• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Top 6: instagramerzy kulinarni z Trójmiasta, których warto znać

osa
16 sierpnia 2023, godz. 12:00 
Opinie (92)
Kto w Trójmieście ciekawie opowiada o jedzeniu, lokalnych restauracjach i podróżach? Kto w Trójmieście ciekawie opowiada o jedzeniu, lokalnych restauracjach i podróżach?

Każdego dnia obserwują ich setki, a nawet tysiące użytkowników, z którymi dzielą się nie tylko kulinarnymi treściami. Kto cieszy się szczególną popularnością na Instagramie? Poniżej nasze zestawienie najciekawszych kulinarnych influencerów z Trójmiasta. Ich konta to coś znacznie więcej niż apetycznie pokazane jedzenie.



Agnieszka Stolarczyk, czyli Szczypta Wanilii



  • Foccacia z pomidorkami
  • Agnieszka Stolarczyk, czyli szczypta.wanilii
Agnieszka Stolarczyk pochodzi z Łodzi, ale to Gdańsk skradł jej serce i przeprowadzka tutaj w 2014 r. była spełnieniem marzeń. Z zawodu jest lingwistką, jednak to w kuchni i w sieci odnosi spektakularne sukcesy - jej konto na Instagramie obserwuje aż 191 tys. użytkowników.

Przepisy Agnieszki przypadną do gustu zwłaszcza tym, którzy lubią sobie pofolgować, ale starają się trzymać dietę lub po prostu zdrowo odżywiać. Tutaj gotowanie jest łatwe, przepisy nieskomplikowane i, co dla wielu najważniejsze, w większości przypadków "fit".



Na koncie Szczypta Wanilii znajdziemy sporo deserów bez cukru czy glutenu, jak np. proteinowe tiramisu, bananowe brownie czy kulki jogurtowe z borówkami. Są również dania, gdzie nie liczą się kalorie, a jedynie przyjemność płynąca ze zjedzenia "czegoś słodkiego" lub tradycyjnego oraz potrawy wytrawne, idealne na szybki obiad czy kolację. Zdjęcia i filmy są tak wizualnie dopieszczone, że już samo ich oglądanie zaostrza apetyt.

Marta Śliwicka, czyli sliwkamarta



  • Okładka e-booka "Projekt warzywniak" Antoniny Kolo i Marty Śliwickiej
  • Na koncie Marty Śliwickiej znajdziemy sporo relacji z podróży.
  • Kulinarne patenty według Marty Śliwickiej
Mieszkanka Sopotu, współautorka bloga burczymiwbrzuchu oraz kilku e-booków z przepisami, współzałożycielka agencji reklamowej oraz... radca prawny, o czym lubi w żartach swoim obserwatorom przypominać. Wyróżnia ją absolutna miłość do sezamu (nawet pieszczotliwie nazywa swoich fanów "sezamkami", bo - jak tłumaczy - jest to według niej najwyższa forma uznania), Japonii i kuchni japońskiej oraz niekonwencjonalne poczucie humoru.

Sporo na jej kanale kulinarnych poleceń z Trójmiasta, pięknych zdjęć, relacji z podróży oraz... komentarzy na temat randkowych programów typu reality-show, które namiętnie ogląda.

Tosia Kolo, czyli tochabrocha



  • Antonina Kolo
  • Jeden z przepisów Tosi Kolo.
  • Okładka e-booka "Projekt sałatka" Antoniny Kolo i Marty Śliwickiej
Tam, gdzie wspomniana Marta Śliwicka, tam też często jej wieloletnia przyjaciółka i wspólniczka w wielu kulinarnych projektach, Antonina Kolo. Choć łączy je przyjaźń, wspólny blog i e-booki, to każda z nich ma własny pomysł na social media.

Tosia mocno koncentruje się na krótkich filmach, w których w prosty i pomysłowy sposób dzieli się swoimi przepisami. Ostatnio przygotowała m.in. pierogi "sernik z jagodami", chrupiące zapiekanki z kurkami i czekoladowe clafoutis z czereśniami. Wszystko okraszone ładnymi kadrami i zmysłowym głosem autorki. Jak to mawia Tosia: fantastico delicziozo!

Zofia Cudny, czyli makecookingeasier_pl



  • Zosia Cudny i jej sopocka kuchnia
  • Zosia Cudny i jej przyjaciółka Kasia Tusk, z którą współprowadzi popularnego bloga Make Life Easier
  • Zosia Cudny podczas jednej z wypraw
Prawie 100 tys. internautów śledzi kulinarne poczynania Zofii Cudny z Sopotu, jednej z założycielek popularnego bloga Make Life Easier, który od początku prowadzi z Kasią Tusk. Zosia jest też autorką kilku książek kulinarnych.

Wysmakowane zdjęcia i filmy, za pomocą których instagramerka dzieli się swoimi przepisami i podróżami, to już jej znak rozpoznawczy. Jest tu elegancko i spokojnie. Czuć, że treści są dobrze przemyślane i raczej nie ma tu przypadkowych wpisów, nawet w relacjach. Zosia przygotowuje posiłki z uśmiechem na ustach, w gustownych strojach, z wysmakowanym wnętrzem w tle. To idealny świat, o którym marzy wielu.

Gaweł Czajka, czyli gawe_l



  • Gaweł Czajka regularnie dzieli się łatwymi przepisami, które przygotowuje w swojej kuchni.
  • Sopot regularnie gości na Instagramie Gawła. Tutaj: zabytkowa Willa Bergera.
  • Trójmiejskie "polecajki" Gawła Czajki
Sporo osób kojarzy go jako szefa popularnej kantyny Cały Gaweł w Sopocie, ale instagramowa i influencerska działalność Czajki to znacznie więcej. Na jego koncie na Instagramie, które obserwuje prawie 60 tys. użytkowników, dzieje się dużo i to każdego dnia.

Gaweł publikuje różnorodne treści: od stricte kulinarnych, jak np. proste, ale efektowne dania, które przygotowuje u siebie w kuchni, restauracyjne (sporo tu lokalnych "polecajek"), przez podróże po Trójmieście, Polsce i świecie, aż po design oraz... dwa buldożki, bo i one zajmują na profilu szefa Całego Gawła ważne miejsce.

Czajka już dawno temu wyniósł swoje "instagramowanie" na wysoki, profesjonalny poziom, więc i kolejne współprace ze znanymi markami, które u siebie prezentuje, nie dziwią.

Ania Włodarczyk, czyli aniawlodarczyk



  • Ania Włodarczyk
  • Ania Włodarczyk lubi nieskomplikowane przepisy, inspiracje często czerpie z retroksiążek kucharskich.
Od wielu lat prowadzi bloga strawberriesfrompoland.pl, gdzie dzieli się swoimi ulubionymi przepisami, kuchnią regionalną, miłością do książek i przepięknymi zdjęciami własnego autorstwa. Ania Włodarczyk była także autorką lubianego przez naszych czytelników cyklu Trójmiejskie historie kulinarne, który był zapisem jej przemyśleń na temat współczesnych kulinariów, dobrego jedzenia i ulubionych miejsc w Trójmieście.

Na jej Instagramie znajdziemy podobne treści, lecz wzbogacone opisami podróży, kolejnymi przepisami, relacjami z codziennego życia Ani i jej bliskich oraz książkami, nie tylko kulinarnymi. To profil bez "dram" i taniej sensacji, na którym dominuje pozytywny przekaz i "zwyczajna", urocza codzienność.

Influencerzy i ich trampolina do sławy. Nie każdy leży, pachnie i zarabia Influencerzy i ich trampolina do sławy. Nie każdy leży, pachnie i zarabia
osa

Miejsca

Opinie (92) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (5)

    Nigdy o nich nie słyszałem i uważam, że nie warto na nich tracić czasu. Nie ważne, czy chodzi o kulinaria, czy tam inne dziedziny, wg. mnie generowanie zasięgów interentowych "celebrytów" to dokładanie własnej cegiełki do budowania idiokracji. Dzięki mediom społecznościowym ludzie z przypadku dostali możliwość uzyskania rozgłosu, jednocześnie będąc tak naprawdę słupami reklamowymi firm które płacą im za krypto-marketing. Przy takim stanie rzeczy, każda świecąca zadem atencjuszka z tiktokiem i tatuażami lub jakiś pajac to teraz modelka/receznet kulinarny i co tam jeszcze.
    Nawet pojawił się problem takiej natury, że co którychś "inluencer" szantazuje knajpy/restauracje obsmarowaniem złą recenzja przy odmowie z ich strony darmowego posiłku... Dziękuję za takich znafcuf, postoję.

    • 106 12

    • ale się odpaliłeś... (2)

      • 4 35

      • Ale prawdę napisał

        • 41 1

      • trzeba jasno wyjasniać tych przyg...

        • 13 0

    • Znasz tych, o których jest artykuł? (1)

      Chyba niewłaściwy adres z tym komentarzem.

      • 0 6

      • Uderz w stół.

        • 3 0

  • Jak to przeszło przez korektę (3)

    Zjadło słowo "nie" w tytule i nikt nie zauważył.

    • 41 3

    • no wlasnie.

      • 6 0

    • oho, obudził się (1)

      jakie korekty w niemieckim portalu chcesz?

      • 1 7

      • ten akurat jest mocno prawicowy wrecz pisolubny

        • 0 0

  • >'Instagramer'
    >Warto znać
    Wybierz jedno.

    • 25 1

  • Opinia wyróżniona

    Twórcy to nie celebryci (2)

    Wbrew pozorom, wielu twórców w mediach społecznościowych tworzy naprawdę wartościowe rzeczy, od przepisów kulinarnych, po porady dotyczące budowy domu, czy naprawy samochodu. I o takich możemy przeczytać w tym artykule.

    Natomiast w komentarzach widzę oznaki niechęci w stosunku do celebrytów, zwanych dzisiaj także influencerami, którzy co najwyżej dostarczają rozrywki i miernej jakości treści. Poleciłbym rozróżnić te dwie grupy, bo konto kontu nie równe, a social media takie jak instagram to również skarbnica wiedzy, w różnych interesujących niszach.

    • 17 26

    • Jest skarbnicą informacji - jeżeli chcesz prawdziwej i sprawdzonej wiedzy (np nt kulinariów, odżywiania się, fitnesu siłowni itd itp) to udajesz się do specjalistów a nie amatorów którzy mają kamerkę. Jak ktoś ma 300tys obserwujących to nie znaczy że się zna na tym o czym mówi.

      • 13 3

    • nie, ten artykulik nie jest o tworcach, a ty mylisz tworzenie z dzieleniem lifehackami

      • 3 0

  • Chyba zapomnieliście (1)

    Chyba zapomnieliście o Smakiem na pokuszenie - czytam bloga Agnieszki i jej recenzje kulinarne, O Niej słyszałem, pozostali przedstawieni to chyba dopiero aspirują ;-)

    • 0 40

    • kryptoreklama pustki?

      • 19 0

  • Działania instagramerów sprowadzają się do zdobycia jak największej ilości obserwujących

    żeby potem prowadzić działalność reklamową.
    Wiarygodność takich osób jest równa 0, więc polecam w ogóle ich nie oglądać.

    • 98 3

  • Już instaluję Instagrama, aby ich poznać (3)

    Moje życie wreszcie będzie miało jakiś cel!

    • 59 3

    • Oglądam właśnie serial Emily in Paris

      Zasadniczo to jest o takiej influencerce i jak jej życie nie zawsze zgadza się z tym co wrzuci na Instagrama. W sumie komedia ale daje do myślenia.

      • 6 0

    • (1)

      Lepiej siedziec i narzekac na internetowych forach xdddddddddd

      • 0 17

      • na forach internetowych istnieja jakies tresci do omowienia

        • 16 0

  • stop making stupid people famous (1)

    zyjemy w bardzo dziwnych czasach promocji miernot

    • 67 3

    • tu lejt!

      • 4 0

  • Kupowowane lajki (1)

    I tyle. W większości te potrawy są zjadliwe tylko oczami , ponieważ w smaku są jak jajko z filmu Seksmisja

    • 34 3

    • gawel tak zaczał widac to niestety w programach

      • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane