• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejskie restauracje rozdają zakwas na chleb

Julia Rzepecka
19 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Wszystkim  znane  jest  powiedzenie "nie samym chlebem człowiek żyje". Z pewnością tak jest, jednak z drugiej strony trudno sobie wyobrazić śniadanie bez kromki chleba. Wszystkim  znane  jest  powiedzenie "nie samym chlebem człowiek żyje". Z pewnością tak jest, jednak z drugiej strony trudno sobie wyobrazić śniadanie bez kromki chleba.

Zagrożenie koronawirusem sprawia, że klienci masowo wykupują produkty pierwszej potrzeby, trudno np. zdobyć drożdże. Właściciele niektórych trójmiejskich lokali zdecydowali się pomóc i rozdają za darmo zaczyn zakwasu chlebowego, aby mieszkańcy sami mogli samodzielnie w domu upiec chleb.



Piekarnie i cukiernie działają - kontaktuj się z wybranym lokalem, by sprawdzić tryb pracy i godziny otwarcia:

Piekarnie i cukiernie w Trójmieście


Niepewny czas związany z rozprzestrzenianiem się koronawirusa częściej popycha ludzi do sklepów, gdzie robią większe zakupy. Nie wszyscy jednak chcą kupować gotowe produkty, część lubi upichcić coś samodzielnie. Niestety jednym z produktów, który trudniej w ostatnich dniach dostać, są drożdże suche i surowe. Na szczęście z pomocą przybywają lokalne restauracje, które postanowiły podzielić się zakwasem na chleb, i to za darmo.

Quiz Chleb i inne wypieki Średni wynik 73%

Chleb i inne wypieki

Rozpocznij quiz


Zakwas rozdaje Machina Eats&Beats, znajdująca się przy ul. Chlebnickiej w centrum Gdańska. Zachęca do poczęstowania się wystawionym na ulicę zakwasem oraz do nauczenia wypieku chleba.

Zamieszczony został również przepis na chleb.

Wieczorem włóż zakwas do słoika, dodaj 100 g mąki żytniej i 100 g wody - wymieszaj. Rano będzie gotowy, żeby zrobić z niego chleb.

Przepis:

500 g wody połącz z 200 g zaczynu (łyżeczkę odłóż w zamkniętym słoiczku do lodówki na następny chleb), wszystko wymieszaj. Dodaj 500 g mąki (typ 2000 to razowa, a 720 biała - można dowolnie wymieszać), 18 g soli, ziarna, jeśli lubisz. Wymieszaj porządnie i przełóż do lekko natłuszczonych czarnych keksówek do połowy wysokości. Wyrównaj wilgotną dłonią. Wierzch możesz posypać ziarnami i docisnąć.

Zakryj foremki folią aluminiową i uzbrój się w cierpliwość. Chleb musi wyrosnąć do krawędzi, co zajmie mu 4-8 godzin w zależności od temperatury. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, bez termoobiegu - góra i dół. Nie zdejmuj folii, wstaw chleb do nagrzanego pieca na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 30 min. Upieczony chleb wyjmij z foremek i wystudź na kratce. Ostudzony dobrze zawinąć w folię aluminiową i zostawić do rana, ale jeśli nie wytrzymasz - krój.


  • Wiosną i latem, kiedy nie korzystamy z ogrzewania, a jest ciepło, zakwas może stać w dowolnym miejscu, należy unikać jedynie przeciągów.
  • Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się drożdże i bakterie, dzięki którym później rośnie chleb.
Swój zakwas rozdaje również Tomasz DekerTomasz Deker Bakery na Przymorzu przy ul. Obrońców Wybrzeża. Każdego zainteresowanego prosi o kontakt z restauracją.

Zakwas otrzymamy także we wrzeszczańskim Avocado Vegan Shop.

- Przygotowaliśmy zakwas żytni, na bazie którego będziecie mogli wypiekać swoje własne chleby. Zakwas będziecie mogli odbierać bezpłatnie. Prosimy, abyście przynosili własne słoiki, bo my już nie mamy. Do słoiczków z zakwasem dołączać będziemy bardzo prosty przepis na pszenny chleb oraz instrukcję obchodzenia się z zakwasem, aby wystarczył wam na długo i abyście mogli dzielić się nim dalej - informuje Avocado Vegan Shop z Wrzeszcza.
Lokal informuje również, że w przypadku niemożności wypieku chleba we własnym domu jedna z pracowniczek zadeklarowała chęć wypiekania bezglutenowego chleba, różnego rodzaju ciast (m.in. agawnika) oraz innych wypieków. O wszystkim Avocado ma informować na bieżąco.

