- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Trójmiejskie restauracje rozdają zakwas na chleb
Zagrożenie koronawirusem sprawia, że klienci masowo wykupują produkty pierwszej potrzeby, trudno np. zdobyć drożdże. Właściciele niektórych trójmiejskich lokali zdecydowali się pomóc i rozdają za darmo zaczyn zakwasu chlebowego, aby mieszkańcy sami mogli samodzielnie w domu upiec chleb.
Piekarnie i cukiernie w Trójmieście
Niepewny czas związany z rozprzestrzenianiem się koronawirusa częściej popycha ludzi do sklepów, gdzie robią większe zakupy. Nie wszyscy jednak chcą kupować gotowe produkty, część lubi upichcić coś samodzielnie. Niestety jednym z produktów, który trudniej w ostatnich dniach dostać, są drożdże suche i surowe. Na szczęście z pomocą przybywają lokalne restauracje, które postanowiły podzielić się zakwasem na chleb, i to za darmo.
Chleb i inne wypieki
Rozpocznij quizZakwas rozdaje Machina Eats&Beats, znajdująca się przy ul. Chlebnickiej w centrum Gdańska. Zachęca do poczęstowania się wystawionym na ulicę zakwasem oraz do nauczenia wypieku chleba.
Zamieszczony został również przepis na chleb.
Przepis:
500 g wody połącz z 200 g zaczynu (łyżeczkę odłóż w zamkniętym słoiczku do lodówki na następny chleb), wszystko wymieszaj. Dodaj 500 g mąki (typ 2000 to razowa, a 720 biała - można dowolnie wymieszać), 18 g soli, ziarna, jeśli lubisz. Wymieszaj porządnie i przełóż do lekko natłuszczonych czarnych keksówek do połowy wysokości. Wyrównaj wilgotną dłonią. Wierzch możesz posypać ziarnami i docisnąć.
Zakryj foremki folią aluminiową i uzbrój się w cierpliwość. Chleb musi wyrosnąć do krawędzi, co zajmie mu 4-8 godzin w zależności od temperatury. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, bez termoobiegu - góra i dół. Nie zdejmuj folii, wstaw chleb do nagrzanego pieca na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 30 min. Upieczony chleb wyjmij z foremek i wystudź na kratce. Ostudzony dobrze zawinąć w folię aluminiową i zostawić do rana, ale jeśli nie wytrzymasz - krój.
Swój zakwas rozdaje również Tomasz Deker z Tomasz Deker Bakery na Przymorzu przy ul. Obrońców Wybrzeża. Każdego zainteresowanego prosi o kontakt z restauracją.
Zakwas otrzymamy także we wrzeszczańskim Avocado Vegan Shop.
- Przygotowaliśmy zakwas żytni, na bazie którego będziecie mogli wypiekać swoje własne chleby. Zakwas będziecie mogli odbierać bezpłatnie. Prosimy, abyście przynosili własne słoiki, bo my już nie mamy. Do słoiczków z zakwasem dołączać będziemy bardzo prosty przepis na pszenny chleb oraz instrukcję obchodzenia się z zakwasem, aby wystarczył wam na długo i abyście mogli dzielić się nim dalej - informuje Avocado Vegan Shop z Wrzeszcza.
Lokal informuje również, że w przypadku niemożności wypieku chleba we własnym domu jedna z pracowniczek zadeklarowała chęć wypiekania bezglutenowego chleba, różnego rodzaju ciast (m.in. agawnika) oraz innych wypieków. O wszystkim Avocado ma informować na bieżąco.
Koronawirus w Trójmieście - wszystkie ważne informacje
Przygotowywane są także dodatkowe możliwości składania zamówień, aby jak najbardziej zminimalizować kontakty bezpośrednie. Planowane jest włączenie możliwości zamówienia pełnego cateringu online oraz możliwość zamówienia paczek produktów z Avocado Vegan Shop z bezkontaktową dostawą do domu.
Bio Piekarnia Ziarno z Gdyni również rozdaje zakwas klientom, a przy okazji dowozi chleb do domów.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - aktualizacja na bieżąco
Gdańsk - jedzenie na wynos
Gdynia - jedzenie na wynos
Sopot - jedzenie na wynos
Miejsca
Opinie (74) 4 zablokowane
-
2020-03-19 22:16
borze zielony (2)
co za głupi naród. restauracja zatowarowały się jak zawsze, a że lokale nagle zamknięto to towar został. Chyba lepiej go rozdać niż wywalić w kibel. Nawet rozdawanie zakwasu musicie shejtować?
- 25 1
-
2020-03-19 22:30
(1)
Borze
Komorowski?- 3 4
-
2020-03-19 22:56
Borze zielony
Profesorze Miodku.
- 6 1
-
2020-03-19 19:10
Przecież zakwas się robi samemu (3)
W trzy dni. Można zrobić chleb bez drożdży. Czy ci dzisiejsi ludzie mają jeszcze jakieś pojęcie o życiu.
- 30 10
-
2020-03-19 22:31
Piszesz głupoty, bo nie masz pojęcia o sprawie
Chleb na zakwasie wieloletnim to nie to samo co świeży zakwas
- 5 1
-
2020-03-19 20:57
Nie każdy nie pracuje lub nie ma pracy 7-15.
- 11 0
-
2020-03-19 20:05
Można zrobić
Jednakże 3 dni to zakwasik taki słabiutki wyjdzie. Im starszy (tzn oddzielamy parę gram, urabiamy i do następnego chleba) tym lepszy. Robiłem chleb przez parę lat, zakwas był bardzo mocny, niestety lenistwo zwyciężyło :(
- 15 0
-
2020-03-19 21:30
A ja korzystam z doświadczenia polityków i kupuję chlebek kidawski.
- 5 5
-
2020-03-19 20:53
TD może zacznij dawać umowy swoim pracownikom,
Bo jest kwas a nie zakwas
- 10 2
-
2020-03-19 19:44
dośc ciężko kupic mąkę razwoą zytnią wiec i tak do bani ten przepis (1)
a zaczyn to samemu można zrobić z łyżeczki mąki pszennej odstawionej w ciepłym miejscu na kilkadziesiąt godzin , i upiec chleb/bułkę pszenną dużo łatwiejszą , przepisy na necie
- 3 9
-
2020-03-19 19:59
widać, że się znasz na rzeczy
żenada
- 2 2
-
2020-03-19 19:55
Folie aluminowa?
Co za brednie
- 7 4
-
2020-03-19 19:41
wielkie mi co łyżeczka pokruszonego chleba w wodzie to cały zaczyn
i już się chwalą jakie to wielce dobrotliwe
- 7 14
-
2020-03-19 19:34
Chleb zrobiony własnoręcznie to coś wyjątkowego
Może to głupie, ale ja piekąc chleb mam wrażenie, że robię coś ważnego. Wypieczenie chleba to coś wyjątkowego. Niby tylko ciasto, zwykła mąka... a jednak kiedy czujesz ten zapach, weźmiesz do ręki świeży, ciepły bochenek, przekroisz... no ma to jakiś element magiczny. U nas w domu pieczenie chleba to zawsze uroczystość. I najwazniejsze - nigdy nic sie nie marnuje.
- 67 4
-
2020-03-19 18:29
(1)
Inicjatywa sympatyczna, ale... póki chleb jest w piekarniach, to chyba jednak bardziej higienicznie jest kupować u nich - przestrzegają zasad higieny z zasady, kontroluje ich Sanepid, a w tej chwili używają też żeli do dezynfekcji itp.
Tutaj każdy, kto przechodzi obok stojaczka, może pogrzebać, kichnąć, swój wirus przenieść, więc...- 20 13
-
2020-03-19 19:19
więc...
... najlepiej zrobić zakwas samodzielnie i piec własny fantastyczny chleb. polecam
- 10 0
-
2020-03-19 18:41
fajny pomysł :)
- 11 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.