• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tomasz Deker zdradza swoje sekrety

Jakub Jakubowski
29 października 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Tomasz Deker, Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Malgorzata Minta, Eliza Morawska Tomasz Deker, Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Malgorzata Minta, Eliza Morawska

Tomasz Deker, polski mistrz świata w cukiernictwie, zdradza swoje sekrety i przepisy na słodkie przysmaki. Sekrety te mają okazję poznać uczestnicy Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych odbywających się w gościnnych progach Hotelu Kuracyjnego w Gdyni.



Warsztaty to okazja do udoskonalenia swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem mistrza. Podczas trzygodzinnych zmagań z przepisami na wszelkiego rodzaju słodkości, uczestnicy samodzielnie pieką różnego rodzaju ciasta, pralinki, babeczki, tarty oraz przygotowują pyszne desery. Bazują przy tym na najlepszej jakości produktach regionalnych.

- Założeniem Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych jest prezentacja specyficznych technik kulinarnych, odpowiednich trików cukierniczyh w radosnej atmosferze wsród pasjonatów. Pokazuję na nich jak wygląda temperowanie czekolady, tworzenie pralinek, trufli, jak zrobić serniki, tarty i inne desery. Wskazuję uczestnikom pewien kierunek, tak aby nasi goście po warsztatach mogli samemu przygotować te specjały w domu. Grupy są kameralne, maksymalnie 12 osób, dzięki temu mogę kontrolować i poświęcić czas każdemu - mówi Tomasz Deker.

Sernik wg. przepisu Tomasza Dekera Sernik wg. przepisu Tomasza Dekera
Wielką popularnością cieszyły się warsztaty pod hasłem "Serniki i serniczki". W planie zajęć były cztery serowe specjały: sernik pomarańczowy na biszkoptowym spodzie, słynny sernik New Yorker, sernik czekoladowy oraz pascha.

- Podczas spotkania panowała bardzo mila atmosfera, a pan Tomasz czuwał nad naszymi wypiekami i podpowiadał co mamy robić. Przyznaję, że warsztaty zmieniły moje spojrzenie na temat serników, które do tej pory piekłam i degustowałam - powiedziała uczestniczka warsztatów Jolanta Bałachowska.

W czasie warsztatów, w oczekiwaniu na wypieki, można było się również zapoznać ze smakiem legendarnego i słynnego nie tylko w Trójmieście sernika cynamonowo - miodowego z cukierni Tomasza Dekera. Ten wypiek to prawdziwa wizytówka i znak rozpoznawczy mistrza.

- Niestety, przepis na sernik cynamonowo - miodowy nie został zdradzony, co mnie wcale nie dziwi. Tajemnicy takiego smaku strzeże się jak oka w głowie. Warsztaty były fantastyczne, polecam wszystkim
od lewej: Małgorzata Minta (blog ugotuj.to), Zofia Weiss, Agnieszka Dąbrowska, Karolina Błaszkowska od lewej: Małgorzata Minta (blog ugotuj.to), Zofia Weiss, Agnieszka Dąbrowska, Karolina Błaszkowska
chcącym miło spędzić czas i czegoś się przy okazji nauczyć. Tomasz Deker jest młodym, świetnie wykształconym cukiernikiem z pasją i chęcią zrobienia czegoś nowego. Lubię go od pierwszego wywiadu, jaki z nim przeczytałam i cieszę się, że w realu okazał się jeszcze bardziej charyzmatyczny i na poziomie
- powiedziała Eliza Morawska, prowadząca jeden z najlepszych polskich blogów kulinarnych Blog White Plate.

Podczas kolejnych warsztatów Tomasz Deker wprowadził uczestników w tajemnice czekolady. Podglądanie mistrza przy pracy i samodzielne przygotowanie smacznych pralinek, trufli, tortów i sufletów było nie tylko nauką, ale i fantastyczną zabawą. Tomasz Deker zdradził również swoje przepisy na jesienne przysmaki z wykorzystaniem takich składników, jak jabłka, gruszki, jarzębina, pigwa, śliwki, maliny, jeżyna, rokitnik, czy jarzębina. A już 6 listopada odbędą się warsztaty pod hasłem "Smaki słonecznej Italii". Dowiemy się na nich, w jaki sposób wykorzystać włoskie produkty w tworzeniu fantazyjnych deserów.

Wariacje na temat czekolady Wariacje na temat czekolady
Tomasz Deker zaczął swoją cukierniczą pasję w szwajcarskiej restauracji L'Amphitryon w Sant Genis Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Praktykował również w ośrodku szkoleniowym dla cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył kurs rzeźby w czekoladzie w stylu angielskim oraz nowoczesnej dekoracji. Szkolił się w Belgijskiej Akademii czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenotre koło Paryża. Jako szef pracowni cukierniczej w sopockim Hotelu Haffner przez sześć lat tworzył jedne z najlepszych słodkości na trójmiejskim rynku. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP2, w których prezentuje tajniki sztuki cukierniczej. Obecnie współtworzy nową ekskluzywną markę wyrobów cukierniczych i czekoladowych na polskim rynku, która wypełnia lukę pomiędzy masowymi wyrobami cukierniczymi, a importowanymi wyrobami czekoladowymi.

  • Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Radek Staniszewski
  • Wariacje na temat czekolady
  • od lewej: Małgorzata Minta (blog ugotuj.to), Zofia Weiss, Agnieszka Dąbrowska, Karolina Błaszkowska
  • od lewej: Magda Kaczorowska, Monika Boroszewska, Wiktor Karolak, Karolina Błaszkowska
  • Greta Kristiansen
  • Serniki i serniczki
  • Czekoladowe wypieki
  • Warsztaty "Serniki i serniczki"
  • Wariacje na temat czekolady
  • Tomasz Deker, Dezyderia Pawlak, Renata Plichta, Malgorzata Minta, Eliza Morawska
  • Sernik wg. przepisu Tomasza Dekera
  • Wariacje na temat czekolady

Zobacz także

Opinie (55) ponad 10 zablokowanych

  • Dokladnie

    • 0 0

  • Nie polecam....

    zakład w blaszanej budzie, a on bufonek i z ludźmi sie nie liczy z tą jego menagerką od siedmiu boliści

    • 0 0

  • WARSZTATY-PYTANIE

    Czy jest ktoś kto mógłby mi przybliżyć jak te warsztaty wyglądają? Oczywiście ktoś kto w nich uczestniczył:P i czy cena jest tego warta?

    • 0 0

  • Opinia zwykłego Cukrzyka. (1)

    Proszę Państwa jako diabetyk nie mogę korzystać z słodyczy tak jak inni. Ubolewam i to bardzo z tego powodu jednak bardziej ubolewam nad tym iż nikt w tym mieście nie potrafi docenić ani pogratulować że ktoś podjął wyzwanie i otworzył własną firmę i w ciągu dwóch lat jest bardzo znaną cukiernią w mieście. Rozumiem że zazdrosna i zawistna konkurencja najchętniej wbije mu nóż w plecy, dosypie soli, przesłodzi serniki oczerni warsztaty. Po prostu tacy jesteśmy POLACY. Dlatego ubolewam bo tak samo nas widzą ludzie z zagranicy...

    • 4 0

    • pracowałem kiedyś u P.Dekera....
      produkty pyszne i fantastyczne, ale zawsze jest jakieś ale, a tutaj jest cholernie dużo chemi... szkoda!
      ale wygląd fantastyczny i smak tego nie da się ukryć !

      • 0 0

  • Drogo! (1)

    i bez szału. Te zachwyty to chyba pisza znajomi i pracownicy z przymusu...

    • 4 4

    • nikt nikogo nie zmusza do jedzenia jego ciast. dla ciebie za drogo ? ojj bardzo mi przykro! to kupuj w supermarketach.

      • 2 0

  • super warsztaty

    warsztaty sa genialne. uczestniczylam w warsztatach na temat czekolady w ciastach i deserach! polecam wszystkim! swietna atmosfera, organizacja, pyszne ciasta ktore robilismy, no i Pan Tomasz to dla mnie Mistrz ! A wyzej to chyba sami zazdrosnicy albo konkurencja! Byłam widzialam, polecam

    • 3 0

  • względnie

    wyroby owszem smaczne ale bardzo drogie.no i sprawa bardzo subiektywna, kolory wyrobów i sposób podania (lady chłodnicze) jak dla mnie jakies takie klubowe i nieapetyczne

    • 3 3

  • pychotaa

    jak dla mnie to guru slodkosci ! nigdzie w trojmiescie nie zjecie lepszych ciast i deserow ! wszystkie inne cukiernie moga sie umywać !!!

    • 4 3

  • to tylko reklama przedsiębiorcy a nie mistrza.

    Kiedy ten Pan zdobył mistrzostwo i jakiej dziedzinie cukiernictwa? Obecnie cukiernictwo to sproszkowana słodka pasza dla ludzi, troszkę lepiej podana niż prosiakowi. Oczywisty brak informacji o użytych barwnikach, utleniaczach, polepszaczach. Robią tak wszyscy, ale "Mistrz Jest Jeden"

    • 6 3

  • (3)

    PODSTAWA JEGO PRODUKTOW JEST SER MASCARPONE,KTORY JEST BAZA WE WSZYSTKICH JEGO TORTACH,WSZYSTKIE MAJA PODOBNY SMAK.MOIM ZDANIEM "SOWIE MOZE UMYC NOGI",A JEGO CENY SA SMIECHU WARTE(...).

    • 3 17

    • Wolę Sowę , bardziej wyrazisty smak tortów .

      • 2 2

    • sowa to szit, sama chemia

      • 7 5

    • a`propos "sowa"

      słyszałem , że sowa to fabryka a nie cukiernia. Żeby zaopatrzyć wszystkie swoje cukiernie, żeby to smakowało wmiarę przyzwoicie i wygładało świeżo - to ile oni muszą napchać do tych tortów konserwantów. PS. byłem u sowy w Ciechocinku , jak chcecie przypomnieć sobie stary PRLto nie omieszkajcie odwiedzić tamtejszego "kibelka"

      • 5 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane