- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (55 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
Trójmiejskie restauracje rozdają zakwas na chleb
Zagrożenie koronawirusem sprawia, że klienci masowo wykupują produkty pierwszej potrzeby, trudno np. zdobyć drożdże. Właściciele niektórych trójmiejskich lokali zdecydowali się pomóc i rozdają za darmo zaczyn zakwasu chlebowego, aby mieszkańcy sami mogli samodzielnie w domu upiec chleb.
Piekarnie i cukiernie w Trójmieście
Niepewny czas związany z rozprzestrzenianiem się koronawirusa częściej popycha ludzi do sklepów, gdzie robią większe zakupy. Nie wszyscy jednak chcą kupować gotowe produkty, część lubi upichcić coś samodzielnie. Niestety jednym z produktów, który trudniej w ostatnich dniach dostać, są drożdże suche i surowe. Na szczęście z pomocą przybywają lokalne restauracje, które postanowiły podzielić się zakwasem na chleb, i to za darmo.
Chleb i inne wypieki
Rozpocznij quizZakwas rozdaje Machina Eats&Beats, znajdująca się przy ul. Chlebnickiej w centrum Gdańska. Zachęca do poczęstowania się wystawionym na ulicę zakwasem oraz do nauczenia wypieku chleba.
Zamieszczony został również przepis na chleb.
Przepis:
500 g wody połącz z 200 g zaczynu (łyżeczkę odłóż w zamkniętym słoiczku do lodówki na następny chleb), wszystko wymieszaj. Dodaj 500 g mąki (typ 2000 to razowa, a 720 biała - można dowolnie wymieszać), 18 g soli, ziarna, jeśli lubisz. Wymieszaj porządnie i przełóż do lekko natłuszczonych czarnych keksówek do połowy wysokości. Wyrównaj wilgotną dłonią. Wierzch możesz posypać ziarnami i docisnąć.
Zakryj foremki folią aluminiową i uzbrój się w cierpliwość. Chleb musi wyrosnąć do krawędzi, co zajmie mu 4-8 godzin w zależności od temperatury. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, bez termoobiegu - góra i dół. Nie zdejmuj folii, wstaw chleb do nagrzanego pieca na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 30 min. Upieczony chleb wyjmij z foremek i wystudź na kratce. Ostudzony dobrze zawinąć w folię aluminiową i zostawić do rana, ale jeśli nie wytrzymasz - krój.
Swój zakwas rozdaje również Tomasz Deker z Tomasz Deker Bakery na Przymorzu przy ul. Obrońców Wybrzeża. Każdego zainteresowanego prosi o kontakt z restauracją.
Zakwas otrzymamy także we wrzeszczańskim Avocado Vegan Shop.
- Przygotowaliśmy zakwas żytni, na bazie którego będziecie mogli wypiekać swoje własne chleby. Zakwas będziecie mogli odbierać bezpłatnie. Prosimy, abyście przynosili własne słoiki, bo my już nie mamy. Do słoiczków z zakwasem dołączać będziemy bardzo prosty przepis na pszenny chleb oraz instrukcję obchodzenia się z zakwasem, aby wystarczył wam na długo i abyście mogli dzielić się nim dalej - informuje Avocado Vegan Shop z Wrzeszcza.
Lokal informuje również, że w przypadku niemożności wypieku chleba we własnym domu jedna z pracowniczek zadeklarowała chęć wypiekania bezglutenowego chleba, różnego rodzaju ciast (m.in. agawnika) oraz innych wypieków. O wszystkim Avocado ma informować na bieżąco.
Koronawirus w Trójmieście - wszystkie ważne informacje
Przygotowywane są także dodatkowe możliwości składania zamówień, aby jak najbardziej zminimalizować kontakty bezpośrednie. Planowane jest włączenie możliwości zamówienia pełnego cateringu online oraz możliwość zamówienia paczek produktów z Avocado Vegan Shop z bezkontaktową dostawą do domu.
Bio Piekarnia Ziarno z Gdyni również rozdaje zakwas klientom, a przy okazji dowozi chleb do domów.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - aktualizacja na bieżąco
Gdańsk - jedzenie na wynos
Gdynia - jedzenie na wynos
Sopot - jedzenie na wynos
Miejsca
Opinie (74) 4 zablokowane
-
2020-03-19 22:16
borze zielony (2)
co za głupi naród. restauracja zatowarowały się jak zawsze, a że lokale nagle zamknięto to towar został. Chyba lepiej go rozdać niż wywalić w kibel. Nawet rozdawanie zakwasu musicie shejtować?
- 25 1
-
2020-03-19 22:30
(1)
Borze
Komorowski?- 3 4
-
2020-03-19 22:56
Borze zielony
Profesorze Miodku.
- 6 1
-
2020-03-19 19:10
Przecież zakwas się robi samemu (3)
W trzy dni. Można zrobić chleb bez drożdży. Czy ci dzisiejsi ludzie mają jeszcze jakieś pojęcie o życiu.
- 30 10
-
2020-03-19 22:31
Piszesz głupoty, bo nie masz pojęcia o sprawie
Chleb na zakwasie wieloletnim to nie to samo co świeży zakwas
- 5 1
-
2020-03-19 20:57
Nie każdy nie pracuje lub nie ma pracy 7-15.
- 11 0
-
2020-03-19 20:05
Można zrobić
Jednakże 3 dni to zakwasik taki słabiutki wyjdzie. Im starszy (tzn oddzielamy parę gram, urabiamy i do następnego chleba) tym lepszy. Robiłem chleb przez parę lat, zakwas był bardzo mocny, niestety lenistwo zwyciężyło :(
- 15 0
-
2020-03-19 21:30
A ja korzystam z doświadczenia polityków i kupuję chlebek kidawski.
- 5 5
-
2020-03-19 20:53
TD może zacznij dawać umowy swoim pracownikom,
Bo jest kwas a nie zakwas
- 10 2
-
2020-03-19 19:44
dośc ciężko kupic mąkę razwoą zytnią wiec i tak do bani ten przepis (1)
a zaczyn to samemu można zrobić z łyżeczki mąki pszennej odstawionej w ciepłym miejscu na kilkadziesiąt godzin , i upiec chleb/bułkę pszenną dużo łatwiejszą , przepisy na necie
- 3 9
-
2020-03-19 19:59
widać, że się znasz na rzeczy
żenada
- 2 2
-
2020-03-19 19:55
Folie aluminowa?
Co za brednie
- 7 4
-
2020-03-19 19:41
wielkie mi co łyżeczka pokruszonego chleba w wodzie to cały zaczyn
i już się chwalą jakie to wielce dobrotliwe
- 7 14
-
2020-03-19 19:34
Chleb zrobiony własnoręcznie to coś wyjątkowego
Może to głupie, ale ja piekąc chleb mam wrażenie, że robię coś ważnego. Wypieczenie chleba to coś wyjątkowego. Niby tylko ciasto, zwykła mąka... a jednak kiedy czujesz ten zapach, weźmiesz do ręki świeży, ciepły bochenek, przekroisz... no ma to jakiś element magiczny. U nas w domu pieczenie chleba to zawsze uroczystość. I najwazniejsze - nigdy nic sie nie marnuje.
- 67 4
-
2020-03-19 18:29
(1)
Inicjatywa sympatyczna, ale... póki chleb jest w piekarniach, to chyba jednak bardziej higienicznie jest kupować u nich - przestrzegają zasad higieny z zasady, kontroluje ich Sanepid, a w tej chwili używają też żeli do dezynfekcji itp.
Tutaj każdy, kto przechodzi obok stojaczka, może pogrzebać, kichnąć, swój wirus przenieść, więc...- 20 13
-
2020-03-19 19:19
więc...
... najlepiej zrobić zakwas samodzielnie i piec własny fantastyczny chleb. polecam
- 10 0
-
2020-03-19 18:41
fajny pomysł :)
- 11 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.