• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Była restauracja Pod Łososiem, jest Winne Grono

Aleksandra Wrona
16 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.
  • Wystrój restauracji został odświeżony z zachowaniem cennych zdobień i detali.

To już oficjalne. W miejscu dawnej Restauracji pod Łososiem otwarto Winne Grono. Lokal znany z kuchni francuskiej przeniósł się z ul. Kopernika do kamienicy przy ul. Szerokiej 52-54. Wnętrza zostały odświeżone z zachowaniem zabytkowych detali.



Wigilie firmowe w Trójmieście


- Niektórzy mówią, że niewiele się tu zmieniło, co bardzo nas cieszy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, projektantki odpowiedzialne za metamorfozę lokalu, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Starałyśmy się wyeksponować elementy, które w poprzednim wystroju trochę ginęły, m.in. witraże i kredensy gdańskie. Zależało nam na tym, żeby wyeksponować wszystko, co cenne i ciekawe, w dolnej sali można teraz bez problemu zagłębić się w obrazy i poczuć ducha historii. Kolorystyka zmieniła się z ciepłej na chłodną, dzięki temu jest trochę bardziej współcześnie. Wielką inspiracją była dla nas kuchnia państwa Beaty i Arkadiusza Onasch, ich potrawy nie dość, że są smaczne, to pięknie wyglądają. Chciałyśmy, żeby w tych wnętrzach mogły zostać wyeksponowane.
W niedzielny wieczór Arkadiusz Onasch, właściciel Winnego Grona, zaprosił osoby związane z restauracją do premierowego obejrzenia nowych wnętrz.

- Drodzy goście! Jesteście zgromadzeniem ludzi niezwykłych, którzy okazali nam ogromną sympatię podczas tworzenia restauracyjki przy ul. Kopernika. To dzięki waszej wierności w odwiedzaniu nas, dzięki nowemu spojrzeniu i ciepłym słowom uwierzyliśmy, że możemy spróbować w innym miejscu - mówił Arkadiusz Onasch. Goście chętnie przechadzali się po odświeżonych wnętrzach, wymieniając uwagi na temat nowego wystroju. Część osób bywała wcześniej w Restauracji pod Łososiem, dlatego z dużym zainteresowaniem przyglądała się zmianom.

- Dużym wyzwaniem było odświeżenie tego wnętrza w taki sposób, żeby wprowadzić w nie trochę życia, a jednocześnie zachować to, do czego przyzwyczajeni są stali bywalcy - mówią Elżbieta DembińskaMagdalena Kozieł-Krzyżanowska, Inna - Manufaktura Wnętrz. - Z dużym szacunkiem podchodzimy do gdańskich dóbr, dlatego to, co tutaj zastałyśmy, miało dla nas ogromny potencjał. To miejsce jest bogate w historie, co było dla nas kopalnią pomysłów i inspiracji.
Warto przypomnieć, że historia kamienicy, w której znajduje się obecnie Winne Grono, sięga 1598 roku, kiedy holenderski menonita, Ambroży Vermollen, założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs. To on opracował recepturę Goldwassera, czyli korzennej wódki, w której pływają płatki 22-karatowego złota.


O historii słynnego likieru oraz losach kamienicy przy ul. Szerokiej opowiedział w niedzielny wieczór prof. Andrzej Januszajtis, który otrzymał tego wieczoru nagrodę Bursztynowe Usta. Statuetkę wykonaną i przyznawaną przez Wojciecha Kalandyka "za otwartość i szczerość słowa" wręczyła profesorowi Henryka Krzywonos, pierwsza laureatka nagrody.

Restauracja Winne Grono przy ul. Szerokiej 52-54 jest już otwarta dla gości. Jej charakter się nie zmienił - dalej skosztujemy tu kuchni i win francuskich.

Miejsca

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

  • Jakie są kulisy upadku pod łososiem? (7)

    Ktoś wie?

    • 16 1

    • Jaki Upadek?

      FAKTY ! Właściciel przekroczył wiek emerytalny, Obroty spadały, Koszty rosły. Syn nie chciał się angażować. Sytuacja w rodzinie nie mobilizowała....ŻYCIE''

      • 1 0

    • (5)

      Starzejący się właściciel nie wychował następcy, a zażądał zbyt wysokiej ceny za prawa do nazwy. Więc po prostu opchnął sam lokal.

      • 12 0

      • Przecież Damian, jego syn też prowadzi knajpy (3)

        Może ojcu nie dorasta, ale jednak restaurator

        • 3 4

        • Damian ma łeb na karku i wie że populacja niemieckich emerytów odwiedzających Danzig z dzieciństwa po prostu już wymarła. A mieszkańcy mają w dooopie ten pseudohistoryczny patos.

          • 0 1

        • Kto?

          Kurna szacunku restaurator??dobre

          • 3 0

        • Jo knajpa a restauracja jo jo

          • 4 0

      • Polszczyzna

        Pan zapewne młodnieje.
        Życzę interesowaniem się swoim życiem.
        Polskie hobby - plotki.
        Dajcie ludziom spokój!

        • 0 2

  • Tak ginie tradycja tego miasta. (27)

    I wszyscy mają to w nosie, od władz miasta począwszy, na znawcach miasta skończywszy!

    • 125 52

    • (1)

      Trzeba było kupić i kultywować tradycję , Robakowski się już napracował i poszedł na emeryturę .

      • 4 0

      • TAK

        Pan Robakowski przeszedł na zasłużoną emeryturę i to jego prywatna sprawa.
        Pozostał jednak w naszej pamięci jako jeden z najlepszych restauratorów w Polsce !!!

        • 1 0

    • (5)

      Szkoda, coraz mniej polskiego...

      • 5 4

      • (3)

        Najbardziej polski to tam był Gold Waser.

        • 2 1

        • raczej gdański

          gold waser to likier z płatkami złota produkowany w gdańsku i mimo iż gdańsk był oczywiście polski, to ambrosius vormulen dbał o to by nazywać go gdańskim !!!

          • 0 0

        • Wódka Gold Wasser była gdańska i polska. (1)

          Recepturę opracowano, gdy Gdańsk należał do I Rzeczypospolitej.

          • 4 2

          • To dlaczego nie nazywała się Złota Woda?

            • 3 3

      • Bez

        Sensu

        • 2 2

    • (9)

      co konkretnie zginęło?

      • 16 13

      • Atmosfera i duch (7)

        Teraz mamy "winne grono" a na witrażach piękne litery "ł" i ryby jako element wystroju

        • 19 13

        • Atmosfera wycieczek niemieckich emerytów

          Będziemy tęsknić

          • 0 0

        • Winne grono (3)

          jest na futrynach okien. Przypatrz się kiedyś jak będziesz wracał tom ulicą do siebie do Kiezmarka.

          • 6 12

          • (1)

            tom??

            • 8 0

            • Przecież to jest język naszego noblisty.

              • 4 0

          • ty nie jesteś Jan tylko joshe

            • 2 1

        • (1)

          To interes prywatny.
          Czego oczekujesz?
          Mogłeś odkupić i zostawić tak jak było.

          • 22 9

          • WInne Grono ?

            Nazwa powinna pozostać. Była w tym miejscu od 1598 roku. A od 1704 właśnie tutaj produkowano Gold Wasser.
            W Krakowie Wierzynek zmieniał wielokrotnie właściciela, ale historyczna nazwa pozostała.

            • 10 4

      • Japa- bar z wykwintnym jedzeniem dla wyselekcjonowanych obywateli

        • 13 0

    • liczy się kasa

      Takie czasy...
      masz kase,
      kupujesz knajpe
      i robisz co chcesz..

      • 2 0

    • Komunistyczna tradycja (2)

      Knajpa dla esbeków z 1976 roku. Za czym płaczesz? Za komunistyczną tradycją?

      • 8 11

      • Powstała w 1598 roku. (1)

        • 6 2

        • Kłamiesz

          Powstała w 1975, wcześniej był Cezas i fabryka wódki.

          • 2 3

    • ja zawsze za tradycją, ale co to za tradycja?

      Tradycją to była Palowa (też średnią), ale przede wszystkim Leningrad który przerobiono na pankejki. Garkuchnia za garkuchnie jest zmianą ok.

      • 3 0

    • A to lokal wcześniej należał do miasta? (2)

      Interesujące...

      • 17 3

      • Nieinteresujące (1)

        Chciałbyś pohejtować? Nie uda się. Knajpa należała do Wojewódzkiej Spóldzielni Spożywców. Robakowski uwłaszczył się jak Kaczyński na spólce Srebrna.

        • 13 3

        • Tak samo było z Cristalem we Wrzeszczu.

          Kierownik państwowego dobrze prosperującego kompleksu gastronomicznego w dziwny sposób przejął go na własność.

          • 12 1

    • Tradycja tradycja ale widocznie nikt takpm nie chodzil i padlo

      • 5 0

  • Fu (2)

    Nie pasuje te wnętrze do kuchni francuskiej. Za dużo elementów gdańskich. Jednym słowem porażka pań, które opracowały te wnętrze.

    • 18 3

    • zgadzam się

      zgadzam się, w starogdańskiej kamienicy winno się sprzedawać staropolskie pyszne i bogate jedzonko / jak niegdyś w bogatym gdańsku !!!

      • 0 0

    • Za mało dostały żab i w uda

      • 1 0

  • Super! (5)

    Winne Grono znalazło się tam, gdzie być powinno, a właściciele należą do tych ludzi, którzy całe swoje serce wkładają w wykonywaną pracę ... tu w sumie bardziej pasuje realizowaną pasję.
    3mam kciuki za sukces w nowym miejscu! Cieszę się, że po wspaniałej uczcie, będzie można bez problemu udać się na cudowny spacer.

    • 50 70

    • (2)

      Knajpa strasznie przereklamowana.

      • 9 3

      • Bzdura'' (1)

        Znakomita, Wyjątkowa i Piękna !!!

        • 1 8

        • Znakomita...

          do znakomitej, winne grono musi zapracować. pogadamy za rok !!!

          • 0 0

    • Ta szybko do kibla na spacer

      • 2 0

    • Miło

      Przeczytać komentarz bez nienawiści.

      • 4 7

  • Na Boga.. (4)

    Ludzie, na Boga nie wypowiadajcie się na temat Łososia jeśli nie macie pojęcia jak było. jak funkcjonował i jak traktował gości. To była najznamienitsza restauracja w Polsce. Goście tam przebywający czuli się jak w niebie, Wykwintne Jedzenie na najwyższym poziomie, obsługa jakby z innego świata rzeczywistości. Grzeczna i taktowna aż do bólu. Nie bez kozery Łosoś kojarzy się z
    takimi osobistościami jak..KOHL / mitterand / waiceker / wałęsa / HAWEL / królowa danii / król szwecji / oś. jan paweł ii ....tusk, komorowski...czy ich lubimy czy nie. Nie wypowiadajcie się więc jeśli nie wiecie jak było, jeśli nie znacie historii. Dziś jest winne grono i na zdrowie. Życzmy im powodzenia i aby właściciel kontynuował choćby tradycję dobrego polskiego jedzenia z dobrym francuskim winem. Ponadto pan robakowski prowadził restaurację 40 LAT i nie zasłużył na podłą krytykę marnych pseudo znawców gastronomii.

    • 58 12

    • Hehe (1)

      A ja znam innego Łososia od zaplecza i nie było tak kolorowo.Na sali siedziały vipy a wypłata na 4 raty.Nie napiszę więcej bo mam resztki szacunku

      • 8 1

      • chyba myłeś zaplecze..bo jednak nie znasz''

        Zresztą to i tak nie ma znaczenia co robiłeś... Nie pasowała wypłata, trzeba było odejść, a nie teraz jakieś pretensje !

        • 0 1

    • (1)

      Więc dlaczego kiedy sprzedawał, to nie znalazł się chętny na odkupienie prawa do nazwy, rzekomo tak znamienitej?

      • 9 3

      • Prawo do nazwy der lachs ma tylko Miasto Gdańsk.
        Czy wiecie że w XVI wieku wiele kamienic miało nazwy a nie numery!
        Restauracja pod łososiem utrzymywała tradycję biorąc nazwę od
        nazwy kamieniczki ''Pod Łososiem''
        I zawsze,,,
        czy to będzie Winne Grono czy Wesoła Wdówka czy inna firma
        KAMIENICZKA pod łososiem CZYLI / der lachs /będzie domem o nazwie Pod Łososiem''

        • 8 0

  • Ubior odpowiedni do sytuacji (2)

    Otwarcie restauracji to nie szybka nagla wizyta w Maku. Wypadałoby ubrać coś innego niż sportową bluzę z kapturem. Tym bardziej, że partnerka odstawiona i zrobiona. Trochę nie pasują stylami do siebie. Jak ona mogła mu pozwolić przyjść w czymś takim.

    • 2 0

    • no właśnie

      ale chyba - jaka restauracja tacy goście

      • 0 0

    • Każdy ubiera się jak lubi!
      Każdy także odpowiada SAM za swój wizerunek. Nietaktowne jest obmawianie innych, wytykanie błędów i ocenianie.
      Życzę refleksji.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Bywałem wielokrotnie na Kopernika (1)

    Chętnie pójdę i na Szeroką. Pan Arek to prawdziwy koneser i wkłada serce w to, co robi. Jestem pewien, że będzie miał dużo klientów, bo serwowane dania są super i ma niezły wybór win.

    • 14 16

    • Co za bzdury''

      Jaki to koneser???
      Taki jak wszyscy restauratorzy,
      pyszny i zakochany w sobie !!!
      Na szczęście grzeczny
      Zresztą, pogadamy za 10 lat...
      Nie widzę tego na dłuższą metę.
      Na dziś jego restauracja nie ma wyrazu...zwyczajny bar bistro''

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Do wszystkich łkających nad restauracją Pod Łososiem... (3)

    ile razy tam byliście? Gdybyście chodzili, to by dalej była.
    Tak samo było z kinem Neptun, płacz a sala pusta

    • 38 14

    • Ja nie bylem nigdy, bo jakos szkoda mi placic 50 zl za same przystawki.

      A kilkaset zlotych za obiad to zdecydowanie za drogo.

      • 4 1

    • Co ile masz lat (1)

      • 1 4

      • Co rok

        • 2 3

  • I znów bzdury o Holendrach (2)

    Ambrosius Vermöllen (Vermeulen) pochodził z Lier w Brabancji (między Mechelen a Antwerpią), czyli ewentualnie możecie go nazwać belgijskim albo flamandzkim, a na pewno nie holenderskim menonitą

    • 6 0

    • W tamtych czasach nie bylo Belgii. To wszystko to byly Niemcy.

      • 0 0

    • Mechelen

      to Mechelinki

      • 1 0

  • Nie płaczę nad łososiem (2)

    Porównanie z Wierzynkiem jest bez sensu - łosos to raptem 40 lat, z czego połowa niedostępna cenowo dla 99% ludzi i druga połowa bardzo średniej kuchni z nadętymi kelnerami na sali. Zapyziała, komunistyczna knajpa bez gustu, klamliwie i fałszywie kreująca się na historyczną.

    • 25 18

    • A Wierzynek to dokładnie 74 lata. Restauracja została założona w 1945

      • 0 0

    • Janie za dużo piszesz

      • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane