• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Keto, wegańskie, mięsne i bezglutenowe. Nietypowe pączki na tłusty czwartek

MM
15 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (97)
Nie tylko z różą. W tłusty czwartek w trójmiejskich cukierniach, piekarniach i innych lokalach znajdziemy pączki wypełnione autorskimi kremami, wegańskie czy z mięsem. Nie tylko z różą. W tłusty czwartek w trójmiejskich cukierniach, piekarniach i innych lokalach znajdziemy pączki wypełnione autorskimi kremami, wegańskie czy z mięsem.

Jedni stawiają na tradycję, staropolskie receptury i smak dzieciństwa, czyli klasyczne nadzienia, takie jak domowa konfitura różana czy powidła śliwkowe. Drudzy chcą spróbować czegoś nietypowego, czego nie dostaną na co dzień. Krem czekoladowy, budyń, adwokat są już na tyle oklepane, że nie zaskoczą nikogo. Dziś pączki wypełnia się autorskimi kremami, eksperymentuje z ciastem czy powraca do nadziewania mięsem.



Test pączków. Gdzie są najlepsze w Trójmieście? Test pączków. Gdzie są najlepsze w Trójmieście?

Jakich pączków najchętniej byś spróbował(a)?

Nie taki pączek słodki, jak go malują



Oblicze pączka zmieniało się przez lata. Pierwsze wypieki tego typu znane były już w starożytności i początkowo podawano je wyłącznie na słono. Słodka wersja pojawiła się za sprawą kuchni arabskiej. Podobnie było w Polsce - pączki zostały deserem dopiero w XVI wieku. Wcześniej były wyłącznie wytrawne - nadziewane słoniną lub podawane ze skwarkami.

Dziś coraz częściej wraca się do tej tradycji. Carmnik z okazji tłustego czwartku przygotowuje pączki w dwóch wytrawnych wariantach: klasyk z wołowiną, dżemem z bekonu i sosem serowym oraz wege z ziemniakami hindi, sosem serowym, pesto z kolendry i mięty i masala keczupem. Pączki dostępne będą w sprzedaży do niedzieli. Cena: 37 zł.

Carmnik przygotowuje wytrawne pączki w dwóch wariantach: z wołowiną i wege. Carmnik przygotowuje wytrawne pączki w dwóch wariantach: z wołowiną i wege.
Wytrawne pączki w tłusty czwartek znajdziemy też w Łąka Barze. Również i tu będą one dostępne w dwóch wariantach: mięsnym z szarpaną wołowiną, mascarpone, sriracha, mixem ziół, wędzonym cukierem, mango i yuzu dżemem oraz wegańskim z mięsem z orzechów, tofu kremem, sriracha, mixem ziół, wędzonym cukrem, mango i yuzu dżemem. Pączki będą sprzedawane od godz. 12 w bardzo limitowanych ilościach.

Słodko-słone pączki ma też Falla. Pączko-burgery zawierają szarpaninę z jackfruita, cheddar, prażoną cebulkę w glazurze, ogórek piklowany, marchewkę piklowaną, sos paprykowy i fryty z serem do tego.


Pączki na słodko - klasyka gatunku



Wszyscy znamy pączki z marmoladą, powidłami, nadzieniem różanym, oblane lukrem albo obsypane cukrem pudrem. Z okazji tłustego czwartku niektóre trójmiejskie cukiernie pozwalają sobie na odrobinę szaleństwa i przygotowują pączki w nietypowych smakach.

W tegorocznej ofercie Łąka Baru znajdziemy pączki z pistacjowym kremem na bazie znanego tu sernika z polewą pistacjową i kruszonymi pistacjami z solą, malinowe z różą w posypce malinowej ze strzelającym cukrem, yuzu - curd z opalaną włoską bezą i skórką cytrynową, z kremem waniliowym, konfiturą truskawkową z prosecco, posypką truskawkową z cukrem strzelającym oraz wegańskie z masła orzechowego z bananem, galaretką porzeczkową, solonymi orzechami ziemnymi i kolorową posypką i wegańskim ganachem czekoladowym z karmelem miso, polewą czekoladową z ciemna soją i chrupiącymi kuleczkami.