Koronawirus w Trójmieście - wszystkie ważne informacje


Przygotowywane są także dodatkowe możliwości składania zamówień, aby jak najbardziej zminimalizować kontakty bezpośrednie. Planowane jest włączenie możliwości zamówienia pełnego cateringu online oraz możliwość zamówienia paczek produktów z Avocado Vegan Shop z bezkontaktową dostawą do domu.

Bio Piekarnia Ziarno z Gdyni również rozdaje zakwas klientom, a przy okazji dowozi chleb do domów.

Miejsca

Opinie (74) 4 zablokowane

  • borze zielony (2)

    co za głupi naród. restauracja zatowarowały się jak zawsze, a że lokale nagle zamknięto to towar został. Chyba lepiej go rozdać niż wywalić w kibel. Nawet rozdawanie zakwasu musicie shejtować?

    • 25 1

    • (1)

      Borze
      Komorowski?

      • 3 4

      • Borze zielony

        Profesorze Miodku.

        • 6 1

  • Przecież zakwas się robi samemu (3)

    W trzy dni. Można zrobić chleb bez drożdży. Czy ci dzisiejsi ludzie mają jeszcze jakieś pojęcie o życiu.

    • 30 10

    • Piszesz głupoty, bo nie masz pojęcia o sprawie

      Chleb na zakwasie wieloletnim to nie to samo co świeży zakwas

      • 5 1

    • Nie każdy nie pracuje lub nie ma pracy 7-15.

      • 11 0

    • Można zrobić

      Jednakże 3 dni to zakwasik taki słabiutki wyjdzie. Im starszy (tzn oddzielamy parę gram, urabiamy i do następnego chleba) tym lepszy. Robiłem chleb przez parę lat, zakwas był bardzo mocny, niestety lenistwo zwyciężyło :(

      • 15 0

  • A ja korzystam z doświadczenia polityków i kupuję chlebek kidawski.

    • 5 5

  • TD może zacznij dawać umowy swoim pracownikom,

    Bo jest kwas a nie zakwas

    • 10 2

  • dośc ciężko kupic mąkę razwoą zytnią wiec i tak do bani ten przepis (1)

    a zaczyn to samemu można zrobić z łyżeczki mąki pszennej odstawionej w ciepłym miejscu na kilkadziesiąt godzin , i upiec chleb/bułkę pszenną dużo łatwiejszą , przepisy na necie

    • 3 9

    • widać, że się znasz na rzeczy

      żenada

      • 2 2

  • Folie aluminowa?

    Co za brednie

    • 7 4

  • wielkie mi co łyżeczka pokruszonego chleba w wodzie to cały zaczyn

    i już się chwalą jakie to wielce dobrotliwe

    • 7 14

  • Chleb zrobiony własnoręcznie to coś wyjątkowego

    Może to głupie, ale ja piekąc chleb mam wrażenie, że robię coś ważnego. Wypieczenie chleba to coś wyjątkowego. Niby tylko ciasto, zwykła mąka... a jednak kiedy czujesz ten zapach, weźmiesz do ręki świeży, ciepły bochenek, przekroisz... no ma to jakiś element magiczny. U nas w domu pieczenie chleba to zawsze uroczystość. I najwazniejsze - nigdy nic sie nie marnuje.

    • 67 4

  • (1)

    Inicjatywa sympatyczna, ale... póki chleb jest w piekarniach, to chyba jednak bardziej higienicznie jest kupować u nich - przestrzegają zasad higieny z zasady, kontroluje ich Sanepid, a w tej chwili używają też żeli do dezynfekcji itp.
    Tutaj każdy, kto przechodzi obok stojaczka, może pogrzebać, kichnąć, swój wirus przenieść, więc...

    • 20 13

    • więc...

      ... najlepiej zrobić zakwas samodzielnie i piec własny fantastyczny chleb. polecam

      • 10 0

  • fajny pomysł :)

    • 11 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane