• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Wydarzenie już się odbyło

Uroczyste podsumowanie Olimpiady Kulinarnej

22 października 2016 Narodowa Reprezentacja Polskich Kucharzy zdobyła srebrny medal w kategorii dania regionalne podczas jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie - Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie (Internationale Kochkunst Ausstellung).

Zadaniem Reprezentacji było przygotowanie czterech różnego rodzaju przekąsek typu finger food, o wadze 10-20 g każda. Regulamin określał, że 2 z nich powinny być przygotowane na zimno i podane na zimno, a dwie pozostałe przygotowane na gorąco i podane na zimno. Ponadto, nasi kucharze przyrządzili dwa rodzaje starterów: gorące, w których wszystkie elementy były gorące, a wydane na zimno, oraz zimne, gdzie wszystkie elementy były zimne i wydane także na zimno. Co więcej, na stole dań regionalnych Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy znalazło się szczegółowo zaaranżowane, pięciodaniowe menu oraz uroczysty talerz owoców. Mogłoby się wydawać, że to by było na tyle. A jednak to nie koniec wymagań, jakie stawiała przed uczestnikami IKA.

Drugą składową była realizacja programu cukierniczego, w którym do przygotowania był deser z czekoladą w roli głównej, deser z owocami, stanowiącymi pierwszoplanowy składnik oraz deser własnego wyrobu, czyli zupełny freestyle! Kolejnym zadaniem cukiernika było przygotowanie talerza z czterema rodzajami czekoladek/pralinek o wadze 6-14 g każda. Zmagania kucharzy z całego świata oceniało międzynarodowe jury, składające się z oficjalnie uznanych ekspertów kulinarnych.



Wśród dań olimpijskich Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy, startującej w kategorii w dania regionalne znalazły się m.in.:

Sandacz marynowany na słodko i słono, gotowany w sous-vide w temperaturze 44 stopni 15 minut z grzybami lejkowca, duszonymi z tymiankiem, szalotką oraz z musem z młodego szpinaku, gotowanego w cydrze jabłkowym. Puree z chlorofilu, mięty kolendry i verbeny. Warzywa (marchewka, pietruszka-korzeń) gotowane w maśle palonym z czarną soczewicą, owinięte we włoską kapustę, gotowaną w niskiej temperaturze. Kwaszona czerwona cebula w zalewie z octu winnego i syropu z białego bzu i z gotowanym porem w maśle.

Robert Skubisz

Uroczyste podsumowanie Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie IKA 2016

24 listopada 2016, o godz.14:00 w Hotelu Almond, przy ul. Toruńskiej 12 w Gdańsku odbędzie się uroczyste podsumowanie udziału Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy w daniach regionalnych", która zdobyła srebrny medal podczas Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie IKA 2016.

Gościem honorowym spotkania będzie Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk.

Opinie

Katalog.trojmiasto.pl -Wkrótce otwarcie

Mąka i Kawa

Gdańsk
Doki

Pizzerie

Planowane otwarcie

Lato 2024

Barista i Bambino

Gdańsk
Sucha 37 B

Kawiarnie i herbaciarnie

Planowane otwarcie

lato 2024

Content

Gdańsk
Angielska Grobla 35

Restauracje

Planowane otwarcie

Maj 2024

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Bar Bosmana Mapka 6.0

Bary
Smaczne zapiekanki ,miła obsługa,super miejsce i świetny kilmat.Wszystko w przyzoitej, cenie,polecam

Burger Stacja Mapka 6.0

Burgery
Najlepsze hamburgery jakie jadłem.poprostu rozpływa się w ustach

Burger Stacja Mapka 6.0

Burgery
Pyszne burgery, super kompozycje składników , palce lizać . Uwaga uzależniają !

Burger Story Mapka 6.0

Burgery
Jedzenie 11/10. Obsługa miła, wystrój klimatyczny, a co najważniejsze - burgery były smaczne. Wrapy też niczego sobie... więcej