22 października 2016 Narodowa Reprezentacja Polskich Kucharzy zdobyła srebrny medal w kategorii dania regionalne podczas jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie - Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie (Internationale Kochkunst Ausstellung).
Drugą składową była realizacja programu cukierniczego, w którym do przygotowania był deser z czekoladą w roli głównej, deser z owocami, stanowiącymi pierwszoplanowy składnik oraz deser własnego wyrobu, czyli zupełny freestyle! Kolejnym zadaniem cukiernika było przygotowanie talerza z czterema rodzajami czekoladek/pralinek o wadze 6-14 g każda. Zmagania kucharzy z całego świata oceniało międzynarodowe jury, składające się z oficjalnie uznanych ekspertów kulinarnych.
Wśród dań olimpijskich Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy, startującej w kategorii w dania regionalne znalazły się m.in.:
Sandacz marynowany na słodko i słono, gotowany w sous-vide w temperaturze 44 stopni 15 minut z grzybami lejkowca, duszonymi z tymiankiem, szalotką oraz z musem z młodego szpinaku, gotowanego w cydrze jabłkowym. Puree z chlorofilu, mięty kolendry i verbeny. Warzywa (marchewka, pietruszka-korzeń) gotowane w maśle palonym z czarną soczewicą, owinięte we włoską kapustę, gotowaną w niskiej temperaturze. Kwaszona czerwona cebula w zalewie z octu winnego i syropu z białego bzu i z gotowanym porem w maśle.
Robert Skubisz
Uroczyste podsumowanie Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie IKA 2016
24 listopada 2016, o godz.14:00 w Hotelu Almond, przy ul. Toruńskiej 12 w Gdańsku odbędzie się uroczyste podsumowanie udziału Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy w daniach regionalnych", która zdobyła srebrny medal podczas Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie IKA 2016.
Gościem honorowym spotkania będzie Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk.