- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (42 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (38 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Wielkanoc: restauracje stawiają na świąteczny catering
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W tym roku musimy się pogodzić z myślą, że nie będą to święta do jakich przywykliśmy. Nie oznacza to jednak, że wielkanocne smaki, które mają tylu miłośników, będą poza naszym zasięgiem. Z pomocą nadchodzą trójmiejskie restauracje, które przygotowały specjalne świąteczne menu na telefon/online. Wybraliśmy kilka z nich i pokrótce opisaliśmy. Warto się spieszyć ze złożeniem zamówienia, bo zainteresowanie jest duże, a czasu coraz mniej.
Jedzenie na telefon/online w Trójmieście - dużo restauracji
Restauracja Brovarnia
- Brovarnia Gdańsk proponuje catering wielkanocny złożony z tradycyjnych dań i nie tylko. Oferujemy dwie zupy, kilka przekąsek z ryb, klasyczne pierogi oraz różnego rodzaju mięsa i dodatki, a także ciasta. W naszym menu znajduje się m.in. tradycyjny barszcz biały, bałtycki śledź, klasyczna sałatka jarzynowa, biała kiełbasa, pyszna kaczka, wyśmienite udko z królika, znakomita golonka oraz słodkości jak np. typowa świąteczna pascha. Do zamówień powyżej 250 zł nasz zajączek dokłada butelkę piwa jasnego w prezencie - mówi Aleksandra Bruchwalska z Restauracji Brovarnia.
Zamówienia przyjmowane są do 8 kwietnia, należy składać je na adres email: informacja@brovarnia.pl. Dostarczone będą w dniu 11 kwietnia w godzinach 11-14.
Sopocki Młyn
Sopocki Młyn, oprócz dowozu dań w standardowych restauracyjnych opakowaniach, proponuje własną zastawę (obowiązkowa kaucja). Zamówienia można składać do 6 kwietnia. A co w menu? M.in. pieczona kaczka z owocami, pasztet wieprzowy, golonka, pasty jajeczne i chleby. Pamiętajmy, że Sopocki Młyn słynie również ze smacznych wypieków i słodkości.
Moje Miasto
- Święta już niebawem, w związku z tym przygotowaliśmy ofertę wielkanocną (i nie tylko). Zamówienia przyjmujemy telefonicznie do środy, 8 kwietnia włącznie. Odbiór osobisty w restauracji. Jeśli macie ochotę na coś z wielkanocnego menu przed samą Wielkanocą, to zamówcie dziś, a my za dwa dni będziemy mieli wszystko gotowe - czytamy na stronie restauracji Moje Miasto.
Restauracja postawiła w tym roku na klasyczne polskie smaki, m.in. pieczeń z karkówki, pasztet wieprzowy, schab ze śliwką i pierogi ruskie.
Familia Bistro
Gdańska restauracja słynąca z kuchni wileńskiej, również dołączyła do wielkanocnego cateringu. Zamówienia można składać do 9 kwietnia. W menu Familia Bistro królują polskie świąteczne dania, ale nas zainteresowały przede wszystkie te ze "szczyptą Wilna", jak np. wypełnione farszem kibiny (pierogi z kruchego ciasta, uznawane za narodową potrawę na Litwie) w opcji mięsnej, rybnej, a nawet na słodko. W karcie jest też bogata sekcja z pieczonymi mięsami oraz pierogami.
Osteria Fino
Osteria Fino w Gdańsku proponuje nie tylko wielkanocny catering, ale również kartę win dopasowaną do potraw (w cenie od 49 do 84 zł za butelkę). Oprócz dań, które tradycyjnie kojarzą się ze świętami, szef kuchni przygotował nietypowe kulinarne wariacje, takie jak troć fiordowa w buraczanej galarecie czy pierogi z ogonami wołowymi. Zamówienia można przesyłać na adres osteriafino@gmail.com do 9 kwietnia.
Faloviec
Ci, którzy stronią od mięsa, zawsze mogą wybrać opcję wegetariańską lub wegańską. Z pomocą przychodzi w tym temacie Falovec, który wciąż działa na pełnych obrotach. Przygotował też specjalną świąteczną ofertę, a znajdziemy w niej boczniaki a'la śledzik w śmietanie, kotleciki "mielone" z fasoli, bigos ze śliwką, tofu po grecku, smalczyk z białej fasoli i inne. Zamówienia przyjmowane są do 8 kwietnia do godz. 20.
Secretariat
Secretariat na Hipodromie zaprasza do zamówienia garmażu wielkanocnego, w którym dominują mięsne, treściwe potrawy. Nie zabrakło takich "klasyków" jak kaczka pieczona w całości czy bitki wołowe w sosie własnym. Znajdą tu coś dla siebie też fani dziczyzny, bo w menu widzimy udka królika duszone w białym winie i zrazy z dzika z wędzonym boczkiem. Zamówienia można składać mailowo (pytania@secretariat.pl) do 7 kwietnia. Wszystkie zamówienia będą wydawane 10 kwietnia.
Oberża 86
- Święta wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. Czy przemyśleliście już, co znajdzie się na waszych stołach? (...) Cały zespół Oberży 86 przygotuje najlepsze potrawy kuchni polskiej, których z całą pewnością nie może zabraknąć podczas radosnego świętowania. Zamówienia prosimy składać do dnia 7 kwietnia na adres mailowy oberza86@gmail.com lub telefonicznie pod numerem 505 972 849 - widzimy na stronie gdyńskiej restauracji Oberża 86.
Oprócz klasycznych dań wielkanocnych, naszą uwagę zwróciły takie potrawy jak pyzy z gęsiną, łosoś ze szpinakiem i omletem jajecznym w cieście francuskim oraz jaja faszerowane białym serem z nowalijkami.
Restauracja Zacisze
W Restauracji Zacisze zamówimy dania na zimno i ciepło, a ich smak docenią wielbiciele tradycyjnych wielkanocnych dań, a więc białej kiełbasy pieczonej z cebulą, kaczki z jabłkiem i żurawiną, domowego pasztetu czy staropolskiego sernika.
Zamówienia przyjmowane są do 7 kwietnia do godz. 18. Odbiory realizowane będą w sobotę 11 kwietnia od godz. 13 do 20 lub dzień szybciej.
Petit Paris
- Szanowni goście, jak każdego roku przygotowaliśmy dla was specjalną ofertę menu świątecznego. (...) Zamówienia prosimy przesyłać do czwartku, 9 kwietnia drogą mailową pod adresem restauracja@petitparis.pl. Będziemy je dostarczać w sobotę 11 kwietnia w godzinach 12-19 - czytamy na stronie sopockiej restauracji.
Petit Paris stawia nie tylko na klasyczne polskie smaki, takie jak żurek staropolski czy kaczka pieczona po staropolsku z duszonymi jabłkami, ale także na dania w niebanalnym wydaniu i francuskim twistem, stąd w świątecznym menu takie propozycje jak jajka faszerowane wędzonym łososiem i szyjkami rakowymi; łopatka z jagnięciny nowozelandzkiej confitowana z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem czy ratatouille.
Restauracja Filharmonia
Restauracja Filharmonia postanowiła nie tylko w wielkanocnym menu stworzyć sekcję z dużym wyborem mięs i dań z jaj, ale też poszła krok dalej, by zaspokoić wymagania osób, które lubią kuchnię mniej tradycjonalną. To z myślą o nich szef kuchni przygotuje babeczki z kremem z leśnych grzybów, krewetki z koktajlu z wakame, chili i limonki czy goleń jagnięcą w sosie z porzeczek. A na deser pięć ciast do wyboru.
Kucharia
Kucharia we Wrzeszczu przyjmuje zamówienia do 8 kwietnia do godz. 16. Dostawa 10 lub 11 kwietnia. Tutaj szef kuchni proponuje m.in. opcję obfitego śniadania dla jednej osoby, w skład której wchodzi aż dziewięć wielkanocnych dań w cenie 69 zł lub wielkanocnego obiadu w czterema daniami (w tym deser) w cenie 79 zł. Oprócz tego cała lista innych potraw, które można zamawiać osobno.
Winne Grono
Winne Grono postawiło na krótkie, ale sprawdzone menu, czyli żurek domowy na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem; kiełbasę z dzika w słoiku, filet z indyka w sosie śmietanowo-grzybowym. Ucztę zwieńczyć można paschą wielkanocną. Zamówienia można składać do wtorku, gotowe będą w sobotę po południu.
Browar Vrest w Starym Maneżu
Browar Vrest także dołączył do wielkanocnego cateringu. Tutaj, oprócz świątecznego menu, zamówimy również tradycyjną paschę.
- Wszyscy znamy tradycyjnie przygotowywaną na Wielkanoc paschę. Teraz, kiedy wielu z nas tęskni za wspólnym spędzaniem czasu, ten deser przywoła rodzinną atmosferę do waszych domów. Pamiętajcie - ciasta i potrawy zamawiamy pod numerem 730 704 731 tylko do 9 kwietnia - nie zwlekajcie i zamówcie już teraz - czytamy na stronie.
W karcie dań znajdziemy potrawy typowo wielkanocne mięsne i wegetariańskie, a także ciekawostki, m.in. quiche z porem, serem brie i orzechami włoskimi czy rostbef z rozmarynem i czosnkiem.
Restauracja Canis
Po menu wielkanocne zaprasza również restauracja Canis w Gdańsku. W ofercie także karta win, które uzupełnią świąteczne potrawy. W menu tradycyjne zupy, dania na zimno, pieczone mięsa oraz dania na ciepło. Zamówienia przyjmowane są do 9 kwietnia, odbiór w sobotę.
Jeśli szukamy samych produktów, takich jak warzywa, owoce, mięsa czy wędliny, z których samodzielnie chcemy przygotować wielkanocne dania, ale wolimy uniknąć wyjścia do sklepu, sprawdźmy ofertę sklepów ze zdrową żywnością, które dowożą zakupy do domu. Jest ich sporo w Trójmieście (m.in. Owoce do biura, ekoAleja, Owoce do domu by Gastro Food czy Oficyna). Zakupy dowożą również Gdyńskie Hale Targowe i Gdański Bazar Natury.
Zdrowa żywność w Trójmieście z dowozem do domu
Miejsca
Opinie (97) 5 zablokowanych
-
2020-04-05 08:12
Opinia wyróżniona
Jest to jakieś rozwiązanie (14)
W tym roku święta faktycznie będą inne i wyjątkowo zamówię coś z restauracji, choćby po to, żeby wspierać lokalne firmy. Szanuję, że knajpy szukają rozwiązania i robią wszystko, aby przetrwać.
- 122 28
-
2020-04-05 22:14
Lepiej kupić maseczki
Wolę kupić maseczki i rekawice dla personelu medycznego niż wspierać jakieś restauracje i zamawiać dania w cenach kosmosu
- 22 0
-
2020-04-05 22:07
Ratujmy ich!!!
40 zł za 6 sztuk krewetek , których trzeba szukać na talerzu, super
- 19 0
-
2020-04-05 12:11
(1)
restauracja dzieliła się swoim zyskiem z Toba w środku sezonu turystycznego jak brała 1000% marży?
- 22 2
-
2020-04-05 21:56
W pewnym sensie tak, poprzez podatki lokalne
- 1 10
-
2020-04-05 16:44
ok, ale ceny z kosmosu
- 16 0
-
2020-04-05 10:42
(1)
Wcześniej jakoś mało ich interesował rynek lokalny.
Woleli norwegow, Szwedów...- 23 6
-
2020-04-05 14:15
I niech tam wyślą te jajka faszerowane.
- 11 1
-
2020-04-05 11:34
Czy porcję będą takie jak obiady ?
Czyli ciężki znaleźć będzie na talerzu ? Ciekawe kto z uczestników Wielkanocy będzie tym szczęściarzem i trafi kawaleczek kiełbasy w żurku ? .pierogi bez farszu , żurek bez kiełbasy etc nie dzięki
- 13 4
-
2020-04-05 10:03
(2)
Oby dali paragon
- 14 5
-
2020-04-05 10:18
Chcesz go zjeść i jego brak odbije się na smaku potrawy?
- 8 3
-
2020-04-05 10:10
Naprawdę to Cię interesuje w tym momencie najbardziej?
- 8 10
-
2020-04-05 09:13
Zawsze to robiły? Jaka to nowość? (2)
- 19 11
-
2020-04-05 09:54
Kryzys jest nowością... (1)
- 15 2
-
2020-04-05 10:08
W tej branży zawsze jest kryzys w Polsce
- 17 2
-
2020-04-05 21:16
Święta nie mają sensu
Nie przyjadę do rodziców bo są święta, nie będę ryzykował ani ich zdrowia ani swojego. Cóż, bywa.
- 21 1
-
2020-04-05 20:33
No jest to jakiś pomysł
na wyzbycie się z restauracyjnych magazynów i zamrażarek towaru
- 13 2
-
2020-04-05 08:15
Trochę sama ugotuję, ale też coś zamówię (7)
Ceny są dość wysokie, więc nie ma mowy, abym kupiła cały stół wielkanocny, ale coś wybiorę. W tym roku nie mam ochoty na gotowanie, to będą zupełnie inne święta :(
- 42 23
-
2020-04-05 11:24
W tym roku święta tylko z mężem (4)
Zamówiłam najbardziej pracochłonne dania - pierogi, pasztet i po krokiecie.
Restauracje walczą o przetrwanie wołając 30 złotych za niecały litr żurku albo 90 złotych za ciasto... Paranoja.- 21 0
-
2020-04-05 15:25
(2)
Że wam sie ludzie w ogole swietowac chce? Ja sie nie moge doczekac czasu, kiedy bedzie mozna pobiec do lasu albo na plaze, wsiasc w samolot i poleciec daleko, pojsc do filharmonii, zaprosic przyjaciol do domu nad jeziorem...Wielkanoc w domu mnie przygnebia.
- 6 9
-
2020-04-05 15:37
A po co się spotykać z przyjaciółmi? (1)
Przecież jest messenger
- 9 2
-
2020-04-05 17:56
Ja sie spotykam na zoomie. Niemniej milo by bylo zywego czlowieka zobaczyc, bo dzis to nawet przez okno trudno ;)
- 3 0
-
2020-04-05 14:53
Przestań , średnia cena litrowego słoika żurku to 18-20zl. Cała blacha sernika faktycznie 60-90zl ale tego jest tam ze 2,5- 3kg czyli wychodzi 20/30zl kg - całkiem rozsądna cena. z drugiej strony jak się siedzi we dwie osoby w domu to na 2 dni świat wystarczy 2l zupy 4 porcje drugie Dania, 1 kg ciasta, pasztet sałatka i trochę jaj i jakaś rybka. Max 200zl zapłacisz za gotowca. Ile można jeść! Tym bardziej jak się siedzi na tyłku cały dzień w zamknięciu.
- 1 13
-
2020-04-05 10:45
Widmo utraty pracy (1)
I ceny z kosmosu , ja podziękuje , ale jak ktoś ma kasę żeby zrobić święta z restauracji to niech robi. Tak w ogóle to prawie każdego dnia na tym portalu zachęta do kupowania dań na wynos ... rozumiem że można wyznawać idee wspierania , ale to podchodzi już pod natrętną reklamę .. tak mi się wydaje
- 28 3
-
2020-04-05 17:04
święta z restauracji tylko dla bogatych
- 14 0
-
2020-04-05 17:45
A gdzie Kotka Cafe z pysznymi ciastami i nie tylko. Oni zarabiaja na utrzymanie tych.najmniejszych.
- 6 5
-
2020-04-05 10:03
Nie cierpię sernika (3)
a tym bardziej Jabłecznika
- 1 26
-
2020-04-05 10:15
Dlaczego "tym bardziej"? Czy jabłecznik to kolejne stadium rozwojowe sernika? (2)
- 13 0
-
2020-04-05 10:50
(1)
Jabłecznik to też nazwa alkoholu i nie cierpię go bardziej od sernika
- 2 4
-
2020-04-05 17:19
Jest w tym jakaś głęboka myśl.
I pewnie tylko z pozoru wygląda na zupełnie bez sensu.
- 2 0
-
2020-04-05 15:59
późno te informacje
Szkoda, ze te informacje podaliście tak późno, dzisiaj 5 kwietnia i pewnie listy już zamknięte skor przyjmują do 8 kwietnia zamówienia.
- 4 4
-
2020-04-05 15:40
Wolałbym jeść chleb z jajkiem niż kupować catering
I to jeszcze w tej cenie
- 22 4
-
2020-04-05 11:02
Koranowirus może byc na opakowaniach. (4)
Nie zamawiajcie żadnego cateringu. Lepiej zrobcie sami cos smacznego, macie teraz czas na kwarantannie. Wspólne gotowanie zbliża rodzinę.
Wanda z Zaspy- 27 8
-
2020-04-05 11:35
(2)
Powaznie myślisz, że wszyscy teraz siedzą w domach i nie pracują?
- 6 5
-
2020-04-05 12:40
Kwarantanna. Wszyscy musza zostać w domu. (1)
Regina
- 5 6
-
2020-04-05 14:33
Ok
Zakładam optymistycznie, że jesteś jeszcze dzieckiem.
Jak myślisz?
Czy np. Prąd w gniazdku tak po prostu sam się tam pojawia? Czy może wystarczy napisać maila zdalnie a on się tam pojawia?- 7 2
-
2020-04-05 12:18
Przestancie wspolne gotowanie zbliza rodzine mamy juz dosc tej sytuacji irytacja rosnie
- 7 3
-
2020-04-05 09:46
Na opakowaniach plastikowych czy kartonowych wirus może przetrwać kilka dni. (1)
Uważajcie aby nie był to koń trojański w waszych domach.
- 26 9
-
2020-04-05 13:23
To chyba akurat nie jest duże zagrożenie - wystarczy nieco ostrożności
Przetrzeć plastikowe opakowanie przed otwarciem szmatką nasączoną spirytusem i smacznego. W biedrach czy lidlach w końcu też kupujemy produkty opakowane w plastik/folię.
- 6 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.