• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Fine Dining Week powrócił do Trójmiasta. Testujemy menu restauracji nieSztuka

Alicja Olkowska
6 lipca 2023, godz. 14:00 
Opinie (24)
Festiwal Fine Dining Week potrwa do końca lipca. Bierze w nim udział 11 trójmiejskich restauracji. Na zdjęciu: ceviche z przegrzebków, nieSztuka. Festiwal Fine Dining Week potrwa do końca lipca. Bierze w nim udział 11 trójmiejskich restauracji. Na zdjęciu: ceviche z przegrzebków, nieSztuka.

5 lipca rozpoczęło się kulinarne święto, które potrwa do końca miesiąca. W tym roku w festiwalu Fine Dining Week bierze udział 11 restauracji z Trójmiasta, a hasłem przewodnim jest #NowaGościnność. Z tej okazji przetestowaliśmy festiwalowe menu, które przygotowała gdańska restauracjaMapka nieSztuka. Warto się spieszyć z rezerwacjami, ponieważ zainteresowanie festiwalem jest spore.





Fine Dining Week ponownie w Trójmieście



Najbardziej eleganckie trójmiejskie restauracje wzięły udział w kolejnej edycji popularnego festiwalu, który przybliżyć ma kuchnię na najwyższym poziomie i dostarczyć niezapomnianych kulinarnych wrażeń. W tym roku ideą Fine Dining Week jest #NowaGościnność, a więc nie tylko profesjonalna, lecz także przyjacielska i relacyjna obsługa.

Czy byłeś(aś) kiedykolwiek na kolacji degustacyjnej?

W tym roku w do wyboru mamy 11 lokalnych restauracji:



Każda wizyta kosztuje 179 zł/os. i obejmuje 5-daniowe menu wzbogacone o amuse-bouche (+ koktajl). Wyjątkiem jest restauracja Magari, w której menu kosztuje 99 zł/os. za 3 dania wzbogacone o amuse-bouche (+ koktajl). Rezerwacja obowiązuje przez dwie godziny i można dokonać jej przez oficjalną stronę wydarzenia: finediningweek.pl, na której znajdziemy kompletne menu każdej z restauracji.

  • Restauracja nieSztuka w Gdańsku.
  • Restauracja nieSztuka w Gdańsku.
  • Restauracja nieSztuka w Gdańsku.
  • Restauracja nieSztuka w Gdańsku.
  • Restauracja nieSztuka w Gdańsku.
  • Restauracja nieSztuka w Gdańsku.

Testujemy festiwalowe menu: nieSztuka w Gdańsku



Z jedenastu festiwalowych restauracji wybraliśmy jedną, którą przedpremierowo odwiedziliśmy. Kameralna nieSztuka, mieszcząca się w dawnym Klubie Aktora, zaproponowała dwa menu: jedno pełne owoców morza, drugie mięsne, z naciskiem na wołowinę.

Testowanie menu rozpoczęliśmy tradycyjnie od koktajli, które festiwalowicze otrzymują w prezencie. W tym roku są to alkoholowy Gin&Kinley Tonic Waterbezalkoholowy, orzeźwiający mocktail Kyoto Club na bazie zielonej herbaty, malin i soku malinowego.

Jako pierwsza pojawiła się na stole przekąska amuse-bouche, która choć niewielka, jest esencją tego, co znajdziemy w menu. Była doskonała: delikatnie kwaśna, słona i chrupiąca. Malutkie, wielkie danie.

  • Amuse-bouche, czyli malutka przekąska otwierająca degustację.
  • Tataki jagnięce.
  • Tatar wołowy z chipsami z ryżu.
  • Polik wołowy z dodatkami, restauracja nieSztuka.
  • Dorsz na zielonych warzywach.
  • Kałamarnica Humboldta w tempurze.

Pierwszą zimną przystawką w menu A było ceviche z przegrzebków zanurzone w mleku tygrysim, czyli peruwiańskim sosie bazującym na zblendowanych przegrzebkach, zwieńczone chipsami z platana, przełamane pikantną papryczką jalapenio, szalotką i kolendrą. Natomiast z menu B otrzymaliśmy tatar z bawety, a więc mięso z najlepszej części tzw. łaty wołowej. Tu połączono tradycję z nowoczesnością: z jednej strony były dobrze znane dodatki, takie jak gorczyca, szalotka i ogórek, z drugiej zaskakujące "chmurki" z chipsów z ryżu, orzeźwiający majonez z liśćmi limonki i mięta. Klasyka odczarowana.

Kolejne danie w menu A ma szansę przekonać tych, którzy nie do końca lubią się z mulami w popularnym wydaniu, np. z masłem i czosnkiem lub w paelli. Takie mule nowozelandzkie w panierce z bułki tartej, smażone w głębokim tłuszczu, chrupiące i położone na muszli wypełnionej aromatyczną salsą verde (pietruszka, czosnek, cytryna, oliwa), to w Trójmieście rzadkość. W menu B otrzymaliśmy tataki jagnięce z lekko pikantnym majonezem gochujang (koreańska pasta z ostrą papryką) i ponownie salsą verde.



Następna w menu A była pokrojona w cienkie plastry kałamarnica Humboldta w tempurze, chrupiąca z zewnątrz i krucha w środka, z którą kontrastowały słodko-pikantne dodatki: marmolada z pomidorów i majonez gochujang. W menu B zaskoczył nas rozpływający się w ustach wolno pieczony boczek ze świni puławskiej, podany na kurkach, słodko-kwaśną salsą agrodolce z rodzynkami i orzechami. Mocna pozycja.

Ostatnim głównym daniem w menu A był dorsz, który cieszy się taką popularnością, że co roku o tej porze wraca do menu nieSztuki. To wybitnie letnie danie bazuje na chrupiących, niemalże surowych warzywach zielonych: szparagach, fasolce szparagowej i groszku. Największe smakowe zaskoczenie kryje się w aksamitnym sosie beurre blanc (białe wino i masło) z perłami tapioki i mulami. W menu B otrzymaliśmy gotowany 10 godzin w syropie klonowym polik wołowy, podany na sałatce tabbouleh i brokułach, posypany parmezanem. To była niekonwencjonalna, ale bardzo smaczne potrawa.

  • Deser: chleb kastylijski, restauracja nieSztuka.
  • Deser: chleb kastylijski, restauracja nieSztuka.
  • Wolno pieczony boczek.
  • Mule nowozelandzkie.
  • Mule nowozelandzkie.
  • Koktajle.
Kulinarną podróż zamknął deser: chleb kastylijski, czyli mokry, intensywnie słodki biszkopt z nerkowcami w karmelu, kremem z czekolady deserowej, jeżynami oraz, dla podkręcenia doznań, posypany pikantną papryczką gochugaru. Pięknie prezentował się na talerzu i jeszcze lepiej smakował.

nieSztuka zaproponowała wybitnie ciekawe i odważne menu, ale tak przemyślane, że odnajdą tu swoje smaki miłośnicy tradycyjnej kuchni, jak i ci, którzy przede wszystkim szukają w kulinariach nowych doznań. Ekipa restauracji chętnie opowiada o każdej pozycji, odpowiada na pytania i doradza. Po takiej wizycie goście mają prawo czuć się "zaopiekowani", ale też bogatsi w nowe doświadczenie. nieSztuka o prawdziwej gościnności wie wszystko.

Konkurs zakończony

Podwójny kod na Fine Dining Week Podwójny kod na Fine Dining Week
pytanie otwarte

zakończony 07.07

Podwójny kod na Fine Dining Week

Rozdaliśmy

1 podwójna nagroda

Szczegóły konkursu

Kodami na rezerwację nagrodzimy najciekawszą naszym zdaniem odpowiedź na zagadnienie konkursowe.

Czas trwania konkursu

6.07.2023 g. 14:00 - 7.07.2023 g. 14:00

Nadesłano 295 odpowiedzi

Zwyciezcy

Marta B.

Zobacz nagrodzone odpowiedzi

Wydarzenia

Fine Dining Week! (4 opinie)

(4 opinie)
99 - 179 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (24)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane