• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Była restauracja Pod Łososiem, jest Winne Grono

Aleksandra Wrona
16 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.

To już oficjalne. W miejscu dawnej Restauracji pod Łososiem otwarto Winne Grono. Lokal znany z kuchni francuskiej przeniósł się z ul. Kopernika do kamienicy przy ul. Szerokiej 52-54. Wnętrza zostały odświeżone z zachowaniem zabytkowych detali.



Wigilie firmowe w Trójmieście


- Niektórzy mówią, że niewiele się tu zmieniło, co bardzo nas cieszy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, projektantki odpowiedzialne za metamorfozę lokalu, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Starałyśmy się wyeksponować elementy, które w poprzednim wystroju trochę ginęły, m.in. witraże i kredensy gdańskie. Zależało nam na tym, żeby wyeksponować wszystko, co cenne i ciekawe, w dolnej sali można teraz bez problemu zagłębić się w obrazy i poczuć ducha historii. Kolorystyka zmieniła się z ciepłej na chłodną, dzięki temu jest trochę bardziej współcześnie. Wielką inspiracją była dla nas kuchnia państwa Beaty i Arkadiusza Onasch, ich potrawy nie dość, że są smaczne, to pięknie wyglądają. Chciałyśmy, żeby w tych wnętrzach mogły zostać wyeksponowane.
W niedzielny wieczór Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona, zaprosił osoby związane z restauracją do premierowego obejrzenia nowych wnętrz.

- Drodzy goście! Jesteście zgromadzeniem ludzi niezwykłych, którzy okazali nam ogromną sympatię podczas tworzenia restauracyjki przy ul. Kopernika. To dzięki waszej wierności w odwiedzaniu nas, dzięki nowemu spojrzeniu i ciepłym słowom uwierzyliśmy, że możemy spróbować w innym miejscu - mówił Arkadiusz Onasch. Goście chętnie przechadzali się po odświeżonych wnętrzach, wymieniając uwagi na temat nowego wystroju. Część osób bywała wcześniej w Restauracji pod Łososiem, dlatego z dużym zainteresowaniem przyglądała się zmianom.

- Dużym wyzwaniem było odświeżenie tego wnętrza w taki sposób, żeby wprowadzić w nie trochę życia, a jednocześnie zachować to, do czego przyzwyczajeni są stali bywalcy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Z dużym szacunkiem podchodzimy do gdańskich dóbr, dlatego to, co tutaj zastałyśmy, miało dla nas ogromny potencjał. To miejsce jest bogate w historie, co było dla nas kopalnią pomysłów i inspiracji.
Warto przypomnieć, że historia kamienicy, w której znajduje się obecnie Winne Grono, sięga 1598 roku, kiedy holenderski menonita, Ambroży Vermollen, założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs. To on opracował recepturę Goldwassera, czyli korzennej wódki, w której pływają płatki 22-karatowego złota.


O historii słynnego likieru oraz losach kamienicy przy ul. Szerokiej opowiedział w niedzielny wieczór prof. Andrzej Januszajtis, który otrzymał tego wieczoru nagrodę Bursztynowe Usta. Statuetkę wykonaną i przyznawaną przez Wojciecha Kalandyka "za otwartość i szczerość słowa" wręczyła profesorowi Henryka Krzywonos, pierwsza laureatka nagrody.

Restauracja Winne Grono przy ul. Szerokiej 52-54 jest już otwarta dla gości. Jej charakter się nie zmienił - dalej skosztujemy tu kuchni i win francuskich.

Miejsca

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

  • Prałat Jankowski czesto jadał Pod Łososiem. To byly uczty.

    Basia z Zaspy

    • 4 1

  • bardzo niesmaczna kuchnia (1)

    Wybraliśmy się do Winnego Grona zachęceni pozytywnymi opiniami o kuchni na serwisie trójmiasto. Niestety wizyta okazała się wielkim rozczarowaniem. Bardzo drogo i niesmacznie. Pozytywne opinie są najwyraźniej dobrze prowadzonym PR właściciela. Winne Grono zamiast kultowej restauracji "Pod Łososiem" to upadek tradycji.

    • 12 4

    • W restauracjach nie ma "klientów", są "goście". A jak w Winnym Gronie drogo, to znaczy, że Pod Łososiem było poza zasięgiem.

      • 4 2

  • Winne Grono to bardzo niesmaczna kuchnia (1)

    Byłam tam i niestety wielkie rozczarowanie.

    • 4 1

    • Może przesada że niesmaczna

      przecież zależy co komu smakuje - prawda?

      • 0 0

  • Płaczący za Pod Łososiem sami są sobie winni. Trzeba było chodzić, jeść i płacić, to by go nikt nie zamykał. A wy tylko Neptun-Turysta-Kebs-Neptun-Turysta-Kebs. Sami, dwulicowcy, wykończyliście restaurację, na której wam rzekomo tak zależy.

    • 5 3

  • Opinia wyróżniona

    Bywałem wielokrotnie na Kopernika (1)

    Chętnie pójdę i na Szeroką. Pan Arek to prawdziwy koneser i wkłada serce w to, co robi. Jestem pewien, że będzie miał dużo klientów, bo serwowane dania są super i ma niezły wybór win.

    • 14 16

    • Co za bzdury''

      Jaki to koneser???
      Taki jak wszyscy restauratorzy,
      pyszny i zakochany w sobie !!!
      Na szczęście grzeczny
      Zresztą, pogadamy za 10 lat...
      Nie widzę tego na dłuższą metę.
      Na dziś jego restauracja nie ma wyrazu...zwyczajny bar bistro''

      • 1 0

  • I znów bzdury o Holendrach (2)

    Ambrosius Vermöllen (Vermeulen) pochodził z Lier w Brabancji (między Mechelen a Antwerpią), czyli ewentualnie możecie go nazwać belgijskim albo flamandzkim, a na pewno nie holenderskim menonitą

    • 6 0

    • Mechelen

      to Mechelinki

      • 1 0

    • W tamtych czasach nie bylo Belgii. To wszystko to byly Niemcy.

      • 0 0

  • To jakaś stołówka trochę na elegancko i tyle :D (1)

    • 9 1

    • może nie stołówka

      Może nie stołówka ale do restauracji im daleko, może bistro ?

      • 0 0

  • Brawo Inna Manufaktura Wnetrz! (2)

    Wyszło pięknie

    • 2 3

    • wyszło byle jak...

      Kur...cze. w Historycznym Gdańsku, Na Starym Mieście, w XVI wiecznej kamienicy z tradycjami zrobili bar bistro, nie rozumiem manufaktura

      • 0 0

    • Piękne to określenie względne, może ładnie wystarczy !!!

      • 0 0

  • Ubior odpowiedni do sytuacji (2)

    Otwarcie restauracji to nie szybka nagla wizyta w Maku. Wypadałoby ubrać coś innego niż sportową bluzę z kapturem. Tym bardziej, że partnerka odstawiona i zrobiona. Trochę nie pasują stylami do siebie. Jak ona mogła mu pozwolić przyjść w czymś takim.

    • 2 0

    • Każdy ubiera się jak lubi!
      Każdy także odpowiada SAM za swój wizerunek. Nietaktowne jest obmawianie innych, wytykanie błędów i ocenianie.
      Życzę refleksji.

      • 0 0

    • no właśnie

      ale chyba - jaka restauracja tacy goście

      • 0 0

  • zupa rybna

    ekstra!
    uspokajając wszystkich fanów Winnego Grona - najlepsza w mieście zupa rybna - wciąż w karcie :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane