• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Weekendowe promocje w gdyńskich knajpach

Łukasz Stafiej
7 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
W ramach Weekendu Kulinarnego w wybranych godzinach prawie trzydzieści gdyńskich restauracji wprowadzi promocyjne ceny. W ramach Weekendu Kulinarnego w wybranych godzinach prawie trzydzieści gdyńskich restauracji wprowadzi promocyjne ceny.

Za pięć i dziesięć złotych zjemy wybrane dania w prawie trzydziestu gdyńskich restauracjach. Promocja potrwa w wybranych godzinach od piątku do niedzieli w ramach festiwalu Weekend Kulinarny.



Czy weźmiesz udział w Weekendzie Kulinarnym?

Weekend Kulinarny organizowany jest w Gdyni od ośmiu lat i jest jedną z pierwszych trójmiejskich imprez kulinarnych. Najważniejszym elementem wydarzenia jest tzw. rajd kulinarny, w ramach którego biorące udział w festiwalu lokale przygotowują specjalne potrawy degustacyjne.

Cena za danie jest stała: 5 zł albo 10 zł, ale każda restauracja samodzielnie ustala godziny trwania promocji (szczegóły na grafice poniżej). W większości miejsc happy hours trwają po 2-3 godziny każdego dnia trwania festiwalu, czyli od piątku do niedzieli.

- Każdego roku wysoka frekwencja podczas rajdu pokazuje, że ta formuła świetnie się sprawdza. W ciągu ośmiu lat wiele się zmieniło w trendach kulinarnych, co możemy zaobserwować chociażby przeglądając menu trójmiejskich restauracji, ale to właśnie dzięki takiemu wydarzeniu, jak Weekend Kulinarny, każdy fan kulinariów może być na bieżąco z nowinkami - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę.
Dania w promocyjnych cenach będzie można zjeść w takich miejscach, jak: Bliżej, Bollywood, By the way, Chwila Moment, Dwa w jednym, Fedde Bistro, Francesco Pizzeria, Hanoi Pho, Haos, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kapitan Cook, Mała Ukraina, Marmolada Chleb i Kawa, Ogniem i Piecem, Piqniq Naleśnikarnia, Polski Smak, Pyra Bar, Ring, Róża Wiatrów, Serio, Tako, Tapas Barcelona, Tawerna, Tokyo Sushi, Tom's Diner, Taverna Zante, Vertigo i Zielony Rower.

Godzinowa rozpiska promocji w festiwalowych lokalach. Godzinowa rozpiska promocji w festiwalowych lokalach.
W Zante za 5 zł zjemy m.in. baranie szaszłyki keftedes, a za 10 zł moussakę. W Tapas Barcelona po 5 zł sprzedawane będą porcje marynowanych oliwek, a za 10 zł m.in. mule. W Fedde Bistro impreza będzie okazją, aby przetestować nowe dania z jesiennej karty. Za 10 zł zjemy m.in. zupę z dyni piżmowej z kurczakiem, marynowanego śledzia z buraczanym crème fraîche czy grillowaną mackę ośmiornicy.

Każdy, kto zakupi festiwalowe danie, otrzyma konkursową naklejkę. Kupony z co najmniej trzema naklejkami z różnych lokali są zbierane podczas festiwalu w InfoBoksie. Tam też w niedzielę o godz. 16 odbędzie się losowanie nagród. Więcej na www.kulinarnagdynia.pl.

Warto dodać, że w tym roku organizatorzy nie przewidzieli wydarzeń towarzyszących, takich jak np. ubiegłoroczny piknik i gotowanie na żywo z gwiazdami teleturnieju "Masterchef" na placu Grunwaldzkim.

- Główny nacisk został położony na organizację wcześniejszego wydarzenia Kulinarna Świętojańska, dlatego też sam Weekend Kulinarny postanowiliśmy sprowadzić do jego esencji, czyli możliwości spróbowania dziesiątek potraw gdyńskich szefów kuchni. W rajdzie bierze też udział więcej lokali niż w roku poprzednim - dodaje Okun.

Weekend Kulinarny 2016

Rok temu na imprezie gotowali celebryci. Tym razem wydarzeń towarzyszących nie będzie.

Wydarzenia

IX Weekend Kulinarny

Miejsca

Opinie (91) 4 zablokowane

  • Chętnie bym sie zamieniła i moi koledzy co mają firmy z tymi co po urzedach siedzą, ich życie jest proste, praca, dom, spacer, urlopik, zabawa, a ci co prowadza firmy musza czasem po 18 godzin robić, i za co , po co żeby zabierano im, już nie te czasy, co lody kręcili, teraz państwo kontroluje. i po łapach !!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 0 0

  • W dzisiejszych czasach trudno prowadzić interes. zus, jpk, skarbówka, podatek , a z czego maja żyć właściciele, niektórych tylko pozyczki trzymają przy dzialalności błędne koło. litosci a nie złego słowa potrzebujemy.

    • 0 0

  • jak mam iść do restauracji to wolę iść w normalny dzień (14)

    a nie przepychac się z roszczeniowym tłumem. Zresztą składniki większości dań nie są warte więcej niż 5-7 zl a to, że kosztują 40-50 zł to inna kwestia.

    • 70 11

    • jakie tłumy?

      tłumów nie było, wręcz komfortowy luz i fajne dania z symboliczne 5/10 zł

      więcej takich incjatyw

      • 0 0

    • Nie widziałem tam nigdy roszczeniowego tłumue, po prostu pasjonaci dobrej kuchni (1)

      jedzenie może być przyjemne, a jak możemy spróbować ciekawych propozycji w wielu miejscach za niewielką stosunkowo cenę, to tak jakbyśmy wykupili Kulinarny Tour na wycieczce zagranicznej. Tylko tam wyjdzie 10-krotnie drożej no i trzeba jeszcze dojechać.

      • 5 0

      • no ale durni ludzie muszą swoje napisać, coś o januszach, polityce, samochodach, żenada

        • 0 0

    • (8)

      Składniki większości samochodów nie są warte więcej niż kilka tysięcy. Ruda żelaza, boksyty, kilka beczek ropy. A to, że kosztują kilkaset tysięcy to inna kwestia.

      Janusze ekonomii.

      • 34 10

      • Januszu ekonomii ale przygotowanie auta wymaga mega drogich i skomplikowanych urządzeń i maszyn a (3)

        dania serwowane w restauracjach w 99% zrobisz sam używając tego co masz w kuchni

        • 8 12

        • Ahahahahhahahahahahahahahah
          Pewnie, dania kuchni hiszpańskiej, ukraińskiej, włoskiej... norma, każdy ogarnia na chacie

          • 0 1

        • A przygotwanie jedzenia nie wymaga drogich maszyn i urzadzeń??? NIe rób z siebie błazna.

          Ty, byś oczywiście sam w domu wszystko zrobił, nawet kuchnię molekularną.

          • 6 2

        • Cyrkulator do gotowania sous vide

          domowy wysokiej klasy - kilka tysięcy złotych. Przemysłowy - wolę nie myśleć. A to tylko jedno z kilkudziesięciu urządzeń. A teraz zrób sobie choćby głupiego kurczaka sous vide w domu.

          • 4 5

      • nie ma to jak porownanie jedzenia do samochodu :) (3)

        januszu biznesu

        • 12 16

        • Oj trollu, koleś cię sprowadził na ziemię, a ty cwaniaczysz i próbujesz ratować swoją dumę. (2)

          Jedzenie i samochód to takie same towary, które podlegają tym samym prawom ekonomii i rynku. A że się zbłaźniłeś w swoim pierwszym komentarzu pod artykułem pisząc, że "składniki dań nie są warte więcej niż 5-7 zł", a w tekście artykułu masz napisane, że potrawy będą kosztowały 5 lub 10 zł, to widać, że nie przeczytałeś dobrze artykułu i nie zrozumiałeś go.

          • 15 8

          • nie kompromituj się... (1)

            idz już do szkoły

            • 3 10

            • jak na razie to ty się kompromitujesz, nie znasz zasad działania rynku... Od kiedy to w restauracji płaci się tylko za składniki?, płacisz lwią część za usługę (wszystko co się na nią składa). Idź więc do jakieś biblioteki i poczytaj trochę o ekonomi zanim się wypowiesz...

              • 8 3

    • (1)

      ale przecież zamiast kupić te składniki i przygotować danie sam (czego nie potrafisz), i tak walniesz się na kanapie z ośmiopakiem pod ręką....

      • 11 8

      • Czteropak Legendy Północy, tablecik/smartfonik w ręku, kanapa i można jechać od rana do wieczora z komentowaniem.

        • 15 3

  • Super!
    Spróbowałem kilku restauracji do których jeszcze nie miałem okazji isc!
    Wielkie propsy dla Ogniem i Piecem oraz Małej Ukrainy!
    W bollywood pyszny dorszyk, w haosie spoko zupa pho!

    Mam nadzieje ze za rok dziesiąta edycja bedzie jeszcze lepsza! Szkoda ze nie było w tym roku tych eventow towarzyszących, a mogliście połączyć tez 70 lecie Hal Targowych i dodać jakies pokazy kulinarne... trochę tego brakowało ;)

    • 1 0

  • Cool (3)

    Fajna inicjatywa, można pochodzić i popróbować dań z różnych miejsc!
    Na bank przejdę się do Fedde i Haos'u ;)

    • 2 0

    • Bb (2)

      Haos dramat

      • 0 1

      • Potwierdzam. (1)

        HAOS tragedia. Głośno, porcje małe, śmierdzi. Hipsteriadzie i fajnbojom pewnie nie przeszkadza papka za 30 pln, ja natomiast wolę samemu ogarnąć w domu za tę kwotę dwa dania, a uwierzcie lub nie, ale azjatyckie dania wychodzą mi lepiej.

        • 1 1

        • Dania były za 5-10 pln z okazji weekendu kulinarnego, po co ten hejt?

          • 0 0

  • Byłam

    Byłam, jadłam różne smaczne dania, kolejek nie było, roszczeniowego tłumu też nie. I uczestnicy i obsługa lokali super. Idę też w niedzielę. Bardzo fajna akcja.

    • 3 0

  • Podczas gdy Wy moje drogie robaczki.. (1)

    ...będziecie walczyć o miejsce i posiłek z przeceny to Ja będę odbywał lot helikopterem UBER popijając drinka w cenie dobrego mieszkania w polsce..

    • 3 6

    • puknij się w... to co tam masz

      • 1 0

  • Kradzież roweru (1)

    A co z ukradzionym rowerem wartym 20 tys zł minimum? Poszkodowany nie żyje od 7 lat, więc nie ma kto dochodzić kradzieży.
    Co zrobić? Dowody mam ja i najbliższa rodzina. Ale pewnie żaden prokurator nie przyjmie sprawy.

    • 1 0

    • i to jest temat, a nie tylko kelnerzy i kelnerzy

      • 0 0

  • Było

    • 0 0

  • ochłapy (1)

    Pozbędą się zamrożonych staroci - smacznego !

    • 3 6

    • Ewa, zamknij się w domu i nigdzie nie wychodź.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane