- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (107 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Wielka Szama na Placu Zebrań Ludowych. Głodny nie wyjdziesz!
Kilkadziesiąt restauracji na kółkach, serwujących potrawy z różnych stron świata, dobrze znane dania, a także sporo kulinarnych nowości oraz liczne konkursy, m.in. na jedzenie burgera na czas - to jedne z wielu atrakcji, jakie czekają na tych, którzy w sobotę i niedzielę odwiedzą Wielką Szamę na Placu Zebrań Ludowych. Udział w największym w Trójmieście zlocie food trucków jest darmowy.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście - kalendarz imprez
Macie ochotę wyskoczyć ze znajomymi coś zjeść na mieście, ale każdy z was lubi co innego, więc trudno wam wybrać lokal, który zadowoli wszystkich? Podczas Wielkiej Szamy - największego zlotu food trucków w Trójmieście, taki problem nie istnieje. Do waszej dyspozycji, w jednym miejscu, zebrało się bowiem kilkadziesiąt restauracji na kółkach. Zarówno tych dobrze znanych na naszym lokalnym rynku, jak i odwiedzających Gdańsk po raz pierwszy.
Kulinarna podróż dookoła świata
Wśród "wielkoszamowych" nowości znajdziemy m.in. ukraińskie pielmieni, krymskotatarskie czebureki i bagietki ze szwajcarskim serem raclette, a koneserzy barobusowych klasyków mają do dyspozycji burgery, zapiekanki, hot dogi oraz frytki. W rozmaitych wariantach.
Po obfitym daniu głównym warto skusić się na deser. Tu również propozycja jest bogata. W menu restauracji na kółkach znajdziemy m.in. hiszpańskie churrosy ze słodkimi dodatkami i kołacze - węgierskie ciastka kominkowe.
Dowozy przez aplikacje. Pyszne.pl, Glovo, UberEats, Wolt, a może dowóz własny?
Konkursy i dodatkowe atrakcje
Stali bywalcy zlotów restauracji na kółkach zgodnie przyznają, że na takie imprezy nie przychodzi się na chwilę.
- Chodzi o to, żeby spróbować jak najwięcej różnych smaków, a że nie da się tak dużo zjeść na raz, to trzeba robić sobie przerwy - śmiał się Marcin, stały bywalec zlotu barowozów. - No i obowiązkowo trzeba przyjść ze znajomymi. Wtedy każdy może wziąć sobie coś innego i można sobie wzajemnie podżerać.
Organizatorzy mają świadomość tego, że fani dobrego jedzenia planują spędzić na Wielkiej Szamie sporo czasu. Dlatego dokładają wszelkich starań, aby czas pomiędzy kolejnymi degustacjami ciekawie im wypełnić. W tym roku zapraszają np. do wiosennego wietrzenia szaf, a więc zakupu, sprzedaży i wymiany ubrań oraz akcesoriów. Dzieci mogą natomiast poskakać na dmuchanym zamku, choć z uwagi na wietrzną pogodę, ta atrakcja, podobnie zresztą jak wspomniane "wietrzenie szaf" nie cieszyła się w godzinach popołudniowych zbyt dużym zainteresowaniem.
Dorośli uczestnicy, tradycyjnie, mogą wziąć udział w piwnych quizach i zawodach w Strefie Piwa Regionalnego - Po Godzinach. Prowadzący nie tylko będą opowiadali o oferowanych trunkach, ale też pomogą sparować je z daniami, jakie wybierzemy dla siebie w menu food trucków.
Okiem dietetyka: wiosenne produkty sezonowe są smaczne i korzystne dla zdrowia
Spokojnie, ale ciekawie
W sobotnie popołudnie na Placu Zebrań Ludowych tłumów nie było, dzięki czemu czas oczekiwania na potrawy był krótki. Nie było też problemu ze znalezieniem miejsca przy stolikach, rozstawionych między alejkami z food trackami. Wyzwaniem okazało się natomiast utrzymanie zamówionego jedzenia na talerzu.
- Wiatr chwilami jest tak silny, że porywa papierowe talerzyki, a nawet jedzenie. Mojej dziewczynie przed chwilą odfrunęła większość frytek - opowiadał jeden z uczestników Wielkiej Szamy. - No, ale nie narzekamy - atmosfera jest gorąca, grzane piwo kosztuje tylko 12 zł za 0,5 litra, jedzenie jest smaczne i różnorodne. Jeśli ktoś lubi kulinarne ciekawostki, na pewno nie wyjdzie z tej imprezy zawiedziony.
Ci, którzy lubią jeść nie tylko dobrze, ale też dużo i szybko, mogą natomiast wziąć udział w licznych konkursach, jak np. zawody w jedzeniu burgera na czas.
Tradycyjnie, uczestnicy Wielkiej Szamy będą mieli okazję pokazać swoje wielkie serce, biorąc udział w zbiórce pieniędzy na rzecz podopiecznych schroniska dla zwierząt Sopotkowo.
Raclette - jedna z najciekawszych i najnowszych restauracji na kółkach, biorących udział w Wielkiej Szamie. Znajdziecie ją niemal przy samym wejściu.
Ceny zróżnicowane, ale można się najeść za nieduże pieniądze
Panuje stereotyp, że jedzenie z food trucków jest drogie, czasem nawet droższe niż w restauracji. Podczas Wielkiej Szamy ceny bywają zróżnicowane (13 zł za lemoniadę to rozbój w biały dzień!), ale nie brakuje też tańszych propozycji.
Piwo, nawet grzane, kupimy już od 10 zł wzwyż, w zależności od pojemności i producenta. Herbatę, kawę i napoje bezalkoholowe można nabyć za 4 zł.
Ceny pizzy zaczynają się od 20 zł (margherita) i rosną w zależności od dodawanych składników czy wariantów. Ceny hot-dogów zaczynają się od 12 zł, a burgerów i kanapek na ciepło, np. z szarpaną wołowiną, od 19. Dania na stoiskach "kuchni świata" również można kupić od kilkunastu zł wzwyż (m.in. od 19 tatarskie smażone pierogi czebureki).
Ceny bułeczek baozi natomiast, tak lubianych przez wielkoszamowych gości, zaczynają się od 29 zł za sześć sztuk. Za małą porcję belgijskich frytek zapłacimy 12 zł.
Konkurs na najszybsze zjedzenie burgera. Zobacz, kto wygrał.
Pełna lista food trucków biorących udział w Wielkiej Szamie:
- Pan Baozi - chińskie bułeczki z baozi
- Raclette - bagietki ze szwajcarskim serem
- Churros Amigos - hiszpańskie pączki churros
- Gruzin - specjały kuchni gruzińskiej
- Czebureki - krymsko tatarskie pierogi
- Surf Burger - burgery
- Wheel Meal - kuchnia tex-mex
- Węgierska Fabryczka - langosze
- Wok Gang - makarony z woka
- Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów
- Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące
- Food B. Good - hot dogi
- Falconeri Pizza - pizza
- Świnki Trzy - kanapki z szarpaną wieprzowiną
- Bella Cafe - kawa
- Zebra Burger - burgery
- Wrap Queen - wrapy
- Arizona Pastrami - kanapki z pastrami
- Jack Burger - burgery
- Food Cab - zapiekane buły
- Słodka Fabryczka - węgierskie ciastka kominkowe
- Dos Amigos - kuchnia meksykańska
- Los Santos Bar - kuchnia międzynarodowa
- Chinkali - gruzińskie pierogi
- Corn dogi z drogi - parówki w cieście kukurydzianym
- Rico Truck - pizza
- Wół i krowa - burgery
- Food truck u kibica - kanapki z szarpaną wieprzowiną, hot dogi
- Migrand Fodd Truck - pastrami
- Para Buch - pierożki dim sum
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (136) ponad 10 zablokowanych
-
2022-04-03 18:21
Smród (4)
Zapach tego sera odpychał! Pachniało starymi skarpetami, ogólnie to drożyzna, brak higieny i płatność tylko gotówką!
Wielka stypa- 33 28
-
2022-05-27 00:27
czyli tak, jak powinien pachnieć raclette
za płatność gotówką tylko plus!
- 0 0
-
2022-04-04 13:24
tak się składa , że ser śmierdzący brudnymi skarpetami ma wiele wspólnego z brudnymi nogami , w obu przypadkach wystepują te same bakterie drożdżowe ,które to odpowiadają za ten charakterystyczny zapach
- 8 1
-
2022-04-04 12:57
Dobry ser musi "smierdziec" ;) A platnosc gotowka jak najbardziej rozumiem, wiele biznesow przestalo uzywac terminali ze wzgledu na koszt.
- 11 3
-
2022-04-04 09:33
oj oj
Niestety ale czesty temat ceny. jeden napisze ze go stac a drugi ze za bulke 15zl czy 20zl to drogo. Trzeci doda że skladniki z ktorych jest coś robione są super i są droższe niż mortadela z ogorkiem itd itp. temat gotowki bardzo popularny przy foodtrackach. ale tez czesto gesto jest bankomat na kolkach postawiony wiec nie ma problemu. madry czlowiek wyjmie kase za wczasu idac na takie wydarzenie ;)
- 5 8
-
2022-04-02 17:36
Brud i syf maja w tych Food truckach (1)
Na sam widok tych brudasów odechciewa się jeść.
- 47 12
-
2022-05-15 07:04
co prawda to prawda
Kiedys sanepid wymagal bialego fartucha, teraz czapka narciarska, bluza z kapturem... Tłum ma to gdzies bo podaza jak stado za reszta...
- 2 0
-
2022-04-26 06:56
w kazdej knajpie gdzie jest platnosc tylko gotówka
albo napis "zachecamy do platnosci gotowka" = momentalnie powinna stac przy wejsciu skarbkowka. Jak oni nie zaplaca podatku to nas bardziej skroją na kolejnym "ładzie". Usmiechanie się z tego ze ktos nie placi podatek jest glupotą - bo to znaczy ze ty placisz wiekszy...
- 10 1
-
2022-04-05 12:46
wymiotowac sie chce!
- 1 0
-
2022-04-05 07:27
Smródtrucki
Byłam w niedzielę, myślę, że max 5 minut.
Okropny, nieprzyjemny zapach na pierwszej alejce od wejścia, zamiast zachęcić do jedzenia powodowało odruch wymiotny. Mój pierwszy i ostatni raz na foodtruckach, higiena daje wiele do życzenia.- 9 4
-
2022-04-04 22:39
Te chlopaki (1)
Są prawdziwymi kucharzami,brawo
- 0 3
-
2022-04-05 02:56
Lubie jak kucharz
ma duzy brzuch. Znaczy sie dobrze gotuje a i sam lubi zjesc :)
- 0 0
-
2022-04-04 22:14
oszustwo w biały dzień
- 2 0
-
2022-04-03 17:49
Raclett (3)
Mega wielka porażka, słodka bułka z biedry, grzanie sera robi wrażenie, ale smak nie zachwyca. Hot dog na orlenie o niebo lepszy i tańszy.
- 15 2
-
2022-04-04 20:06
Lepszy
I zdecydowanie bezpieczniejszy, jeżeli chodzi o higienę.
- 4 0
-
2022-04-04 08:30
"O niebo lepszy..." Jaki się krytyk kulinarny znalazł! (1)
Jeżeli ktoś o jakimkolwiek wyrobie ze stacji benzynowej pisze ze " o niebo llepszy" to jedyne na co mam ochotę to spróbować tego dania, które mu nie smakowało, bo pewnie jest pyszne.
- 0 7
-
2022-04-04 09:33
Bardzo proszę, ale to tak jak byś wyrzucił 28 zł. do kosza. Jak bym wiedział, że to takie g.... to te pieniążki wrzucił bym do skarbonki dla Ukrainy. I nie jestem krytykiem kulinarnym, ale żeby ocenić "takie danie" nie potrzeba nim być.
- 3 0
-
2022-04-03 20:41
Ser szwajcarski (1)
Mogę dostarczyć każda ilość i rodzaj Szwajcarskiego sera.
- 6 0
-
2022-04-04 17:04
A wino ?
Fendanta i Johannisberga?
- 1 0
-
2022-04-03 12:37
Nie mam nic przeciw takim imprezom. Kto chce, niech przychodzi i je do syta za sporą kasę. (2)
Interesuje mnie co innego! Prowadzę swój biznes, który jest również związany z produktami dla ludzi. Co chwila mam kontrole sanepid, sprawdzające warunki w mojej firmie. Nie przeszkadza mi to, ponieważ muszę i mam sterylnie czysto. Do mnie bez fartucha, czepka, lateksowych rękawiczek i ochraniaczy na buty, nikt nie ma prawa na halę wejść. Na hali panuje odpowiednia temperatura, są filtry oczyszczające powietrze, ozonatory, lampy ultrafioletowe i inne takie a na zdjęciach przy przetwarzaniu żywności widzę panów bez osłon na brody i włosy, panie z długimi i rozpuszczonym włosami, ubrania jakie kto chce i inne podobne a przecież przepisy mające na uwadze zdrowie ludzkie, są równe dla wszystkich! Wyparzanie naczyń do gotowania, bieżąca gorąca woda, temperatura przy przechowywaniu żywności i inne takie. Długo można o tym pisać a wszystkie działania i tak są z przymróżeniem oka i pozorne. Od jednych się wymaga bóg wie czego pod rygorem natychmiastowego zamknięcia działalności a inni są bez jakiejkolwiek kontroli! Kontrola jest tylko teoretyczna ale to ja muszę ponosić duże koszty żeby sanepid był zadowolony. Przepisy znam, te z produkcji i przetwarzania żywności też, choć to nie moja branża ale dziwi mnie, że w ten kraj prawo egzekwowane jest wybiórczo i nic nie wskazuje na to, żeby miało się to zmienić! Tak więc smacznego w foodtrackach!
- 27 0
-
2022-04-04 15:19
w pełni rozumiem oburzenie, bo faktycznie nie ma tu sprawiedliwości.
Ja ze względów higienicznych raczej na jedzenie z takiej budy sie nie skuszę, wole iśc do restauracji.
Ostatnio również są modne pierogi robione po domach, torty, ciasta itp. nie wiadomo w jakich warunkach...
nie zyczę by ktoś się zatruł jakąś salmonellą, tylko czemu na to jest pozwolenie....- 0 0
-
2022-04-04 15:15
dokładnie, a tam nawet wody i toalety nie mają w tym wozie.
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.