Pistacja zdecydowanie rządzi w tym roku. Również w Kaiser Patisserie w tłusty czwartek będą sprzedawane pączki z nadzieniem pistacjowym, a także z konfiturą różano-malinową, z waniliowym kremem Patisserie oraz z kremem karmelowym i giandują z orzecha laskowego.

W Bosko w tłusty czwartek pojawi się specjał, którego spróbować można tylko raz w roku. Puszysty pączek z lodami w cenie 12 zł. W lokalu czekać będą również klasyczne pączki w cenie 6,5 zł.

  • Wypełnione po brzegi autorskimi kremami i konfiturami pączki będą dostępne w tłusty czwartek w cukierniach Kaiser.
  • Wypełnione po brzegi autorskimi kremami i konfiturami pączki będą dostępne w tłusty czwartek w cukierniach Kaiser.
  • Pączkolody serwuje w tłusty czwartek Bosko.

Pączki wegańskie, bezglutenowe i keto



W Fit Cake w tłusty czwartek znajdziecie pączki keto, low carb, a także wegańskie. M.in. keto pączki z marmoladą truskawkową i polewą biała czekolada lub chałwowe (10 zł), keto pączki pistacjowe (12 zł), keto donuty a'la oreo (10 zł), keto wegańskie minipączusie (16 zł/5 szt.), donuty ze słonym karmelem (10 zł), wegańskie pączki z batatów (10 zł), pączki z fit-nutellą (10 zł) czy pączki z konfiturą z pigwy i polewą biała czekolada (10 zł).

- Jednego możecie być pewni - wszystkie z nich są bezglutenowe, bez dodatku cukru i obłędnie pyszne! - zapewnia nie-cukiernia.
  • Pączki bez glutenu, bez cukru, keto i wegańskie przygotowuje Fit Cake.
  • Pączki bez glutenu, bez cukru, keto i wegańskie przygotowuje Fit Cake.
  • Pączki bez glutenu, bez cukru, keto i wegańskie przygotowuje Fit Cake.
W wegańskich, naturalnych wypiekach bez cukru specjalizuje się cukiernia Bez cukrzenia. W tłusty czwartek znajdziecie tu pączki bez cukru i laktozy, wegańskie, w 100 proc. orkiszowe, przygotowywane tylko z naturalnych składników, w dodatku pieczone - nie smażone. Wszystkie nadzienia również powstają od podstaw. W tłusty czwartek do wyboru będą pączki z nadzieniem wiśniowym, truskawkowym, słony karmel oraz czekoladowo-orzechowym. Cena: 10 zł.

Tłusty czwartek i sposoby na Tłusty czwartek i sposoby na "spalanie" kalorii

  • Pieczone, nie smażone pączki znajdziemy w cukierni Bez cukrzenia.
  • Pieczone, nie smażone pączki znajdziemy w cukierni Bez cukrzenia.
  • Pieczone, nie smażone pączki znajdziemy w cukierni Bez cukrzenia.
  • Pieczone, nie smażone pączki znajdziemy w cukierni Bez cukrzenia.
Pieczone, niesmażone będą też pączki w piekarni Nowy Chleb. Wybierać będzie można spośród czterech smaków: róża z wiśnią, curd cytrynowy przełamany wanilią, orzech laskowy oraz pistacja. Wszystkie wegańskie, z ciasta o krótkim, naturalnym składzie. Cena: 12 zł.

Wegańskie pączki na tłusty czwartek przygotowuje też Avocado. W ofercie będą pączki: słony karmel w polewie mleczna czekolada, jabłko-mango z cukrem pudrem, ze śliwką w polewie czekoladowej oraz z nadzieniem różanym i cytrusowym lukrem. Wszystkie w cenie 11 zł.

Restauracje z kuchnią wege


W Must Bake wegańskie będą pączki z rokitnikiem (poza tym cukiernia będzie miała jeszcze tradycyjne pączki z nadzieniami o smaku: malina-róża, pistacja i marakuja).

Wegańskie pączki przygotowuje też Faloviec. Dostępne będą w dwóch wariantach: w polewie czekoladowej z nadzieniem śliwkowym lub w lukrze ze skórką pomarańczową i z nadzieniem różanym. Cena: 8,50 zł.

  • Umam na tłusty czwartek przygotowuje profiterole.
  • Umam na tłusty czwartek przygotowuje profiterole.
  • "Niepączki", czyli profiterole od Le Delice.

Pączkowe inspiracje z całego świata



Pączki znane są na całym świecie. Włosi mają swoje bomboloni, Hiszpanie churros, Francuzi beignets, a Amerykanie donuty.

W Umam od lat w tłusty czwartek królują wywodzące się z Francji profiterole, czyli parzone ciasto pieczone pod maślanym, kruchym dyskiem, który nadaje "pączusiom" niezwykłą chrupkość. Ciastka napełnione są kremem w trzech smakach do wyboru: waniliowym, mango lub słony karmel.

Profiterole w tłusty czwartek będzie również miała cukiernia Le Delice. Ciasteczka dostępne będą w pięciu smakach: mango-marakuja, wanilia, czekolada, pistacja oraz wiśnia ze śmietanką.

  • Eklerownia przygotowuje na tłusty czwartek donuty.
  • Eklerownia przygotowuje na tłusty czwartek donuty.
  • Eklerownia przygotowuje na tłusty czwartek donuty.
Z kolei Eklerownia tego dnia przygotowuje donuty. Ciastka wypełnione są po same brzegi kremami w czterech smakach: słony karmel, wanilia, wiśnia oraz mleczna czekolada. Koszt jednego donuta niezależnie od smaku wynosi 18 zł.

- Przypominamy, że tego dnia nie przyjmujemy zamówień i rezerwacji. Obiecujemy jednak, że będziemy piec na najwyższych obrotach, aby witrynki były pełne aż do samego wieczora! Postaramy się, żeby donuty były dostępne również w piąteczek. Kawiarnie będą działać normalnie na miejscu i na wynos, ale w witrynkach znajdziecie tylko i aż donuty - czytamy na fanpage'u cukierni.
Donuty znajdziemy też w tłusty czwartek w Marmoladzie Chleb i Kawa w opcji z m&m's, oreo lub z piankami. Oprócz tego będą też pączki z różą, budyniem, czekoladą, maliną i pistacją.
MM

Miejsca

Opinie (97) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Czy są z pieczarkami????

    • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    W tym roku pierwszy raz od dziesiątek lat nie zjem ani jednego. (11)

    Od pewnego czasu unikam cukru gdzie tylko mogę i trzeba przyznać że czuję się z tego powodu dużo lepiej niż kiedyś gdy jadłem słodycze pod różną postacią.

    • 80 19

    • To dla dzieci z Syrii ruskiej?

      • 0 0

    • (3)

      W poniedziałek zjadłem dwa, we wtorek jednego, dziś nie zjem żadnego. Upiekłem szarlotkę. Koszt - słoik jabłek 6 zł. ciasto w rolce - 5 zł. Waga0,9 kg, w cukierni szarlotka 49 zł/kg. Dziękuję bardzo i życzę smacznego piekarzowi.

      • 5 3

      • Za dużo cukru i maki kochany

        • 0 0

      • Dolicz: prąd lub gaz, wodę i ścieki, stracony czas. (1)

        To taniej wyjdzie kupno w cukierni.

        • 2 8

        • gaz, woda ,ścieki = 1 zł

          Robię dla siebie sama przyjemność

          • 4 2

    • 1 paczek żeby wspomóc piekarnie i cukiernie nie zaszkodzi. Ale fakt bez cukru i dodatkowej soli lepiej się czuje tez!!!

      • 1 0

    • Ja też nie jem od pół roku (4)

      Wcześniej miałem z dwa epizody pół roczne niejedzenia słodkiego.
      U mnie nie ma jakichś spektakularnych efektów. Liczyłem na więcej ale ja jednak miałem zdrowy tryb życia

      Z plusów to:
      - każde kolejne podejście do zostawienia słodkiego jest łatwiejsze. Pamiętam parę lat temu swoje pierwsze odstawienie słodkiego to była męka przez 2 miesiące a później i tak tylko wygrywałem wola a chęć była . Z rok temu gdy drugi raz postanowilem nie jeść to już o dziwo męka była ok 2 tygodnie .
      W sumie w wakacje na wyjeździe jakoś nie tyle się złamałem co zacząłem próbować innych smaków i znowu zacząłem na dwa miesiące. I co ciekawe , za 3 razem ciśnienie na słodkie już po paru dniach odeszło. Teraz po pół roku niejedzenia naprawdę nie mam ochoty, nie że się oszukuje. Po prostu nie mam , nie cierpię że nie jem. Że coś tracę .
      Zrobiłem to głównie dlatego że ja umiaru nie miałem. Jak jadlem to do porzygu.
      - mniej aft w ustach okazjonalnych przy jakichś przeziębieniach , mniej wyprysków na skórze w gorszych okresach
      - no i dużo większą tolerancja na głod. Kiedyś chwila bez jedzenia na głodzie już miałem jakieś zjazdy a teraz mogę poo dnia bez śniadania

      • 19 0

      • Co to za pojęcia "wędzonym cukierem" albo "mięsem z orzechów"? (3)

        Myślałem, że oczytany jestem, ale chyba świat mnie wyprzedza.

        • 15 3

        • (2)

          To taka nowomowa jak prawa mniejszości. Jaka mniejszość nie ma jakichś praw, które mają inni? Czy gej nie może ożenić się? Może.

          • 5 12

          • (1)

            Może, ale tylko z kobietą.

            • 2 0

            • czyli ma prawo takie, jak każdy inny :)

              • 0 2

  • iedelany przyklad glupoty juz nie dlgo beda makowca bez maku robic? czy z miesem ?

    • 2 0

  • Dziś mamy nowe pokolenia zjadaczy słodyczy. (3)

    Wychowane na snickersach, marsach i innej wielosmakowej mamałydze. Kiedyś jadałem batony krymskie, wiewiórki,sezamki, chałwę no i oczywiście pączki, drożdżówki. Gdy pojawiły się donaty z automatu, przy wylocie tunelu koło Lotu, to też polubiłem, ale ze względu na niekorzystną relację powierzchni do wnętrza, czyli dużą ilość spieczonego olejem ciasta, z upływem lat zrezygnowałem z nich, chociaż wciąż kuszą te posypane cukrem pudrem. No i gofry. Cała reszta tych kolorowych wyrobów, polanych czym popadnie, z tzw. białą czekoladą, nadzianych czym popadnie, napawają mnie obrzydzeniem. Lubię słodycze, zwłaszcza michałki. wiśnie w likierze,kruche krówki. Leży w barku mieszanka cukierków mars, snickers, milkiway, galaxy (dostałem w prezencie) i tak sobie leży. Jak mnie przyciśnie to wolę się ubrać i wyjść do sklepu po drożdżówkę czy francuskie z jabłkiem niż jeść to coś co zakleja usta.

    • 11 6

    • Biedne wiewiórki...

      • 0 0

    • Obowiązkowa służba wojskowa.

      Najlepsza dla każdego nowego pokolenia. 15 lat w czołgu lub 20 na łodzi podwodnej i się nauczą szczyle szacunku.

      • 4 0

    • ok boomer

      • 6 3

  • Opinia wyróżniona

    Moim zdaniem (8)

    najlepsze pączki ma gdyński "Pączuś". Mój ulubiony to z nadzieniem o smaku chałwy.

    • 67 16

    • Wołałbym pączka z nadzieniem o smaku nadzienia!

      • 1 0

    • (1)

      przeczytałem..."o smaku pochwy" - chyba cos jest ze mna nie tak :D

      • 10 0

      • Kto wie

        może niedługo będą pączki o takim smaku.

        • 0 3

    • To że Pączuś ma dobre pączki, to wiem od dawna (1)

      i czytając rano o tym ulubionym z chałwą, skusiłam się dzisiaj. To coś w środku twarde nie pasowało do pączka, ale jak kto lubi, wolę jednak z konfiturą.

      • 3 3

      • Nie wiem z czym jadłaś tego pączka

        ale nadzienie o smaku chałwy jest miękkie, konsystencja kremu. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to pączek z nadzieniem czekoladowym też powinien być w środku twardy.

        • 3 2

    • Pączuś to już kultowe miejsce

      Zajeżdżam zawsze jak jestem w pobliżu. Pyszne są te małe pączusie serowe i duże z czekoladą

      • 11 3

    • Znaczy z mieloną płytą pilśniową z cukrem.

      • 5 17

    • pączuś

      zgoda, ale każdego innego dnia w roku tylko nie w tłusty czwartek, wtedy lecą na ilość nie na jakość

      • 26 1

  • ankieta (2)

    "tylko tradycyjnych, ale z różnymi nadzieniami". Co autor ma na myśli? Tradycyjne pączki są na słono. Obecnie jednak popularne są na słodko.

    • 4 10

    • (1)

      kolejny zasr*ny lewak bez wiedzy...

      • 3 2

      • nieuku!!!

        Pączki na początku były nadziewne słoniną, dopiero relatywnie niedawno "stały" sie słodkie, gdzies od XVIIw. a okrągłe od XVIII kiedy rozpowszechnily sie drozdze pierkarskie

        • 1 0

  • Koszt pączka z naturalnych składników. (1)

    Według typowej receptury koszt pączka to 1,5 zł, przy założeniu, że litr oleju (duża część kosztu) zostanie zużyty tylko do 17 pączków,a tak przecież nie jest w cukierni. Jeśli pączki zrobimy sami to trzeba doliczyć prąd. Jeśli robi to pracownik cukierni, to przy założeniu, że zrobi tylko 200 pączków i nic więcej to dochodzi koszt 1 zł na pączka. Nie lubię liczyć cudzych pieniędzy ale jak Gessler opowiada bajki, że pączek musi kosztować 15 zł to jej podziękuję.

    • 19 0

    • Musi kosztowac 15, bo 12 to oplata licencyjna dla Gesslerowej.

      • 0 0

  • Fuj nie zjadł bym za darmo

    • 2 1

  • Jestem nowoczesna i nie obchodzę katolickich świąt (5)

    Ani niczego co jest związane z tymi świętami.

    • 7 30

    • Ja też nie, a przecież wiadomo, że tłusty czwartek wymyślili katoliccy piekarze!!

      • 0 0

    • Wyjątkowo kiepski trolling.

      • 7 3

    • Ale to nie jest święto Katolickie. To jest tradycja. :D (2)

      Tobie się wszystko z katolicyzmem kojarzy? Jak w tym dowcipie?

      • 19 2

      • Kiedyś ktoś dał na imię

        Dziecku 'tradycja '

        • 5 1

      • Takie coś ekastra.

        Ekstradycja.

        • 11 0

  • pampuchy (1)

    Najlepsze pączki były w PRL z kapustą nazywano je '' pampuchy'' na 10Luego w pawilonach w latach 70 u.w. (vis a vis Poczty Głównej.Tam zawsze byłły kolejki i min godzina stania ale było warto stać.

    • 1 0

    • ja pamiętam te czasy ... nikt ich nie nazywał pączkami - gdyby to zrobił reszta uznała by go za i**otę, bo wtedy świat był

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane