejscem, jedzenie jest na poziomie więcej niż zadowalającym, niestety do zachwytów brakuje sporo. Może kolejna karta będzie ciekawsza, smaczniejsza, bardziej dopracowana? Na pochwałę oczywiście zasługują świetne koktajle i ich sparowanie z daniami, przyjemna selekcja muzyki jazzowej oraz bardzo dobre wina.

Ocena: 4.6

Cykl "Test Smaku" powstaje we współpracy z serwisem testsmaku.pl. Odwiedzając restauracje, bez zapowiedzi i na własny koszt, chcemy prezentować szczere spojrzenie na trójmiejską gastronomię. Doradzimy, gdzie warto się wybrać, a które miejsca omijać. Nowa recenzja co drugą środę!
Beata Testsmaku

Miejsca

Opinie (127)

  • Kapary i natka pietruszki w tatarze wołowym to jakieś nieporozumienie. (4)

    i do tego sami już wymieszali durnie. Już po tej przystawce widać, że nie znają się na smaku.

    • 20 7

    • Tatar (1)

      Bardzo często tatar się podaje już zmieszany. Skoro restauratorzy znają się na smaku to jest on na pewno bardzo dobrze doprawiony. Kapary- przynajmniej coś nowego a nie cebula ogórek i grzybki... Brawo

      • 4 15

      • Ty po prostu jesteś pelikanem, który wszystko łyka

        i restauratorów masz za znawców smaku, bo nie masz ani własnego smaku ani zdania. Taka życiowa parówa z ciebie do sterowania przez każdego i poddająca się wszystkiemu. Fee

        • 7 3

    • Po to się idzie do restauracji żeby spróbować tego czym kucharz chcę się z nami podzielić.

      Kapary są bardzo częstym i dość typowym składnikiem tatara (nie rozumiem skąd to poruszenie). Są gusta i guściki - ja wolę jak mi kucharz poda swoją wersję tatara - jak mi będzie smakowała to wrócę. Sam mogę sobie zrobić w domu!

      • 3 0

    • hehehehe chyba nie każdy wyczuł tu sarkazm ;)

      • 1 0

  • Podoba mi się ta zmiana tytułu na łagodniejszy. (1)

    Czyżby telefon stąd lub stamtąd?

    • 22 0

    • Faktycznie, "brak zachwytów" jak widać nie zachwycił właścicieli

      ale posmarowali i już jest lepiej.

      • 11 0

  • Miłe zaskoczenie

    Wnętrza piękne, dania przeciętne ale na duży plus ich cena - ceny o dziwo bardzo przystępne

    • 7 11

  • paznokcie (1)

    Pani Beacie chyba potrzebna kosmetyczka bo za paznokciami tez jest niesmak

    • 27 8

    • Ot jaki spostrzegawczy

      • 3 2

  • ten śledż jest najlepszy za 15 zł, chyba nawet 1 filet to nie jes :)

    • 12 2

  • ??? (1)

    nie ma to jak Syrenka we wrzeszczu , tanio i smacznie do tego miłe panie serwujące dania :) czasem owszem tłok, ale zawsze można się do kogoś przysiąść. Mam wrażenie że teraz wszystkie knajpy projektuje ta sama osoba w całym Trójmieście, na jedno kopyto wszystko . Zero indywidualizmu poza paroma wyjątkami, a ceny cóż ....

    • 17 1

    • Ja również

      uwielbiam bary mleczne. Moim faworytem jest bar słoneczny w Gdyni, zawsze pyszne domowe jedzonko. Kupuję często również na wynos i mrożę w domu i mam doby obiadek jak mi się nie chce gotować ;)

      • 5 0

  • ten lokal to raczej nie restauracja a DRINK BAR (3)

    Byłem w elixirze na drinkach.
    są świetne. Karta drinków zrobiona z pomysłem. Same drinki z ciekawą kompozycją smaków.

    szczerze powiedziawszy nie przyszło mi do głowy aby potraktować to miejsce jako typową restaurację. Ten lokal to naprawdę swietne % napoje ;-) , barmani robią też bardzo dobre napoje bez procentów.

    pani od recenzji chyba nie "skumała" jalki jest profil działaności tego lokalu ;-)
    ten wieeelki bar nie dał do myślenia że to nie klasyczna restauracja?

    • 31 7

    • (2)

      To chyba Ty nie zrozumiałeś, że autorka opisuje jedzenie a nie drinki. To jest także restauracja i każdy kto tutaj przyjdzie zjeść a nie pić będzie miał okazję zjeść to co przedstawiono w artykule. Podziwiam i szanuję autorkę, że pisze jak pisze. Byłem w Eliksirze i również uważam, że mają najlepszy Bar w 3city, wróciłem innego dnia na obiad i było średnio. Autorka takim właśnie artykułem podniesie jakość przyszłej karty, tego miejsca. Aby było idealne.

      • 12 3

      • zrozumiałem zrozumiałem ;-)

        można robić test smaku sałatek w Mc Donalda ale.. to lokal znany z fast foodu, tutaj mamy lokal nastawiony na drinki i właśnie te drinki powinny podlegać testowi smaku

        • 5 2

      • Najwidoczniej zadowala Pan się recenzjami na poziomie swojej wiedzy o kuchni i gotowaniu, niestety osoba, która zajmuje się tym zawodowo powinna reprezentować trochę wyższy poziom wiedzy, na podstawie, której będzie miała prawo kogoś oceniać i pisać o nim, a tak wpisuje się we wszechobecny hejt, nie odstając od niego poziomem. Po kilku tekstach tutaj zamieszczonych byliśmy sprawdzić miejsce i mieliśmy z goła odwrotne doświadczenie.

        • 6 4

  • (1)

    porcje dla anorektykow

    • 10 3

    • Nie zgadzam się

      dla anorektyków stanowczo za duże ;)

      • 5 1

  • Od jakiegoś czasu Pani Beatka już nie pisze, że sama płaci za wyżerkę :)

    Jak czytam te recenzje, a czytam od roku, to mam wrażenie, że Pani Beata ma problem ze samą sobą najbardziej. W tej recenzji na przykład dostrzegam biedną dziewczynkę, tupiącą nóżką, która nie dostała tego czego chciała...toż to miała być Sztuczka 2 itp (koment z facebooka). Recenzje, którym brak obiektywizmu, wiedzy z zakresu dziedziny, o której pisze. Z każdymi nowymi wypocinami coraz gorzej.
    Sodówka odbiła do głowy jak widać, nowe przyjaźnie, może przez nie nie potrafi być już Pani obiektywna?

    • 13 9

  • Byłem widziałem wiec wiem (6)

    Jedzenie jest total ogień a koktajle klasa światowa! W dodatku ceny sa chyba najniższe w tego rodzaju miejscu w Polsce! piszecie tu w taki sposób bo jesteście typowymi zjadaczami pierogów z baru mlecznego. To nie jest miejsce dla was wiec miłego hejtowania, chociaz tyle możecie :)

    • 25 19

    • Panie właścicielu, takimi wpisami to nie zyska Pan klientów

      • 16 10

    • Głos zabrał w końcu szef kuchni. Wszyscy na to czekali. Długo kazał Pan nam czekać na słowo komentarza. Dziękujemy.

      • 12 7

    • Panie Gościu ,,Normalny''

      nie obrażaj tu proszę innych uczestników forum.

      • 8 2

    • Gościu

      a co ty masz do pierogów z baru mlecznego ???. Są pyszne !!!

      • 8 1

    • Nie byłem...tak jak 99% tu piszących (1)

      Więc z chęcią przeczytałem.
      Łapka w górę

      • 7 1

      • Łapka w górę

        ogonek w dół ;)

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane