• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W listopadzie króluje gęsina. Propozycje trójmiejskich restauracji

Magda Mielke
14 listopada 2023, godz. 10:00 
Opinie (49)
Przez cały listopad w wybranych trójmiejskich restauracjach można skosztować dań z gęsiną w roli głównej. Na zdjęciu: konfitowany udziec z gęsi kaszubskiej przygotowany przez Brovarnię. Przez cały listopad w wybranych trójmiejskich restauracjach można skosztować dań z gęsiną w roli głównej. Na zdjęciu: konfitowany udziec z gęsi kaszubskiej przygotowany przez Brovarnię.

W listopadzie na talerzach króluje gęsina. Mięso to nie tylko wyśmienicie smakuje, ale posiada też wiele cennych wartości odżywczych. Obecnie gęsina przeżywa w Polsce renesans. Dzięki takim akcjom jak "Gęsina na św. Marcina" mięso tego ptactwa ponownie trafia na stoły w polskich domach, a także pojawia się w menu wielu restauracji. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście można skosztować tego przysmaku.



Czy potrafisz samodzielnie przyrządzić gęsinę?

Nazywana arystokratką wśród drobiu gęś jest produktem sezonowym - świeżą gęś można kupić jedynie jesienią, od listopada do grudnia. Dlatego też tradycja jedzenia gęsiny w listopadzie sięga aż czasów średniowiecza. W święto św. Marcina (11 listopada) zwyczajowo otwierano i pito pierwsze butelki wina z bieżącego rocznika. Oprócz wina, podczas uczt, nie mogło zabraknąć też dobrego jedzenia. Jako że w listopadzie gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze, to właśnie one trafiały na stół. Obecnie 11 listopada obchodzimy Dzień Polskiej Gęsi.


Slowfoodowa akcja "Gęsina na św. Marcina"



Od 14 lat Slow Food Polska organizuje w tym czasie ogólnopolską akcją, która ma na celu popularyzowanie jedzenia tego mięsa. W trakcie XIV edycji "Gęsiny na św. Marcina" najlepsi szefowie kuchni dzielą się kolejnymi pomysłami na gęsinę. Tradycyjnie, wybrane restauracje z całej Polski (w tym roku jest ich 63) w tym okresie serwują przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny - może to być przystawka, pierwsze lub drugie danie, a nawet deser. Tegoroczna akcja potrwa do 3 grudnia.

Choć Polska uchodzi za największego w Europie producenta gęsiny, mięso tego ptactwa trafia na polskie stoły stosunkowo rzadko. W ostatnich latach, dzięki takim właśnie akcjom jak "Gęsina na św. Marcina", mięso tego gatunku przeżywa renesans.

- Efekty naszych działań są bardzo wymierne - spożycie gęsiny w Polsce z 17 gramów 15 lat temu urosło dzisiaj do około 350 gramów, czyli prawie 20-krotnie. Jednak wciąż z 12 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90 proc. czyli około 22 tys. ton trafia na rynek niemiecki - mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji.
  • Pierś gęsi z puree z topinamburu, pieczoną kapustą czerwoną i sosem demi glas.
  • Udko gęsi konfitowane z gulaszem z brukwi i knedlami ziemniaczanymi.
  • Consome z brukwi na gęsinie, z pieczoną gęsią, ziemniakiem pieczonym, marchewką i olejem majerankowym.
  • Dania z gęsiną w restauracji M15.

M15 Restaurant & Bar



Już tradycyjnie w akcji "Gęsina na św. Marcina" udział bierze sopockie M15 Restaurant & Bar. W tym roku szef kuchni Adrian Gabryszak przygotował specjalne menu, w którym znalazło się:
  • consome z brukwi na gęsinie, z pieczoną gęsią, ziemniakiem pieczonym, marchewką i olejem majerankowym;
  • udko gęsi konfitowane z gulaszem z brukwi i knedlami ziemniaczanymi;
  • pierś gęsi z puree z topinamburu, pieczoną kapustą czerwoną i sosem demi glas.
Potraw gęsiną w roli głównej można spróbować do 3 grudnia.

Brovarnia



W tym roku, tak jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk oferuje swoim gościom w listopadzie liczne dania z gęsiną w roli głównej. W sezonowym menu przygotowanym przez szefa kuchni Przemysława Zwańskiego znalazły się m.in.: pierogi z kaszubską gęsiną rozmarynową z sosem śliwkowym i podgrzybkami, gęsie żołądki duszone w sosie własnym i podawane z warzywami, konfitowany udziec z gęsi kaszubskiej, podawany z karmelizowanymi burakami z czarną porzeczką, puree maślanym, jarmużem i sosem pieczeniowym czy carpaccio z gęsi z sosem balsamico bianco, pomarańczowym chutney, chipsem z jabłka, pistacjami, rukolą i olejem dyniowym.

  • Brovarnia przygotowała sezonowe menu, w którym znaleźć można kilka dań z gęsią w roli głównej.
  • Carpaccio z gęsi
  • Brovarnia przygotowała sezonowe menu, w którym znaleźć można kilka dań z gęsią w roli głównej.

Endi Wine House



W akcji "Gęsina na św. Marcina" udział bierze też restauracja Endi Wine House. W sezonowym menu szef kuchni Damian Dopieralski proponuje na przystawkę pierś z gęsi w postaci tatara na brioche z gorczycą, kurkami, aronią, puree z szalotki, chipsem cebulowym, truflowym karmelem i śliwką węgierką.

- Pierś jest zasolona mieszanką soli z cukrem, rozmarynu i kopru włoskiego. Następnie mielona na grubych oczkach i doprawiana gorczycą, szalotką, solą, świeżo mielonym pieprzem i olejem rzepakowym tłocznym na zimno. Kurki są kiszone w soku z kiszonych ogórków z dodatkiem kopru, czosnku i chrzanu. Aronia została wygotowana w czerwonym winie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, następnie zmiksowana na mus z dodatkiem marynowanego buraka i czerwonej porzeczki. Puree szalotki podane jest w formie musu. Szalotka wygotowana jest w bulionie z dodatkiem czosnku, następnie zmiksowana na gładką masę. Nasz solony karmel z dodatkiem soku z cytryny, aromatyzowany jest oliwą truflową. Do tego kiszona węgierka. Całość podana jest w formie "kanapki" brioche, czyli francuskie delikatnie słodkie pieczywo, wysmarowane puree z szalotki, na której ułożony jest tatar z dodatkami - mówi szef kuchni.

Na danie główne restauracja proponuje konfitowane udko z gęsi ułożone na gulaszu z fasoli, czyli francuskim cassoule. W skład gulaszu wchodzi włoszczyzna, kasztany, pomidory pelati i pancetta. Całość aromatyzowana jest majerankiem i truflą. Drugim daniem głównym z gęsią w roli głównej są "gęsie pipki".

- Nazwa gęsie pipki określa dwa dania: nadziewane gęsie szyjki i gęsie żołądki. W naszym przypadku są to gęsie żołądki. Danie wywodzi się z kuchni żydowskiej, w której gęś była bardzo cennym mięsem. Gęsię żołądki są marynowane tak samo jak udo kacze, z dodatkiem jałowca. Następnie konfitowane i duszone w demi glace z dodatkiem jeżyny. Podawane z puree z pieczonych ziemniaków z dodatkiem mleka, masła i chrzanu i buraczkami gotowanymi w occie z marakui, z dodatkiem soku z buraków. Do tego mus jabłkowy z zielonych jabłek, smażony na karmelu w aromacie mleka kokosowego i sos bordelaise, czyli brunatny sos pochodzenia francuskiego. Przygotowywany jest na bazie redukcji wina z dodatkiem liścia laurowego, cebuli, tymianku, natki pietruszki i pieczarek. Następnie zaciągnięty masłem. W bardziej tradycyjnej wersji podaje się posiekany szpik kostny - dodaje Damian Dopieralski.

Restauracje serwujące kuchnię polską


Restauracja Polskie Smaki



Specjalnego menu "Gęsina św. Marcina" można też spróbować w restauracji Polskie Smaki. Na talerzach w rolach głównych występują:
  • pasztet z gęsi, podawany z masłem ziołowym, rillettes z gęsi, marynowanymi kurkami i domową konfiturą;
  • dziadówka na gęsinie zabielana maślanką;
  • sałatka z podwędzaną piersią z gęsi, karmelizowanymi kasztanami i gruszką;
  • konfitowane gęsie żołądki, do tego żuchel kaszubski, sos z pieczoną śliwką i buraki.

  • Limitowane menu z okazji "Gęsiny na św. Marcina" dostępne jest do 3 grudnia w restauracji Polskie Smaki.
  • Limitowane menu z okazji "Gęsiny na św. Marcina" dostępne jest do 3 grudnia w restauracji Polskie Smaki.
  • Limitowane menu z okazji "Gęsiny na św. Marcina" dostępne jest do 3 grudnia w restauracji Polskie Smaki.
  • Limitowane menu z okazji "Gęsiny na św. Marcina" dostępne jest do 3 grudnia w restauracji Polskie Smaki.

Restauracja Zdrojowa



W wyjątkowych daniach z gęsiną można się rozsmakować także w restauracji Zdrojowa. Szef Kuchni Bartosz Rozbiegała proponuje na przystawkę mus z gęsiej wątróbki z żelem z owoców leśnych, pudrem malinowym, krakersem tymiankowym i twarogiem. W menu znalazł się też żur na wędzonej gęsi z pulpetami z gęsi, chrzanem, ziemniakami i jajkiem przepiórczym. Na danie główne serwowana jest zaś pierś z gęsi sous vide z ziemniakami confit, rajskim jabłuszkiem, dereniem i oliwą pietruszkową.

  • Dania z gęsiną serwuje też Restauracja Zdrojowa.
  • Dania z gęsiną serwuje też Restauracja Zdrojowa. Na zdjęciu: mus z gęsiej wątróbki z żelem z owoców leśnych, pudrem malinowym, krakersem tymiankowym i twarogiem.

Dania z gęsiną w trójmiejskich restauracjach



Ponadto, z gęsiny słynie restauracja Winne Grono. W aktualnym menu znajduje się m.in. rosół z gęsi kołudzkiej z lanymi kluskami, krem z brukwi na gęsinie podawany z grzankami majerankowymi i noga konfitowna gęsi kołudzkiej z modrą kapustą, kluskami śląskimi i sosem wiśniowym oraz stek z piersi z gęsi kołudzkiej, z sałatą, winegret na gęsim smalcu i puree ziemniaczanym.

Jak co roku, od 11 listopada do końca grudnia, restauracja Tabun poza regularnym menu proponuje swoim gościom dania z gęsiny i polskie, młode wino świętomarcińskie oraz rogale pełne białego maku. Można tu spróbować m.in.: kaszubskiej okrasy z gęsi, podawanej z domowymi marynatami i żytnim chlebem na zakwasie własnego wypieku, czerniny z domowymi kluskami, zupy z brukwi na gęsinie, długo pieczonego gęsiego uda z kapustą modrą, pieczonym jabłkiem, domowymi kluskami śląskimi i sosem śliwkowo-imbirowy, szmurowanej gęsiej piersi z żurawiną, demi glace, puree dyniowo-ziemniaczanym i karmelizowanymi burakami oraz pierogów z pieczoną gęsiną i marynowaną gruszką.


Pokaźną liczbę dań z gęsiną w roli głównej ma Browar Miejski Sopot. Na przystawkę można tu zamówić okrasę z siekanej gęsiny z marynowanymi grzybkami i cebulą, smalec z gęsi z cebulą i jabłkiem, pasztet z gęsi oraz plastry długo dojrzewającej gęsiny na rukoli. Wśród dań głównych uwagę zwraca pieczone udko z gęsi (luzowane bez kości), gołąbki z gęsiną i wołowiną po mazursku oraz pierogi z gęsiną w sosie z grzybów leśnych.

Restauracja Filharmonia serwuje udko z gęsi z golcami kaszubskimi, sosem wiśniowym i duszoną czerwoną kapustą z suszoną morelą.

Dań z gęsiną w roli głównej szukać można także w Pobitych garach oraz Butchery&Wine. Obie restauracje również biorą udział w akcji "Gęsina na św. Marcina".

Miejsca

Opinie (49) 5 zablokowanych

  • Piszcie ceny tych dań

    Fenomen, Osowa, Udko gęsi 75pln

    • 4 1

  • Upiec w domu (3)

    1. Pojechać na Kaszuby
    2. Wyszukac gospodarstwo gdzie gesi chodzą po ogrodzie
    3.Zamówic taką gęś i kupić oskubaną i wypatroszoną
    4.Na dno dużej brytfanny wlać kubek wody
    5.Włożyć gęś natartą solą i pieprzem , oraz majerankiem i rozmarynem
    6. Do środka gęsi włożyć cwiartki jabłek i posypać cynamonem
    7. Piec w temp. ok 170 stopni ok 4 godzin
    8.Po ok. 2,5 godz podlać szklanką piwa
    9. Gdy mieso rozpływa się w ustach można podawać do stołu
    Smacznego

    • 19 0

    • dokładnie tak (2)

      jak piszesz; ale tanio nie będzie;)

      • 1 1

      • bo to rarytas.

        • 3 0

      • Zawsze będzie taniej niż w tych reklamowanych restauracjach, a i zabawy więcej

        • 3 0

  • Wole zjesc konine

    Ekolozka z czerwonych blyskawic

    • 4 4

  • Taaaa

    Udko z gesi 70 zl. Powariowali
    Rosoly od 45-60zl

    • 8 1

  • Pierogi z Brovarni 10/10 niebo w gębie

    • 0 6

  • Ale ceny 125 zl za udko z gęsi

    To ja za cala gęś do pieczenia zaplacilam 66 zl (4.4 kg) plus prąd oczywiscie, przyprawy i obiad dla calej rodziny gotowy

    • 11 1

  • A wydawać by się mogło, że gęś to duży ptak.

    Patrząc na zdjęcia potraw gramowe jej spożycie nie dziwi.

    • 7 0

  • (1)

    W Dzień Niepodległości wybrałam się do ulubionej "susharnii" na Jasieniu na polecany ramen z gęsiną. Przyzwyczaiłam się już, że obecnie rameny nie kosztują już 20 zł, ale bliżej 40, nie spodziewałam się jednak że zapłacę 65 zł za zupę z kilkoma małymi plasterkami gęsiny.

    • 3 2

    • Dobre bulion z gęsi za 65 złotych. Ostro przeginają :)

      • 1 0

  • Tylko do mamy

    Całą rodziną poszliśmy do mamy na pieczoną gęś. Natarta ziołami, faszerowana kaszą z jabłkami, wolno pieczona w niezbyt wysokiej temperaturze. Do wyboru modra kapusta z rodzynkami lub buraczki zasmażane. Niebo w gębie.

    • 1 0

  • Co za wysyp golonek.

    Coraz więcej golonek na mieście ale i tak w Stolicy najwięcej.To wynik odstawiania ich od koryt , niektóre same umykają.

    • 1 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane