• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uczta na molo podczas Slow Fest Sopot

Ewa Palińska
26 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 

Zobacz naszą relację z 4. Slow Fest Sopot.



Już po raz czwarty sopockie molo stało się miejscem kulinarnej uczty. Za dwustumetrowym stołem rozstawili się restauratorzy, serwując festiwalowym gościom potrawy z różnych stron Europy i świata. Tłumów nie było, dlatego każdy w spokoju mógł nie tylko skosztować wybranej potrawy, ale również porozmawiać z szefami kuchni, ekspertami czy zaopatrzyć się w produkty regionalne.



Slow Fest Sopot to miejsce dla smakoszy. Przy dwustumetrowym stole, rozstawionym na molo, można bowiem nie tylko spróbować unikatowych potraw, przygotowanych specjalnie na tę okazję, ale również zasięgnąć wiedzy na ich temat i porozmawiać z ekspertami. Można także zaopatrzyć się w produkty regionalne oraz sprawdzić, do której z wystawiających się restauracji warto wybrać się w przyszłości.

Po ubiegłorocznej odsłonie imprezy pojawiły się wprawdzie zarzuty, że Slow Fest to nie tyle festiwal jedzenia, co targi gastronomiczne, podczas których restauratorzy chcą jak najlepiej zareklamować swoje usługi. Jest w tym sporo prawdy, co jednak nie zmienia faktu, że osobom odwiedzającym w sobotnie południe sopockie molo taki targowy charakter imprezy odpowiadał. Po degustacji, jeśli jedzenie im smakowało, chętnie wracały aby uzyskać dodatkowe informacje i zabrać ulotkę informacyjną.

Przy dwustumetrowym stole, rozstawionym na molo, można było nie tylko spróbować unikatowych potraw, przygotowanych specjalnie na tę okazję, ale również zasięgnąć wiedzy na ich temat i porozmawiać z ekspertami. Przy dwustumetrowym stole, rozstawionym na molo, można było nie tylko spróbować unikatowych potraw, przygotowanych specjalnie na tę okazję, ale również zasięgnąć wiedzy na ich temat i porozmawiać z ekspertami.
Karnet degustacyjny kosztował 30 zł (plus koszt biletu wstępu na molo dla wszystkich spoza Sopotu) i upoważniał do skosztowania sześciu potraw z ogromnego i różnorodnego menu, przygotowanego przez wystawców. W jednym miejscu kuszono smakowitą paellą z owocami morza, panierowanymi kalmarami, czy grillowanymi krewetkami. Nieco dalej serwowano lody i wymyślne desery, różnorakie zupy, przekąski, grillowaną sielawę z młodymi ziemniakami, swojskiego śledzika i wiele innych. A wszytko przygotowane w zgodzie z ideą slow food.

Festiwalowi goście nie kryli swojego zadowolenia. Chwalili wystawców za różnorodność i kreatywność, zachwycali się smakiem potraw, ale przede wszystkim cieszył ich fakt, że choć zainteresowanie imprezą było spore, to jednak nie było tłumów. Dzięki temu można było wziąć kucharzy w krzyżowy ogień pytań, a po wyborze potrawy skorzystać z ławki, rozstawionych stołów czy wygodnie rozsiąść się na samym molo.

Frekwencja dopisała, ale tłumów nie było, dlatego każdy w spokoju mógł nie tylko skosztować wybranej potrawy, ale również porozmawiać z szefami kuchni, ekspertami czy zaopatrzyć się w produkty regionalne. Frekwencja dopisała, ale tłumów nie było, dlatego każdy w spokoju mógł nie tylko skosztować wybranej potrawy, ale również porozmawiać z szefami kuchni, ekspertami czy zaopatrzyć się w produkty regionalne.
Organizator, Wojciech Radtke, życzyłby sobie, aby festiwalowy stół każdego roku robił się coraz dłuższy. Podczas tegorocznej edycji Slow Fest Sopot wystawców było znacznie więcej niż w roku ubiegłym, a że zwiedzającym impreza przypadła do gustu, to szanse na wydłużenie stołu w lachach kolejnych wydają się spore.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (63) 2 zablokowane

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Wielka degustacja na molo - Slow Fest Sopot 2016

    Ze dwa lata temu byly tlumy a teraz pustki ! Kilka osob. Malo kto jest glupi aby placic 37,5 zl za kilka mikro porcji. (1)

    • 25 2

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Wielka degustacja na molo - Slow Fest Sopot 2016

      zdaje sie ze kiedyś była degustacja za 5 zl teraz trzeba zapłacic 30 zl niby wychodzi

      na to samo ale jak np ktoś chciałby tylko 2 rzeczy spróbować to nie ma możliwości 10 zl zapłacić, ogólnie wcale sie nei dziwię że nie było tłumu

      • 7 4

  • 40zł za degustację? Phi....

    • 15 3

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Wielka degustacja na molo - Slow Fest Sopot 2016

    proponuje cene pakietu podniesc do 100zl. Bedzie jeszcze wieksza pustka.

    • 23 4

  • "Ale kotlecik ładnie pachnie" (1)

    Klasyka.

    • 13 4

    • Niezłe, Kopara na objeździe przed wyborami :))))

      Klasyka

      • 5 0

  • Tadziu Krewetka

    Pierwszy raz chłopa bez "krewetek" widziałem:)

    • 21 6

  • A co szef swoje tak wyczyscic?

    • 3 14

  • Kolejna impreza dla naiwnych

    Słyszałem ze same Ruskie tam były, no i nowo bogaccy

    • 35 25

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane