- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (67 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Weekendowe promocje w gdyńskich knajpach
Za pięć i dziesięć złotych zjemy wybrane dania w prawie trzydziestu gdyńskich restauracjach. Promocja potrwa w wybranych godzinach od piątku do niedzieli w ramach festiwalu Weekend Kulinarny.
Cena za danie jest stała: 5 zł albo 10 zł, ale każda restauracja samodzielnie ustala godziny trwania promocji (szczegóły na grafice poniżej). W większości miejsc happy hours trwają po 2-3 godziny każdego dnia trwania festiwalu, czyli od piątku do niedzieli.
- Każdego roku wysoka frekwencja podczas rajdu pokazuje, że ta formuła świetnie się sprawdza. W ciągu ośmiu lat wiele się zmieniło w trendach kulinarnych, co możemy zaobserwować chociażby przeglądając menu trójmiejskich restauracji, ale to właśnie dzięki takiemu wydarzeniu, jak Weekend Kulinarny, każdy fan kulinariów może być na bieżąco z nowinkami - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę.
Dania w promocyjnych cenach będzie można zjeść w takich miejscach, jak: Bliżej, Bollywood, By the way, Chwila Moment, Dwa w jednym, Fedde Bistro, Francesco Pizzeria, Hanoi Pho, Haos, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kapitan Cook, Mała Ukraina, Marmolada Chleb i Kawa, Ogniem i Piecem, Piqniq Naleśnikarnia, Polski Smak, Pyra Bar, Ring, Róża Wiatrów, Serio, Tako, Tapas Barcelona, Tawerna, Tokyo Sushi, Tom's Diner, Taverna Zante, Vertigo i Zielony Rower.
W Zante za 5 zł zjemy m.in. baranie szaszłyki keftedes, a za 10 zł moussakę. W Tapas Barcelona po 5 zł sprzedawane będą porcje marynowanych oliwek, a za 10 zł m.in. mule. W Fedde Bistro impreza będzie okazją, aby przetestować nowe dania z jesiennej karty. Za 10 zł zjemy m.in. zupę z dyni piżmowej z kurczakiem, marynowanego śledzia z buraczanym crème fraîche czy grillowaną mackę ośmiornicy.
Każdy, kto zakupi festiwalowe danie, otrzyma konkursową naklejkę. Kupony z co najmniej trzema naklejkami z różnych lokali są zbierane podczas festiwalu w InfoBoksie. Tam też w niedzielę o godz. 16 odbędzie się losowanie nagród. Więcej na www.kulinarnagdynia.pl.
Warto dodać, że w tym roku organizatorzy nie przewidzieli wydarzeń towarzyszących, takich jak np. ubiegłoroczny piknik i gotowanie na żywo z gwiazdami teleturnieju "Masterchef" na placu Grunwaldzkim.
- Główny nacisk został położony na organizację wcześniejszego wydarzenia Kulinarna Świętojańska, dlatego też sam Weekend Kulinarny postanowiliśmy sprowadzić do jego esencji, czyli możliwości spróbowania dziesiątek potraw gdyńskich szefów kuchni. W rajdzie bierze też udział więcej lokali niż w roku poprzednim - dodaje Okun.
Weekend Kulinarny 2016
Rok temu na imprezie gotowali celebryci. Tym razem wydarzeń towarzyszących nie będzie.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (91) 4 zablokowane
-
2019-07-12 11:23
Chętnie bym sie zamieniła i moi koledzy co mają firmy z tymi co po urzedach siedzą, ich życie jest proste, praca, dom, spacer, urlopik, zabawa, a ci co prowadza firmy musza czasem po 18 godzin robić, i za co , po co żeby zabierano im, już nie te czasy, co lody kręcili, teraz państwo kontroluje. i po łapach !!!!!!!!!!!!!!!!!
- 0 0
-
2019-07-12 11:21
W dzisiejszych czasach trudno prowadzić interes. zus, jpk, skarbówka, podatek , a z czego maja żyć właściciele, niektórych tylko pozyczki trzymają przy dzialalności błędne koło. litosci a nie złego słowa potrzebujemy.
- 0 0
-
2017-09-07 06:05
jak mam iść do restauracji to wolę iść w normalny dzień (14)
a nie przepychac się z roszczeniowym tłumem. Zresztą składniki większości dań nie są warte więcej niż 5-7 zl a to, że kosztują 40-50 zł to inna kwestia.
- 70 11
-
2017-09-11 13:02
jakie tłumy?
tłumów nie było, wręcz komfortowy luz i fajne dania z symboliczne 5/10 zł
więcej takich incjatyw- 0 0
-
2017-09-07 15:45
Nie widziałem tam nigdy roszczeniowego tłumue, po prostu pasjonaci dobrej kuchni (1)
jedzenie może być przyjemne, a jak możemy spróbować ciekawych propozycji w wielu miejscach za niewielką stosunkowo cenę, to tak jakbyśmy wykupili Kulinarny Tour na wycieczce zagranicznej. Tylko tam wyjdzie 10-krotnie drożej no i trzeba jeszcze dojechać.
- 5 0
-
2017-09-08 14:36
no ale durni ludzie muszą swoje napisać, coś o januszach, polityce, samochodach, żenada
- 0 0
-
2017-09-07 06:27
(8)
Składniki większości samochodów nie są warte więcej niż kilka tysięcy. Ruda żelaza, boksyty, kilka beczek ropy. A to, że kosztują kilkaset tysięcy to inna kwestia.
Janusze ekonomii.- 34 10
-
2017-09-07 08:23
Januszu ekonomii ale przygotowanie auta wymaga mega drogich i skomplikowanych urządzeń i maszyn a (3)
dania serwowane w restauracjach w 99% zrobisz sam używając tego co masz w kuchni
- 8 12
-
2017-09-08 00:50
Ahahahahhahahahahahahahahah
Pewnie, dania kuchni hiszpańskiej, ukraińskiej, włoskiej... norma, każdy ogarnia na chacie- 0 1
-
2017-09-07 11:07
A przygotwanie jedzenia nie wymaga drogich maszyn i urzadzeń??? NIe rób z siebie błazna.
Ty, byś oczywiście sam w domu wszystko zrobił, nawet kuchnię molekularną.
- 6 2
-
2017-09-07 09:36
Cyrkulator do gotowania sous vide
domowy wysokiej klasy - kilka tysięcy złotych. Przemysłowy - wolę nie myśleć. A to tylko jedno z kilkudziesięciu urządzeń. A teraz zrób sobie choćby głupiego kurczaka sous vide w domu.
- 4 5
-
2017-09-07 06:28
nie ma to jak porownanie jedzenia do samochodu :) (3)
januszu biznesu
- 12 16
-
2017-09-07 07:55
Oj trollu, koleś cię sprowadził na ziemię, a ty cwaniaczysz i próbujesz ratować swoją dumę. (2)
Jedzenie i samochód to takie same towary, które podlegają tym samym prawom ekonomii i rynku. A że się zbłaźniłeś w swoim pierwszym komentarzu pod artykułem pisząc, że "składniki dań nie są warte więcej niż 5-7 zł", a w tekście artykułu masz napisane, że potrawy będą kosztowały 5 lub 10 zł, to widać, że nie przeczytałeś dobrze artykułu i nie zrozumiałeś go.
- 15 8
-
2017-09-07 09:01
nie kompromituj się... (1)
idz już do szkoły
- 3 10
-
2017-09-07 11:34
jak na razie to ty się kompromitujesz, nie znasz zasad działania rynku... Od kiedy to w restauracji płaci się tylko za składniki?, płacisz lwią część za usługę (wszystko co się na nią składa). Idź więc do jakieś biblioteki i poczytaj trochę o ekonomi zanim się wypowiesz...
- 8 3
-
2017-09-07 07:16
(1)
ale przecież zamiast kupić te składniki i przygotować danie sam (czego nie potrafisz), i tak walniesz się na kanapie z ośmiopakiem pod ręką....
- 11 8
-
2017-09-07 07:57
Czteropak Legendy Północy, tablecik/smartfonik w ręku, kanapa i można jechać od rana do wieczora z komentowaniem.
- 15 3
-
2017-09-10 21:18
Super!
Spróbowałem kilku restauracji do których jeszcze nie miałem okazji isc!
Wielkie propsy dla Ogniem i Piecem oraz Małej Ukrainy!
W bollywood pyszny dorszyk, w haosie spoko zupa pho!
Mam nadzieje ze za rok dziesiąta edycja bedzie jeszcze lepsza! Szkoda ze nie było w tym roku tych eventow towarzyszących, a mogliście połączyć tez 70 lecie Hal Targowych i dodać jakies pokazy kulinarne... trochę tego brakowało ;)- 1 0
-
2017-09-07 10:55
Cool (3)
Fajna inicjatywa, można pochodzić i popróbować dań z różnych miejsc!
Na bank przejdę się do Fedde i Haos'u ;)- 2 0
-
2017-09-07 11:01
Bb (2)
Haos dramat
- 0 1
-
2017-09-07 11:18
Potwierdzam. (1)
HAOS tragedia. Głośno, porcje małe, śmierdzi. Hipsteriadzie i fajnbojom pewnie nie przeszkadza papka za 30 pln, ja natomiast wolę samemu ogarnąć w domu za tę kwotę dwa dania, a uwierzcie lub nie, ale azjatyckie dania wychodzą mi lepiej.
- 1 1
-
2017-09-10 21:15
Dania były za 5-10 pln z okazji weekendu kulinarnego, po co ten hejt?
- 0 0
-
2017-09-09 18:28
Byłam
Byłam, jadłam różne smaczne dania, kolejek nie było, roszczeniowego tłumu też nie. I uczestnicy i obsługa lokali super. Idę też w niedzielę. Bardzo fajna akcja.
- 3 0
-
2017-09-07 10:41
Podczas gdy Wy moje drogie robaczki.. (1)
...będziecie walczyć o miejsce i posiłek z przeceny to Ja będę odbywał lot helikopterem UBER popijając drinka w cenie dobrego mieszkania w polsce..
- 3 6
-
2017-09-09 10:21
puknij się w... to co tam masz
- 1 0
-
2017-09-08 00:17
Kradzież roweru (1)
A co z ukradzionym rowerem wartym 20 tys zł minimum? Poszkodowany nie żyje od 7 lat, więc nie ma kto dochodzić kradzieży.
Co zrobić? Dowody mam ja i najbliższa rodzina. Ale pewnie żaden prokurator nie przyjmie sprawy.- 1 0
-
2017-09-08 07:54
i to jest temat, a nie tylko kelnerzy i kelnerzy
- 0 0
-
2017-09-08 05:29
Było
- 0 0
-
2017-09-07 14:52
ochłapy (1)
Pozbędą się zamrożonych staroci - smacznego !
- 3 6
-
2017-09-08 00:44
Ewa, zamknij się w domu i nigdzie nie wychodź.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.