• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Odbył się pierwszy Wege Festiwal w Gdańsku

Alicja Olkowska
8 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Kilkadziesiąt stoisk z kuchnią wegetariańską i wegańską z całej Polski, naturalne kosmetyki, książki i ubrania, a do tego warsztaty i inspirujące spotkania. Tak w skrócie można podsumować pierwszy w Trójmieście Wege Festiwal, który trwa od soboty do niedzieli w CSG.



Po Katowicach, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi, Warszawie oraz Krakowie, przyszła w końcu kolej na Trójmiasto, gdzie po raz pierwszy zorganizowano Wege Festiwal. Tym razem przy wsparciu Fundacji Viva, co znacząco wpłynęło na program imprezy: oprócz wystawców z całej Polski, na uczestników czekają darmowe wykłady i rozmowy z ludźmi zaangażowanymi m.in. w ekologię i kuchnię bezmięsną. Ciekawie zapowiada się zwłaszcza niedzielne spotkanie ze związanymi z Trójmiastem promotorami kuchni wegańskiej, Jolą SłomąMirosławem Trymbulakiem. Po godz. 12.15 będą opowiadać o sztuce planowania, czyli przemyślanych zakupach żywności i niemarnowaniu jedzenia.

Wege festiwal to przede wszystkim jedzenie - różnorodne i czerpiące z wielu kuchni świata, a zatem każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Wśród tłumu spotkać można również osoby, które jedzą na co dzień mięso i nie wyobrażają sobie bez niego życia, ale chętnie sięgają także po dania wegetariańskie. Bo jeśli próbować kuchni bezmięsnej, to właśnie w takim wydaniu: gdy wybór jest tak duży, że chwilami wręcz ciężko zdecydować się na konkretny smak. Na miejscu napijemy się również rzemieślniczego piwa oraz wina.

Sobotnia odsłona festiwalu cieszyła się wysoką frekwencją
, lecz dzięki temu, że przygotowano kilkadziesiąt stoisk gastronomicznych, kolejki tylko do niektórych z nich były problemem. W większości przypadków posiłki wydawano niemal od razu. Ze względu na duże zainteresowanie dłużej trzeba poczekać na m.in. hot dogi z parówką z soczewicy w barwionych węglem bułkach czy specjały kuchni wietnamskiej od Pitaya Warszawa.

Przestrzeni na niespieszną degustację jest wystarczająco - w największej sali ustawiono kilkanaście stołów z ławami, są też leżaki, choć równie dobrze można wyjść na zewnątrz, gdzie jest znacznie cieplej (tam także są stoły). Zaś mniejszą salę opanowały stoiska z ekologicznym kosmetykami, ubraniami, biżuterią oraz książkami.

Ważne: w hali jest chłodno, więc mimo że na zewnątrz jest już całkiem ciepło, warto ze sobą wziąć kurtkę lub bluzę. Nie we wszystkich stoiskach zapłacimy kartą, przyda się zatem gotówka. Wstępu na teren CSG nie mają również czworonogi.

Festiwal trwa jeszcze w niedzielę - od godz. 12 do 18. Bilet kosztuje 10 zł.

Przypominamy, że Wege Festiwal to nie jedyna impreza kulinarna trwająca w ten weekend w Gdańsku. Do wyboru mamy jeszcze Strefę Smaków Food Trucków przy Amberexpo oraz Weekend za pół ceny. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.

Wydarzenia

Wege Festiwal Trójmiasto (13 opinii)

(13 opinii)
10 zł
kiermasz

Zobacz także

Opinie (185) ponad 10 zablokowanych

  • Jeśli chodzi o weganizm,

    to najtrudniej przyznać się przed rodzicami, że jest się homo.

    • 27 14

  • Neue mode;) (2)

    Teraz już dla zwierząt robi się karmy wegetariańskie.
    Świat powoli dobiega swego kresu

    • 13 10

    • (1)

      Nie świat a konsumpcjonizm, czyli Europa która odeszła od chrześcijaństwa.

      • 2 1

      • a chrześcijaństwo jest z Bliskiego Wschodu, więc czemu Europa miałaby nie odejść od obcego tworu ?

        • 0 0

  • (3)

    Parówka z soczewicy. Toż to nie parówka. Świat się kończy.

    • 15 14

    • no tak bo nie ma w niej papieru toaletowego

      • 8 3

    • tak samo jak parowki z tesco (1)

      miesa nie maja, a ludzie je kupuja

      • 3 1

      • No tak to jest jak się dobrej parówki nie jadło i pisze książki na podstawie jednej zjedzonej lub obejrzanej parówki z Tesco. Gratulacje.

        • 0 1

  • Najlepszy i tak byl schabowy

    • 5 7

  • (2)

    same wynalazki na tych spedach:) ciekawe czy im slinka cieknie jak nam na zapach grila gdy wychodza i czuc zapach swiezo koszonej trawy

    • 8 9

    • (1)

      ty masz na grillu kiełbasę a ja cukinię, ale rozumiem że Ciebie nęci zapach każdego mięsa nawet tego zdechłego

      • 5 5

      • no przciez zywego nie bede jadl co ty:) nie porownuj brukwi z karkoweczka grilowana

        • 0 2

  • Jestem Patryk Vegę i co mi zrobicie?

    • 3 4

  • zbyt mało rozreklamowane przed ... SZKODA!!!!

    • 7 4

  • Ciekawe czemu swoje vege jedzenie nazywają podobnie jak normalne miesne np. Kotlety z trawy wiedzą że jest fu i chociaż chcą nazwę miec smaczna

    • 11 6

  • Ja jestem wegetarianinem drugiego obiegu: jem zwierzęta jedzące rośliny!

    • 16 8

  • Czy był bezmięsny bekon? (1)

    • 10 3

    • Tak :)

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane