• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W tych lokalach nie spotkasz hipstera. 7 miejsc z tradycją (i przymrużeniem oka)

Aleksandra Lamek
19 lipca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Wystrój Restauracji Gdańskiej to hołd złożony XVII-wiecznej gdańskiej tradycji. Wystrój Restauracji Gdańskiej to hołd złożony XVII-wiecznej gdańskiej tradycji.

Masz już dość urządzonych w identycznym stylu tak zwanych modnych restauracji, które są bliźniaczo do siebie podobne? Tracisz apetyt, gdy kelner poleca carpaccio z topinamburu, kompresowane ogórki albo kolagen z sardeli? Oto nasza subiektywna i stworzona z przymrużeniem oka lista miejsc, gdzie zamiast chwilowych trendów od lat rządzi tradycja.



Lokale, w których zatrzymał się czas:

Kulinarna rewolucja, która przetoczyła się w ciągu ostatnich kilku lat przez Trójmiasto sprawiła, że pojawiła się cała masa nowych lokali, a stołowanie się na mieście stało się dla jednych niemal wyznacznikiem statusu społecznego, a dla innych normą. Niektóre z restauracji zdążyły już dawno ogłosić bankructwo, inne radzą sobie całkiem nieźle i zyskują coraz pokaźniejsze grono stałych klientów. Nie da się jednak ukryć, że większość tych miejsc ma jasno określony, bardzo podobny target: to młodzi ludzie dość dobrze sytuowani, regularnie bywający na hipsterskich imprezach i żywiący się modnym obecnie jedzeniem. A co z resztą? Co z tymi wszystkimi tak zwanymi "normalsami", którzy nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami, lubią duże porcje i nie obchodzi ich, czy krzesło, na którym siedzą w restauracji, jest perełką minimalistycznego designu rodem ze Skandynawii?

Przedstawiamy kilka miejsc, gdzie możecie liczyć na tradycyjne receptury poszczególnych dań, a do tego nie poczujecie się przytłoczeni ilością kulinarnych nowinek. To miejsca, gdzie zatrzymał się czas, co traktujemy jako zaletę.

Dla miłośników Kaszub - Tawerna Mestwin

Odwiedzają was w wakacje goście z zagranicy i nie wiecie, jak ich dobrze nakarmić, a jednocześnie pokazać kawałek unikatowej lokalnej tradycji? Zabierzcie ich do Mestwina. Ten lokal, pomyślany jako restauracja specjalizująca się w kuchni kaszubskiej, to prawdziwa gratka dla fanów folkowych klimatów - został urządzony na wzór tradycyjnej kaszubskiej chaty. Można powiedzieć, że to właściwie mała galeria sztuki ludowej: znajdziemy tu wyroby ceramiczne, stroje, książki i obrazy, wszystko rodem z Kaszub. W menu też same regionalne rarytasy: począwszy od słynnego napoju ogórkowego, poprzez kapuśniak podawany w chlebie, na tradycyjnym placku ziemniaczanym z gulaszem wieprzowym kończąc. Nie ma szans, żebyście wyszli z Mestwina głodni.

Dla tych, co chcą mieć ładny widok - Panorama

Powiedzmy to otwarcie: usytuowana na 16. piętrze Zieleniaka Panorama ma za sobą długą i burzliwą historię, między innymi za sprawą decyzji właścicieli o wzięciu udziału w pierwszej edycji słynnych "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. Nie wszystkie zaproponowane przez słynną "kreatorkę smaku i stylu" rozwiązania się sprawdziły, ale Panorama dała sobie radę i działa dalej. Na szczególną uwagę w menu zasługują ryby: halibut, łosoś i flądra, wszystkie podawane z dość tradycyjnymi dodatkami takimi jak frytki, puree ziemniaczane czy ryż. Kolejny atut restauracji to piękny widok na stoczniowe żurawie.

Dla tęskniących za dawną Polską - Karczma w Pensjonacie Irena

Ci, którzy szukają w sopockim kurorcie tradycyjnej, polskiej kuchni, nie mają łatwego zadania. Na szczęście wśród mnóstwa nowoczesnych knajp jest Karczma Irena. Urządzona w staropolskim stylu, ze zdobiącymi ściany szablami i portretami szlachciców zadumanych nad losem kraju, jest idealnym miejscem na długie biesiady w gronie znajomych i rodziny. Zjemy tu m.in. pierogi domowej roboty, pyzy, golonkę czy żurek na zakwasie. Polecamy nie tylko fanom Trylogii Sienkiewicza.

Zobacz więcej trójmiejskich lokali, w których zatrzymał się czas

Tawerna Mestwin to raj dla wielbicieli kaszubskich specjałów. Tawerna Mestwin to raj dla wielbicieli kaszubskich specjałów.
Dla tych, co kochają golonkę - Żabusia

Ta ukryta wśród bloków restauracja na stałe wpisała się w kulinarny krajobraz Żabianki. I choć Żabusia, działająca od 1976 roku, przeszła niedawno zauważalny lifting - wnętrze odświeżono i zadbano o to, by nie przypominało PRL-owskiego reliktu - wciąż można tu zjeść tradycyjnie przyrządzane specjały kuchni polskiej, z golonką po bawarsku na czele. Jest klasycznie, domowo i bezpretensjonalnie.

Dla bogatych mieszczan - Restauracja Gdańska

Przerażają was urządzone w minimalistycznym stylu lokale? Lubicie zagubić się wśród bibelotów, kontemplować historyczne drobiazgi i portrety dostojnych mieszczan? Koniecznie odwiedźcie to miejsce. Wystrój Restauracji Gdańskiej gwarantuje w pierwszym momencie potężny oczopląs, ale chyba warto zaryzykować. Tym bardziej, że w karcie dań znajdziemy same rarytasy: zrazy wołowe (obowiązkowo z jarzyną), kaczkę z jabłkami czy śledzia prezydenckiego Wałęsy. A po obfitym obiedzie będzie można chwalić się znajomym, że jadło się w miejscu, gdzie bywał Aleksander Kwaśniewski, arcybiskup Tadeusz Gocłowski czy... Michał Wiśniewski.

Bar Piwny w Oliwie istnieje od lat 70. i wciąż ma się dobrze. Bar Piwny w Oliwie istnieje od lat 70. i wciąż ma się dobrze.
Dla poszukiwaczy przygód - Bar Piwny w Oliwie

Opiewany przez poetę Tadeusza Dąbrowskiego bar, przypominający z zewnątrz barak "w kolorze piwa i mordoklejki" to prawdziwy fenomen. Założony w 1979 roku, przetrwał w niemal niezmienionej formie do dziś, zachowując fason i styl rodem z lat 80. Tanie piwo, pieczone kurczaki i kultowe w pewnych kręgach szaszłyki, a do tego wspólnie oglądane transmisje meczów - drugiego takiego lokalu w Gdańsku próżno szukać. Oczywiście, to nie jest miejsce na rodzinny obiad z teściami. Ale już na męskie spotkanie przy piwie - jak najbardziej.

Dla (nieortodoksyjnych) fanów pizzy - Gdynianka

Nasze zestawienie zamyka właśnie ta pizzeria. Dlaczego? "Nie byłeś w Gdyniance, nie byłeś w Gdyni" - to bardzo proste. Malutki lokal przy ul. Świętojańskiej od lat cieszy się ogromną popularnością: może to zasługa grubaśnego, puszystego ciasta, może nieskromnej ilości sera, a może tajemnica tkwi w charakterystycznym pomidorowym sosie? Jakkolwiek by było, Gdynianka uzależnia i od 28 lat przyciąga zarówno turystów, jak i lokalsów.

A jakie wy lokale "z przeszłością" najczęściej odwiedzacie?

Miejsca

Opinie (88)

  • relax

    A najlepiej, ze można iść do tych miejsc, napić sie Perełki, zjęśc i po prostu zrelaksować w weekend,

    • 0 0

  • Źabusia

    Pani redaktor wymieniła Restaurację Źabusia jako relikt przeszłości /z przymrużeniem oka /
    Byłoby miło, a przynajmniej przyzwoicie,odwiedzić, albo choć zapoznać się z menu.
    Oprócz całkowitego liftingu zmieniło się dokładnie wszystko.
    Restauracja Źabusia zajęła I miejsce w wydarzeniu Noc Restauracji.
    Szefem kuchni jest Mariusz Wolski, kuchnia wybitnie autorska.
    Oprócz tradycji liczącej 40 lat! tradycji dobrego jedzenia, dobrego serwisu i miłej atmosfery, nic się nie zgadza.

    • 0 0

  • (1)

    Restauracja Mysliwska Gdynia pyszne zarcie z dziczyzny -ktos pamieta.

    • 1 0

    • Oooo, ja pamietam :)

      Medalion z dzika... I inne cudenka :). I komu to przeszkadzalo :)...? To byly czasy.

      • 0 0

  • Stefanka

    a gdzie Stefanka przy sopockim deptaku !!!!???? tam to była fasolka po bretońsku !!!! łza się w oku kręci

    • 1 0

  • Alina

    Nie byłam w żadnej z tych restauracji. Nie jestem zbytnią fanką miejsc w których "zatrzymał się czas". Wolę iść do nowoczesnego, odświeżonego miejsca gdzie, np Szafarnia 10 jest taką która lubię. Do przeszłości nie chciałabym wracać, chyba, że jest coś zrobione w dobrym stylu.

    • 0 0

  • (2)

    wszystkie te miejsca wyglądają jakby w nich strasznie śmierdziało

    • 32 31

    • Żałuj że nie ma fotografii z Kubickiego

      • 2 0

    • bo to jest fotografia 6D - patrzysz i nawet czujesz zapach
      uważaj tylko żeby z twojego fotela nie wbił ci się widelec w twoje własne D

      • 18 0

  • Anker (5)

    Pizze małe, tanie i brzydkie, inne dania duże:) W sumie nie wiem co w nim takiego jest, ale zawsze jak jestem w Gdyni to zachodzę :)

    • 26 23

    • sos biały!!!

      • 2 0

    • 15cie lat temu, zanim jeszcze sie rozbudowali o taras, to bylem tam co tydzien.. z tarasem - co dwa tygodnie.. ale jak poszli na pietro tez - bylem dwa razy..i tem drugi raz po to, by sprawdzic czy pierwszy to nie byla jakas jednorazowa wpadka kuchni - nie byla. im wieksza knajpa tym gorsze zarcie.

      • 3 0

    • w Gdyni jest tyle dobrego jedzenia, dlaczego chodzisz tam?!

      • 21 0

    • Anker = Sanepid !!!!!

      • 21 0

    • re

      Toaletę już wyremontowali? Parę lat temu była masakra. Od tamtego czasu nie chodzimy.

      • 14 0

  • Hipstery (2)

    To c*otki w rajtuzach z broda!

    • 9 0

    • Hmmm (1)

      W życiu rajtuz z brodą nie widziałam...:)))

      • 5 0

      • Broda w rajtuzach to co innego. Miałem nie raz ;)

        • 2 0

  • Zapieksy.. (2)

    Pamiętacie,budę (przyczepa) vis a vis LOT-u..
    To był smak..

    • 15 3

    • Teraz w ramach ubogacenia kulturowego masz jeść kebab z jerusalem., a nie jakieś zapiekanki.

      • 2 0

    • Albo z kurczakami obok. Pamietam jak po szkole wpadalismy na kurczaka z rozna i jedlismy na miejscu u cycka Haha

      • 5 1

  • wg4

    ja nawet nie wiem co to jest ten cały hipster :-) hippis to tak ale hipster? hipis ze sterem w ręku???

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane