• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Była restauracja Pod Łososiem, jest Winne Grono

Aleksandra Wrona
16 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.

To już oficjalne. W miejscu dawnej Restauracji pod Łososiem otwarto Winne Grono. Lokal znany z kuchni francuskiej przeniósł się z ul. Kopernika do kamienicy przy ul. Szerokiej 52-54. Wnętrza zostały odświeżone z zachowaniem zabytkowych detali.



Wigilie firmowe w Trójmieście


- Niektórzy mówią, że niewiele się tu zmieniło, co bardzo nas cieszy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, projektantki odpowiedzialne za metamorfozę lokalu, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Starałyśmy się wyeksponować elementy, które w poprzednim wystroju trochę ginęły, m.in. witraże i kredensy gdańskie. Zależało nam na tym, żeby wyeksponować wszystko, co cenne i ciekawe, w dolnej sali można teraz bez problemu zagłębić się w obrazy i poczuć ducha historii. Kolorystyka zmieniła się z ciepłej na chłodną, dzięki temu jest trochę bardziej współcześnie. Wielką inspiracją była dla nas kuchnia państwa Beaty i Arkadiusza Onasch, ich potrawy nie dość, że są smaczne, to pięknie wyglądają. Chciałyśmy, żeby w tych wnętrzach mogły zostać wyeksponowane.
W niedzielny wieczór Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona, zaprosił osoby związane z restauracją do premierowego obejrzenia nowych wnętrz.

- Drodzy goście! Jesteście zgromadzeniem ludzi niezwykłych, którzy okazali nam ogromną sympatię podczas tworzenia restauracyjki przy ul. Kopernika. To dzięki waszej wierności w odwiedzaniu nas, dzięki nowemu spojrzeniu i ciepłym słowom uwierzyliśmy, że możemy spróbować w innym miejscu - mówił Arkadiusz Onasch. Goście chętnie przechadzali się po odświeżonych wnętrzach, wymieniając uwagi na temat nowego wystroju. Część osób bywała wcześniej w Restauracji pod Łososiem, dlatego z dużym zainteresowaniem przyglądała się zmianom.

- Dużym wyzwaniem było odświeżenie tego wnętrza w taki sposób, żeby wprowadzić w nie trochę życia, a jednocześnie zachować to, do czego przyzwyczajeni są stali bywalcy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Z dużym szacunkiem podchodzimy do gdańskich dóbr, dlatego to, co tutaj zastałyśmy, miało dla nas ogromny potencjał. To miejsce jest bogate w historie, co było dla nas kopalnią pomysłów i inspiracji.
Warto przypomnieć, że historia kamienicy, w której znajduje się obecnie Winne Grono, sięga 1598 roku, kiedy holenderski menonita, Ambroży Vermollen, założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs. To on opracował recepturę Goldwassera, czyli korzennej wódki, w której pływają płatki 22-karatowego złota.


O historii słynnego likieru oraz losach kamienicy przy ul. Szerokiej opowiedział w niedzielny wieczór prof. Andrzej Januszajtis, który otrzymał tego wieczoru nagrodę Bursztynowe Usta. Statuetkę wykonaną i przyznawaną przez Wojciecha Kalandyka "za otwartość i szczerość słowa" wręczyła profesorowi Henryka Krzywonos, pierwsza laureatka nagrody.

Restauracja Winne Grono przy ul. Szerokiej 52-54 jest już otwarta dla gości. Jej charakter się nie zmienił - dalej skosztujemy tu kuchni i win francuskich.

Miejsca

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

  • Kuchnia wykwintna ,miejsce w tej chwili też (2)

    Znam kuchnię Winnego Grona ,jest bardzo dobra ,wyrafinowana . Miejsce-fajnie że nowe ,klimatyczne to na pewno ,lecz w tym wydaniu dla ludzi tz. z wyższych sfer Ci zwykli tam nie wejdą bo blichtr bije po oczach ,sprawia że czuje się tam spięta ,nie na miejscu . Cenię luźny sposób prowadzenia kuchni ,sali i obsługi.

    • 27 29

    • Jo żoby na sucho 3 za 300 z naszych bagien

      • 1 0

    • Droga Anko,

      przecinek to graficzny zapis naszej intonacji, nadający naszej wypowiedzi rytm oraz tempo. Przecinek zawsze stawiamy po słowie, to element oddzielający zdania, słowa. Zapis jaki Pani stosuje (przed wyrazem), jest zapisem błędnym. Przykladowo: Janek zajmował się zarówno obsługą sali, piętra oraz kuchni. Szanujmy nasz piękny język, jego gramatykę i interpunkcję.

      • 18 7

  • Zmiany (1)

    Życzmy dobrze każdemu. Będzie żyło się przyjemniej.
    Nowi najemcy nie mieli oferty na zakup nazwy.
    Jest nowy lokal, z zachowaniem tradycji.
    Nie każdemu musi się podobać, nie każdy musi tam chodzić.
    #szacunek

    • 7 11

    • To wpis nowego właściciela.

      No to jak nie było oferty - to sami nazwijcie lokal "Pod Łososiem"
      A pod szyldem pod łososiem powieście swoje winogrona.

      • 0 0

  • (2)

    Po ile tatar?

    • 9 0

    • Ale tylko z żaby 350 zł

      • 1 0

    • 7,50 na hali targowej

      • 2 0

  • Wstyd. (6)

    Co ma "Winne Grono" do tradycji,historii Gdańska To tak jakby Wierzynka W Krakowie zmieniono na
    " Owocowe Spady". Der Lachs , Pod Łososiem to historia i tradycja Gdańska.Gdzie były władze miasta, gdzie Konserwator Zabytków.Wasza instytucja czasami bije się o złamaną dachówkę czy spróchniałą ramę okienną.Władze miasta przypisują sobie historyczne nazwy, miejsca jako swoją własność.Mam nadzieję,że mieszkańcy Gdańska dostaną wyczerpującą odpowiedź w tym temacie.
    Panie profesorze Januszajtis niech zareaguje. Z szacunkiem Gańszczanin.

    • 62 10

    • Andrzej Januszajtis był na otwarciu nowego lokalu gastronomicznego. (1)

      Do tej chwili szanowałem znawcę historii Gdańska prof. Januszajtisa. Teraz nie. Opowiedział historię kamienicy i nie miał uwag na temat zmiany nazwy historycznej restauracji.

      • 1 1

      • To też polskie nazwisko hahsha

        • 0 2

    • Co to za sztuczna tradycja? (3)

      Porównywać Wierzynka do restauracji z 1976, to jakby Jaruzelskiego do Boleslawa Wstydliwego.

      • 4 5

      • Ale Sw. Pamieci Jaruzelski i Bolek "Wstydliwy" to podobno byli przyjaciele. (2)

        Zapytajcie tego Bolka. Mieszka w Gdansku...

        • 2 1

        • A ty mu piety lizać

          • 0 1

        • Piotrowicz coś wie

          a może zadzwoń do Banasia.

          • 1 2

  • (11)

    była restauracja ..... była

    • 41 6

    • (8)

      Profesor Januszaitiś i tramwajarka - niebo a ziemia

      • 58 11

      • Pan Januszajtis jest dr habilitowanym, nie profesorem. (2)

        Wybitny znawca historii Gdańska nie protestował przeciw zmianie historycznej nazwy.
        Restauracja "Pod Łososiem" istniała od 1598 roku. Istniała ponad 420 lat.
        Krakowiacy nie likwidują nazwy "Wierzynek".

        • 6 4

        • dr habilitowany to profesor nadzwyczajny, nadzwyczajny to tzw belwederski

          • 1 1

        • masz racje - powinien protestować jako pierwszy

          • 2 0

      • tramwajarka jako jedyna zlamala strajk i wyjechala z zajezdni na trase...

        stanela bo chlopaki z remontowego zdjeli napiecie z sieci- taka prawda,"kolezanka" rudego krula yewropy pieska makreli.

        • 6 11

      • Spotkali się (3)

        Pani posłanka z panem profesorem, zawistniku

        • 9 12

        • (2)

          Co ona ma wspólnego z Panią?

          • 11 7

          • (1)

            no, do Krychy Sałatczanki to jej brakuje...

            • 14 7

            • I to dużo.

              • 3 3

    • Była (1)

      I jest - tańsza i lepsza

      • 2 5

      • głupoty gadasz

        • 0 1

  • Disco Barok (2)

    Zero klimatu dawnego miejsca...

    Pod łososiem nie bywałem zbyt często, ze względu na ceny, ale do takiej knajpy w życiu bym się bie wybrał. Już wole macdonalda.

    • 43 13

    • Fajnie (1)

      To jest więc miejsce dla każdego, dla Ciebie też - zabierz zatem matkę na urodziny do makdonalda a na imieniny na kebap.

      • 4 5

      • Janie "mry" ma na myśli zmienioną nazwę . Nie rozumiesz?

        • 0 0

  • Wygląd niespójny

    Literki ł na witrażach, ryby rzeźbione na ścianach a w nazwie "Winne grono" ktoś się nie popisał

    • 7 2

  • Nazwa "Pod Łososiem" to nazwa historyczna. Tak jak "WIerzynek" w Krakowie. (1)

    Dlaczego władze miasta pozwoliły na zmianę nazwy?
    Restauracja "Pod Łososiem" istnieje od 1598 roku.
    Dziwi obecność w "Winnym Gronie" pana Andrzeja Januszajtisa. On wybitny gdańszczanin powinien zanegować zmianę historycznej nazwy!

    • 14 7

    • a co powiedział konserwator?

      może jeszcze powie, że nie wolno zmieniać nazwy?

      • 0 1

  • Zdjecie #40 sugeruje ze jedzenie koszerne tez tam podaja a

    wiec udam sie do tej restauracji. W koncu Hanukkah nadchodzi.

    • 6 2

  • Podniebienie mam wybredne, o kaskę się nie martwię, więc czemu nie.

    • 1 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane