• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Odbył się pierwszy Wege Festiwal w Gdańsku

Alicja Olkowska
8 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Kilkadziesiąt stoisk z kuchnią wegetariańską i wegańską z całej Polski, naturalne kosmetyki, książki i ubrania, a do tego warsztaty i inspirujące spotkania. Tak w skrócie można podsumować pierwszy w Trójmieście Wege Festiwal, który trwa od soboty do niedzieli w CSG.



Po Katowicach, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi, Warszawie oraz Krakowie, przyszła w końcu kolej na Trójmiasto, gdzie po raz pierwszy zorganizowano Wege Festiwal. Tym razem przy wsparciu Fundacji Viva, co znacząco wpłynęło na program imprezy: oprócz wystawców z całej Polski, na uczestników czekają darmowe wykłady i rozmowy z ludźmi zaangażowanymi m.in. w ekologię i kuchnię bezmięsną. Ciekawie zapowiada się zwłaszcza niedzielne spotkanie ze związanymi z Trójmiastem promotorami kuchni wegańskiej, Jolą SłomąMirosławem Trymbulakiem. Po godz. 12.15 będą opowiadać o sztuce planowania, czyli przemyślanych zakupach żywności i niemarnowaniu jedzenia.

Wege festiwal to przede wszystkim jedzenie - różnorodne i czerpiące z wielu kuchni świata, a zatem każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Wśród tłumu spotkać można również osoby, które jedzą na co dzień mięso i nie wyobrażają sobie bez niego życia, ale chętnie sięgają także po dania wegetariańskie. Bo jeśli próbować kuchni bezmięsnej, to właśnie w takim wydaniu: gdy wybór jest tak duży, że chwilami wręcz ciężko zdecydować się na konkretny smak. Na miejscu napijemy się również rzemieślniczego piwa oraz wina.

Sobotnia odsłona festiwalu cieszyła się wysoką frekwencją
, lecz dzięki temu, że przygotowano kilkadziesiąt stoisk gastronomicznych, kolejki tylko do niektórych z nich były problemem. W większości przypadków posiłki wydawano niemal od razu. Ze względu na duże zainteresowanie dłużej trzeba poczekać na m.in. hot dogi z parówką z soczewicy w barwionych węglem bułkach czy specjały kuchni wietnamskiej od Pitaya Warszawa.

Przestrzeni na niespieszną degustację jest wystarczająco - w największej sali ustawiono kilkanaście stołów z ławami, są też leżaki, choć równie dobrze można wyjść na zewnątrz, gdzie jest znacznie cieplej (tam także są stoły). Zaś mniejszą salę opanowały stoiska z ekologicznym kosmetykami, ubraniami, biżuterią oraz książkami.

Ważne: w hali jest chłodno, więc mimo że na zewnątrz jest już całkiem ciepło, warto ze sobą wziąć kurtkę lub bluzę. Nie we wszystkich stoiskach zapłacimy kartą, przyda się zatem gotówka. Wstępu na teren CSG nie mają również czworonogi.

Festiwal trwa jeszcze w niedzielę - od godz. 12 do 18. Bilet kosztuje 10 zł.

Przypominamy, że Wege Festiwal to nie jedyna impreza kulinarna trwająca w ten weekend w Gdańsku. Do wyboru mamy jeszcze Strefę Smaków Food Trucków przy Amberexpo oraz Weekend za pół ceny. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.

Wydarzenia

Wege Festiwal Trójmiasto (13 opinii)

(13 opinii)
10 zł
kiermasz

Zobacz także

Opinie (185) ponad 10 zablokowanych

  • Jak swiat istnieje (3)

    Jak świat istnieje był ludzie żywiący się tylko warzywami, bo na mięso ich nie było stać. Mięso było drogie, dla zamożnych, a warzywa tanie, którymi głównie żywił się lud pospolity. Dodatki mięsne do potraw sprawiały, że dane danie stawało się luksusem, stąd bigos przez wiele wieków uważany był za rarytas dla biedoty. Gdy zwiększyła się produkcja mięsa (te wszystkie hodowle zwierząt - to de facto produkcja mięsa, gdyby nie ona, te zwierzęta nie powoływane by były do życia), mięso stało się dostępne dla mniej zamożnych osób. Wege to moda, a surówki, dania warzywne były, są i będą zdrowe.

    • 8 3

    • etyka to nie moda (2)

      racjonalne zachowanie tez nie

      • 2 3

      • (1)

        Od kiedy spożywanie roślin to etyka?

        • 2 1

        • Od kiedy maltretowanie zwierząt przestało być koniecznością.
          W obecnej chwil jedzenie mięsa jest niczym innym, jak torturowaniem zwierząt dla własnej przyjemności.
          A to nie mieści się w ramach moich zasad etycznych.
          Czy to tak ciężko zrozumieć?

          • 1 0

  • spoko impreza (1)

    nastepnym razem wiecej lawek na dworze! trawa mokra mimo slonca, a i tak fajniej posiedziec na dworze.

    no i zwrocic uwage cwaniaczkowi z Pitaya Warszawa, ze jak naklada urękawicznioną dłonią jedzenie, to niech już później nią nie trzyma pieniędzy....

    • 3 1

    • No i trawe mozna skubnac przy okazji

      • 0 1

  • więzieniem powinno karać się rodziców, którzy w tej sekcie wychowują dzieci od najmłodszych lat. (4)

    nie macie pojęcia wy modne głupki jaką krzywdę im robicie. vege tak, proszę bardzo, ale jako świadomy wybór DOROSŁEGO człowieka.

    • 11 2

    • ..sa teorie, ze ludzie, szczegolnie karmieni miesem od dziecka, traca zdolnosc do krytycznego myslenia i podejmowania jakichkolwiek logicznych decyzji..

      • 4 6

    • Koleżanka, którą poznałam na studiach była wegetarianką, jej mąż także, (2)

      mają dwoje dzieci, teraz w wieku 20 i 22 l., dzieci są od urodzenia wegetarianami, najpierw dzięki rodzicom, teraz z wyboru.
      Rodzice zdrowi, dzieci zdrowe, jedno trenuje sport (pływanie),

      Jaka krzywda im się dzieje z powodu bycia wegetarianami?

      • 2 4

      • (1)

        chocby taka ze biedne dzieci nie wiedza co to szynka

        • 0 2

        • Jest wręcz przeciwnie

          DOSKONALE zdają sobie sprawę z tego, co to jest szynka i skąd pochodzi.
          Zabierz dziecko do rzeźni i potem spróbuj nakarmić kiełbasą.

          • 0 0

  • kolejne agrsywne posty sekciarzy wegan potwierdzajają wczesniejsze dowody. (1)

    • 3 4

    • ..jak na razie to 90 procent agresji jest we wpisach "carnivores"..

      • 1 1

  • Nie jestem przeciwna weganom, (2)

    ale dlaczego preferują żywność na nawozach naturalnych,które niestety uzyskuje się od zwierząt hodowlanych. Powinni propagować nawozy mineralne zwane inaczej sztucznymi.

    • 0 3

    • ..ja to sie dziwie miesozernym, ze jedza mieso ze zwierzat karmionych maczka odzwierzeca = kanibalistycznych, o barwnikach w paszy, antybiotykach i hormonach nie wspomne..

      • 2 1

    • a co ma piernik do wiatraka ?

      • 1 0

  • Skąd ta nienawiść do wegan?

    Coś wam robią tym, jak się odżywiają i dbają o środowisko? Jak już, to się powinniśmy cieszyć, że coraz więcej osób przechodzi na weganizm, bo 1) to de facto lepsze dla środowiska, 2) rynek mięsny czuje większą presję i jakość mięsa wzrasta (czyli też lepiej dla mięsożerców).

    • 4 0

  • byłem nie polecam!!

    Nie jem miesa od paru lat. Niestety ten festiwal to kpina, poza lodami, ciastami i deserami . Obiady fatalne, drogie, czesto niezdrowe, smazone na glebokim tanim oleju oraz.....niesmaczne. Na pewno ten festiwal dla mnie to była antyreklama jedzenia bezmiesnego. Polecam nie jesc miesa, zamiast tego rosliny strączkowe ,ale bazowac na polskich daniach z ta zamiana. Pozdrawiam

    • 2 1

  • Jestes tym, co jesz.

    Jesli jesz mieso od dziecka i nigdy nawet nie sprobowales posilku wegetarianskiego nie mowiac o dluzszej diecie - masz do tego prawo, ale wierz mi, jestes ograniczony/a ( bez obrazy) przynajmniej w zyciowym doswiadczeniu..a to doswiadczenie jest bardzo ciekawe i Nader pozytywne - sam przez 15 lat bylem na wegetarianskiej, czulem sie swietnie tak fizycznie jak i psychcznie, nadal unikam miesa choc u tesciowej kotleta nie odmowie..

    • 2 0

  • stoiska z ekologicznymi ubraniami

    kupiłam kilka par stringów z trawy morskiej

    • 2 0

  • Przeważał warzywny fastfood...

    Słabe płacenie 10zł, żeby potem płacić 15 zł za jednego pieroga z farszem warzywnym, albo zupę w plastiku za 12zł. Większość tego jedzenia to taki warzywny fastfood...

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane