- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (27 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Polscy kucharze na podium Olimpiady Kulinarnej
Polska reprezentacja z gdańskim szefem kuchni Adamem Woźniakiem na czele zdobyła srebrny medal w kategorii "Dania regionalne" na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie, jednym z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie.
Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w niemieckim Erfurcie to - obok Kulinarnych Mistrzostw Świata w Luksemburgu - najważniejsze zawody w światowej branży kulinarnej. Tegoroczne zmagania w kategorii "Dania regionalne" wygrała reprezentacja Włoch, trzecie miejsce na podium zajęli Rumuni, a srebrny medal przypadł Polakom.
Zadaniem każdej reprezentacji było przygotowanie czterech przekąsek typu finger, dwóch starterów, pięciodaniowego menu oraz talerza owoców. Ponadto drużyna musiała zrealizować zadania cukiernicze: pralinki, deser z czekoladą, deser z owocami oraz deser własnego wyrobu.
- Przygotowania trwały prawie rok - wspomina Adam Woźniak, szef kuchni gdańskiej Restauracji 1611 oraz kapitan polskiej reprezentacji. - Na spotkaniach dokładnie omawialiśmy produkty, jakich użyjemy, planowaliśmy dania i sposób ich prezentowania. W ubiegły wtorek zaczęliśmy końcowe przygotowania w Gdańsku, załadowaliśmy tira produktami. W Erfurcie pracowaliśmy od rana w piątek do sobotniego popołudnia.
Pod wodzą Woźniaka pracowało trzynastu kucharzy: Robert Skubisz (Amber Room, Warszawa), Tomasz Milewski (Hotel Mikołajki), Przemysław Tworkowski (Stena Line), Mariusz Gachewicz (Hotel Zamek w Gniewie), Krzysztof Gradzewicz (Hotel Kopernik, Olsztyn), Jacek Kempa (Kempa Smaków, Wrocław), Daniel Zawalich (Amber Room, Warszawa), Piotr Zawalich (Hotel Mikołajki), w tym pięciu z Trójmiasta: Przemysław Langowski (Magiel, Gdańsk), Wojciech Dembowski (Banglob Catering, Gdynia), Paweł Stawicki (Mercato, Gdańsk), Jacek Majcherek (Słowacki Bistro, Gdańsk) i Andrzej Ławniczak (Pomorska Akademia Kulinarna). Menedżerem drużyny był Krzysztof Szulborski.
Wśród olimpijskich dań polskiej reprezentacji znalazły się m.in.: sandacz marynowany na słodko i słono, gotowany w sous-vide z grzybami lejkowca duszonymi z tymiankiem, szalotką oraz z musem z młodego szpinaku, gotowanego w cydrze jabłkowym; puree z chlorofilu, mięty, kolendry i werbeny, warzywa korzeniowe gotowane w maśle palonym z czarną soczewicą, owinięte we włoską kapustę, gotowaną w niskiej temperaturze czy kwaszona czerwona cebula w zalewie z octu winnego i syropu z białego bzu i z gotowanym porem w maśle.
- Po przygotowaniu konkursowych dań i zaaranżowaniu naszego stoiska, opuściliśmy halę i do akcji wkroczyło międzynarodowe jury, które oceniało każdy, najdrobniejszy element naszej pracy. Liczył się nie tylko smak i wygląd, ale także użyte produkty, techniki, opis, zastawa czy aranżacja stołu. Nasz wykonany był z potężnego kawałka drewna, z którego wyrastało drzewko z jabłkami - opowiada Woźniak. - Jury doceniło przede wszystkim aranżację, lekkość i prostotę dań oraz fakt, że nie pracowaliśmy na jednolitej porcelanie.
Miejsca
Opinie (35)
-
2016-10-26 11:53
(1)
No kuude,Walczyka nie było?przeciesz to jest miszcz nad miszcze!
- 1 1
-
2016-10-26 14:36
Przeciesz się pisze inaczej.
- 0 0
-
2016-10-26 12:31
Prawie jak MasterChef ;)
Ja bym tam jeszcze widziała Pana Grzegorza Labudę.
Dania na pewno wyszły wyśmienite. Sandacz mmm... :)- 3 2
-
2016-10-26 12:53
lejkowiec dęty (2)
musiałam sprawdzić w googlach - w życiu bym nie zerwała takiego dziwoląga do jedzenia.
" Grzyb jadalny, jednak ze względu na mało apetyczny wygląd oraz czernienie podczas gotowania najczęściej bywa suszony, mielony na proszek i używany jako przyprawa do zup i sosów. Ma jednak mierne własności smakowe i ze względu na coraz rzadsze występowanie nie powinien być zbierany"- 0 1
-
2016-10-26 15:52
trumpet of the dead
wiedziałem, że dobrze kojarzę :)
- 0 0
-
2016-10-26 16:58
Opieńki są genialne.
Świetnie wyglądają i równie dobrze smakują.
- 0 0
-
2016-10-26 13:34
czesc z nich nawet kotleta nie umiala
Uklepac jak zaczynali prace z Adamem lata temu. Najwiekszs wtope zrobil Hilton pozwalając mu odejść... A teraz stawicki probuje niemożliwego....zadowolic apetyt wojcikiewicza syna nienasyconego.
- 3 3
-
2016-10-26 20:23
brak prostoty
tego dania nikt nigdy nie zje w restauracji!!!!! powod? b.skompiikowane mydlenie poetyckim jezykiem d*py.. panowie szefowie doceniajac Wasze talenty -JESTESCIE SZEFAMI KUCHNI DLA LUDZI NIE DLA KOMISJI!!! mimo to skladam gratulacje i zycze sukcesow skoro taki jest trend gastronomi gdzie jedno danie przygotowuje sie w 10 h cyklu produkcyjnym...to nalezy tylko podziwiac selektywnosc cyklu produkcyjnego(sa to dania nie do powtorzenia) pozdrawiam
- 1 1
-
2016-10-27 07:25
Świetnie ze panowie wygrali pozdrowienia i gratulacje brawo Tomasz z Hotelu Mikolajki
- 1 1
-
2016-10-27 16:06
a gdzie Magiel?
Magiel nie podpłacił, że nie ma do niego odnośnika/wytłuszczenia w tekście?
- 0 2
-
2016-10-27 22:37
Braz nie srebro (2)
Na oficjalnej liscie wynikow ta Ekipa ma braz na 38 miejscu.Skad dostali srebrne medale?Blad?
- 0 4
-
2016-11-26 18:38
Srebro kucharzy !!!!
- 0 0
-
2017-07-20 11:47
mają na szyjach srebrne medale ?
maja !!!! zazdrościsz im ? sam wystartuj , poświęć swój priv czas , rodzine , pieniądze i jedz !!!!!
krytyka tak zwanych troli to obłęd !!!!!- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.