• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wielka wegańska uczta. W niedzielę Veganmania

Łukasz Stafiej
16 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Na Veganmanii zjemy tylko dania kuchni roślinnej, ale organizatorzy zapraszają nie tylko wegan. Na Veganmanii zjemy tylko dania kuchni roślinnej, ale organizatorzy zapraszają nie tylko wegan.

Pół setki wystawców karmić będzie swoimi roślinnymi potrawami i przekąskami w niedzielę w godz. 11-19 podczas imprezy Veganmania w stoczniowym Plenum. Wstęp jest wolny, zapłacimy tylko za jedzenie. - Zapraszamy nie tylko wegan - mówi organizatorka.



Czy ograniczasz produkty odzwierzęce w swojej diecie?

Veganmania to największa w Polsce impreza kulinarna z kuchnią roślinną. Wydarzenie odbywa się w kilku miastach, a po rocznej przerwie po raz trzeci będzie można uczestniczyć w nim w Gdańsku w niedzielę w godz. 11-19. Jako lokalizację organizatorzy wybrali Plenum przy Ulicy Elektryków - nową przestrzeń na terenach postoczniowych. To duża hala, w której zmieści się i kilka tysięcy osób.

- Spodziewamy się dużej frekwencji, bo weganizm na dobre wszedł do mainstreamu - mówi jedna z organizatorek - Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. - Ludzie coraz bardziej interesują się dietą roślinną i chcą ograniczać spożycie mięsa, nawet jeśli nie deklarują chęci zostania weganinem. Na początku roku zlecaliśmy badania na grupie tysiąca odbiorców w wieku od 18 do 80 lat. Zapytaliśmy, czy rozważają zmniejszenie posiłków z mięsem czy z produktami zwierzęcymi na rzecz roślinnych. 58 proc. odpowiedziało twierdząco.
Na prawie pięćdziesięciu stoiskach będzie można zjeść m.in. roślinne tacosy, falafele, burgery, hummusy, sushi, curry, lody, ciasta czy przeróżne desery. Na prawie pięćdziesięciu stoiskach będzie można zjeść m.in. roślinne tacosy, falafele, burgery, hummusy, sushi, curry, lody, ciasta czy przeróżne desery.
Inne badania, przeprowadzone przez firmę Mintel pokazują, że na diecie roślinnej w Polsce jest około 8 proc. społeczeństwa. Z roku na rok ten trend staje się coraz bardziej znaczący. Skąd ta rosnąca popularność?

- Pojawia się coraz więcej publikacji na temat negatywnego wpływu przetworzonych produktów odzwierzęcych na nasze zdrowie czy degradacji środowiska spowodowanego przemysłowymi hodowlami. Zaczynamy być świadomi, że gdyby wartościowe rośliny, którymi karmimy miliony zwierząt, trafiały bezpośrednio na stoły, moglibyśmy w bardziej ekonomiczny sposób wykarmić większą liczbę ludzi, co byłoby ogromnym wsparciem w walce z problemem głodu na świecie. Również szefowie kuchni, także ci uznani, coraz głośniej mówią o kuchni roślinnej i pokazują, że można stworzyć wegańskie dania, które nie ustępują tym mięsnym - tłumaczy Pochylska.
O tym, że jedzenie wegańskie to nie tylko sałatka i tofu przekonywać będzie około pół setki wystawców z całej Polski, nie tylko z Trójmiasta. Będzie można zjeść m.in. roślinne tacosy, falafele, burgery, hummusy, sushi, curry, lody, ciasta czy przeróżne desery. Będą też stoiska z przetworami, modą czy naturalnymi kosmetykami. Średnia cena posiłku to mniej więcej 15 zł. Co ważne, za wstęp na teren imprezy nie zapłacimy nic.

Na imprezie są też stoiska z ubraniami czy naturalnymi kosmetykami. Na imprezie są też stoiska z ubraniami czy naturalnymi kosmetykami.
Wielkiej roślinnej uczcie towarzyszyć będą wydarzenia dodatkowe, głównie skupione na edukowaniu na temat korzyści diety bez produktów odzwierzęcych. Będzie można m.in. skorzystać z gotowych roślinnych jadłospisów przygotowanych przez dietetyków, zobaczyć film dokumentalny "Klatki" (godz. 18), spotkać się z działaczem prozwierzęcym i autorem książki "Dziękuję za świńskie oczy" Dariuszem Gzyrą (godz. 16) czy zobaczyć wystawę zdjęć zrobionych na fermach hodowlanych czy podczas transportu zwierząt (jak zapewniają organizatorzy - nie będą to drastyczne obrazy).

Zaplanowano również dyskusję (godz. 14) z przedstawicielami trójmiejskich lokali niewegańskich, które z dużym powodzeniem wprowadziły w menu wegańskie opcje. Będzie można też wziąć udział w zajęciach jogi (godz. 15:30) oraz spacerze po terenach stoczniowych (godz. 14). Udział w tych wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny.

- Zapraszamy nie tylko wegan - mówi Pochylska. - Veganmania to świetna okazja, aby przekonać się o tym, że kuchnia bez produktów zwierzęcych jest pyszna i ciekawa.

Wydarzenia

Veganmania Gdańsk 2018 (2 opinie)

(2 opinie)
kiermasz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (249) 6 zablokowanych

  • Czy będzie vege smalec? (5)

    Vege kaszanka może?

    • 6 0

    • Mają też jajko warzywne (2)

      Tak nazywają w Indiach nie zapłodnienie, aby nie przyznać, że bez kompletu białek zwierzęcych żyć się nie da.

      • 2 3

      • najlepsze jest to, że Ty naprawdę wierzysz w ten bullshit, który tu wypisujesz jesteś przekonany, że masz rację
        xD

        • 2 0

      • Jak się nie da? :))

        • 3 0

    • Schabowy

      Polecam vege schabowego! Smalec vege ze skwarkami też bardzo dobry

      • 1 0

    • tzw. wege smalec, to jest jedna z pyszniejszych rzeczy

      • 5 0

  • Jednorazowe naczynia...

    Popieram propagowanie weganizmu, sama jestem weganką. Chciałabym jednak zaapelować do sprzedawców, żeby przemyśleli na czym chcą swoje wyroby serwować/sprzedawać. Mam nadzieję, że zrezygnujecie z plastikowych talerzy, kubeczków i sztućców, i że po tej fajnej imprezie nie zostanie góra śmieci, które będą się rozkładać 500 lat. Wybierzcie chociaż naczynia tekturowe. A najlepiej by było, gdyby organizatorzy zaplanowali sprawę naczyń zawczasu i ogłaszając wydarzenie informowali, żeby klienci przynieśli swoje naczynia i sztućce. Warto zadbać o spójny przekaz.

    • 16 0

  • A czy obok filmików z hodowli zwerząt będa filmy z szklarni? (6)

    Najlepiej ze szklarni holenderskich specjalizujących się w produkcji pomidora? 15 metrowe łodygi robią wrażenie, roślina nie jest hodowana w ziemi tylko w korycie z płynem... Odnóża są rozkładane na stojakach z kółkami, co jakiś czas trzeba je przesuwać. 15 metrowa roślina, no normalnie takiego mutanta to bym palcem nie tknął.

    Jak patrzę na tą hipsterkę, to się zastanawiam - czy przez te ostatenie kilka lat człowiekowi zmieniła się budowa żołądka? Mamy inny układ trawienny niż roślinożercy.
    A może absolwenci europeistyki, administracji tudzież zarządzania czy religioznawstwa po prostu nie uczyli się biologi?

    • 22 10

    • Ja mam zawsze bekę z tych filmów (4)

      Na jednym jakaś pani, płaczącym piskliwie głosikiem "króweczki kochaneczki cierpią biduleczki" a na filmie byk xD
      Na drugim znany wege-aktywista robi wszystko, aby przebić wszystkich pacjentów szpitali psychiatryczny i krzyczy, jak to nienawidzi innych
      Na trzecim modelki wysmarowane czerwoną farbą (a może to sok malinowy?) - mrrrrr, szarpałbym jak Reksio szynkę :D
      Obejrzałem chyba wszystkie te filmy, biedny Goebbels się w grobie przewraca od takiej nieudolnej propagandy.

      • 6 5

      • A tak na prawdę nie widziałeś żadnego z tych filmów. (3)

        Prawda, wieśniaczku drobny?
        Zmyślasz i dobrze o tym wiesz.

        • 4 8

        • Program dotyczący hodowania pomirodów widziałem na Discovery (2)

          A znajomy sprzedaje oprawy oświetleniowe na całym świecie. Był w pieczarkarni i właśnie fabryce pomidorów w Holandii. Mówi, że środowisko jest w tych zakładach tak agresywne, że szybko zżera tanie plastikowe oprawy. Holendrzy mają same oprawki, a na nich wisi świetlówka. Najtaniej, bo po dwóch latach max. trzeba to wymienić. Dlatego facet nie oferuje opraw oświetleniowych do tego typu zakładów. Chyba że z nierdzewki.

          • 5 2

          • Co ma piernik do wiatraka... (1)

            • 2 4

            • Warunki w jakich to rośnie

              Określaja czy produkt jest zdrowy

              • 3 1

    • Tylko że przeciętny weganin

      jest również dużo lepiej zorientowany w roślinności, którą spożywa, niż przeciętny "wszystkożerca".

      A jeśli chcesz już porównywać układy trawienne, to bliżej nam do roślinożerców.
      (pH żołądka, skład śliny, długość flaków, budowa uzębienia, itd, itp.)

      • 2 8

  • cześć (4)

    Jestem myśliwym od dziecka. Kocham zwierzęta, dlatego lubię je zabijać. Nie zabiłbym zwierzaka, którego nie lubię.

    • 6 21

    • Nie wiem czy jestes mysliwym, ale na pewno jestes d**ilem. (3)

      • 9 4

      • (1)

        a Ty zdaję się nigdy nie słyszałaś o Monty Pythonie i Skeczu 'Polowanie na Komara"

        wolę być d**ilem z tą swiadomością że wiem czym jest MP, niż być np vegezjebem :)

        • 5 3

        • no to brawo, jesteś d**ilem znającym się na d**ilnym humorze, składam najszczersze gratulacje, życiowe osiągnięcie.

          • 2 3

      • A to nie to samo? :P

        • 7 2

  • Ceny!! (10)

    Byłem ostatnio w wegańskiej knajpie w Gdyni (bardzo popularna, w środku pełno ludzi, chciałem sprawdzić dlaczego i czy warto). Zamówiłem coś na kształt kebaba, ale z falaflem. Było to całkiem smaczne i zjadliwe, jednakże nie rozumiem dlaczego coś w czym są tylko i wyłącznie rośliny, trochę sałaty trochę ogórka, pomidorek i mini kotleciki z ciecierzycy kosztuje prawie 20 zł?!!! Przecież to jawne żerowanie na modzie!! Jak to możliwe, że rośliny są droższe od dań mięsnych w innych restauracjach??

    • 75 13

    • (4)

      Bo płacisz za umiejętności kucharza, nie tylko za produkty. Jak umiesz, zrób sobie to samo w domu, wyjdzie taniej.

      • 10 8

      • A jakie to umiejętności zwinięcie salaty w tortille? (3)

        • 10 6

        • (1)

          To zrób sobie taki sam posiłek w domu i wyjdzie taniej. Oczywiście jeśli potrafisz. Zobaczymy, czy będzie smakować równie dobrze.

          • 2 6

          • Ehh... to pokolenie mające dwie lewe ręce do wszystkiego...

            • 3 0

        • umiejętność zawijania

          twojej sałaty z twojego portfela.

          • 13 1

    • Byłem w tej samej knajpie ale na Zaspie (2)

      Zapłaciłem jak za zboże, a była to głównie sałata, ale nie o kasę tu chodzi.

      Ja po tym żarciu tego zielska, hummusów i falafeli miałem takie wzdęcia przez kolejne 24h że chciałem jechać na SOR bo bałem się że mi brzuch z boku rozerwie.

      Dodam na marginesie, że obsługa zmanierowana, wyglądała jak bo grubej imprezie.

      • 18 14

      • Bo to trzeba jeszcze pogryźć (1)

        a nie żreć łapczywie i połykać jak d**il.
        Proces trawienia zaczyna się w jamie ustnej.

        • 3 7

        • A grzeczniej nie można? To zielsko aż tak niszczy mózg?

          • 3 1

    • (1)

      Na Bliskim Wschodzie do którego niestety nie mamy dostępu lub bardzo ograniczony takie posiłki które u nas kosztują tyle co piszesz kosztują 1(one) dolar i zapewniam cię że są o wiele wiele smaczniejsze.

      • 3 0

      • A w Polsce ogórki kiszone są znacznie tańsze i zapewniam cię, że są o wiele smaczniejsze niż tam. To chyba oczywiste?

        • 6 0

  • Czy zjem coś... (1)

    ... jeśli nie mam tatuażu, brody i rurek na pośladach???

    • 5 5

    • Nie, spie**laj

      • 4 2

  • Nim (7)

    Super, oby więcej takich prezentacji, ludzie ogarnijcie ze to co jecie tak wyglądacie np. Jecie parówki to tak wyglądacie, jecie warzywa wygladacie świeżo i tak tez się czujecie. Mięso w ciele 36.6 c po 5 godz smród z buzi wystawicie na słońce na 5 godz i co zjecie? A warzywka rosną cały czas na słońcu. Kasze ryże itp. Same białko a wit. B12 z pieczarek lub kiszonej kapusty. Proste i łatwe.

    • 36 100

    • Nie wierzę, że ktoś to napisał serio. (1)

      Nawet wegańscy krzyżowcy nie są aż takimi skończonymi durniami.

      • 13 2

      • Co brak kiełbasy potrafi z babą zrobić...

        • 2 6

    • Jesz cebulę i jesteś cebulą

      • 20 5

    • wit. B12 z pieczarek ?

      a beret z moheru cię za bardzo nie ciśnie ?

      • 32 6

    • Zapraszam do mnie do ogrodu

      Mam tam kompostownik, same rośliny w nim i możesz powąchać jak to pachnie po 5 godzinach na słońcu.

      • 41 6

    • Biedny idioto....co to za brednie? :DD

      • 33 8

    • Jak Tobie to wkrecono?

      • 40 5

  • Oby jak najwięcej ludzi... (6)

    ... przeszło na weganizm. Dzięki temu mięso i ryby powinny stanieć. Może w końcu polędwica wołowa wróci do normalnej ceny około 40zł. Najlepsze steki jadłbym wówczas kilka razy w tygodniu a nie kilka razy rocznie. Tylko z drugiej strony obawiam, się że jak tych wegan będzie zbyt wielu to jeszcze przeforsują jakąś durną ustawę o zakazie handlu mięsem i mięso trzeba będzie kupować od dealerów ryzykując więzieniem.

    • 52 33

    • A docelowa przejdą na (1)

      Wiarę w reinkarnacje
      Hinduizm, Buddyzm,
      New Age
      Habad Lubawicz
      .......

      • 1 1

      • i frytki do tego

        • 2 0

    • Mnie też to dziwi, że ceny wołowiny i łososia odlatują w kosmos (1)

      Mimo tego, że dieta typowego Janusza to w 90% węgle typy ziemniaki, kasze, makarony, ryż i oczywiście góra chleba.
      Dlatego ja musiałem ograniczyć wołowinę, indyczka i łososia. Zamiast tego więcej wieprzowiny, kurczaka i makreli, pożeram też tony nabiału - z nieba nie spada niestety.

      • 2 3

      • Tony nabiału= powitajmy osteoporozę, wysoki cholesterol i zawał.

        • 3 1

    • Ale Ty nie jesz w Polsce dobrej jakości wołowiny. Wołowina która jest w naszych sklepach pochodzi z krów mlecznych. Gdy ta krowa przestaje produkować mleko to trafia do ubojni, często prawie już martwa. I taka wołowina jest w polskich sklepach i restauracjach. 99 % hodowli mięsnych idzie na eksport. Pozostały 1 % trafia do najlepszych restauracji. Polaków nie stać na wołowine. Smacznego.

      • 5 1

    • Niestety, minus od miłośnika mięsa

      dlaczego? Nie będzie się opłacało sklepom posiadać w ofercie wołowiny, wieprzowiny, bo nikt nie będzie kupował. Już teraz ciężko o dobrą wołowinę, ceny wysokie. Niestety nie działa tu prawo popytu i podaży, bo jak nikt nie kupuje, to po prostu nie opłaca się hodować, obrabiać, przechowywać. Wołowina będzie po 50-70zł za kilogram (tyle, co teraz jakiś argentyński rarytas), niestety. Restauracje będą miały tego tyle, ile teraz czasem mają wegańskiego badziewia - to się może odwrócić na naszą niekorzyść, do tego ceny właśnie będą masakryczne potraw z mięsem.

      • 6 4

  • A kiedy wege kurczak? (2)

    Dla brodatych hipsterków w rurkach?

    • 9 2

    • A po nich brodaci i pejscai (1)

      Z Habad Lubawicz. Też we ganie.

      • 1 1

      • o, jakiś onrowiec się przypętał i trolluje

        • 2 3

  • Za weganizmem stoi jedna z kalifornijskich sekt (3)

    Łatwo to sprawdzić, więc przestańcie mydlić ludziom oczy.

    • 21 21

    • (2)

      Za weganizmem stoi współczucie dla istot slabszych i zależnych od czlowieka, a także troska o środowisko i własne zdrowie.

      • 4 7

      • Upadek cywilizacji łacińskiej (1)

        Realizowany na froncie żywieniowym przez weganizm.

        • 3 2

        • A cywilizacja łacińska to kaszanka, flaki i inne przysmaki?

          • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane